Ухвала
від 18.01.2024 по справі 918/1321/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"18" січня 2024 р. м. Рівне Справа № 918/1321/23

Господарський суд Рівненської області у складі судді Войтюка В.Р., розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом ОСОБА_1

до відповідача Релігійної організації "Релігійна громада парафії Спасо-Преображенського собору Рівненської Єпархії Української православної церкви (православної церкви України" міста Вараш

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Рівненська обласна військова адміністрація

про визнання недійсним рішення парафіяльних зборів, про визнання недійсним статуту, визнання незаконним та скасування реєстраційний дій щодо внесення змін до відомостей про юридичну особу та зміну керівника.

Без виклику сторін.

ВСТАНОВИВ:

25 грудня 2023 року ОСОБА_1 звернувся до господарського суду Рівненської області з позовом до відповідача Релігійної організації "Релігійна громада парафії Спасо-Преображенського собору Рівненської Єпархії Української православної церкви (православної церкви України" міста Вараш за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Рівненська обласна військова адміністрація про визнання недійсним рішення парафіяльних зборів, про визнання недійсним статуту, визнання незаконним та скасування реєстраційний дій щодо внесення змін до відомостей про юридичну особу та зміну керівника.

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 27 грудня 2023 року, зокрема: позовну заяву ОСОБА_1 до відповідача Релігійної організації "Релігійна громада парафії Спасо-Преображенського собору Рівненської Єпархії Української православної церкви (православної церкви України" міста Вараш за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Рівненська обласна військова адміністрація про визнання недійсним рішення парафіяльних зборів, про визнання недійсним статуту, визнання незаконним та скасування реєстраційний дій щодо внесення змін до відомостей про юридичну особу та зміну керівника залишено без руху; ОСОБА_1 у 3-денний строк з дня отримання даної ухвали через відділ канцелярії та документального забезпечення Господарського суду Рівненської області подати: докази сплати судового збору у встановленому порядку і розмірі.

Відповідно до рекомендованого повідомлення про повернення відповідного поштового відправлення № 0690217975057, копія ухвали суду від 27 грудня 2023 року вручена адресату 10 січня 2024 року.

Відтак, останнім днем на усунення недоліків позовної заяви позивачем є 16 січня 2024 року.

15 січня 2024 року до відділу канцелярії та документального забезпечення суду від позивача надійшло клопотання про звільнення від сплати судового збору.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 8 Закону України "Про судовий збір", враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких, зокрема умов: розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік. Відповідно до частини 2 статті 8 Закону України "Про судовий збір" суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій статті 8 цього Закону.

На обґрунтування клопотання про звільнення від сплати судового збору позивачем не долучено до нього доказів того, що розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік.

Долучені до клопотання позивача Відомості з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків стосується доходів ОСОБА_1 за період з 1 кварталу 2023 року по третій квартал 2023 року. Проте загальновідомим є той факт, що до складу календарного року входить чотири квартали. З наведених підстав згадані вище Відомості не є доказом, який підтверджує ту обставину, що судовий збір перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача.

Окрім того, собор підлягає жвикористанню громадою, а не лише одним заявником.

Відповідно до ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Відповідно до ч. 6 ст. 174 ГПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи не пізніше п`яти днів з дня її надходження або з дня закінчення строку на усунення недоліків.

Отже, у встановлений судом строк позивач не усунув зазначені недоліки, що є підставою для повернення позовної заяви і доданих до неї документів в порядку ч. 4 ст. 174 ГПК України.

Згідно із ч. 8 ст. 174 ГПК України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. ст. 174, 234, 235 ГПК України, суд -

УХВАЛИВ:

1. В задоволенні клопотання про відстрочення сплати судового збору - відмовити.

2. Позовну заяву і додані до неї документи повернути ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) - без розгляду.

Ухвала набирає законної сили у відповідності до приписів ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена в порядку та строк, передбачений ст. ст. 254 - 258 Господарського процесуального кодексу України .

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - http://rv.arbitr.gov.ua .

Суддя Войтюк В.Р.

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення18.01.2024
Оприлюднено19.01.2024
Номер документу116382058
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин

Судовий реєстр по справі —918/1321/23

Ухвала від 18.01.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні