Ухвала
від 16.01.2024 по справі 922/831/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"16" січня 2024 р.м. ХарківСправа № 922/831/22

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Яризька В.О.

при секретарі судового засідання Трофименко С.В.

розглянувши справу за заявою Фізичної особи ОСОБА_1 (правонаступник - фізична особа Денисенко Анатолій Петрович) про визнання банкрутом Приватного АТ "Верифікаційні проекти" , код ЄДРПОУ 31645922

за участю :

ліквідатора арбітражної керуючої Сергієнко Н.О. (в режимі відеоконференції)

ВСТАНОВИВ:

Постановою суду від 20.12.2022 Приватне АТ "Верифікаційні проекти", код ЄДРПОУ 31645922, визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Сергієнко Ніну Олександрівну.

Присутня в судовому засіданні ліквідатор арбітражна керуюча Сергієнко Н.О. звітувала про хід ліквідаційної процедури та звернулась до суду клопотанням про продовження строку ліквідаційної процедури та повноважень ліквідатора ПрАТ "Верифікаційні проекти" у справі №922/831/22 на 6 (шість) місяців. Подане клопотання обґрунтоване тим, що відповідно до постанови Господарського суду Харківської області від 20.12.2022 року у справі №922/831/22, строк ліквідаційної процедури закінчився 20.12.2023 року, проте, наразі ліквідатором продовжується робота щодо проведення ліквідаційної процедури ПрАТ "Верифікаційні проекти" та для підготовки звіту ліквідатора, ліквідаційного балансу ПрАТ "Верифікаційні проекти" необхідний додатковий час.

Розглянувши матеріали справи та заявлене клопотання ліквідатора, суд встановив наступне.

Відповідно до ст.58 Кодексу України з процедур банкрутства у випадках, передбачених цим Кодексом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін ухвалює постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру. Суд визначає строк, протягом якого ліквідатор зобов`язаний здійснити ліквідацію боржника та подати на затвердження звіт ліквідатора. Цей строк не може перевищувати 12 місяців.

Можливості продовження встановленого чинним законодавством строку ліквідаційної процедури, протягом якого ліквідатор має подати на затвердження звіт та ліквідаційний баланс, не передбачено, але в той же час статтею 90 Кодексу України з процедур банкрутства не передбачено можливості закриття провадження у справі через сплив строку ліквідаційної процедури.

Згідно ч. 1 ст. ст.65 Кодексу України з процедур банкрутства після завершення усіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс.

Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки членів комітету кредиторів або окремих кредиторів виносить ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Отже, ліквідатор зобов`язаний вжити ліквідаційних заходів та передати на затвердження суду звіт та ліквідаційний баланс у встановлений строк, проте невиконання ліквідатором цих дій у граничні строки, визначені Кодексом, не є підставою для закриття провадження у справі.

Відповідно до ст. 23 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" суддя місцевого суду здійснює судочинство в порядку, встановленому процесуальним законом, а також інші повноваження, визначені законом.

Відповідно до частини 6 статті 12 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку, передбаченому цим Кодексом для позовного провадження, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", на даний час Кодексом України з процедур банкрутства

Отже, господарські суди, розглядаючи справи про банкрутство, повинні керуватися Кодексом і застосовувати лише ті статті або відповідні частини статей ГПК України, які мають універсальний характер для будь-якої форми судового процесу.

Ані Кодексом України з процедур банкрутства, ані ГПК України не передбачено можливість продовження строків ліквідаційної процедури, протягом якого ліквідатор має подати на затвердження звіт та ліквідаційний баланс.

За таких обставин, суд не вбачає правових підстав для задоволення клопотання ліквідатора про продовження строків ліквідаційної процедури та зобов`язує арбітражну керуючу Сергієнко Н.О. продовжувати виконувати свої повноваження як ліквідатора ПрАТ "Верифікаційні проекти" до повного завершення ліквідаційної процедури.

Враховуючи незавершеність ліквідаційної процедури, суд відкладає розгляд звіту ліквідатора.

Керуючись статтями 59-65 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 233-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Відкласти розгляд звіту ліквідатора на "27" лютого 2024 р. о(об) 10:00 Судове засідання відбудеться за адресою : м. Харків, пл. Свободи 5 Держпром 8-й під`їзд, зал № 129.

Зобов`язати арбітражну керуючу Сергієнко Н.О. продовжувати виконувати свої повноваження як ліквідатора ПрАТ "Верифікаційні проекти" до повного завершення ліквідаційної процедури.

Зобов`язати ліквідатора надати звіт про хід ліквідаційної процедури.

Рекомендувати всім учасникам справи, з урахуванням положень ст. 3 Конституції України про те, що людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю, виходячи з поточної ситуації, у випадку загрози їх життю, здоров`ю та безпеці подавати до суду заяви про розгляд справи в їхній відсутності за наявними матеріалами в порядку ч. 3 ст. 196 ГПК України або заяви про надання можливості прийняти участь у розгляді справи в режимі відеоконференції в порядку ст. 197 ГПК України.

Повідомити учасників справи про можливість надсилання документів, що стосуються розгляду справи, без особистого прибуття до приміщення суду:

- через особистий кабінет в системі "Електронний суд";

- у разі неможливості надсилання через систему "Електронний суд" - електронною поштою на е-mail: inbox@hr.arbitr.gov.ua (з обов`язковим підписанням усіх документів кваліфікованим електронним підписом);

- у разі неможливості надсилання документів в електронному вигляді - звичайною поштою на офіційну адресу суду.

Інформацію щодо роботи суду та щодо розгляду конкретних судових справ можна отримати на сайті суду, а також за допомогою Телеграм-бота Господарського суду Харківської області https://t.me/GospSud_kh_bot.

Ухвала набирає законної сили 16.01.2024, оскарженню не підлягає.

СуддяЯризько В.О.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення16.01.2024
Оприлюднено19.01.2024
Номер документу116382220
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —922/831/22

Ухвала від 25.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 16.01.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 16.01.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 01.01.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 11.12.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 07.12.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 05.10.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні