Рішення
від 17.01.2024 по справі 687/1302/23
ЧЕМЕРОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

№ справи687/1302/23

№2/687/37/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 січня 2024 року Чемеровецький районний суд

Хмельницької області в складі:

головуючого - судді Борсука В.О.,

з участю секретаря - Снігур А.І.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін, в залі суду смт. Чемерівці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , Гуківської сільської ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

У листопаді 2023 року позивачі звернулися в суд з позовною заявою до відповідачів про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, мотивуючи це тим, що після смерті батька ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , мають намір оформити спадщину, однак цього зробити не можуть. В установлений законом шестимісячний строк для прийняття спадщини не звернулися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, оскільки за життя батько не повідомляв, що на його ім`я було видано державні акти на право власності на земельну ділянку, та які у жовтні 2023 року випадково знайшлися у особистих документах батька. При зверненні до нотаріальної контори по питанню подачі заяви про відкриття спадщини, однак в нотаріальній конторі відмовили у зв`язку з пропуском шестимісячного терміну, а тому вимушені звернутися з даним позовом до суду.

В судове засідання представник позивача не з`явилася, однак в матеріалах справи міститься заява в якій позовні вимоги підтримала та просила їх задовольнити, справу слухати у її відсутності.

Відповідач ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилася, однак в матеріалах справи міститься заява в якій позовні вимоги визнає в повному обсязі, справу просить слухати у її відсутності.

Представник відповідача Гуківської сільської ради в судове засідання не з`явився, однак до суду надійшла заява в якій позовні вимоги визнає, справу просить слухати у його відсутності.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню.

Відповідно до ст.1268 ЦК України зазначено, що спадкоємець, за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її, також, незалежно від часу прийняття спадщини.

Згідно ч.3 ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Судом об`єктивно встановлено, що згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 07.02.2022 року вбачається, що ОСОБА_4 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 14.09.1994 року позивач ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 , її батьками записані ОСОБА_4 та ОСОБА_3 ..

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 від 19.06.1998 року та свідоцтва про шлюб від 24.04.2020 року позивач ОСОБА_2 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 , її батьками записані ОСОБА_4 та ОСОБА_3 ..

Згідно довідки №347 від 18.10.2023 року виданої Гуківською сільською радою вбачається, що ОСОБА_4 проживав за адресою по АДРЕСА_1 .

В матеріалах справи міститься повідомлення видане приватним нотаріусом Кам`янець-Подільського районного нотаріального округу Ганасюк Н.П. № 235/01-16 від 10.11.2023 року про те, що позивачам - ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відмовлено в оформленні спадщини на належне майно померлого ОСОБА_4 у зв`язку з тим, що звернулися до приватного нотаріуса після спливу строку встановленого чинним законодавством для прийняття спадщини.

Згідно зі ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч.3 ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно роз`яснень, що викладені в абз. 6 п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування», вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що заява про встановлення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини є обґрунтованою.

Керуючись ст.ст. 265, 268, 354 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жительці АДРЕСА_2 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , жительці АДРЕСА_2 додатковий строк для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у два місяці після набрання цим рішенням законної сили.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів безпосередньо до Хмельницького апеляційного суду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_4 , жителька та зареєстрована АДРЕСА_2 .

Позивач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_5 , жителька та зареєстрована АДРЕСА_2 .

Відповідач: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП НОМЕР_6 , жителька та зареєстрована АДРЕСА_2 .

Відповідач: Гуківська сільська рада, місце знаходження вул. Центральна, 2 с. Гуків Кам`янець-Подільського району Хмельницької області, e-mail: radagukiv@ukr.net.

Суддя Борсук В.О.

СудЧемеровецький районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення17.01.2024
Оприлюднено22.01.2024
Номер документу116389104
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —687/1302/23

Рішення від 17.01.2024

Цивільне

Чемеровецький районний суд Хмельницької області

Борсук В. О.

Ухвала від 20.12.2023

Цивільне

Чемеровецький районний суд Хмельницької області

Борсук В. О.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Чемеровецький районний суд Хмельницької області

Борсук В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні