Постанова
від 16.09.2010 по справі 2а-12088/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна , 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

16 вересня 2010 року < Час проголошення > № 2а-12088/10/2670

Окружний адміністрат ивний суд м. Києва у складі суд ді Каракашьяна С.К., при секрет арі судового засідання Шкреб тій І.П., розглянув адміністра тивну справу

за позовом Проку рора Солом' янського району м.Києва в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Солом' янсь кому районі м. Києва

до Закритого акціоне рного товариства «Рест-італ»

про стягнення забор гованості у розмірі 40 033,99 грн.

За участю представників:

позивача : Данкович О.А.

відповідача :

прокуратури: не з' явився

Курлатова С.О.

На підставі ч. 3 ст. 160 КАС Укр аїни в судовому засіданні 16.09.20 10р. проголошено вступну та рез олютивну частини постанови.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Прокурор Солом' ян ського р-ну м.Києва в інтереса х держави в особі Управління Пенсійного фонду України в С олом' янському районі м. Киє ва звернувся до Окружного ад міністративного суду м. Києв а з позовом до Закритого акці онерного товариства «Рест-іт ал»про стягнення заборгова ності по сплаті внесків на за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування в роз мірі 40 033,99 грн.

В обґрунтування позову пре дставник позивача зазначав, що ЗАТ «Рест-італ»має заборг ованість перед Пенсійним фон дом України у розмірі 40 033,99 грн., яка виникла в зв' язку з несп латою відповідачем внесків н а загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування, ч им порушило вимоги п. 6 ст. 20 Зак ону України «Про загальнообо в' язкове державне пенсійне страхування»від 09.07.2003 р. № 1058-IV (да лі Закон № 1058-IV).

Відповідач заперечень про ти позову не надав, в судові за сідання, не з' явився, про при чини та поважність неявки не повідомив. За адресою, що міст иться у Єдиному державному р еєстрі юридичних осіб та фіз ичних осіб - підприємців - 03110, м. Київ, вул. Волгоградська, 18 - відповідач не знаходить ся, направлена за адресою пош това кореспонденція поверну лася до суду з поміткою «за за значеною адресою вибула», то му справа, відповідно до ст. 128 К АС України, вирішується на пі дставі наявних в ній доказів .

Розглянувши подані сторон ою документи і матеріали, зас лухавши пояснення представ ника позивача, всебічно і пов но з' ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуєть ся позов, об' єктивно оцінив ши докази, які мають юридичне значення для розгляду справ и і вирішення спору по суті, Ок ружний адміністративний суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Закрите акціонерне това риство «Рест-італ»зареєстро ване в управлінні Пенсійного фонду України в Солом' янсь кому р-н м.Києва, та згідно ст.14 Закону України „Про загально обов' язкове державне пенсі йне страхування” від 09.07.2003р. №1058- IV, є платником збору на обов' язкове державне пенсійне стр ахування.

Згідно п.6 ст.20 Закону України "Про загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування", страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний ба зовий період (базовим звітни м періодом для роботодавців підприємств, установ і орган ізацій створеним відповідно до законодавства України, не залежно від форм власності, в иду діяльності та господарюв ання - є календарний місяць) не пізніше ніж через 20 календарн их днів із дня закінчення цьо го періоду.

Базовим звітним періодом є календарний місяць.

У разі здійснення протягом звітного періоду виплат, на я кі нараховуються страхові вн ески, платники одночасно з ви дачею зазначених сум зобов'я зані сплачувати авансові пла тежі у вигляді сум страхових внесків, що підлягають нарах уванню на зазначені виплати (дохід) у розмірах установлен их для страхувальників страх ових внесків (33,2%) цих виплат.

Перерахування страхових в несків здійснюється платник ами одночасно з одержанням (п ерерахуванням) коштів на опл ату праці (виплати доходу), у т ому числі в безготівковій чи натуральній формі або з виру чки від реалізації товарів. О статочний розрахунок за базо вий період здійснюється плат ником страхових внесків не п ізніше ніж через 20 календарни х днів із дня зазначення цьог о періоду незалежно від випл ати заробітної плати, на суми яких нараховуються страхові внески.

Згідно п. 12 ст. 20 Закону, страхо ві внески підлягають сплаті незалежно від фінансового ст ану платника страхових внеск ів.

Також, в ч.1 ст.106 Закону зазнач ено, що у разі виявлення своєч асно не сплачених страхових внесків, страхувальники зобо в' язані самостійно обчисли ти ці внески і сплатити їх з ур ахуванням пені в порядку і в р озмірах, визначених цією ста ттею.

Ч.3 ст. 106 Закону визначає, що те риторіальні органи Пенсійно го фонду за формою і у строки, визначені правлінням пенсій ного фонду, надсилають страх увальникам, які мають недоїм ку, вимогу про її сплату.

Відповідно до п. 8 Постанови Пенсійного фонду України "Пр о затвердження Інструкції пр о порядок обчислення і сплат и страхувальниками та застра хованими особами внесків на загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування до Пе нсійного фонду України" від 19. 12.2003 р. № 21-1, яка зареєстрована в М іністерстві юстиції України 16.01.2004 р. № 64/8663, суми страхових внес ків, своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувал ьниками у строки, визначені п унктами 5.1, 5.2, 5.3 цієї Інструкції , у тому числі обчислені орган ами Пенсійного фонду, вважаю ться простроченою заборгова ністю із сплати страхових вн есків (далі - недоїмка) і стяг уються з нарахуванням пені т а застосування фінансових са нкцій.

Органи Пенсійного фонду на дсилають страхувальникам ви могу про сплату недоїмки в та ких випадках:

а) якщо дані документа льних перевірок результатів діяльності страхувальника с відчать про донарахування су м страхових внесків;

б) якщо страхувальник має на кінець звітного базов ого періоду недоїмку зі спла ти страхових внесків;

в) якщо страхувальник має на кінець звітного періо ду борги зі сплати фінансови х санкцій (штрафів) та пені.

За таких обставин, а також в раховуючи той факт, що заборг ованість перед Управлінням П енсійного фонду України в Со лом' янському районі м. Києв а виникла в зв'язку з несплато ю ЗАТ «Рест-італ» внесків на загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування, Упра влінням були виписані та на діслані вимоги про сплату б оргу, а саме вимоги Ю-434 від 05.05.2010р . на суму 11324,33 грн.; Ю-434 від 01.06.2010р. на с уму 7295,79 грн.; Ю-434 від 01.04.2010р. на суму 14757,61 грн.; Ю-434 від 01.07.2010р. на суму 6656,26 г рн.

Факт отримання вище зазнач ених податкових вимог підтве рджується поштовим повідомл енням про вручення.

Протягом десяти робочих дн ів із дня одержання вимоги пр о сплату недоїмки, страхувал ьник зобов'язаний сплатити с уми недоїмки. Страхувальник у разі незгоди з розрахунком суми недоїмки, зазначеної у в имозі про сплату недоїмки, уз годжує її з органами Пенсійн ого фонду, а в разі неузгоджен ня вимоги із органами Пенсій ного фонду має право на оскар ження в судовому порядку.

Вищезазначені вимоги прот ягом визначеного законом стр оку не сплачені та не оскарже ні страхувальником, отже, вим оги про сплату недоїмки вваж аються узгодженими.

Таким чином, загальна сума б оргу згідно вимог про сплату боргу Ю-434 від 05.05.2010р., Ю-434 від 01.06.2010р. , Ю-434 від 01.04.2010р, Ю-434 від 01.07.2010р. склада є 40033,99 грн.

Відповідно до ст. 67 Конститу ції України, кожен зобов' яз аний сплачувати податки та з бори в порядку і розмірах, вст ановлених законом.

Згідно ч.3 ст. 106 Закону Україн и "Про загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування ", у разі якщо страхувальник уз годив вимогу, але не сплатив у згоджену суму вимоги, орган П енсійного фонду звертається в установленому законом пор ядку і подає вимогу про сплат у недоїмки до відповідного п ідрозділу державної виконав чої служби. У зазначених випа дках орган Пенсійного фонду також має право звернутися д о суду з позовом . У разі зверн ення органу Пенсійного фонду з позовом про стягнення недо їмки до суду, передбаченні за коном заходи досудового врег улювання спорів не застосову ються.

Відповідно ст. 106 Закону Укра їни "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня" за № 1058 від 09.07.2003р., у разі виявл ення своєчасно не сплачених сум страхових внесків, страх увальники зобов'язані самост ійно обчислити ці внески і сп латити їх з нарахуванням пен і в порядку і розмірах, визнач ених цією статтею. Суми страх ових внесків своєчасно не на раховані та/або не сплачені с трахувальниками у строки, ви значені ч. 3 ст. 20 цього Закону, в важаються простроченою забо ргованістю із сплати страхов их внесків (недоїмкою) і стягу ються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових са нкцій.

Враховуючи, що обставини сп рави, які відповідно до закон одавства повинні бути підтве рджені певними конкретними з асобами доказування, не можу ть підтверджуватись іншими з асобами доказування, суд при йшов до висновку, що в позовні й заяві наведені обставини, я кі підтверджуються достатні ми доказами, які свідчать про обґрунтованість позовних ви мог. Докази, подані позивачем підтверджують обставини, на які позивач посилається на ї х обґрунтування.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодекс у адміністративного судочин ства України, кожна сторона п овинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимог и та заперечення, крім випадк ів, встановлених статтею 72 цьо го Кодексу.

Позивач, як суб' єкт владни х повноважень, довів правомі рність заявлених позовних ви мог.

З урахуванням викладеного , Окружний адміністративний суд м. Києва прийшов до виснов ку про можливість в даному ви падку задовольнити позовні в имоги позивача в повному обс язі та стягнути в рахунок пог ашення боргу з Закритого акц іонерного товариства «Рест-і тал»заборгованість у розмір і 40 033,99 грн.

Враховуючи викладене, керу ючись ст. ст. 69, 71, 112, 158-163 Кодексу адм іністративного судочинства України, Окружний адміністр ативний суд м. Києва, -

ПОСТАНОВИВ :

1 .Позов задовольнит и повністю.

2.Стягнути з закритого а кціонерного товариства "Рест -італ" (м.Київ, вул.Волгоградсь ка, 18, ідент.код 31059101) 40033 (сорок тися ч тридцять три) гривні 99 коп. вн есків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня.

Постанова може бути оска ржена до суду апеляційної ін станції протягом десяти днів з за правилами, встановленим и ст. ст. 185-187 КАС України, шляхом подання через суд першої інс танції апеляційної скарги.

Суддя С.К. Каракашьян

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення16.09.2010
Оприлюднено18.10.2010
Номер документу11638830
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-12088/10/2670

Ухвала від 18.08.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Каракашьян С.К.

Постанова від 16.09.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Каракашьян С.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні