Рішення
від 18.01.2024 по справі 924/1215/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"18" січня 2024 р. Справа № 924/1215/23

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Гладюка Ю.В., при секретарі судового засідання Загроцькій А.Ю., розглянувши матеріали справи

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "ФІРМА ЕРІДОН" , с. Чопилки, Переяслав - Хмельницький район, Київська область

до фермерського господарства "Михайлівські землі", с. Гута-Чугорська, Кам`янець-Подільський район, Хмельницька область

про стягнення грошей

за участю представників сторін:

від позивача - Боровик Б.М. (в режимі відеоконференції)

від відповідача - не з`явився

встановив:

Товариства з обмеженою відповідальністю "ФІРМА ЕРІДОН" звернулося з позовом до суду про стягнення з фермерського господарства "Михайлівські землі" 410 199,10 грн., з яких 356 182,81 грн. основної заборгованості за договором, 16 180,68 грн. 36,00% річних від простроченої суми основної заборгованості, 21 574,24 грн. процентів за користування товарним кредитом та 16 261,37 грн. пені.

Представник позивача у судовому засіданні 18.01.2024р. просив задовольнити позов в повному обсязі.

Повноважний представник відповідача не з`явився на судовий розгляд справи, відзиву на позов не подав, жодних клопотань від нього не надходило; належним чином повідомлений про час та місце судового засідання, що підтверджується довідкою про доставку електронного листа (ухвали суду від 27.12.23) в електронний кабінет відповідача.

Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій (ч. 4 ст. 13 ГПК України).

У разі неподання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 9 ст. 165 ГПК України).

При цьому, відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року, яка ратифікована Україною 17 липня 1997 року, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи у продовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру. Обов`язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору. Нездатність суду ефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням частини 1 статті 6 даної Конвенції (§ 66 - 69 рішення Європейського суду з прав людини від 08 листопада 2005 року у справі "Смірнова проти України").

Згідно з ч. 9 ст. 165, ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Ст. 202 ГПК України передбачає, що суд може розглядати справу за відсутності учасника справи, якщо його було належно повідомлено, проте, він не повідомив про причин неявки або така неявка є повторною.

Враховуючи вищевикладене, зважаючи на те, що відповідач, повідомлений належним чином про час та місце розгляду справи, відзив на позов не подав, позовні вимоги не оспорив, суд приходить до висновку про розгляд справи без участі відповідача та за наявними в матеріалах справи доказами.

Розглядом матеріалів справи встановлено наступне.

15.02.2023р. між товариством з обмеженою відповідальністю "Фірма Ерідон" (постачальник) та фермерським господарством „Михайлівські землі" (покупець) укладено договір поставки № 336/23/142, відповідно до п. 1.1. якого в порядку та на умовах цього договору постачальник зобов`язується поставити покупцю продукцію виробничо-технічного призначення (товар), а покупець зобов`язується прийняти та оплатити вартість такого товару.

Відповідно до п. 1.2. договору найменування, асортимент та кількість товару, який підлягає поставці за цим договором, зазначаються у додатках, які є його невід`ємною частиною.

Згідно з п. 2.1. договору ціна товару в національній валюті та її еквівалент в іноземній валюті (долар США або євро), зазначається у додатках до цього договору, надалі „Контрактна Ціна.

Ціна Товару в національній валюті є орієнтовною та остаточно визначається на дату виставлення постачальником „Рахунку на оплату такого товару та може змінюватись у відповідності до умов п. 3.2. договору, на дату фактичної оплати такого товару з урахуванням інших умов цього договору. (п. 2.3. договору).

У відповідності до п. 2.4. договору загальна вартість товару, що постачається за цим договором (ціна договору), визначається додатками та видатковими накладними, з врахуванням пункту 3.2. договору. У випадку розбіжності даних у додатках та видаткових накладних щодо кількості, асортименту, ціни товару, перевагу має видаткова накладна.

Оплата товару здійснюється покупцем в національній валюті України шляхом перерахування грошових коштів на банківський рахунок постачальника в порядку, на умовах та в строки, визначені цим договором та додатками до нього. У випадку поставки товару на умовах попередньої оплати, допускається оплата та поставка товару на підставі рахунку на попередню оплату, що містить істотні умови поставки, без укладення додатків до цього договору. Датою оплати товару вважається день зарахування грошових коштів на банківський рахунок постачальника (п. 3.1 договору).

Згідно з п. 3.2 договору сторони погодили, що визначення ціни та загальної вартості товару, що підлягає оплаті покупцем в національній валюті України, сторони використовують курс продажу долару США або Євро до гривні, встановлений Міжбанку на дату, що склався на день проведення оплати товару (надалі -"Курс Міжбанку"). Для визначення "Курсу Міжбанку" сторони використовують дані, розміщені на веб-сайті http://minfin.com.ua/currency/mb/, якщо інші джерела визначення курсу іноземних валют не зазначені в додатках до цього договору ( надалі „Джерело курсу іноземних валют). У випадку відсутності доступу або не розміщення інформації про курс Міжбанку на сайті http://minfin.com.ua/currency/mb/, сторони з метою визначення інформації про курс іноземних валют, використовують курс продажу іноземних валют, встановлений АТ „Державний експортно-імпортний банк України (курс АТ „УКЕКСІМБАНК), на момент закриття торгів на Міжбанківському Валютному Ринку України в день, що передує дню здійснення операцій з визначенням повної вартості товару або проведення розрахунків між сторонами.

Згідно п. 3.3. договору оплата товару, який постачається на умовах попередньої оплати, здійснюється покупцем на підставі „Рахунку на оплату, сформованого постачальником, з врахуванням умов пунктів 3.1. та 3.2. договору. Термін дії „Рахунку на оплату складає 3 (три) банківські дні, включаючи дату його оформлення, якщо інше не буде погоджено сторонами. В разі порушення строків оплати, визначених „Рахунком на оплату, зарахування платежів здійснюється постачальником, виходячи з „Курсу Міжбанку, встановленого на момент надходження грошових коштів на банківський рахунок постачальника.

Згідно п. 3.4. договору оформлення видаткових накладних на товар, який постачається на умовах попередньої оплати, здійснюється за цінами, зазначеними в „Рахунках на оплату. У разі недотримання покупцем строків оплати товару, встановлених „Рахунком на оплату, оформлення видаткової накладної здійснюється за цінами, визначеними з дотриманням умов пунктів 3.2. цього договору, на момент надходження грошових кошова на банківський рахунок постачальника.

У відповідності до п. 3.7. договору, здійснюючи оплату товару, покупець зобов`язаний зазначити у платіжному дорученні за яким саме додатком до цього договору та/або рахунком на оплату, та/або видатковою накладною, а також, у разі необхідності, за який саме товар здійснюється оплата. У разі відсутності такої інформації, а також у разі порушення покупцем грошових зобов`язань за цим договором, отриманий платіж зараховується постачальником на власний розсуд.

Сторонами у п. 5.1. договору передбачено, що умови та строки поставки товару зазначаються у додатках до цього договору або у рахунку на оплату, який містить істотні умови поставки.

За порушення умов цього договору винна сторона відшкодовує спричинені цим збитки в порядку, передбаченому чинним законодавством та з урахуванням умов цього договору (п. 6.1. договору).

Відповідно до п. 6.2. договору, крім відповідальності, встановленої п. 6.1. цього договору покупець: - за несвоєчасну оплату товару сплачує пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України від вартості неоплаченого товару за кожний день прострочення; - за необґрунтовану відмову від отримання заявленого товару, сплачує штраф в розмірі 10% (десять) відсотків від вартості такого товару та відшкодовує всі понесені постачальником витрати з придбання та доставки такого товару до місця передачі товару.

Згідно п. 6.7. договору в разі невиконання покупцем зобов`язань щодо оплати товару у відповідності до умов цього договору, покупець відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України, сплачує на користь постачальника компенсаційний платіж в розмірі 36% (тридцять шість відсотків) річних. Річні нараховуються на загальну суму простроченої оплати. Для уникнення непорозумінь сторони погодили, що сплата коштів, передбачених цим пунктом, є особливим видом цивільно-правової відповідальності передбаченим ст. 625 Цивільного кодексу України, та не відноситься до неустойки (штрафу чи пені).

Як передбачено п. 6.8. договору, сторони домовились про те, що нарахування та стягнення штрафних санкцій (пені, штрафу, процентів) за цим договором відповідно до п. 6 ст. 232 Господарського кодексу України не обмежується строком нарахування та припиняється в день виконання стороною зобов`язання, а строк позовної давності щодо стягнення штрафних санкцій у відповідності до ст. 259 Цивільного кодексу України, продовжується до 3 (трьох) років. При цьому, вказаний пункт (положення) вважається двосторонньою угодою сторін цього договору про збільшення строків позовної давності та строків нарахування та стягнення штрафних санкцій (пені, штрафу, процентів).

Відповідно до п. 9.2. договору договір вступає в силу з моменту його підписання вповноваженими представниками сторін та скріплення печатками сторін та діє до 31.12.2023 року, а в частині проведення розрахунків за поставлений товар до моменту проведення остаточних розрахунків. Закінчення строку дії цього договору не звільняє сторони від відповідальності за його порушення, яке мало місце під час дії цього договору.

Пунктом 9.3. договору передбачено, що цей договір, включаючи додатки до нього, складає повний обсяг домовленостей сторін та замінює собою всі попередні усні або письмові проекти, договори, домовленості та угоди, усні або письмові, укладені між сторонами щодо предмету цього договору. Будь-які зміни або доповнення до договору дійсні лише у випадку, якщо вони викладені у письмовій формі та підписані повноважними представниками обох сторін.

Договір скріплений підписами та печатками сторін.

02.05.2023р. між товариством з обмеженою відповідальністю "Фірма Ерідон" (постачальник) та фермерським господарством „Михайлівські землі (покупець) укладено додаток № 336/23/142/12 Н до договору поставки № 336/23/142/12 від 15.02.10123р.

Відповідно до п. 1 додатку поставці підлягають товари в наступному асортименті, кількості, за контрактною ціною та вартістю: насіння кукурудзи Вархол. Унс. Укр. (80К) на загальну суму 176 041,60 грн.

Згідно п. 3 додатку оплата повної вартості товару, який постачається на умовах цього додатку, здійснюється покупцем з дотриманням умов пунктів 3.2.-3.3. договору поставки в наступному порядку: 20% - від загальної вартості товару покупець сплачує на умовах відстрочення оплати в строк до 10.05.2023 року.; 80% від загальної вартості товару покупець сплачує на умовах відстрочення оплати в строк до 02.10.2023 року.

Відповідно до п. 5. додатку, у разі порушення покупцем зобов`язань щодо оплати отриманого товару на строк більше 15 (п`ятнадцять) календарних днів, покупець, відповідно до вимог ст. 536 та ч. 5 ст. 694 Цивільного кодексу України, зобов`язаний сплатити на користь постачальника плату за користування товарним кредитом у розмірі 48% (сорок вісім відсотків) річних, нараховану на вартість отриманого, але неоплаченого покупцем товару. Нарахування відсотків за користування товарним кредитом здійснюється від дня, коли товар підлягав оплаті за умовами цього договору та закінчується днем повної оплати вартості отриманого товару.

Товариством з обмеженою відповідальністю "Фірма Ерідон" поставлено відповідачу товар на загальну суму на суму 176 041,60 грн., що підтверджується видатковою накладною № 39522 від 11.05.2023р.

Відповідач здійснив оплату товару за додатком на загальну суму 35 208,32 грн., відповідно до платіжного доручення № 3 від 04.05.2023 р. на суму 35 208,32 грн.

04.05.2023р. між товариством з обмеженою відповідальністю "Фірма Ерідон" (постачальник) та фермерським господарством „Михайлівські землі (покупець) укладено додаток № 336/23/142/13 ЗЗР до договору поставки № 336/23/142/12 від 15.02.10123р.

Відповідно до п. 2 додатку загальна контрактна вартість товару за цим додатком включаючи ПДВ 197 937,60 грн.

Згідно п. 3 додатку оплата повної вартості товару, що вказана у п. 2 додатку, здійснюється покупцем, на підставі отриманих від постачальника „Рахунків на оплату, які формуються виходячи з курсу іноземних валют на дату формування таких рахунків, здійснюється покупцем з дотриманням умов пунктів 3.2.-3.3. договору поставки в наступному порядку: 20% - від загальної вартості товару покупець сплачує на умовах відстрочення оплати в строк до 10.05.2023 року.; 80% від загальної вартості товару покупець сплачує на умовах відстрочення оплати в строк до 02.10.2023 року.

Відповідно до п. 5. додатку, у разі порушення покупцем зобов`язань щодо оплати отриманого товару на строк більше 15 (п`ятнадцять) календарних днів, покупець, відповідно до вимог ст. 536 та ч. 5 ст. 694 Цивільного кодексу України, зобов`язаний сплатити на користь постачальника плату за користування товарним кредитом у розмірі 48% (сорок вісім відсотків) річних, нараховану на вартість отриманого, але неоплаченого покупцем товару. Нарахування відсотків за користування товарним кредитом здійснюється від дня, коли товар підлягав оплаті за умовами цього договору та закінчується днем повної оплати вартості отриманого товару.

Товариством з обмеженою відповідальністю "Фірма Ерідон" поставлено відповідачу товар на загальну суму 197 937,60 грн., що підтверджується видатковою накладною № 9537 від 11.05.2023р. на суму 178 143,84 грн. та видатковою накладною № 46807 від 25.05.2023 р. на суму 19 793,76 грн.

Відповідач здійснив оплату товару на загальну суму 41 010,16 грн., відповідно до платіжного доручення № 9 від 07.04.2023 р. на суму 1 422,64 грн., платіжного доручення № 5 від 09.05.2023 р. на суму 35 628,77 грн., платіжного доручення № 10 від 25.05.2023 р. на суму 3 958,75 грн.

19.05.2023р. між товариством з обмеженою відповідальністю "Фірма Ерідон" (постачальник) та фермерським господарством „Михайлівські землі (покупець) укладено додаток № 336/23/142/14 ЗЗР до договору поставки № 336/23/142/12 від 15.02.1023р.

Відповідно до п. 2 додатку загальна контрактна вартість товару за цим додатком включаючи ПДВ 33 967,68 грн.

Згідно п. 3 додатку оплата повної вартості товару, який постачається на умовах цього додатку, здійснюється покупцем з дотриманням умов пунктів 3.2.-3.3. договору поставки в наступному порядку: 100% - від загальної вартості товару покупець сплачує на умовах відстрочення оплати в строк до 02.10.2023 року.

Відповідно до п. 4. додатку, у разі порушення покупцем зобов`язань щодо оплати отриманого товару на строк більше 15 (п`ятнадцять) календарних днів, покупець, відповідно до вимог ст. 536 та ч. 5 ст. 694 Цивільного кодексу України, зобов`язаний сплатити на користь постачальника плату за користування товарним кредитом у розмірі 48% (сорок вісім відсотків) річних, нараховану на вартість отриманого, але неоплаченого покупцем товару. Нарахування відсотків за користування товарним кредитом здійснюється від дня, коли товар підлягав оплаті за умовами цього договору та закінчується днем повної оплати вартості товару (п.5. додатку).

Товариством з обмеженою відповідальністю "Фірма Ерідон" поставлено відповідачу товар за видатковою накладною № 44159 від 19.05.2023 р. на суму 33 967,68 грн.

Відповідач не здійснював оплати товару, у зв`язку з чим сума заборгованості за вказаним додатком становить 33 967,68 грн.

14.06.2023р. між товариством з обмеженою відповідальністю "Фірма Ерідон" (постачальник) та фермерським господарством „Михайлівські землі (покупець) укладено додаток № 336/23/142/15 ЗЗР до договору поставки № 336/23/142/12 від 15.02.1023р.

Відповідно до п. 2 додатку загальна контрактна вартість товару за цим додатком включаючи ПДВ 29 318,02 грн.

Згідно п. 3 додатку оплата повної вартості товару, який постачається на умовах цього додатку, здійснюється покупцем з дотриманням умов пунктів 3.2.-3.3. договору поставки в наступному порядку: 20,00% від загальної вартості Товару Покупець сплачує на умовах Передоплата оплати в строк до 15.06.2023 року; 80,00% від загальної вартості Товару Покупець сплачує на умовах Кредит оплати в строк до 02.10.2023 року.

Товариством з обмеженою відповідальністю "Фірма Ерідон" поставлено відповідачу товар за видатковою накладною № 56163 від 15.06.2023 р. на суму 29 318,02 грн.

Відповідач здійснив оплату товару на загальну суму 5 863,61 грн., відповідно до платіжного доручення № 386 від 15.06.2023 р. на суму 5 863,61 грн.

23.08.2023р. між товариством з обмеженою відповідальністю "Фірма Ерідон" (постачальник) та фермерським господарством „Михайлівські землі (покупець) укладено додаток № 336/23/142/17 ЗЗР до договору поставки № 336/23/142/12 від 15.02.1023р.

Відповідно до п. 2 додатку загальна контрактна вартість товару за цим додатком включаючи ПДВ 33241,20 грн.

Згідно п. 3 додатку оплата повної вартості товару, який постачається на умовах цього додатку, здійснюється покупцем з дотриманням умов пунктів 3.2.-3.3. договору поставки в наступному порядку: 100% - від загальної вартості товару покупець не пізніше 16 (шістнадцять) календарних днів з моменту отримання товару за видатковими накладними шляхом перерахування суми, належної до сплати на рахунковий рахунок постачальника.

Товариством з обмеженою відповідальністю "Фірма Ерідон" поставлено відповідачу товар за видатковою накладною №75558 від 25.08.2023р. на суму 33 241,20 грн.

Відповідач здійснив оплату товару на загальну суму 32 241,20 грн., відповідно до платіжного доручення № 15 від 25.08.2023 р. на суму 30 000,00 грн., платіжного доручення № 16 від 26.08.2023 р. на суму 2 241,20 грн.

З урахуванням викладеного, оскільки відповідачем не повністю виконано свої зобов`язання щодо оплати вартості товару згідно договору поставки № 336/23/142 від 15.02.2023р. та додатків до нього, позивач звернувся з позовом до суду.

Дослідивши наявні в справі докази, давши їм оцінку в сукупності, суд враховує наступне.

Згідно із ст. 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Правочином, згідно частини 1 статті 202 Цивільного кодексу України, є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Частиною 2 ст. 175 Господарського кодексу України передбачено, що майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Згідно із ст. 193 ГК України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Як передбачено ч.1 пункту 1 ч. 2 статті 11, ч.ч. 1, 2 статті 509 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені цими актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. До підстав виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, належать договори та інші правочини. Зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до ч. 1 статті 177 ЦК України об`єктами цивільних прав є речі, у тому числі гроші.

Правовідносини, що склались між сторонами є правовідносинами з поставки товару.

Частинами 1, 2, 6 статті 265 Господарського кодексу України встановлено, що за договором поставки одна сторона - постачальник зобов`язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов`язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму. Договір поставки укладається на розсуд сторін або відповідно до державного замовлення. До відносин поставки, не врегульованих цим Кодексом, застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України про договір купівлі-продажу.

Відповідно до ч. 1 ст. 712 Цивільного кодексу України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін (ч.1 ст.712 Цивільного кодексу України).

З матеріалів справи вбачається, що 15.02.2023р. між малим приватним підприємством Фірма "Ерідон" (постачальником) та фермерським господарством „Михайлівські землі (покупцем) було укладено договір поставки № 336/23/142, який є підставою для виникнення у сторін господарських зобов`язань.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 Цивільного кодексу України, ч. 7 ст. 193 Господарського кодексу України).

Як вбачається з матеріалів справи, позивач відповідно до договору поставки № 336/23/142 від 15.02.2023р. та додатків до договору ( №336/23/142/12 Н від 02.05.2023р., № 336/23/142/13 ЗЗР від 04.05.2023р., №336/23/142/14 ЗЗР від 19.05.2023р., №336/23/142/15 ЗЗР від 14.06.2023р, №336/23/142/17 ЗЗР від 23.08.2023р.) поставив відповідачу товар на загальну суму 356 182,81 грн., що підтверджується підписаними сторонами видатковими накладними.

Згідно із ч.1 ст. 692 Цивільного кодексу України, покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Як передбачено ст.ст. 526, 527 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Боржник зобов`язаний виконати свій обов`язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов`язання чи звичаїв ділового обороту.

Статтею 530 ЦК України визначено, що у разі, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Стаття 599 ЦК України передбачає, що зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Пунктом 3 додатків до договору поставки сторонами погоджено порядок та строки розрахунків.

Однак, відповідач своїх договірних зобов`язань щодо проведення розрахунків за отриманий товар у визначені строки не виконав, внаслідок чого у нього існує заборгованість перед позивачем у сумі 356 182,81 грн. грн.

Відповідачем не надано доказів на підтвердження проведення оплати суми заборгованості заявленої до стягнення.

Невиконання зобов`язання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання), стаття 610 ЦК України визначає як порушення зобов`язання.

Статтею 611 ЦК України визначено правові наслідки порушення зобов`язання. Так, у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: 1) припинення зобов`язання внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору; 2) зміна умов зобов`язання; 3) сплата неустойки; 4) відшкодування збитків та моральної шкоди.

Як передбачено ч. 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Судом відзначається, з огляду на встановлені під час розгляду справи обставини щодо прострочення оплати поставленого товару згідно договору, суд вважає позовні вимоги в частині стягнення 356 182,81 грн. основного боргу обгрунтованими, підтвердженими матеріалами справи та такими, що підлягають задоволенню.

Щодо позовних вимог про стягнення з відповідача 16 180,68 грн. 36% річних (за період з 03.10.2023р. по 17.11.2023р. за додатками №336/23/142/12 Н від 02.05.2023р., № 336/23/142/13 ЗЗР від 04.05.2023р., №336/23/142/14 ЗЗР від 19.05.2023р., №336/23/142/15 ЗЗР від 14.06.2023р. та за період з 12.09.2023р. по 17.11.2023р. за додатком №336/23/142/17 ЗЗР від 23.08.2023р.), 21 574,24 грн. плати за користування товарним кредитом, судом враховується наступне.

Згідно із приписами статті 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний оплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3 % річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

При цьому, умовами договору сторони погодили, а саме п. 6.7. договору, що в разі невиконання покупцем зобов`язань щодо оплати товару у відповідності до умов цього договору, покупець, відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України, сплачує на користь постачальника компенсаційний платіж в розмірі 36% річних. Річні нараховуються на загальну суму простроченої оплати. Для уникнення непорозумінь, сторони погодили, що сплата коштів, передбачених цим пунктом, є особливим видом цивільно-правової відповідальності, передбаченим ст. 625 Цивільного кодексу України, та не відноситься до неустойки (штрафу чи пені).

Також, ст. 536 Цивільного кодексу України передбачено, що за користування чужими грошовими коштами боржник зобов`язаний сплачувати проценти, якщо інше не встановлено договором, розмір процентів за користування чужими грошовими коштами встановлюється договором, законом або іншим актом цивільного.

Відповідно до ч. 5 ст. 694 Цивільного кодексу України якщо покупець прострочив оплату товару, на прострочену суму нараховуються проценти відповідно до статті 536 цього Кодексу від дня, коли товар мав бути оплачений, до дня його фактичної оплати.

Згідно із пунктами 4 та 5 додатків до договору сторони передбачили та встановили, що у разі порушення покупцем зобов`язань щодо оплати отриманого товару, покупець, відповідно до вимог ст. 536 та ч. 5 ст. 694 Цивільного кодексу України, зобов`язаний сплатити на користь постачальника плату за користування товарним кредитом у розмірі 48% річних, нараховану на вартість отриманого, але неоплаченого покупцем товару.

Провівши перерахунок заявлених до стягнення сум, враховуючи заявлені позивачем періоди нарахування, суд вважає правомірним нарахування 16 180,68 грн. 36% річних, 21 574,24 грн. плати за користування товарним кредитом, з огляду на що позовні вимоги в цій частині підлягають задоволенню.

Щодо позовних вимог в частині стягнення з відповідача 16 261,37 грн. пені судом відзначається таке.

Відповідно до ст. 549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Згідно з ч.ч.1, 2 ст.551 Цивільного кодексу України, предметом неустойки може бути грошова сума, рухоме і нерухоме майно. Якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 3 Закону України „Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань розмір пені, встановлений за згодою сторін, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Судом відзначається, що умовами договору сторони погодили, а саме у п. 6.2. вищеозначеного договору поставки, що покупець, за несвоєчасну оплату товару, сплачує пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного Банку України за кожний день прострочення від вартості неоплаченого товару за кожний день прострочення.

Пунктом 6.8. договору погоджено, що нарахування та стягнення штрафних санкцій (пені, штрафу, процентів) за договором поставки відповідно до п. 6 ст. 232 Господарського кодексу України не обмежується строком нарахування та припиняється в день виконання стороною зобов`язання, а строк позовної давності щодо стягнення штрафних санкцій, у відповідності до ст. 259 Цивільного кодексу України, продовжується до 3 років.

Суд, здійснивши перерахунок пені в системі "Законодавство", вважає вимогу позивача про стягнення пені у розмірі 16 261,37 грн. правомірною та такою, що підлягає задоволенню.

За змістом ст. 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно із ч.ч. 1, 3 ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Згідно з ч.ч. 1-4 ст. 13 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

При цьому, ч. 1 ст. 14 ГПК України встановлено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності (ч. 2 вказаної статті).

Натомість відповідачем не надано суду належних доказів на спростовування заявлених позовних вимог, в тому числі щодо здійснення оплати за поставлений товар.

За вказаних обставин у своїй сукупності, позов підлягає задоволенню у повному обсязі.

Витрати зі сплати судового збору відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України у зв`язку із задоволенням позову покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 232, 233, 236, 237, 238, 240, 241, 256 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

Позов задовольнити.

Стягнути з фермерського господарства "Михайлівські землі" (32384, Хмельницька область, Кам`янець- Подільський район, с. Гута Чугорська, вул. Вишневського, буд. 15, код 42208807) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "ФІРМА ЕРІДОН" (08467, Київська область, Переяслав-Хмельницький район, с. Чопилки, вул. Богдана Хмельницького, буд. 35, код 43106699) 356 182,81 грн. (триста п`ятдесят шість тисяч сто вісімдесят дві гривні 81 коп.) основної заборгованості за договором, 16 180,68 грн. (шістнадцять тисяч сто вісімдесят гривень 68 коп.) 36,00% річних від простроченої суми основної заборгованості, 21 574,24 грн. (двадцять одну тисячу п`ятсот сімдесят чотири гривні 24 коп.) процентів за користування товарним кредитом, 16 261,37 грн. (шістнадцять тисяч двісті шістдесят одну гривню 37 коп.) пені та 6 152,99 грн. (шість тисяч сто п`ятдесят дві гривні 99 коп.) витрат зі сплати судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. (ч.1, 2 ст. 241 ГПК України).

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. (ч.1 ст. 256 ГПК України).

СуддяЮ.В. Гладюк

Повний текст рішення складено 19.01.2024р.

Віддрук 1 прим :1 - до справи,

позивачу та відповідачу надіслати в електонний кабінет.

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення18.01.2024
Оприлюднено22.01.2024
Номер документу116416076
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —924/1215/23

Рішення від 18.01.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Ухвала від 27.12.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Ухвала від 26.12.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Ухвала від 29.11.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні