Ухвала
від 19.01.2024 по справі 953/266/24
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 953/266/24

Провадження № 1-кс/953/547/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 січня 2024 року м. Харків

слідчий суддя Київського районного суду міста Харкова ОСОБА_1 , секретар судових засідань ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду скаргу представника ОСОБА_3 адвоката ОСОБА_4 на бездіяльність слідчого, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань,

встановив:

Представник ОСОБА_3 адвокат ОСОБА_4 звернулась до суду зі скаргою на бездіяльність слідчого, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, якою просила визнати протиправною бездіяльність слідчого Харківського районного управління поліції №1 ГУНП в Харківській області та зобов`язати уповноважену особу ХРУП №1 ГУНП в Харківській області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань про вчинення кримінального правопорушення за заявою ОСОБА_3 про вчинення кримінального правопорушення, почати досудове розслідування та надіслати на його адресу відповідний витяг з ЄРДР.

Особа, яка подала скаргу, в обґрунтування скарги посилалась на те, що 28.12.2023 ОСОБА_3 звернувся до Харківського районного управління поліції 1 ГУНП в Харківській області із заявою про вчинення відносно юридичної особи ТОВ Фабрика «Варіант» код ЄДРПОУ 21170203 кримінального правопорушення, склад якого передбачений ст. 212-1 КК України. Заява була отримана органом досудового розслідування 04.01.2024. У даній заяві ОСОБА_3 просив прийняти та невідкладно зареєструвати заяву про вчинення кримінальних правопорушень, внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, надати заявнику копію Витягу з ЄРДР; розпочати за заявою про вчинення кримінального правопорушення досудове розслідування у формі досудового слідства у зв`язку із вчиненням дій, які мають ознаки складу злочину; визнати ОСОБА_3 потерпілим. Вказана заява мотивована тим, що ОСОБА_3 , починаючи із 2016 року по травень 2023 року працював в ТОВ Фабрика «Варіант». Проте, підприємством не було нараховано та сплачено страхові внески за працівника. Така сама ситуація склалась і в інших працівників підприємства, які були звільнені чи продовжують працювати. Такі дії посадових осіб юридичної особи ТОВ Фабрика «Варіант» містять ознаки складу злочину, передбаченого ст. 212-1 КК України. Відомості про вказане кримінальне правопорушення мали бути внесені до ЄРДС не пізніше 05.01.2024. Станом на момент звернення із даною скаргою відсутні дані про внесення інформації про вчинення кримінальних правопорушень до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Вважає бездіяльність Харківського районного управління поліції 1 ГУНП в Харківській області протиправною, оскільки КПК України в імперативному порядку зобов`язує прокурора, слідчого внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою від 13.12.2023 та розпочати досудове розслідування.

Представник особи, яка подала скаргу, ОСОБА_4 у судове засідання не з`явилась, надала суду заяву про розгляд справи без участі заявника та його представника.

Уповноважена особа Харківського РУП №1 ГУНП в Харківській області в судове засідання не з`явилась, була повідомлена про день, час та місце розгляд скарги своєчасно і належним чином, про причини неприбуття не повідомила. 18.01.2023 року на електронну пошту суду надійшло повідомлення від інспектора СМ Харківського РУП №1 ГУНП в Харківській області лейтенанта поліції ОСОБА_5 про те, що згідно обліків ІТС ІПНП відсутня будь-яка інформація стосовно ОСОБА_3 . Відповідно до вимог ч. 3 ст. 306 КПК України, відсутність слідчого та прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

Суд, дослідивши матеріали скарги, вважає скаргу такою, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

В ході судового розгляду слідчим суддею встановлено, що 30.12.2023 ОСОБА_3 звернувся до Харківського районного управління поліції 1 ГУНП в Харківській області засобами поштового зв`язку із заявою про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 212-1 КК України, в якій просив прийняти та невідкладно зареєструвати заяву про вчинення кримінальних правопорушень, внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, надати заявнику копію Витягу з ЄРДР; розпочати за заявою про вчинення кримінального правопорушення досудове розслідування у формі досудового слідства у зв`язку із вчиненням дій, які мають ознаки складу злочину; визнати ОСОБА_3 потерпілим.

Зазначена заявабулаотримана ХарківськимРУП №1ГУНП вХарківській області04січня 2024року,про що свідчить роздруківка із сайту Укрпошти (трекінг відправлень).

Заявником в заяві від 28 грудня 2023 року викладені обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, з посиланням на норми кримінального закону України.

Будь-які відомості щодо прийняття, реєстрації, внесення відомостей за вказаною заявою до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розгляду вказаної заяви та прийняття рішення за результатами її розгляду слідчому судді в межах розгляду цієї скарги не надані, що суперечить вимогам ст. 214 КПК України, яка визначає строки внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Згідно ч. 4 ст. 214 КПК України, слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Відповідно до ч. 1 ст. 214 КПК України, слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування.

Підстави, через які можуть бути невнесені до ЄРДР відомості про вчинене кримінальне правопорушення ст. 214 КПК не передбачені.

Відповідно доч.1ст.40КПК України,слідчий несевідповідальність зазаконність тасвоєчасність здійсненняпроцесуальних дій.

При зверненні із вказаною заявою, заявником були виконані вимоги ч. 5 ст. 214 КПК України.

Частиною 1 ст. 303 КПК України визначені рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, та право на оскарження, серед яких, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України передбачено право заявника оскаржити бездіяльність слідчого, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Отже, слідчий суддя задовольняє вимоги скарги про зобов`язання уповноважених осіб Харківського РУП №1 ГУНП в Харківській області внести відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань на підставі заяви ОСОБА_3 від 28 грудня 2023 року у порядку, передбаченому ч. 1 ст. 214 КПК України.

Керуючись ст.ст. 214, 303-307 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И В :

Скаргу представника ОСОБА_3 адвоката ОСОБА_4 на бездіяльність слідчого, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань- задовольнити.

Зобов`язати уповноважених осіб Харківського районного управління поліції №1 ГУНП в Харківській області внести відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань на підставі заяви ОСОБА_3 від 28 грудня 2023 року у порядку, передбаченому ч. 1 ст. 214 КПК України, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань в порядку, передбаченому ч. 1 ст. 214 КПК України.

Ухвала протягом п`яти днів з дня її проголошення може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду через Київський районний суд м. Харкова,

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення19.01.2024
Оприлюднено22.01.2024
Номер документу116410508
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —953/266/24

Ухвала від 19.01.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Бобко Т. В.

Ухвала від 16.01.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Бобко Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні