Ухвала
від 18.01.2024 по справі 158/1326/23
КІВЕРЦІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 158/1326/23

Провадження № 1-в/0158/7/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 січня 2024 року м. Ківерці

Ківерцівський районний суд Волинської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

представника органу пробації ОСОБА_3

прокурора - ОСОБА_4

засудженого ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Ківерці подання начальника Луцького РВ №2 філії Державної установи «Центр пробації» у Волинській області ОСОБА_6 про скасування звільнення від покарання з випробуванням ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 , засудженого вироком Ківерцівського районного суду Волинської області від 01.05.2023 року за ч. 4 ст. 185 КК України до покарання у виді позбавлення волі на строк 5 років та на підставі ст. ст. 75, 76 КК України звільненого від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком на 3 роки,

в с т а н о в и в :

До Ківерцівського районного суду Волинської області надійшло подання начальника Луцького РВ №2 філії державної установи «Центр пробації» у Волинській області про скасування звільнення від покарання з випробуванням ОСОБА_5 та направлення його для відбуття призначеного судом покарання.

Подання обґрунтоване тим, що засуджений ОСОБА_5 перебуває на обліку в Луцькому РВ №2 філії ДУ «Центр пробації» в Волинській області з 06.06.2023 року. Під час постановки на облік ОСОБА_5 було під розписку роз`яснено покладені судом обов`язки та умови відбування призначеного покарання, однак засуджений ухилявся від виконання обов`язків, визначених вироком суду.

Так, 08.08.2023 року та 12.12.2023 року засуджений ОСОБА_5 не з`явився на реєстрацію без поважних причин, про що йому було винесено застереження у вигляді письмових попереджень про настання наслідків за подальше невиконання обов`язків суду.

Враховуючи наведене, орган пробації просить суд вирішити питання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням та направлення засудженого для відбування призначеного покарання за вироком суду.

У судовому засіданні представник органу пробації ОСОБА_3 подання підтримала та просила його задовольнити.

Засуджений ОСОБА_5 у судовому засіданні проти задоволення подання заперечив.

Прокурор ОСОБА_4 у судовому засіданні заперечив щодо задоволення вказаного подання.

Заслухавши думку учасників справи, кожного зокрема, оглянувши матеріали подання та долучені до нього документи, матеріали особової справи, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 2 ст. 78 КК України якщо засуджений не виконує покладені на нього обов`язки або систематично вчинює правопорушення, що потягли за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, суд направляє засудженого для відбування призначеного покарання.

Згідно із ч. 2 ст. 166 КВК України подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного покарання вноситься до суду після застосування уповноваженим органом з питань пробації до засудженого письмового попередження про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення для відбування призначеного покарання.

Частиною 3 ст. 166 КВК України встановлено, що у разі невиконання засудженим, звільненим від відбування покарання з випробуванням, обов`язків, визначених законом та покладених на нього судом, систематичного вчинення правопорушень, що тягнуть за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, уповноважений орган з питань пробації застосовує до нього письмове попередження про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення для відбування призначеного покарання.

Відповідно до п. 10 постанови Пленуму Верховного суду України №7 від 24.10.2003 року «Про практику призначення судами кримінального покарання», суд за поданням органу, який здійснює контроль за поведінкою засудженого, звільненого від відбування покарання з випробуванням, може прийняти рішення про скасування звільнення та про направлення засудженого для відбування призначеного покарання в разі невиконання покладених на нього обов`язків, визначених ст. 76 КК, або систематичного (три і більше разів) вчинення правопорушень, що потягли адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення.

Судом встановлено, що ОСОБА_5 засуджений вироком Ківерцівського районного суду Волинської області від 01.05.2023 за ч. 4 ст. 185 КК України до покарання у виді позбавлення волі на строк 5 років та на підставі ст. ст. 75, 76 КК України звільнений від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком на 3 роки.

На обліку в Луцькому РВ №2 філії ДУ «Центр пробації» в Волинській області ОСОБА_7 перебуває з 06.06.2023 року. Під час постановки на облік 26.06.2023 року засудженого під розписку було ознайомлено із порядком та умовами відбування призначеного покарання.

Як вбачається із подання, 08.08.2023 року та 12.12.2023 року ОСОБА_5 не прибув на реєстрацію в уповноважений орган з питань пробації.

Однак, під час судового розгляду встановлено, що ОСОБА_5 під час виклику його на реєстрацію 08.08.2023 року та 12.12.2023 року не з`явився, оскільки погано себе почував, жодного умислу в порушенні відбування покарання не мав.

Також судом встановлено, що засуджений інших обов`язків, які були покладені на нього відповідно до ст. 76 КК України, не порушував.

Разом з тим, неявки ОСОБА_5 на реєстрацію до органу пробації не є регулярними.

Таким чином, сукупність наведених фактів та причини неявки на реєстрацію до органу пробації, не дає переконливих підстав вважати, що засуджений не бажає стати на шлях виправлення та не виконувати покладені на нього обов`язки.

Відтак, враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням та направлення засудженого для відбування призначеного судом покарання.

Керуючись статтями 372, 537, 539 КПК України, суд, -

п о с т а н о в и в :

У задоволенні подання начальника Луцького РВ №2 філії Державної установи «Центр пробації» у Волинській області про скасування звільнення від покарання з випробуванням щодо засудженого ОСОБА_5 за вироком Ківерцівського районного суду Волинської області від 01.05.2023 року - відмовити.

Особову справу повернути Луцькому РВ №2 філії Державної установи «Центр пробації» у Волинській області.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

На ухвалу суду може бути подана апеляційна скарга до Волинського апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя Ківерцівського районного суду ОСОБА_1

Повний текст ухвали суду виготовлено 18.01.2024 року.

Дата ухвалення рішення18.01.2024
Оприлюднено22.01.2024
Номер документу116382622
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях про направлення звільненого від покарання з випробуванням для відбування покарання, призначеного вироком

Судовий реєстр по справі —158/1326/23

Ухвала від 18.01.2024

Кримінальне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Корецька В. В.

Ухвала від 18.01.2024

Кримінальне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Корецька В. В.

Вирок від 01.05.2023

Кримінальне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Корецька В. В.

Ухвала від 01.05.2023

Кримінальне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Корецька В. В.

Ухвала від 25.04.2023

Кримінальне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Корецька В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні