Ухвала
від 17.01.2024 по справі 160/32289/23
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

17 січня 2024 рокуСправа № 160/32289/23

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Турова О.М., розглянувши матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «КС-ІНЖИНІРІНГ» до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень, -

ВСТАНОВИВ:

08.12.2023 до Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «КС-ІНЖИНІРІНГ» до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області, у якій позивач просить суд визнати противоправними та скасувати податкові повідомлення-рішення:

- від 18.08.2023 №0233880714 про сплату податку на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) у розмірі 8504983,00 та штрафних санкцій у розмірі у розмірі 2126245,75 грн.;

- від 18.08.2023 №0233800714 про сплату податку на прибуток який сплачується іншими підприємствами у розмірі 8216747,00 грн. та штрафних санкцій у розмірі у розмірі 1603125,00 грн.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 13.12.2023 року в задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «КС-ІНЖИНІРІНГ» про звільнення від сплати судового збору відмовлено, а вказана позовна заява залишена без руху та позивачеві надано строк - десять днів з дня отримання копії цієї ухвали, для усунення недоліків позову шляхом подання до суду оригіналу документа про сплату судового збору за подання до суду адміністративного позову у розмірі 26840,00 грн.

На виконання вимог ухвали суду від 13.12.2023 року, позивачем 12.01.2024 року було усунуто означені недоліки позовної заяви.

Згідно з ч.8 ст.171 КАС України питання про відкриття провадження в адміністративній справі суддя вирішує протягом п`яти днів з дня надходження до адміністративного суду позовної заяви, заяви про усунення недоліків позовної заяви у разі залишення позовної заяви без руху, або отримання судом у порядку, визначеному частинами третьою - шостою цієї статті, інформації про місце проживання (перебування) фізичної особи.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим статтями 160, 161, 171 Кодексу адміністративного судочинства України, підсудна Дніпропетровському окружному адміністративному суду та підлягає розгляду в порядку спрощеного позовного провадження згідно з приписами згідно з приписами частин 1, 2 статті 257, частини 5 статті 262 Кодексу адміністративного судочинства України.

Також, представником позивача у позові заявлено клопотання про розгляд справи в порядку загального позовного провадження.

Відповідно до ч.3 ст.12 КАС України загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Частиною 3 статті 257 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що при вирішенні питання про розгляд справи за правилами спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: значення справи для сторін; обраний позивачем спосіб захисту; категорію та складність справи; обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначати експертизу, викликати свідків тощо; кількість сторін та інших учасників справи; чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Згідно з п.2 ч.4 ст.12 КАС України виключно за правилами загального позовного провадження розглядаються справи у спорах щодо оскарження рішень, дій та бездіяльності суб`єкта владних повноважень, якщо позивачем також заявлено вимоги про відшкодування шкоди, заподіяної такими рішеннями, діями чи бездіяльністю, у сумі, що перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

З огляду на викладене, з урахуванням суми позовних вимог, характеру, категорії та складності справи, обсягу та характеру доказів, що слід зібрати та дослідити у цій справі, суд дійшов висновку, що з метою визначення всіх обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів, необхідно задовольнити вказане вище клопотання представника позивача та розглянути справу за правилами загального позовного провадження.

З матеріалів позовної заяви порушень строків, передбачених статтею 122 Кодексу адміністративного судочинства України, не встановлено.

Підстав для її повернення або відмови у відкритті провадження у справі немає.

При цьому частиною 4 ст.9 КАС України встановлено, що суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

В силу ст.72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Згідно з ч.1 ст.94 КАС України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору.

Відповідно до ч.3 ст.77 КАС України докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Згідно з ч.3 ст.80 КАС України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

За приписами ч.1 ст.79 КАС України учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

З огляду на вищевикладене, з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи по суті заявлених позовних вимог, суд дійшов висновку про необхідність витребування додаткових доказів у справі у відповідача.

Керуючись ст. ст. 160 - 162, 171 - 173, 175, 179, 180, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

УХВАЛИВ:

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження в адміністративній справі №160/32289/23 за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «КС-ІНЖИНІРІНГ» до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень.

Задовольнити клопотання представника позивача про розгляд справи в порядку загального позовного провадження.

Розглядати справу за правилами загального позовного провадження.

Підготовче судове засідання призначити на 14.02.2024 року о 13:00год.

Засідання відбудеться у приміщенні Дніпропетровського окружного адміністративного суду за адресою: м. Дніпро, вул. Академіка Янгеля, 4, зала судових засідань № 11.

Справа розглядатиметься суддею Туровою О.М. одноособово.

Встановити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст.162 КАС України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

Відповідно до вимог ч.3 ст.162 КАС України одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч.6 ст.162 КАС України).

Відповідно до ч.4 ст.159 КАС України неподання суб`єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Повідомити відповідача, що він, як суб`єкт владних повноважень згідно із приписами п.12 ч.9 ст.171 Кодексу адміністративного судочинства України може отримати наявні у суді матеріали, які підлягають врученню відповідачу (зокрема - примірник позовної заяви та доданих до неї документів) - безпосередньо у суді (адреса: м. Дніпро вул. Академіка Янгеля, 4).

Позивачу та відповідачу в судове засідання надати документи, що підтверджують повноваження представників відповідно до ст.59 КАС України.

Запропонувати сторонам до проведення підготовчого засідання визначитись, чи бажають сторони вирішити спір шляхом примирення або звернутися до суду для проведення врегулювання спору за участю судді.

Роз`яснити сторонам, що відповідно до частини 3 статті 194 КАС України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження на підставі наявних у суду матеріалів.

Копію ухвали надіслати особам, які беруть участь у справі, відповідачу разом з ухвалою надіслати копію позовної заяви.

Особам, які беруть участь у справі, направити повістки про виклик до суду.

Витребувати у Головного управління ДПС у Дніпропетровській області:

- детальний розрахунок грошових зобов`язань за основним платежем та за штрафними санкціями, визначених у податкових повідомленнях-рішеннях форми "Р" від 18.08.2023 №0233880714 та №0233800714 в розрізі контрагентів;

- інформацію щодо стану кримінальних проваджень №32021041680000002; №42020000000000934, а також кримінальних проваджень, в рамках яких здійснювалися допити ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 і ОСОБА_5 та кримінального провадження, в якому фігурантом виступає ТОВ "БУДІВЕЛЬНА МЕРЕЖА "ФАВОР" (код ЄДРПОУ 42858728), на які здійснено посилання в акті перевірки від 10.12.2021р. №4408/04-36-07-20-07/40452554 "Про результати документальної планової виїзної перевірки «КС-ІНЖИНІРИНГ» з питань дотримання вимог податкового, валютного законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи ДПС, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати, бюджетів, державних цільових фондів податків, зборів та інших платежів, установлених законодавством за період з 01.04.2019р. по 30.09.2021р.";

- завірену належним чином копію листа ПрАТ "ПОЛТАВСЬКИЙ ГЗК" від 06.07.2021р. №4657/6762.

Витребувати у Товариства з обмеженою відповідальністю «КС-ІНЖИНІРІНГ»:

- завірені належним чином копії договорів і первинних документів по взаємовідносинам з контрагентами ТОВ "КОМПАНІЯ "НЕФЕЛІУМ" (код ЄДРПОУ 42682689), ТОВ "БУДІВЕЛЬНА МЕРЕЖА "ФАВОР" (код ЄДРПОУ 42858728), ТОВ "СГП "ПРАГМАТИК" (код ЄДРПОУ 35252805), ТОВ "ЛЕНТОКС ПЛЮС" нова назва ТОВ «КЛАРІКС КОС» (код ЄДРПОУ 42391923), ТОВ "ВЕСТ РІАЛ ЕСТЕЙТ" (код ЄДРПОУ 43032051), ТОВ "МЕТЕРЛІНК" (код ЄДРПОУ 42536143), ТОВ "ЕЛІТ МАРКЕТС" нова назва ТОВ «СТІЛ ГЛОБАЛ КВАРТА» (код ЄДРПОУ 43296868), ТОВ "ВЕКЛЕС" (код ЄДРПОУ 43100079), ТОВ "ЛЕДЖИСК ОП" (код ЄДРПОУ 43101670), ТОВ "БГ "БУДДЕКОРСЕРВІС" нова назва ТОВ «БУДЕЛЕКТРОГРУП» (код ЄДРПОУ 42558649) у період з 01.04.2019р. по 30.09.2021р.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - http://adm.dp.court.gov.ua/sud0470/gromadyanam/csz/.

Ухвала суду набирає законної сили в строк і порядку, передбачені статтею 256 Кодексу адміністративного судочинства України, та окремо не оскаржується.

Суддя: О.М. Турова

Дата ухвалення рішення17.01.2024
Оприлюднено22.01.2024
Номер документу116425315
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень

Судовий реєстр по справі —160/32289/23

Ухвала від 17.04.2024

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Турова Олена Михайлівна

Ухвала від 17.04.2024

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Турова Олена Михайлівна

Ухвала від 08.04.2024

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Турова Олена Михайлівна

Ухвала від 02.02.2024

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Турова Олена Михайлівна

Ухвала від 17.01.2024

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Турова Олена Михайлівна

Ухвала від 13.12.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Турова Олена Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні