Ухвала
від 18.01.2024 по справі 910/19193/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

ПРО ЗАЛИШЕННЯ ПОЗОВУ БЕЗ РОЗГЛЯДУ

18.01.2024Справа № 910/19193/23

Господарський суд міста Києва у складі головуючого судді Чинчин О.В., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «АГРОФІРМА "ТЕПЛИЦІ УКРАЇНИ» (04128, місто Київ, ВУЛ.БЕРКОВЕЦЬКА, будинок 6, Ідентифікаційний код юридичної особи 03359730) до проТовариства з обмеженою відповідальністю «ТРЦ ЛАВИНА» (04128, місто Київ, вул.Берковецька, будинок 6Д, Ідентифікаційний код юридичної особи 38537759) стягнення заборгованості у розмірі 548 427 грн. 31 коп.Представники: без повідомлення представників сторін

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «АГРОФІРМА "ТЕПЛИЦІ УКРАЇНИ» звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «ТРЦ ЛАВИНА» про стягнення заборгованості у розмірі 548 427 грн. 31 коп.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням Відповідачем його зобов`язань за Договором суборенди земельної ділянки від 05.09.2014 року.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 01.01.2024 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі № 910/19193/23, постановлено розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін (без проведення судового засідання).

17.01.2024 року через загальний відділ діловодства суду (канцелярію) від Позивача надійшла заява про залишення позову без розгляду.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку про залишення позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «АГРОФІРМА "ТЕПЛИЦІ УКРАЇНИ» без розгляду, з наступних підстав.

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 226 Господарського процесуального кодексу України суд залишає позов без розгляду, якщо позивач до початку розгляду справи по суті подав заяву про залишення позову без розгляду. Про залишення позову без розгляду постановляється ухвала, в якій вирішуються питання про розподіл між сторонами судових витрат, про повернення судового збору з бюджету.

Частиною 2 статті 252 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться.

Згідно зі ст. 42 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

Як вбачається з матеріалів справи, заява Товариства з обмеженою відповідальністю «АГРОФІРМА "ТЕПЛИЦІ УКРАЇНИ» про залишення позовної заяви без розгляду підписана головою правління Поповим Ю.І, який є керівником Товариства з обмеженою відповідальністю «АГРОФІРМА "ТЕПЛИЦІ УКРАЇНИ», що підтверджується інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Враховуючи вищевикладене, Суд не вбачає підстав для відмови у задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «АГРОФІРМА "ТЕПЛИЦІ УКРАЇНИ» про залишення позовної заяви без розгляду, а тому позов Товариства з обмеженою відповідальністю «АГРОФІРМА "ТЕПЛИЦІ УКРАЇНИ» до Товариства з обмеженою відповідальністю «ТРЦ ЛАВИНА» про стягнення заборгованості у розмірі 548 427 грн. 31 коп. підлягає залишенню без розгляду.

При цьому, Суд звертає увагу на те, що особа, позов якої залишено без розгляду, після усунення обставин, що були підставою для залишення позову без розгляду, має право звернутися до суду повторно.

Крім того, Суд зазначає, що згідно з пунктом 4 частини 1 статті 7 Закону України «Про судовий збір» сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв`язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням).

Таким чином, сплачений судовий збір залишається за Позивачем та не покладається на Відповідача.

На підставі вищевикладеного, керуючись статтями 226, 233, 234 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов Товариства з обмеженою відповідальністю «АГРОФІРМА "ТЕПЛИЦІ УКРАЇНИ» до Товариства з обмеженою відповідальністю «ТРЦ ЛАВИНА» про стягнення заборгованості у розмірі 548 427 грн. 31 коп. - залишити без розгляду.

2. Ухвала набирає законної сили негайно після її підписання може бути оскаржена в апеляційному порядку до Північного апеляційного господарського суду шляхом подачі апеляційної скарги у строки, визначені статтею 256 Господарського процесуального кодексу України.

Дата складання та підписання повного тексту ухвали: 18 січня 2024 року.

Суддя О.В. Чинчин

Дата ухвалення рішення18.01.2024
Оприлюднено22.01.2024
Номер документу116415311
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —910/19193/23

Ухвала від 18.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чинчин О.В.

Ухвала від 01.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чинчин О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні