Ухвала
від 18.01.2024 по справі 914/138/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

18.01.2024 р. Справа№ 914/138/24

Господарський суд Львівської області у складі судді Долінської О.З.,

розглянувши матеріали позовної заяви: Товариства з обмеженою відповідальністю Унібрук, смт.Вигода Калуського району Івано-Франківської області

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю Олпалети Україна, с.Заводське Буського р-ну Львівської області

про: стягнення заборгованості в розмірі 142 545,98 грн.

ВСТАНОВИВ:

На розгляд Господарського суду Львівської області поступила позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю Унібрук до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю Олпалети Україна про стягнення заборгованості в розмірі 142 545,98 грн.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 16.01.2024 р., справу № 914/138/24 розподілено для розгляду судді Долінській О.З.

Дослідивши зміст поданої позовної заяви та доданих до неї документів, суд дійшов висновку про наявність підстав для повернення позовної заяви з огляду на таке.

Пунктом 5 ч. 5 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи у разі, якщо позивачем подано до цього самого суду інший позов (позови) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з однакових підстав і щодо такого позову (позовів) на час вирішення питання про відкриття провадження у справі, що розглядається, не постановлена ухвала про відкриття або відмову у відкритті провадження у справі, повернення позовної заяви або залишення позову без розгляду.

Таким чином, повернення позовної заяви на підставі п.5 ч. 5 ст. 174 ГПК України відбувається за наявності таких обставин:

- позивачем подано до цього самого суду інший позов (позови) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з однакових підстав;

- щодо такого позову (позовів) на час вирішення питання про відкриття провадження у справі, що розглядається, не постановлена ухвала про відкриття або відмову у відкритті провадження у справі, повернення позовної заяви або залишення позову без розгляду.

Позовом у процесуальному сенсі є звернення до суду з вимогою про захист своїх прав та інтересів, який складається із двох елементів: предмета і підстави позову.

Суд зазначає, що предмет спору - це об`єкт спірних правовідносин, щодо якого виник спір між позивачем і відповідачем. Під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення.

Підстава позову - це обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги. Такі обставини складають юридичні факти, які тягнуть за собою певні правові наслідки. Підставу позову становлять фактична й правова підстава. Фактична підстава позову - це юридичні факти, на яких ґрунтуються позовні вимоги позивача до відповідача. Правова підстава позову - це посилання в позовній заяві на закони та інші нормативно-правові акти, на яких ґрунтується позовна вимога позивача. Правильне встановлення підстави позову визначає межі доказування, є гарантією прав відповідача на захист проти позову.

Судом встановлено, що за даними Діловодства спеціалізованого суду (ДСС), 11 січня 2024 року Товариством з обмеженою відповідальністю Унібрук подано позов на адресу суду в систему «Електронний суд» до відповідача -Товариства з обмеженою відповідальністю Олпалети Україна про стягнення заборгованості в розмірі 142 545,98 грн.

За результатами автоматизованого розподілу судової справи між суддями 11.01.2024 р., справу № 914/122/24 розподілено для розгляду судді Козак І.Б.

При цьому, здійснивши аналіз позовних заяв у справах №914/122/24 та № 914/138/24, судом встановлено, що Товариством з обмеженою відповідальністю Унібрук подано до Господарського суду Львівської області ідентичні позови, до одного і того ж відповідача, з тим самим предметом та з тим самих підстав.

На момент постановлення даної ухвали, ухвал про відкриття або відмову у відкритті провадження, повернення позовної заяви або залишення позову без розгляду у справі № 914/122/24, не постановлено.

З огляду на викладене, враховуючи, що позивачем подано до цього самого суду інший позов до відповідача з тим самим предметом та з однакових підстав, і щодо цього позову на час вирішення питання про відкриття провадження у даній справі, не постановлена ухвала про відкриття або відмову у відкритті провадження у справі, повернення позовної заяви або залишення позову без розгляду, суд прийшов до висновку про повернення даної позовної заяви, у відповідності до п. 5 ч. 5 ст. 174 ГПК України.

Згідно з ч.6 ст.174 ГПК України, суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи не пізніше п`яти днів з дня її надходження або з дня закінчення строку на усунення недоліків.

Керуючись п. 5 ч.5 ст.174, ст.ст. 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Унібрук до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю Олпалети Україна про стягнення заборгованості в розмірі 142 545,98 грн., разом із доданими до неї документами, повернути позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена до Західного апеляційного господарського суду в порядку і в строки, визначені статтями 256, 257 ГПК України.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію у справі, що розглядається - lv.arbitr.gov.ua/sud5015/.

Додаток: позовна заява з додатками на 48 арк. та поштовий конверт.

Суддя Долінська О.З.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення18.01.2024
Оприлюднено19.01.2024
Номер документу116381768
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —914/138/24

Ухвала від 18.01.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Долінська О.З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні