Ухвала
від 18.01.2024 по справі 744/1453/23
СЕМЕНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18.01.24

Справа № 744/1453/23

Провадження № 6/744/1/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 січня 2024 року Семенівський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого судді Смаги С. В.,

при секретарі судового засідання Бородіній В. В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Семенівка Новгород-Сіверського району Чернігівської області в порядку письмового провадження справу за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Росвен Інвест Україна» про заміну сторони виконавчого провадження; заінтересована особа 1 (первісний кредитор) Акціонерне товариство «Ідея Банк»; заінтересована особа 2 - ОСОБА_1 ; заінтересована особа 3 - Семенівський відділ державної виконавчої служби у Новгород-Сіверському районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, -

В С Т А Н О В И В:

До Семенівськогорайонного судуЧернігівської областінадійшла справаза заявоюТовариства зобмеженою відповідальністю«Росвен ІнвестУкраїна» прозаміну сторонивиконавчого провадження,за змістомякого заявникпросив замінитисторону вибулогостягувача АкціонернеТовариство «ІДЕЯБАНК» кодЄДРПОУ 19390819,79008,м.Львів,вул.Валова,11у виконавчомупроваджені наТовариство зобмеженою відповідальністю«РОСВЕН ІНВЕСТУКРАЇНА» (ЄДРПОУ:37616221,03124,м.Київ,бульвар ВацлаваГавела,буд.6),як правонаступника.

Учасники справи у судове засідання не з`явились, про дату, час і місце судового розгляду повідомлялись належним чином.

У своїй заяві заявник просив розгляд заяви здійснити без участі заявника.

Боржник ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилася судова повістка про виклик, яка направлялася на адресу зареєстрованого місця проживання боржника, повернута до суду з поштовим повідомленням з відміткою «адресат відсутній за вказаною адресою».

Відповідно доп.4ч.8ст.128Цивільного процесуальногокодексу Україниднем врученнясудової повісткиє день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати судову повістку чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Також боржник своєчасно повідомлялася про дату, час і місце судового засідання оголошенням про виклик на веб-порталі судової влади України.

У відповідності до ч. 3 ст. 442 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України)неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що 23 листопада 2020 року приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Остапенком Євгеном Михайловичем вчинено виконавчий напис № 25586 про стягнення з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства «Ідея Банк» заборгованості за кредитним договором № Z75.25365.005128114 від 09 квітня 2019 року.

На виконанні у Семенівському відділі державної виконавчої служби у Новгород-Сіверському районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції перебуває виконавче провадження № 63938004, відкрите на підставі виконавчого напису № 25586, вчиненого 23 листопада 2020 року приватним нотаріусом Остапенком Євгеном Михайловичем про стягнення боргу з боржника ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства «Ідея Банк».

25 липня 2023 року між Акціонерним товариством «Ідея Банк» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Росвен Інвест Україна» було укладено Договір № 01.02-31/23 про відступлення право вимоги за кредитним договором № Z75.25365.005128114 від 09 квітня 2019 року новому кредитору - Товариству з обмеженою відповідальністю «Росвен Інвест Україна».

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 512 ЦК України, кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Згідно ст. 514 ЦК України до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 1077 ЦК України за договором факторингу одна сторона /фактор/ передає грошові кошти в розпорядження другої сторони /клієнта/ за плату, а клієнт відступає факторові своє право грошової вимоги до третьої особи /боржника/.

Згідно з ст. 1 Закону України «Про виконавче провадження», виконавче провадження є завершальною стадією судового провадження.

Відповідно до ст. 55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії цивільного процесу. Усі дії, dчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Відповідно до ч. 1ст. 442 ЦПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Згідно з абз. 1 ч. 5ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження», у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Таким чином, для заміни сторони необхідні такі умови як вибуття однієї із сторін виконавчого провадження та наявність правонаступника цієї сторони.

Як вбачається з матеріалів справи, відбулася заміна кредитора з Акціонерного товариства «Ідея Банк» на Товариство з обмеженою відповідальністю «Росвен Інвест Україна».

Таким чином, суд приходить до висновку, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Росвен Інвест Україна» має бути правонаступником і по виконавчому провадженню належить провести заміну сторони.

На підставі викладеного, керуючись ч. 5ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження»,ст. 442 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

У Х В А Л И В:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Росвен Інвест Україна» про заміну сторони виконавчого провадження; заінтересована особа 1 (первісний кредитор) Акціонерне товариство «Ідея Банк»; заінтересована особа 2 - ОСОБА_1 ; заінтересована особа 3 - Семенівський відділ державної виконавчої служби у Новгород-Сіверському районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції задовольнити повністю.

Замінити стягувача Акціонерне товариство «Ідея Банк» (ідентифікаційний код юридичної особи в ЄДРПОУ 19390819, місцезнаходження: вулиця Валова, будинок 11, місто Львів, 79008) на правонаступника Товариство з обмеженою відповідальністю «Росвен Інвест Україна» (ідентифікаційний кодюридичної особив ЄДРПОУ 37616221, місцезнаходження: бульвар Вацлава Гавела, будинок 6, місто Київ, 03124) у виконавчому провадженні № 63938004, відкритому на підставі виконавчого напису № 25586, вчиненого 23 листопада 2020 року приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Остапенком Євгеном Михайловичем про стягнення боргу з боржника ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства «Ідея Банк».

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Чернігівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя: С. В. Смага

Дата ухвалення рішення18.01.2024
Оприлюднено22.01.2024
Номер документу116401665
СудочинствоЦивільне
Сутьзаміну сторони виконавчого провадження; заінтересована особа 1 (первісний кредитор) Акціонерне товариство «Ідея Банк»; заінтересована особа 2 - ОСОБА_1 ; заінтересована особа 3 - Семенівський відділ державної виконавчої служби у Новгород-Сіверському районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції

Судовий реєстр по справі —744/1453/23

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Смага С. В.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Смага С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні