Рішення
від 03.01.2024 по справі 911/2959/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"03" січня 2024 р. м. Київ Справа № 911/2959/23

Господарський суд Київської області у складі судді Рябцевої О.О., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення та виклику сторін матеріали справи

за позовом Комунального підприємства «Васильківтепломережа», Київська обл., Обухівський р-н, м. Васильків

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Гортензія Плюс», Київська обл., Обухівський р-н, м. Васильків

про стягнення 38386,38 грн.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Комунальне підприємство «Васильківтепломережа» звернулось до господарського суду Київської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Гортензія Плюс» про стягнення 38386,38 грн., з яких 33300,62 грн. боргу, 3176,03 грн. інфляційних втрат та 1909,73 грн. 7 % річних.

Позовні вимоги обґрунтовано невиконанням відповідачем зобов`язання з оплати вартості спожитої теплової енергії, у строк, встановлений умовами Договору № 1/25 від 28.10.2021 р. на споживання теплової енергії, у зв`язку з чим у відповідача виникла заборгованість у сумі 33300,62 грн. Враховуючи наявну заборгованість відповідача, позивачем на підставі ст. 625 Цивільного кодексу України нараховано 3176,03 грн. інфляційних втрат та на підставі договору - 1909,73 грн. 7 % річних.

Ухвалою господарського суду Київської області від 31.10.2023 р. прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у даній справі; розгляд справи постановлено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи; запропоновано відповідачу протягом 15 днів з дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі подати до суду: заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження; клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін; відзив на позов з документальним обґрунтуванням його висновків; запропоновано позивачу подати до суду відповідь на відзив; запропоновано відповідачу подати до суду заперечення на відповідь на відзив.

Клопотань про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідно до ч. 5 ст. 252 ГПК України сторонами до суду не подано.

Відповідач не скористався правом, наданим ст. 165 ГПК України, та відзив до суду не надіслав, хоча про розгляд справи в порядку ч. 5 ст. 252 ГПК України відповідач був належним чином повідомлений відповідно до пункту 5 частини шостої статті 242 ГПК України, що підтверджується поверненням рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення № 0600057159747.

Відповідно до ч. 2 ст. 178 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши докази та оцінивши їх в сукупності суд

ВСТАНОВИВ:

Комунальне підприємство «Васильківтепломережа» є теплопостачальною організацією, яка надає послуги з постачання теплової енергії, централізованого опалення споживачам міста Василькова (підприємствам, організаціям, установам, відомчого і комунального житла тощо).

Рішенням шостої позачергової сесії восьмого скликання Васильківської міської ради Київської області від 08.07.2021 р. № 07-06п/ч-VІІІ затверджено статут Комунального підприємства «Васильківтепломережа» в новій редакції.

Згідно із п. 1.1 статуту Комунальне підприємство «Васильківтепломережа» створено відповідно до рішення Васильківської міської ради від 26.04.2002 р. № 18-1-XXIV.

Відповідно до п.п. 3.1 та 3.2 статуту основною метою діяльності підприємства, як виробника комунальної послуги, є забезпечення якісного та безперебійного постачання теплової енергії, централізованого опалення і гарячого водопостачання споживачам міста: підприємствам, організаціям, установам, відомчого і комунального житла та іншим. Підприємство створено з метою організації ринку житлово-комунальних послуг міста Василькова.

Згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань основними видами діяльності Комунального підприємства «Васильківтепломережа» є постачання пари, гарячої води та кондиційованого повітря (КВЕД 35.30).

Отже, відповідно до статуту Комунального підприємства «Васильківтепломережа» воно є виконавцем послуг постачання теплової енергії у місті Василькові з 2002 року.

18.11.2019 р. між Управлінням з питань економіки та власності Васильківської міської ради (орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Гортензія Плюс» (орендар) було укладено договір № 535 оренди нерухомого майна (нежилих будівель, споруд, приміщень) комунальної власності Васильківської територіальної громади, відповідно до умов якого орендодавець на підставі рішення Васильківської міської ради від 14.11.2019 р. № 03.01-56п/ч-VІІ передає, а орендар приймає в оренду частину нежитлового приміщення за адресою: м. Васильків, вул. Грушевського, 23.

Відповідно до п. 2.1 договору об`єктом оренди є: частина нежитлового приміщення загальною площею 27,6 кв. м, в т.ч. на 1-му поверсі 27,6 кв.м, згідно викопіювання з поповерхового плану, що складає невід`ємну частину цього договору; устаткування, інвентар та інше майно (за наявності) згідно з переліком, що є невід`ємною частиною цього договору.

Згідно з п. 2.4 договору об`єкт оренди належить до комунальної власності територіальної громади міста Василькова.

Пунктом 3.8 договору передбачено, що вартість комунальних послуг, витрат на утримання прибудинкової території, вартість послуг по технічному обслуговуванню інженерного обладнання та внутрішньобудинкових мереж не входить до складу орендної плати та сплачується орендарем окремо на підставі договорів, укладених орендарем з організаціями, які надають такі послуги.

Відповідно до п. 4.9 договору орендар зобов`язаний самостійно сплачувати вартість фактично спожитих комунальних послуг постачальникам таких послуг, які надаються за окремими договорами, укладеними орендарем з цими організаціями (водопостачання, каналізація, газ, електрична та теплова енергія і т.п.) її тарифами, які у встановленому законодавством порядку відшкодовують повну вартість їх надання, та пропорційну орендованій площі частку витрат на утримання прибудинкової території, та послуг по технічному обслуговуванню інженерного обладнання внутрішньобудинкових мереж, самостійно заключити договір оренди земельної ділянки згідно із чинного законодавства. В місячний термін після укладання договору орендар повинен надати орендодавцю копії договорів, передбачених цим підпунктом.

Цей договір вступає в силу з моменту підписання його сторонами і діє до 17.10.2022 р. Після закінчення строку дії договору його може бути продовжено на підставі рішення Васильківської міської ради (п.п. 9.1, 9.3 договору).

28.10.2021 р. між Комунальним підприємством «Васильківтепломережа» (постачальник) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Гортензія Плюс» (споживач) було укладено договір № 1/25 на споживання теплової енергії, відповідно до умов якого постачальник бере на себе зобов`язання постачати споживачеві теплову енергію (опалення), а споживач зобов`язується проводити розрахунки за послуги з теплопостачання за встановленими тарифами в терміни, передбачені цим договором.

Відповідно до п. 2.3 договору кількість фактично відпущеної теплової енергії споживачу розраховується згідно «Норм та вказівок по нормуванню витрат палива та теплової енергії на опалення житлових і громадських споруд, а також на господарсько-побутові потреби в Україні» (Держжитлокомунгосп України, 2004р.) або по контрольно-вимірювальним приладам, встановленим на межі розподілу теплових мереж постачальника та споживача, а при тимчасовій відсутності чи виходу з ладу розрахунковим шляхом. Прилади обліку пломбуються у встановленому порядку.

Згідно з п. 3.1.3 договору постачальник зобов`язаний забезпечувати протягом опалювального сезону, обумовленого в договорі, безперервне постачання теплової енергії (за винятком нормативно встановлених перерв), підтримувати параметри теплоносія, що подається до колекторів джерела теплової енергії, на вході в теплову мережу споживача теплової енергії відповідно до температурного графіка теплової мережі, не допускаючи відхилення параметрів, визначених договором.

Споживач зобов`язаний оплачувати теплову енергію у строки, визначені цим договором (п. 4.1.1 договору).

Пунктом 6.1 договору визначено, що розмір оплати за теплову енергію встановлюється згідно з діючими тарифами, які затверджуються рішенням виконавчого комітету Васильківської міської ради. Не пізніше 5 числа відповідного місяця здійснюється попередня 100% оплата вартості теплової енергії, яка запланована у відповідному місяці. Вартість 1 Гкал становить 2839,40 грн, в тому числі ПДВ - 473,23 грн.

Відповідно до п. 6.3 договору розрахунковим періодом є календарний місяць. У разі здійснення споживачем оплати, що перевищує використані обсяги, різниця зараховується на наступний період.

За наявності заборгованості у споживача за даним договором, постачальник має право зарахувати кошти, що надійшли від споживача, як погашення заборгованості за послуги, отримані в минулі періоди, незалежно від вказаного в платіжному дорученні призначенні платежу (абз. 2 п. 6.5 договору).

Згідно з п. 6.7 договору послуги з теплопостачання, надані постачальником у відповідному місяці, оформляються актом про надання послуг. Постачальник зобов`язується направити споживачу акт про надання послуг, а споживач зобов`язується протягом 5-ти днів з моменту його отримання повернути постачальнику акт в належно оформленому вигляді (підпис та печатка).

У випадку неповернення споживачем належно оформлених актів про надання послуг та відсутності письмових заперечень з приводу отримання послуг, послуги з теплопостачання вважатимуться наданими та прийнятими споживачем.

Цей договір набирає чинності з моменту підписання та діє до 31.12.2021 року, а в частині проведення розрахунків за теплову енергію до їх повного здійснення. Згідно з частиною третьою ст. 631 Цивільного Кодексу України умови цього договору застосовуються до відносин між сторонами, які виникли з 18.11.2019 року. Договір вважається щорічно пролонгованим, якщо від однієї із сторін не надійде заява про його розірвання або перегляд (п. 9.1 договору).

Основні засади організаційних, господарських відносин, що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг між їхніми виробниками, виконавцями і споживачами, а також їх права та обов`язки, регулюються Законом України «Про житлово-комунальні послуги».

За приписами ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» житлово-комунальні послуги це результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» до житлово-комунальних послуг належать комунальні послуги, тобто послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, управління побутовими відходами.

Згідно з п.п. 1, 3 ч. 1 ст. 6 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» учасниками правовідносин у сфері надання житлово-комунальних послуг є споживачі (індивідуальні та колективні) та виконавці комунальних послуг.

Відповідно до ч. 2 ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» індивідуальний споживач зобов`язаний, зокрема, укладати договори про надання житлово-комунальних послуг у порядку і випадках, визначених законом; своєчасно вживати заходів до усунення виявлених неполадок, пов`язаних з отриманням житлово-комунальних послуг, що виникли з його вини.

Пунктами 4, 6 ст. 19 Закону України «Про теплопостачання» передбачено, що теплогенеруюча організація має право постачати вироблену теплову енергію безпосередньо споживачу згідно з договором купівлі-продажу теплової енергії. Споживач повинен щомісячно здійснювати оплату теплопостачальній організації за фактично отриману теплову енергію.

Відповідно до частини 1 статі 275 ГК України, за договором енергопостачання підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі-енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується.

Судом встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Гортензія Плюс» є орендарем частини нежитлового приміщення за адресою: м. Васильків, вул. Грушевського, 23 на підставі договору № 535 оренди нерухомого майна (нежилих будівель, споруд, приміщень) комунальної власності Васильківської територіальної громади від 18.11.2019 р.

Як зазначалось вище, строк дії цього договору оренди до 17.10.2022 р. Після закінчення строку дії договору його може бути продовжено на підставі рішення Васильківської міської ради.

Комунальне підприємство «Васильківтепломережа» звернулось із листом № 564 від 26.06.2023 р. до начальника управління з питань економіки та власності Васильківської міської ради про надання інформації щодо використання нежитлового приміщення загальною площею 27,6 кв. м, що знаходиться на першому поверсі багатоквартирного будинку за адресою: м. Васильків, вул. Грушевського, 23 в період з 18.10.2022 р. та просило надати про це підтверджуючі документи.

У відповідь на вказаний лист начальник управління з питань економіки та власності Васильківської міської ради листом № 337/04-06 від 07.07.2023 р. повідомила, що дійсно договір № 535 оренди нерухомого майна (нежилих будівель, споруд, приміщень) комунальної власності Васильківської територіальної громади від 18.11.2019 р. укладено терміном до 17.10.2022 р., але п. 5 Постанови Кабінету Міністрів України «Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану» від 27.05.2022 № 634 передбачено, що договори оренди державного та комунального майна, строк дії яких завершується у період воєнного стану, вважаються продовженими на період дії воєнного стану та протягом чотирьох місяців з дати припинення чи скасування воєнного стану.

Доказів звільнення орендованого нежитлового приміщення загальною площею 27,6 кв. м, що знаходиться на першому поверсі багатоквартирного будинку за адресою: м. Васильків, вул. Грушевського, 23 матеріали справи не містять, а договір № 1/25 на споживання теплової енергії від 28.10.2021 р. є чинним.

Подача теплової енергії в приміщення площею 27,6 кв. м по вул. Грушевського, 23, що знаходиться в оренді у Товариства з обмеженою відповідальністю «Гортензія Плюс», здійснюється від котельні по вул. Декабристів, 3, що підтверджується довідкою про об`єкти ТОВ «Гортензія Плюс», яка є додатком № 1 до договору № 1/25 від 28.10.2021 р.

Відповідно до п. 6.1 договору розмір оплати за теплову енергію встановлюється згідно з діючими тарифами, які затверджуються рішенням виконавчого комітету Васильківської міської ради.

Рішенням Виконавчого комітету Васильківської міської ради № 486 від 05.11.2021 р. «Про встановлення тарифів та структури тарифів на послугу з постачання теплової енергії, її виробництво, транспортування та постачання для всіх категорій споживачів, які надає комунальне підприємство Васильківтепломережа», затверджено тарифи на послугу з постачання теплової енергії.

У період з листопада 2021 р. по серпень 2023 р. позивачем надавались відповідачу послуги по теплопостачанню за договором № 1/25 від 28.10.2021 р., а саме: у листопаді 2021 р. на суму 1734,73 грн, у грудні 2021 р. на суму 4354,40 грн, у січні 2022 р. на суму 4736,00 грн (з урахуванням перерахунку за листопад 2021 р. та грудень 2021 р.), у лютому 2022 р. на суму 2921,41 грн (з урахуванням перерахунку за січень 2022 р.), у березні 2022 р. на суму 435,84 грн (з урахуванням перерахунку за лютий 2022 р.), у квітні 2022 р. на суму -763,97 грн (з урахуванням перерахунку за березень 2022 р.), у травні 2022 р. на суму 4,39 грн, у червні 2022 р. на суму 4,39 грн, у липні 2022 р. на суму 4,39 грн, у серпні 2022 р. на суму 4,39 грн, у вересні 2022 р. на суму 4,39 грн, у жовтні 2022 р. на суму 6,62 грн, у листопаді 2022 р. на суму 2582,05 грн, у грудні 2022 р. на суму 4693,69 грн, у березні 2023 р. на суму 3867,85 грн, у квітні 2023 р. на суму 6,62 грн, у травні 2023 р. на суму 6,62 грн, у червні 2023 р. на суму 6,62 грн, у липні 2023 р. на суму 6,62 грн, у серпні 2023 р. на суму 6,62 грн, що підтверджується актами здачі-приймання виконаних робіт. До актів здачі-приймання виконаних робіт додані рахунки на оплату. Позивачем до матеріалів справи не додані акти здачі-приймання виконаних робіт за січень 2023 р. на суму 5367,92 грн, та за лютий 2023 р. на суму 5043,76 грн.

Згідно з п. 6.7 договору послуги з теплопостачання, надані постачальником у відповідному місяці, оформляються актом про надання послуг. Постачальник зобов`язується направити споживачу акт про надання послуг, а споживач зобов`язується протягом 5-ти днів з моменту його отримання повернути постачальнику акт в належно оформленому вигляді (підпис та печатка).

Акт здачі-приймання виконаних робіт за листопад 2021р. підписаний обома сторонами. Інші акти здачі-приймання виконаних робіт відповідачем не підписані, хоча направлялись на адресу відповідача засобами поштового зв`язку, що підтверджується рекомендованими та цінними листами, долученими до матеріалів справи.

Як вже зазначалось, в матеріалах справи відсутні акти здачі-приймання виконаних робіт за січень 2023 р. та за лютий 2023 р.

Як вбачається з опису вкладення у цінний лист від 15.03.2023 р. на адресу відповідача були направлені: рахунок № 125 від 28.02.2023 лютий 2023 р. та акт по договору № 1/25 від 28.10.21 лютий 23. Оскільки відповідачем не надано письмових заперечень з приводу отримання послуг у лютому 2023 р., то суд дійшов висновку, що факт надання позивачем відповідачу послуг за договором № 1/25 від 28.10.2021 р. у лютому 2023 р. на суму 5043,76 грн є доведеним.

В той же час, у матеріалах справи відсутній як і сам акт здачі-приймання виконаних робіт за січень 2023 р., так і докази його направлення відповідачу. Отже, факт надання позивачем відповідачу послуг за договором № 1/25 від 28.10.2021 р. у січні 2023 р. позивачем всупереч ч. 1 ст. 74 ГПК України є недоведеним.

Умовами договору передбачено, що у випадку неповернення споживачем належно оформлених актів про надання послуг та відсутності письмових заперечень з приводу отримання послуг, послуги з теплопостачання вважатимуться наданими та прийнятими споживачем (п. 6.7 договору).

В матеріалах справи відсутні письмові заперечення відповідача з приводу отримання послуг, а отже послуги з теплопостачання вважаються наданими та прийнятими відповідачем.

Таким чином, у період з листопада 2021 р. по грудень 2022 р. та з лютого 2023 р. по серпень 2023 р. позивачем було надано послуги відповідачу по теплопостачанню за договором № 1/25 від 28.10.2021 р. на загальну суму 30431,40 грн.

Як зазначалось вище, пунктом 6.1 договору визначено, що не пізніше 5 числа відповідного місяця здійснюється попередня 100% оплата вартості теплової енергії, яка запланована у відповідному місяці.

Отже, відповідач мав до 5 числа кожного місяця у період з листопада 2021 р. по грудень 2022 р. та з лютого 2023 р. по серпень 2023 р. здійснити 100% попередньої оплати вартості теплової енергії, яка запланована у відповідному місяці.

Матеріали справи не містять доказів здійснення відповідачем оплати наданих позивачем послуг по теплопостачанню за договором № 1/25 від 28.10.2021 р. у період з листопада 2021 р. по грудень 2022 р. та з лютого 2023 р. по серпень 2023 р., однак позивач зазначає, що 12.01.2023 р. відповідач частково сплатив заборгованість у сумі 1734,73 грн.

Абзацом 2 п. 6.5 договору визначено, що за наявності заборгованості у споживача за даним договором, постачальник має право зарахувати кошти, що надійшли від споживача, як погашення заборгованості за послуги, отримані в минулі періоди, незалежно від вказаного в платіжному дорученні призначенні платежу.

Частиною 1 статті 530 ЦК України передбачено, якщо у зобов`язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк.

Згідно з приписами статтей 525, 526 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Позивачем було надіслано відповідачу претензію № 497 від 19.05.2023 р., в якій позивач вимагав сплатити заборгованість за теплову енергію, що станом на 01.05.2023 р. становила 33274,14 грн, що підтверджується поверненням рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення № 0860000178917 із відміткою «адресат відсутній за вказаною адресою».

Встановлені обставини свідчать про те, що відповідач у встановлений договором строк не оплатив у повному обсязі вартість послуг по теплопостачанню за договором № 1/25 від 28.10.2021 р., внаслідок чого за листопад 2021 р. грудень 2022 р., лютий 2023 р. серпень 2023 р. утворилась заборгованість у сумі 30431,40 грн.

Позивач звернувся до суду із вимого про стягнення з відповідача 33300,62 грн основного боргу.

Оскільки заборгованість відповідача перед позивачем у сумі 30431,40 грн за послуги з теплопостачання за договором № 1/25 від 28.10.2021 р. за листопад 2021 р. грудень 2022 р., лютий 2023 р. серпень 2023 р. на час прийняття рішення не погашена, а розмір вказаної заборгованості відповідає фактичним обставинам справи, то позовна вимога про стягнення з відповідача на користь позивача заборгованості у сумі 33300,62 грн підлягає задоволенню частково у сумі 30431,40 грн.

Позивач просить суд стягнути з відповідача 1909,73 грн 7 % річних, які нараховані за період з 01.03.2022 по 01.09.2023 на 315,14 грн боргу, з 01.03.2022 по 01.09.2023 на 4657,99 грн боргу, з 01.04.2022 по 01.09.2023 на 3321,65 грн боргу, з 01.05.2022 по 01.09.2023 на 2230,05 грн боргу, з 01.06.2022 по 01.09.2023 на 1154,46 грн боргу, з 01.01.2023 по 01.09.2023 на 2582,05 грн боргу, з 01.02.2023 по 01.09.2023 на 4693,69 грн боргу, з 01.03.2023 по 01.09.2023 на 5367,92 грн боргу, з 01.04.2023 по 01.09.2023 на 5043,76 грн боргу, з 01.05.2023 по 01.09.2023 на 3867,85 грн боргу.

Частиною 2 статті 625 ЦК України встановлено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Пунктом 7.9 договору встановлено, що за несплату або за несвоєчасну сплату постачальнику вартості спожитої теплової енергії в термін. зазначений в договорі, споживач сплачує на користь постачальника крім суми заборгованості пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу. Неустойка нараховується постачальником протягом 1 року, що передує моменту звернення з позовом. За прострочення строку платежу понад тридцять календарних днів споживач додатково сплачує постачальнику штраф у розмірі 7 (сім)% від суми заборгованості.

Вказаним пунктом договору передбачено стягнення штрафу у розмірі 7 % від суми заборгованості, а не іншого відсотка річних, ніж передбачено ч. 2 ст. 625 ЦК України.

Враховуючи вищевикладене, позовна вимога про стягнення з відповідача на користь позивача 1909,73 грн 7 % річних є необгрунтованою та не підлягає задоволенню.

Позивач просить суд стягнути з відповідача 3176,03 грн інфляційних втрат, які нараховані за період з 01.03.2022 по 01.09.2023 на 315,14 грн боргу, з 01.03.2022 по 01.09.2023 на 4657,99 грн боргу, з 01.04.2022 по 01.09.2023 на 3321,65 грн боргу, з 01.05.2022 по 01.09.2023 на 2230,05 грн боргу, з 01.06.2022 по 01.09.2023 на 1154,46 грн боргу, з 01.01.2023 по 01.09.2023 на 2582,05 грн боргу, з 01.02.2023 по 01.09.2023 на 4693,69 грн боргу, з 01.03.2023 по 01.09.2023 на 5367,92 грн боргу, з 01.04.2023 по 01.09.2023 на 5043,76 грн боргу, з 01.05.2023 по 01.09.2023 на 3867,85 грн боргу.

Відповідно до правильного розрахунку, здійсненого судом, з урахуванням часткового задоволення позову в частині стягнення суми основного боргу у зв`язку із недоведеністю надання відповідачу послуг у січні 2023 р., сума інфляційних втрат становить 2667,41 грн.

Отже, з відповідача на користь позивача підлягають стягненню 2667,41 грн інфляційних втрат.

Відповідно до вимог ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається на сторони пропорційно задоволеним позовним вимогам.

Керуючись ст. ст. 123, 129, 240-241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Гортензія Плюс» (08601, Київська обл., м. Васильків, вул. Шевченка, 24, код 43001594) на користь Комунального підприємства «Васильківтепломережа» (08601, Київська обл., м. Васильків, вул. Декабристів, 60-а, код 31916457) 30431,40 грн (тридцять тисяч чотириста тридцять одна грн 40 коп.) боргу, 2667,41 грн (дві тисячі шістсот шістдесят сім грн 41 коп.) інфляційних втрат та 2314,29 грн (дві тисячі триста чотирнадцять грн 29 коп.) судового збору.

2. В іншій частині позову відмовити.

Рішення набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 241 Господарського процесуального кодексу України, та може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом 20 днів з дня складення повного судового рішення, шляхом подання апеляційної скарги відповідно до ст. ст. 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст рішення складено 19.01.2024 р.

Суддя О.О. Рябцева

Дата ухвалення рішення03.01.2024
Оприлюднено22.01.2024
Номер документу116415559
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —911/2959/23

Рішення від 03.01.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

Ухвала від 31.10.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

Ухвала від 02.10.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні