Ухвала
від 16.01.2024 по справі 542/2185/23
НОВОСАНЖАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І м е н е м У к р а ї н и

Справа № 542/2185/23

Провадження № 2-о/542/12/24

16 січня 2024 року смт Нові Санжари

Новосанжарський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді Кашуби М.І.,

присяжних: Нестолій Л.П., Глущенко С.І.,

за участю секретаря судового засідання Журавель О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Нові Санжари цивільну справу за заявою Новосанжарського дитячого будинку - інтернату, заінтересовані особи: виконавчий комітет Новосанжарської селищної ради Полтавського району Полтавської області, ОСОБА_1 , про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною,

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до суду із заявою про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи ОСОБА_1 недієздатною.

В судове засідання представник заявника Новосанжарського дитячого будинку - інтернату не з`явився, надав заяву про розгляд справи без його участі.

Представник заінтересованої особи виконавчого комітету Новосанжарської селищної ради в судове засідання не з`явилася, надала заяву про розгляд справи без її участі.

Відповідно до ч. 1 ст. 299 ЦПК України питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я.

Разом з цим, відповідно до повідомлення Новосанжарського дитячого будинку-інтернату Лесик Марія Олександрівна, ІНФОРМАЦІЯ_1 не може брати участі у судовому засіданні за станом здоров`я. Підопічна має діагноз: помірна розумова відсталість та інвалідом І «Б» групи.

Представник заінтересованої особи адвокат Чуй А.І. в судове засідання не з`явився, до суду надав заяву, у якій просив розгляд справи здійснити без його участі, при вирішенні клопотання покладався на розсуд суду.

Частиною 1 статті 223 ЦПК України передбачено, що неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Згідно з частиною 2 статті 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд виходить з наступного.

Відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Згідно з ч. 9 ст. 300 ЦПК України, суд зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною до закінчення строку його дії в порядку, встановленому статтею 299 цього Кодексу.

Як вбачається з клопотання, рішенням Новосанжарського районного суду Полтавської області від 11 липня 2013 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 визнано недієздатною, заявника визнано її опікуном.

Одним з основоположних аспектів верховенства права є вимога щодо юридичної визначеності, згідно з якою у разі остаточного вирішення спору судами їхнє рішення, що набрало законної сили, не може ставитися під сумнів (див. справу "Брумареску проти Румунії" (Brumarescu v. Romania). Юридична визначеність вимагає поваги до принципу res judicata, тобто поваги до остаточного рішення суду.

Згідно з практикою ЄСПЛ для забезпечення оптимального співвідношення права на доступ до правосуддя та принципу правової визначеності у процесі прийняття судом рішення про поновлення строку на звернення до суду мають враховуватися: 1) особливі обставини кожної конкретної справи у системному зв`язку з причинами пропуску строку на звернення до суду; наявність причин непереборного та об`єктивного характеру пропуску строку на звернення до суду; 2) характер права, для захисту якого надійшло звернення до суду, та його значення для сторін; 3) період, який минув з моменту пропуску строку, правові наслідки його поновлення або не поновлення; 4) наявність публічного (суспільного та, меншою мірою, державного) інтересу у справі; 5) фундаментальність значення справи для судової та правозастосовної практики.

Можливість отримати своєчасний судовий захист є головним аспектом реалізації права на доступ до правосуддя. Однак, вказане право не може бути абсолютним і його реалізація повинна бути здійснена в межах певних процесуальних строків.

Частиною 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантовано, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Сторони у справі розпоряджаються своїми правами на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

Відповідно до положень ч. 6 ст. 300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Згідно з ч. 7 ст. 300 ЦПК України клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

З положень ч. 8 ст. 300 ЦПК України клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

З аналізу зазначених норм процесуального права, вбачається, що зацікавлена особа наділена правом звернутись до суду з клопотанням про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною за обов`язкової умови - до закінчення строку (п`ятнадцять днів) дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною.

Представник Новосанжарського дитячого будинку - інтернату звернувся до суду 12 грудня 2023 року після спливу строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , тобто поза межами процесуального строку.

Суд зауважує наступне, що зазначені норми є імперативними та гарантують реалізацію суб`єктивних та об`єктивних прав суб`єктом права.

Так згідно з частинами 1 та 2 ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Частиною 1 ст. 40 ЦПК України передбачено, що фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Відповідно до частин 1, 2 та 3 ст. 41 ЦК України над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка. Недієздатна фізична особа не має права вчиняти будь-якого правочину. Правочини від імені недієздатної фізичної особи та в її інтересах вчиняє її опікун.

На це суд зауважує, що після спливу строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною встановлені в ньому юридичні факти втрачають свою дію, та вже особа не вважається недієздатною, а вважається особою, здатною керувати своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатною своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання, при цьому припиняються права та обов`язки опікуна, визначені у Главі 6 ЦК України.

Стаття 3 Закону України «Про психіатричну допомогу» визначає презумпцію психічного здоров`я. Кожна особа вважається такою, яка не має психічного розладу, доки наявність такого розладу не буде встановлено на підставах та в порядку, передбачених цим Законом та іншими законами України.

Суд враховує, що на момент ухвалення судом рішення про визнання недієздатною ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , тобто станом на 11.07.2013 положення цивільного процесуального закону не містили вимоги щодо необхідності визначення судом строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною.

Разом з тим, 15 грудня 2017 року набрала чинності нова редакція Цивільного процесуального кодексу України, положення ч. 6 ст. 300 якого визначали вимогу щодо обов`язку суду визначити строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, який не може перевищувати двох років.

При цьому, положення ч. 3 ст. 3 ЦПК України визначають, що провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Системний аналіз зазначених вище норм права дає підстави для висновку про те, що рішення про визнання недієздатною ОСОБА_1 було чинним з дня набрання ним законної сили та продовжувало свою дію протягом двох років з дня набрання чинності новою редакцією ЦПК України.

Отже, станом на день звернення до суду із вказаним клопотанням, строк дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною - сплив.

Крім викладеного, суд звертає увагу на наступні положення глави 6 ЦПК України (процесуальні строки).

Відповідно до положень ст. 120 ЦПК України строки, в межах яких вчиняються процесуальні дії, встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені, - встановлюються судом.

Згідно зі ст. 122 ЦПК України строки, встановлені законом або судом, обчислюються роками, місяцями і днями, а також можуть визначатися вказівкою на подію, яка повинна неминуче настати.

Перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок (ст. 123 ЦПК України).

У частинах 1 та 2 ст. 126 ЦПК України визначено, що право на вчинення процесуальної дії втрачається із закінченням строку, встановленого законом або судом. Документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

В зазначених нормах законодавець закріпив поняття строку, в якому, зокрема, зроблено основний акцент на юридичному факті, тобто дії чи події, які набувають юридичного значення зі спливом строку. Процесуальний строк, зокрема, регулює правомірність процесуальної поведінки суб`єктів з урахуванням принципу своєчасності. Процесуальний строк можна розуміти, як проміжок часу, протягом якого повинні бути вчинені певні процесуальні дії.

Початок перебігу процесуальних строків в розумінні ст. 123 ЦПК України починається: 1) від певної календарної дати; 2) від настання події, з якою пов`язано його початок.

Також можливо окремо зробити акцент на тому, що закінчення строку передбачає втрату права на вчинення певної процесуальної дії, для якої було встановлено строк.

Зважаючи на вищевикладене та враховуючи зазначені норми матеріального та процесуального права, суд приходить до висновку про залишення заяви Новосанжарського дитячого будинку - інтернату, заінтересовані особи: виконавчий комітет Новосанжарської селищної ради Полтавського району Полтавської області, ОСОБА_1 , про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною- без розгляду, у зв`язку із пропуском строку звернення до суду.

Разом з тим, суд роз`яснює заявнику, що він не позбавлений права звернутися до суду із заявою про визнання особи недієздатною в порядку окремого провадження.

На підставі наведеного та керуючись ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ст. 8 Конституції України, ст. 39, 40, 41 ЦК України, ст. 120, 122, 123, 126, 127, 258, 259, 260, 300 ЦПК України, суд, -

п о с т а н о в и в:

Клопотання Новосанжарського дитячого будинку - інтернату, заінтересовані особи: виконавчий комітет Новосанжарської селищної ради Полтавського району Полтавської області, ОСОБА_1 , про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною залишити без розгляду.

Копію даної ухвали невідкладно направити учасникам справи для відома.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Полтавського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня її вручення.

Суддя Новосанжарського районного суду

Полтавської області Кашуба М. І.

Присяжні Нестолій Л.П.

Глущенко С.І.

Повна ухвала виготовлена 19 січня 2024 року.

Дата ухвалення рішення16.01.2024
Оприлюднено22.01.2024
Номер документу116419173
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —542/2185/23

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Кашуба М. І.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Кашуба М. І.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Кашуба М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні