Ухвала
від 18.01.2024 по справі 935/230/24
КОРОСТИШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Коростишівський районний суд Житомирської області

Справа № 935/230/24

Провадження № 1-кс/935/92/24

У Х В А Л А

Іменем України

18 січня 2024 року м.Коростишів

Слідчий суддя Коростишівського районного суду Житомирської області ОСОБА_1 , перевіривши скаргу Товариства з додатковою відповідальністю «Кортекс» на бездіяльність уповноваженої особи Відділу поліції № 2 Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області,-

УСТАНОВИВ:

17.01.2024 року, директор Товариства з додатковою відповідальністю «Кортекс» ОСОБА_2 звернувсь до слідчого судді Коростишівського районного суду Житомирської області зі скаргою та просить: витребувати у ВП №2 ЖРУП ГУНП в Житомирській області матеріали, внесені до Журналу єдиного обліку за № 10177 від 19.12.2023 року; скасувати рішення ВП №2 ЖРУП ГУНП в Житомирській області щодо невнесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей по матеріалах, внесених до журналу єдиного обліку за № 10177 від 19.12.2023; зобов`язати ВП №2 ЖРУП ГУНП в Житомирській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості по матеріалах, внесених до журналу єдиного обліку за № 10177 від 19.12.2023; рекомендувати керівнику ВП №2 ЖРУП ГУНП в Житомирській області передати розгляд матеріалів, внесених до журналу єдиного обліку за № 10177 від 19.12.2023 слідчому поліції.

Скарга вмотивована тим, що 13.12.2023 Коростишівський відділ ДВС звернувся з листом № 48295 до начальника ВП №2 ЖРУП ГУНП в Житомирській області з повідомленням про вчинення боржником кримінального правопорушення. Вказане повідомлення було внесення ВП №2 ЖРУП ГУНП в Житомирській області до Журналу єдиного обліку під № 10177 від 19.12.2023 і направлене до виконання керівнику сектору превенції ВП №2 п. ОСОБА_3 . В результаті отримано лист № 1із/213/04-2024 від 12.01.2024, що СВ ВП №2 було прийнято рішення про невнесення відомостей до ЄРДР в зв`язку з відсутністю ознак кримінального правопорушення.

Оскільки відомості до ЄРДР в порушення ст.214КПК України у встановлений Законом строк внесені не були, рекомендовано ТДВ «Кортекс» звернутись з даною скаргою до суду.

Згідно з протоколом автоматичного визначення слідчого судді від 17.01.2024, справа передана на розгляд слідчому судді ОСОБА_1 .

Судовому розгляду скарги передує процесуальна діяльність слідчого судді, метою якої є належна організація та ефективне проведення її розгляду.

Дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя дійшов висновку про повернення скарги з наступних підстав.

Згідно ст.24КПК України кожному гарантується право на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності суду, слідчого судді, прокурора, слідчого в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст.303КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Відповідно до ч. 1 ст. 304 КПК України, скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.

Пунктом 3 ч. 2 ст.304КПК України передбачено, що скарга повертається, якщо подана після закінчення строку, передбаченого частиною першою цієї статті, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або слідчий суддя за заявою особи не знайде підстав для його поновлення.

Статтею 214КПК України передбачено, що слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Таким чином, обрахування 10-денного строку на оскарження бездіяльності слідчого, дізнавача чи прокурора розпочинається після сплину 24 годин з моменту, коли слідчому, дізнавачу, прокурору стало відомо про вчинення кримінального правопорушення - з моменту отримання заяви чи повідомлення.

Слідчий суддя вважає, що скарга підлягає поверненню, оскільки особою, якою подано скаргу, пропущено 10-денний строк на оскарження бездіяльності слідчого.

З матеріалів скарги вбачається та не заперечується особою що подала скаргу, що Коростишівський ВДВС, 13.12.2023 звернувсь із заявою про вчинене кримінальне правопорушення до ВП №2 ЖРУП ГУНП в Житомирській області, копію якого отримано ТДВ «Кортекс» з Автоматизованої системи виконавчого провадження.

Початок перебігу строку оскарження бездіяльності Відділу поліції № 2 Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області, щодо невнесення відомостей до ЄРДР в даному випадку розпочинається через 24 години з моменту отримання повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення від 13.12.2023 та на момент подачі скарги, яка надійшла до Коростишівського районного суду Житомирської області 17.01.2024 вказаний строк сплинув. Слідчий суддя враховує, що право на оскарження та перебіг відповідного строку обчислюється саме з того моменту, коли слідчий (дізнавач, прокурор) мав здійснити визначені дії, але не вчинив їх, а отже, в даному випадку, при обчисленні строку оскарження не має жодного значення день, коли особа отримала документальне підтвердження допущеної бездіяльності.

Клопотання про поновлення пропущеного строку на звернення до суду зі скаргою ТДВ «Кортекс» до суду не подано.

Посилання на наявність істотних перешкод чи труднощів, що унеможливили або ускладнили можливість своєчасного звернення до суду у визначений законом строк з підтвердженням належними та допустимими доказами подана скарга не містить.

З урахуванням наведеного, у зв`язку із поданням скарги після закінчення строку, передбаченого ч. 1 cт. 304КПК України, враховуючи, що особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку, подана скарга підлягає поверненню, що не позбавляє права повторного звернення до слідчого судді в порядку, передбаченомуКПК України.

Керуючись ст.ст.303, 304,309,395 КПК України, слідчий суддя, -

п о с т а н о в и в:

Скаргу Товаристваз додатковоювідповідальністю «Кортекс»на бездіяльністьуповноваженої особиВідділу поліції№ 2Житомирського РУПГУНП вЖитомирській області- повернути.

Копію ухвали невідкладно надіслати особі, яка подала скаргу, разом із скаргою та усіма доданими до неї матеріалами.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Ухвала може бути оскаржена до Житомирського апеляційного суду впродовж п`яти днів з дня отримання її копії.

Повернення скарги не позбавляє права повторного звернення до слідчого судді, суду в порядку, передбаченому КПК України.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.01.2024
Оприлюднено22.01.2024
Номер документу116416801
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —935/230/24

Ухвала від 18.01.2024

Кримінальне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Янчук В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні