Рішення
від 11.01.2024 по справі 541/3892/23
МИРГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 541/3892/23

Номер провадження 2/541/120/2024

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

11 січня 2024 року м. Миргород

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області у складі: головуючого судді Вірченко О.М., за участю секретаря судового засідання Циганової Ю.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до виконавчого комітету Комишнянської селищної ради Миргородського району Полтавської області про визнання права власності на спадкове майно,

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до виконавчого комітету Комишнянської селищної ради Миргородського району Полтавської області про визнання права власності в порядку спадкування за законом на житловий будинок садибного типу, мотивуючи вимоги наступним. Житловий будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , належав його батькам ОСОБА_2 та ОСОБА_3 . ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , після її смерті відкрилася спадщина, до складу якої входить 1/2 частка житлового будинку садибного типу з господарськими будівлями та спорудами. Спадщину прийняв ОСОБА_1 , оскільки ОСОБА_2 відмовився від прийняття спадщини. ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_2 , після його смерті спадщину прийняв ОСОБА_1 . При зверненні до нотаріуса з метою отримання свідоцтва про право на спадщину на будинк за законом позивач отримав відмову, яка обґрунтована відсутністю правовстановлюючого документу на житловий будинок садибного типу. Право власності за ОСОБА_2 , ОСОБА_3 на цей будинок в державному реєстрі прав на нерухоме майно не зареєстровано. В зв`язку із зазначеним, позивач просив визнати за ним право власності на спадкове майно, а саме - 1/2 частку житлового будинку садибного типу з господарськими будівлями та спорудами після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , 1/2 частку житлового будинку садибного типу з господарськими будівлями та спорудами після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В судове засідання позивач, преставник позивача не з`явилися, подали заяви, в яких просили розглянути справу у їх відсутність (а.с. 88, 89).

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, надав заяву про проведення судового розгляду без його участі (а.с. 38).

Дослідивши та проаналізувавши письмові докази по справі, суд вважає, що заявлений позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно з ч.1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України кожна сторонаповинна довеститі обставини,на яківона посилаєтьсяяк напідставу своїхвимог абозаперечень,крім випадків,встановлених цимКодексом.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 , видане 01 грудня 2009 року, а.с. 52).

Із заявою про прийняття спадщини звернувся син спадкодавця ОСОБА_1 (свідоцтво про народження серії НОМЕР_2 від 22 лютого 1952 року, а.с. 52, 53).

ОСОБА_2 звернувся із заявою про відмову від прийняття спадщини після смерті дружини ОСОБА_3 (а.с. 50).

ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 (свідоцтво про смерть серії НОМЕР_3 , видане 09 березня 2012 року, а.с. 81).

Із заявою про прийняття спадщини звернувся син спадкодавця ОСОБА_1 (а.с. 80).

До складу спадкового майна входить житловий будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами, розташований за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 22).

ОСОБА_3 , ОСОБА_1 за життя не здійснили державну реєстрацію права власності на будинок, на даний час отримати правовстановлюючі документи на вказане майно не можливо через смерть спадкодавців, оскільки їх цивільна правоздатність як фізичних осіб припинена у момент смерті (ч. 4 ст. 25 ЦК України).

Державний нотаріус Миргородської державної нотаріальної контори Лавренко Н.В. 22 вересня 2023 року відмовив ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на частки житлового будинку після смерті ОСОБА_3 , ОСОБА_2 через відсутність правовстановлюючих документів на ім`я спадкодавців (постанови від 22 вересня 2023 року, а.с. 27, 28).

Відповідно до архівної довідки № 07-02/35 від 06 квітня 2023 року, у рішенні № 13 протоколу засідання виконавчого комітету Попівської сільської ради від 29 травня 1998 року «Про оформлення права власності на будинки, що розташовані в с. Попівка» значиться, що виконком сільської ради вирішив оформити право приватної власності на будинок за адресою АДРЕСА_2 , за ОСОБА_2 на 1/2 частку, за ОСОБА_3 на 1/2 частку (а.с.17).

Згідно з архівною довідкою 07-03/73 від 24 травня 2023 року АДРЕСА_2 перейменовано на АДРЕСА_1 (а.с. 18).

У виписках з погосподарських книг № 7 с. Попівка Комишнянської селищної ради Миргородського району Полтавської області за 2011-201 роки, № 8 за 2006-2010 роки зазначено, що ОСОБА_2 є головою домогосподарства з адресою: АДРЕСА_1 , ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3 , дружина, померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 15, 16).

Відповідно до довідки виконавчого комітету Комишнянської селищної ради Миргородського району Полтавської області від 19 квітня 2023 року № 01.5-08/767 земельна ділянка, яка розташована під житловим будинком з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 неприватизована, державний акт на право приватної власності не видавався та не перебуває в оренді (а.с. 14).

В довідці ДКП «Миргородтехінвентарізація» від 12 травня 2023 року № 221-Д зазначено, що станом на 31 грудня 2012 року будинковолодіння за вищевказаною адресою в ДКП «Миргородтехінвентарізація» не зареєстровано (а.с. 20).

10 травня 2023 року ДКП «Миргородтехінвентарізація» виготовлено технічний паспорт на будинок садибного типу за адресою АДРЕСА_1 (а.с. 22).

Відповідно до характеристики будинку садибного типу з господарськими будівлями та спорудами житловий будинок збудований у 1960 році, господарські будівлі, споруди збудовані в період з 1960 року по 1990 рік (а.с. 26).

Відповідно до ч. 2 ст. 331 ЦК України 2003 року, який набрав чинності з 01 січня 2004 року, якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

До часу набрання чинності ЦК України 2003 року та Законом України від 01 липня 2004 року «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» виникнення права власності на будинки, споруди не залежало від державної реєстрації цього права.

Наразі питання реєстрації права власності на нерухоме майно врегульоване Постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 року № 78127 «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», відповідно до п. 42 якої для державної реєстрації права власності на індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них, що закінчені будівництвом до 5 серпня 1992 року, подаються: технічній паспорт на об`єкт нерухомого майна, документ, що підтверджує присвоєння об`єкту нерухомого майна адреси.

Документом, що відповідно до вимог законодавства засвідчує прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом індивідуального (садибного) житлового будинку, садового, дачного будинку, господарської (присадибної) будівлі та, споруди, прибудови до них, побудованих до 5 серпня 1992 року, є технічний паспорт на об`єкт нерухомого майна.

Отже, у період забудови домоволодіння в 1960-1990 роках державна реєстрація об`єктів нерухомості взагалі не передбачалась. Таким чином, спадкодавцям ОСОБА_3 , ОСОБА_2 за життя правомірно належав житловий будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами.

Позивач є спадкоємцем за законом майна, а саме - житлового будиноку садибного типу з господарськими будівлями та спорудами, який належав ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , однак юридично його не оформили. ОСОБА_1 вчинив дії по прийняттю спадщини та прийняв її, подавши заяву до нотаріальної контори, тому набув право і на частки будинку в порядку спадкування після смерті батьків. Спадкове право позивача відповідачем не оспорюється.

Оскільки право позивача на оформлення спадкових прав на частки житлового будинку померлих батьків порушено, воно підлягає судовому захисту. Позовні вимоги не суперечать закону та не порушують права, свободи чи інтереси інших осіб. За таких обставин вимоги ОСОБА_1 ґрунтуються на законі і тому підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст.5,10,12,13,81,141,263,264,265,268,273,354 ЦПК України, суд

вирішив:

Позовну заяву ОСОБА_1 довиконавчого комітетуКомишнянської селищноїради Миргородськогорайону Полтавськоїобласті провизнання прававласності наспадкове майно задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_4 (адреса: АДРЕСА_3 ) право власності в порядку спадкування за законом на 1/2 частку житлового будинку садибного типу з господарськими будівлями та спорудами, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_4 (адреса: АДРЕСА_3 ) право власності в порядку спадкування за законом на 1/2 частку житлового будинку садибного типу з господарськими будівлями та спорудами, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня виготовлення повного тексту рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Повний текст рішення складено 16 січня 2024 року.

Суддя: О. М. Вірченко

Дата ухвалення рішення11.01.2024
Оприлюднено22.01.2024
Номер документу116385594
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —541/3892/23

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Вірченко О. М.

Рішення від 11.01.2024

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Вірченко О. М.

Рішення від 11.01.2024

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Вірченко О. М.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Вірченко О. М.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Вірченко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні