Ухвала
від 19.01.2024 по справі 357/1268/24
БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 357/1268/24

Провадження № 2-з/357/13/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19.01.2024 cуддя Білоцерківського міськрайонного суду Київської області Бебешко М. М. розглянувши заяву ОСОБА_1 , про забезпечення позову,

В С Т А Н О В И В:

18.01.2024 до Білоцерківського міськрайонного суду Київської області надійшла заява ОСОБА_1 в інтересах якого діє адвокат Волощенко Віталій Іванович до Товариства з обмеженою відповідальністю «Вердикт Капітал», третя особа: приватний виконавець виконавчого округу Київської області Канцедал Олександр Олександрович, про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню.

До позовної заяви додано заяву про забезпечення позову шляхом зупинення стягнення на підставі виконавчого напису № 167938 від 15.06.2021 приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Остапенком Євгеном Миколайовичем, яке здійснютьсяя приватним виконавцем виконавчого округу Київської області Канцедал Олександром Олександровичем у виконавчому провадженні № 65891048.

Перевіривши заяву, суд приходить до висновку, що вона підлягає поверненню заявникові, оскільки подана без додержання вимог, встановлених законом.

Так, відповідно до ч.6 ст.151 ЦПК України - до заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом (ч.2 ст.133 ЦПК України).

Закон України «Про судовий збір» визначає правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору.

Відповідно до ч.1 ст.4 вказаного Закону - судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно із ст.7 ЗУ «Про Державний бюджет України на 2023 рік» прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2023 року складає 2684 гривень.

Ставки судового збору встановлюються у таких розмірах: за подання до суду заяви про забезпечення позову поданої фізичною особою 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (пп.4 п.1 ч.2 ст. 4 Закону) (536,80 грн.)

В порушення вказаних вимог заявником не додано квитанції про сплату судового збору.

При зверненні з заявою про забезпечення доказів заявник просив звільнити його від сплати судового збору відповідно до п. 13 ч.1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» як учасника бойових дій.

За змістом пункту 13 частини першої статті 5 Закону України «Про судовий збір» учасники бойових дій під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються від сплати судового збору у справах, пов`язаних з порушенням їхніх прав.

Великою Палатою Верховного Суду у постанові від 12 лютого 2020 року у справі № 545/1149/17 (провадження № 14-730цс19) зроблений правовий висновок про те, що вирішуючи питання про стягнення судового збору з особи, яка має статус учасника бойових дій (прирівняної до нього особи), для правильного застосування норм пункту 13 частини першої статті 5 Закону України «Про судовий збір» суд має враховувати предмет та підстави позову; перевіряти чи стосується така справа захисту прав цих осіб з урахуванням положень статей 12, 22 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Перелік пільг учасникам бойових дій та особам, прирівняним до них, визначені у статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Серед них немає пільг щодо звільненням від сплати судового збору у справах із вимогами, подібними до тих, з якими позивач звернувся у цій справі.

Враховуючи те, що предметом спору у цій справі є матеріально-правова вимога позивача до відповідача про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, тому відсутні підстави вважати, що справа, пов`язана із порушенням прав позивача як учасника бойових дій чи будь-яким іншим чином стосується соціального і правового захисту учасників бойових дій.

Відповідно до ч.10 ст. 153 ЦПК України суд, встановивши, що заяву про забезпечення позову подано без додержання вимог статті 151 цього Кодексу, повертає її заявнику, про що постановляє ухвалу.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає необхідним заяву про забезпечення позову повернути заявнику, оскільки її подано з порушенням ст.151 ЦПК України

Керуючись ст.ст. 151, 153, 258-260,352 ЦПК України, суддя

П О С Т А Н О В И В :

Заяву ОСОБА_1 , про забезпечення позову - повернути заявнику.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в п`ятнадцятиденний строк з дня складання ухвали.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому ухвали суду.

Суддя М. М. Бебешко

Дата ухвалення рішення19.01.2024
Оприлюднено22.01.2024
Номер документу116404109
СудочинствоЦивільне
Сутьзабезпечення позову

Судовий реєстр по справі —357/1268/24

Рішення від 01.03.2024

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Бебешко М. М.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Бебешко М. М.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Бебешко М. М.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Бебешко М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні