Ухвала
від 04.01.2024 по справі 761/46799/23
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/46799/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 січня 2024 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду скаргу Генерального директора Національної бібліотеки України для дітей Міністерства культури та інформаційної політики України ОСОБА_3 на бездіяльність уповноваженої особи (слідчого) Шевченківського УП ГУНП у м. Києві, щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, -

в с т а н о в и в:

19.12.2023 року на адресу Шевченківського районного суду м. Києва надійшла скарга Генерального директора Національної бібліотеки України для дітей Міністерства культури та інформаційної політики України ОСОБА_3 на бездіяльність уповноваженої особи (слідчого) Шевченківського УП ГУНП у м. Києві, щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань в якій скаржник просила суд зобов`язати уповноважену (сліжбову) особу Шевченківського УП ГУНП у м. Києві внести відомості про вчинення кримінальних правопорушень до ЄРДР та невідкладно розпочати досудове розслідування.

Як на підставу звернення до суду зі скаргою ОСОБА_3 посилається на положення ст. 303 КПК України та обґрунтовує її тим, що 17.11.2023 року заступник Генерального директора Національної бібліотеки України для дітей Міністерства культури та інформаційної політики України ОСОБА_4 звернувся до Шевченківського УП ГУНП у м. Києві з заявою про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 233-2 КК України, яка була зареєстрована відповідальною особою органу досудового розслідування 17 листопада 2023 року за номером ЄО 65815. Однак, на час звернення до суду зі скаргою відповідні відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань не внесені та досудове слідство не розпочато, що свідчить про порушення вимог ст. 214 КПК України.

У судове засідання ОСОБА_3 не з`явилася. Надіслала до суду заяву, в якій просила суд розглянути скаргу без її участі

Уповноважені особи (слідчі) Шевченківського УП ГУНП у м. Києві, будучи належним чином повідомленими про час та місце розгляду скарги, в судове засідання не з`явились. Разом з цим, їх неявка не перешкоджає розгляду скарги по суті.

Дослідивши скаргу та додані до неї матеріали, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Так, 17.11.2023 року заступник Генерального директора Національної бібліотеки України для дітей Міністерства культури та інформаційної політики України ОСОБА_4 звернувся до Шевченківського УП ГУНП у м. Києві з заявою про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 233-2 КК України, яка була зареєстрована відповідальною особою органу досудового розслідування 17 листопада 2023 року за номером ЄО 65815, що підтверджується копію довідки за опрацюванням матеріалів ЄО, долученою до матеріалів скарги.

Однак, станом на день розгляду скарги відомості про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань не внесені та досудове слідство не розпочато.

Відповідно до ч. 1 ст. 214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Частиною 2 ст. 113 КПК України встановлено, що будь-яка процесуальна дія або сукупність дій під час кримінального провадження мають бути виконані без невиправданої затримки і в будь-якому разі не пізніше граничного строку, визначеного відповідним положенням цього Кодексу.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні заявником може бути оскаржена бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Як вбачається зі змісту скарги та доданих до неї матеріалів, заступник Генерального директора Національної бібліотеки України для дітей Міністерства культури та інформаційної політики України ОСОБА_4 звернувся до Шевченківського УП ГУНП у м. Києві з заявою про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 233-2 КК України 17 листопада 2023 року, при чому вказана заява була зареєстрована органом досудового розслідування 17 листопада 2023 року за номером ЄО 65815.

Оскільки положенням ч. 1 ст. 214 КПК України встановлено, що слідчий зобов`язаний невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви про вчинене кримінальне правопорушення, внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати досудове слідство, десятиденний строк, наданий законом заявнику для оскарження бездіяльності слідчого, обчислюється з 19 листопада 2023 року та спливає 28 листопада 2023 року відповідно.

Зі скаргою на бездіяльність уповноваженої особи (слідчого) Шевченківського УП ГУНП у м. Києві, яка полягає у невнесенні відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, Генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей Міністерства культури та інформаційної політики України ОСОБА_3 звернулася лише 19 грудня 2023 року, тобто з пропуском встановленого законом десятиденного строку на оскарження.

У заяві про розгляд скарги без її участі, ОСОБА_3 порушила питання про поновлення вказаного процесуального строку.

Згідно з ч. 1 ст. 117 КПК України, пропущений із поважних причин строк повинен бути поновлений за клопотанням заінтересованої особи ухвалою слідчого судді, суду.

Враховуючи введений на території України військовий стан, зважаючи на відносно незначну величину пропущеного процесуального строку, слідчий суддя вважає за необхідне поновити строк на оскарження вказаної у скарзі бездіяльності.

Враховуючи те, що після реєстрації органом досудового розслідування 17 листопада 2023 року за номером ЄО 65815 заяви заступника Генерального директора Національної бібліотеки України для дітей Міністерства культури та інформаційної політики України ОСОБА_4 про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 233-2 КК України, відповідні відомості про кримінальне правопорушення не були невідкладно внесені уповноваженою особою (слідчим) Шевченківського УП ГУНП у м. Києві до Єдиного реєстру досудових розслідувань, слідчий суддя вважає, що скарга, подана в порядку ст. 303 КПК України, підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 60, 113, 114, 214, 303, 306, 307, 309, 376, 532 КПК України, слідчий суддя -

у х в а л и в:

Строк на оскарження бездіяльності уповноважених осіб (слідчих) Шевченківського УП ГУНП у м. Києві, яка полягає у невнесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про вчинення кримінального правопорушення - поновити.

Скаргу Генерального директора Національної бібліотеки України для дітей Міністерства культури та інформаційної політики України ОСОБА_3 на бездіяльність уповноваженої особи (слідчого) Шевченківського УП ГУНП у м. Києві, щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань - задовольнити.

Визнати незаконною бездіяльність уповноважених осіб (слідчих) Шевченківського УП ГУНП у м. Києві, яка полягає у невнесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про вчинення кримінального правопорушення, викладених у заяві заступника Генерального директора Національної бібліотеки України для дітей Міністерства культури та інформаційної політики України ОСОБА_4 від 17.11.2023.

Зобов`язати уповноважену особу (слідчого) Шевченківського УП ГУНП у м. Києві невідкладно, але не пізніше 24 (двадцяти чотирьох) годин після отримання органом досудового розслідування копії ухвали слідчого судді, внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення, викладені в заяві заступника Генерального директора Національної бібліотеки України для дітей Міністерства культури та інформаційної політики України ОСОБА_4 від 17.11.2023, зареєстрованій 17 листопада 2023 року за номером ЄО 65815, та розпочати досудове слідство.

Зобов`язати уповноважену особу (слідчого) Шевченківського УП ГУНП у м. Києві надати для заступника Генерального директора Національної бібліотеки України для дітей Міністерства культури та інформаційної політики України ОСОБА_4 , або для іного представника Національної бібліотеки України для дітей Міністерства культури та інформаційної політики України, документ, що підтверджує внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про вчинення кримінальних правопорушень, викладених у його заяві від 17.11.2023, яка була зареєстрована відповідальною особою органу досудового розслідування 17 листопада 2023 року за номером ЄО 65815.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та не підлягає оскарженню, однак проти неї можуть бути подані заперечення під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.01.2024
Оприлюднено22.01.2024
Номер документу116391132
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —761/46799/23

Ухвала від 04.01.2024

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сидоров Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні