Ухвала
від 19.01.2024 по справі 488/16/24
КОРАБЕЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

КОРАБЕЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 488/16/24

Провадження № 2-о/488/40/24

УХВАЛА

Іменем України

19.01.2024 року м. Миколаїв

Суддя Корабельного районного суду міста Миколаєва Чернявська Я.А, ознайомившись з заявою ОСОБА_1 про встановлення факту перебування на утриманні батька, де заінтересованою особою визначений Корабельний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Миколаєві Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса),

ВСТАНОВИВ:

04.01.2024 року через підсистему Електронний суд до Корабельного районного суду м. Миколаєва від представника заявника ОСОБА_1 адвоката Шилова Владислава Юрійовича надійшла заява про встановлення факту перебування на утриманні, у якій заявник просить суд встановити факт її перебування на утриманні свого батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Дослідивши заяву та додані до неї документи, приходжу до висновку про необхідність залишити її без руху через наступне.

Відповідно до ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені розділом ІV Окреме провадження ЦПК України.

Відповідно до ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту, зокрема перебування фізичної особи на утриманні.

Згідно зст.318ЦПК Україниу заявіповинно бутизазначено:який фактзаявник проситьвстановити таз якоюметою;причини неможливостіодержання абовідновлення документів,що посвідчуютьцей факт;докази,що підтверджуютьфакт. До заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини, і довідка про неможливість відновлення втрачених документів.

Частиною 3 ст. 42 ЦПК України визначено, що у справах окремого провадження учасниками справи є заявники, інші заінтересовані особи.

Згідно з ч. 4 ст. 294 ЦПК України, справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

До заінтересованих осіб належать особи, які беруть участь у справі та мають у ній юридичну заінтересованість. Коло заінтересованих осіб визначається взаємовідносинами із заявником у зв`язку з обставинами, які підлягають встановленню і які можуть вплинути на їх права та обов`язки. Участь у справі цих осіб зумовлюється тим, що із установленням окремих обставин заявник може реалізувати свої права у правовідносинах, у яких беруть участь і заінтересовані особи. Для цих осіб характерним є те, що їхні суб`єктивні права та обов`язки мають юридичний зв`язок із суб`єктивними правами і обов`язками заявників.

Залежно від мети встановлення фактів заінтересованими особами в цих справах можуть бути, наприклад, відділи соціального захисту населення - у справах про встановлення факту перебування на утриманні особи; інші спадкоємці (утриманці), на права та обов`язки яких можуть вплинути встановлені судом під час розгляду обставини. Доказів неможливості одержання реалізації своїх прав як особи, яка перебувала на утриманні, до заяви не надано.

У своїй заяві заявник вказує, що встановлення факту перебування на утриманні батька їй необхідно для звернення у подальшому до суду із заявою про визнання її батька загиблим за особливих обставин та пред`явлення позову проти російської федерації про стягнення моральної компенсації за фактом зникнення безвісти її батька та загибелі. Також ОСОБА_1 вказує, що за результатами задоволення цієї заяви вона зможе реалізувати своє право на спадкування після смерті батька. Однак, причини неможливості реалізації заявником таких прав у поданій заяві не зазначено, відповідних доказів не надано.

Також заявник вказує, що окрім неї, у ОСОБА_2 є ще одна донька - ОСОБА_3 , яка одночасно є повнорідною сестрою заявниці. Проте, доказів на підтвердження вказаних обставин до заяви також не долучено.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 10 квітня 2019 року у справі № 320/948/18 (провадження № 14-567цс18) викладено правовий висновок про те, що у порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, за наявності певних умов. А саме, якщо: згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право. Чинне цивільне процесуальне законодавство відносить до юрисдикції суду справи про встановлення фактів, від яких залежить виникнення, зміна або припинення суб`єктивних прав громадян.

З доданих до заяви матеріалів вбачається, що заявник просить суд встановити факт перебування її на утриманні батька ОСОБА_2 , який зник безвісти 21.10.2023 р. під час виконання бойового завдання та який перебував на військовому обліку у військовій частині НОМЕР_1 .

Враховуючи вимоги чинного законодавства, висновки постанови Великої Палати Верховного Суду від 10 квітня 2019 року у справі № 320/948/18, приймаючи до уваги положення Порядку виплати грошового забезпечення сім`ям військовослужбовців, захоплених у полон або заручниками, а також інтернованих у нейтральних державах або безвісно відсутніх, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 884 від 30.11.2016 року, суд доходить думки, що можливе визнання при ухваленні у майбутньому судом рішення щодо перебування заявника на утриманні військовозобов`язаного батька, ОСОБА_2 , який з 21.10.2023 р. вважається зниклим безвісти, може також торкнутися прав та обов`язків Міністерства оборони України, зокрема військової частини, у якій проходив службу військовозобов`язаний ОСОБА_2 .

З урахуванням зазначеного вище, беручи до уваги те, що порушене заявником у заяві питання про встановлення факту перебування на утриманні та ухвалене у майбутньому рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, заявнику необхідно визначити коло заінтересованих осіб на права та обов`язки яких може вплинути подальший розгляд справи.

За такого, враховуючи, що заявником не надані належні докази на підтвердження неможливості реалізації заявником своїх прав, як особи, яка перебуває на утриманні, а також невизначеності повного кола заінтересованих осіб, на чиї права та обов`язки може вплинути рішення, суд доходить висновку, що заява ОСОБА_1 підлягає залишенню без руху.

Відповідно ч. 1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.ст. 175, 177 ЦПК України, протягом п`яти днів з дня надходження до суду заяви постановляє ухвалу про залишення заяви без руху.

Роз`яснити заявнику, що відповідно положенням ч. 3 ст. 185 ЦПК України, якщо позивач не усунув недоліки заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається заявникові

Керуючись ст. ст. 175, 185, 293 Цивільного процесуального кодексу України,

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_1 провстановлення фактуперебування наутриманні батька,де заінтересованоюособою визначенийКорабельний відділдержавної реєстраціїактів цивільногостану умісті МиколаєвіПівденного міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції (м.Одеса) - залишити без руху.

Повідомити заявника про необхідність виправити зазначені недоліки заяви в строк не більше десяти днів з моменту отримання ним копії ухвали та роз`яснити, що у разі невиконання вимог ухвали у зазначений строк, заява буде вважатися неподаною та йому повернута.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя: Я.А. Чернявська

Дата ухвалення рішення19.01.2024
Оприлюднено22.01.2024
Номер документу116411013
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —488/16/24

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Чернявська Я. А.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Чернявська Я. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні