Рішення
від 19.01.2024 по справі 573/2453/23
БІЛОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 573/2453/23

Номер провадження 2-о/573/8/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 січня 2024 року м. Білопілля

головуючої судді: Черкашиної М.С.,

присяжних: Лустенко А.В.,

Жабської А.О.,

за участю секретаря: Терещенко О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Білопіллі цивільну справу за клопотанням ОСОБА_1 , заінтересовані особи: КУСОР «Білопільський дитячий будинок-інтернат», орган опіки і піклування Білопільської міської ради Сумської області про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним,

В С ТА Н О В И В:

Стислий виклад позиції заявника.

21 грудня 2023 ОСОБА_3 звернулась до суду із клопотанням про продовження строку дії рішення суду про визнання ОСОБА_4 , недієздатним. Свої вимоги заявник мотивує тим, що рішенням Білопільського районного суду Сумської області від 20 січня 2022 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатним, встановлено над недієздатною особою опіку з покладанням обов`язків опікуна в особі матері ОСОБА_3 . Зазначає, що її син ОСОБА_4 з 17.03.2015 знаходився на повному державному утриманні в КУСОР Білопільському дитячому будинку-інтернаті. З 13.06.2023 у зв`язку з бойовими діями на території громади, тимчасово переселений до КУСОР Сумського геріатричного пансіонату для ветеранів війни та праці, але входить до спискового складу підопічних КУСОР Білопільського дитячого будинку-інтернату. При цьому вказує, що її син ОСОБА_4 є інвалідом І Б групи з дитинства за психічним станом. За час перебування, а також з моменту визнання недієздатним, психічний стан ОСОБА_4 не змінився. Оскільки ОСОБА_4 продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує постійно стороннього догляду та лікування, необхідно продовжити строк дії рішення про визнання його недієздатним.

Посилаючись на викладені вище обставини, заявник просить продовжити строк дії рішення суду про визнання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним.

Заяви (клопотання) учасників справи.

В судове засіданні заявник ОСОБА_3 не з`явилась, долучила письмову заяву про розгляд клопотання без її участі, заявлені вимоги підтримує (а. с. 21).

Представник заінтересованої особи - КУСОР «Білопільський дитячий будинок-інтернат» Зимогляд А.В. в судове засіданні також не з`явилась, направила до суду заяву про розгляд клопотання без участі представника, вимоги заявника підтримує. У зв`язку із незадовільним станом здоров`я підопічного ОСОБА_4 , розгляд справи просить проводити без його участі (а. с. 19-20).

Представник заінтересованої особи - органу опіки та піклування Білопільської міської ради Сумської області в судове засідання не з`явився. Керуюча справами виконкому міської ради Пащенко Н.В. надала до суду письмове клопотання про розгляд справи без участі представника, проти заявлених вимог не заперечують (а. с. 22 ).

Згідно із ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявляти клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Інші клопотання та заяви, пов`язані з розглядом справи, від учасників судового процесу не надходили.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося на підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Процесуальні дії в справі.

Ухвалою від 22 грудня 2023 відкрито провадження в справі та призначено до судового розгляду з викликом заявника, заінтересованих осіб (а. с. 16).

Встановлені судом фактичні обставини справи.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є інвалідом І Б групи з дитинства, що підтверджується довідкою до акта огляду МСЕК серії 12ААВ № 269496 (а. с. 9).

Рішенням Білопільського районного суду Сумської області від 20 січня 2022 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатним та встановлено опіку з покладанням обов`язків опікуна на матір ОСОБА_3 (а. с. 3-4).

За даними КУСОР Білопільський дитячий будинок-інтернат ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 з 17.03.2015 знаходився на повному державному утриманні в КУСОР Білопільському дитячому будинку-інтернаті. З 13.06.2023 у зв`язку з бойовими діями на території громади, тимчасово переселений до КУСОР Сумського геріатричного пансіонату для ветеранів війни та праці, але входить до спискового складу підопічних КУСОР Білопільського дитячого будинку-інтернату (а. с. 5).

Відповідно до висновку судово-психіатричного експерта № 818 від 08 грудня 2023 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 на даний виявляє ознаки важкої розумової відсталості (виражена імбецильність) з порушення поведінки. За своїм психічним станом останній не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує опіки. ОСОБА_4 з урахуванням стану здоров`я не може приймати участь у судовому засіданні, така участь є недоцільною (а. с. 11-13).

Норми права, які застосовує суд, мотиви їх застосування.

За змістом ст. 30 ЦК України цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання. Обсяг цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється цим Кодексом і може бути обмежений виключно у випадках і в порядку, встановлених законом.

Недієздатною, згідно із ч. 1 ст.39ЦК України є фізична особа, яка внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Суд зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною до закінчення строку його дії в порядку, встановленому статтею 299 цього Кодексу.

За змістом ст.300ЦПК України у рішенні суду про визнання особи недієздатною, слід визначити строк його дії, який не може перевищити двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку який не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Відповідно до приписів законодавства у справах про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності ЦПК передбачається періодичний судовий контроль за наявністю/продовженням існування підстав для обмеження чи позбавлення особи дієздатності (принцип, визначений у рішеннях ЄСПЛ «Наталія Михайленко проти України» (2013), «Станєв проти Болгарії» (2012), «Штукатуров проти Росії» (2008), адже ч. 6 ст.300ЦПК України встановлюється максимальний строк дії судового рішення про визнання фізичної особи недієздатною у два роки.

Висновки суду.

Враховуючи, що після закінчення строку дії попереднього рішення суду стан здоров`я ОСОБА_4 не покращився, відповідно до висновку судово-психіатричної експертизи внаслідок хронічного психічного захворювання він і надалі не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, у зв`язку з чим потребує сторонньої допомоги, суд дійшов до висновку про продовження на два роки строку дії рішення суду від 20 січня 2022 у справі №573/1992/21, яким з метою захисту особистих майнових та немайнових прав, останнього було визнано недієздатним з покладанням обов`язків опікуна на його матір ОСОБА_3 .

За вказаних обставин, суд вважає, що у справі достатньо доказів, які у своїй сукупності дають підстави для продовження строку дії рішення суду про визнання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , недієздатним з покладанням обов`язків опікуна на його матір ОСОБА_3 .

На підставі викладеного, керуючись ст. 39 ЦК України, ст. ст. 10, 81, 247, 300, 354-355 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Клопотання ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 ), заінтересовані особи: Комунальна установа Сумської обласної ради «Білопільський дитячий будинок-інтернат» (місце знаходження: Сумська область, Сумський район, м. Білопілля, вул. 3 Вересня, буд. 23, ЄДРПОУ: 03189334), орган опіки і піклування Білопільської міської ради Сумської області (місце знаходження: Сумська область, м. Білопілля, вул. Старопутивльська, 35), про продовження строку дії рішення суду про визнання ОСОБА_2 недієздатним, задовольнити.

Продовжити строк дії рішення Білопільського районного суду Сумської області від 20 січня 2022 про визнання недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з покладенням обов`язків опікуна над ним на матір ОСОБА_5 , строком на два роки починаючи з дня набрання рішенням законної сили.

Роз`яснити, що в подальшому клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного ч. 6 ст. 300 ЦПК України.

Апеляційна скарга на рішення може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Сумського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя:

Присяжні:

Дата ухвалення рішення19.01.2024
Оприлюднено22.01.2024
Номер документу116400716
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання ОСОБА_2 недієздатним

Судовий реєстр по справі —573/2453/23

Рішення від 19.01.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні