Рішення
від 19.01.2024 по справі 676/7471/23
КАМ'ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер провадження 2-о/676/14/24

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У К Р А Ї Н И

10 січня 2024 року. м. Кам`янець- Подільський

Кам`янець- Подільський міськрайонний суд Хмельницької області.

в складі : головуючої судді - Семенюк В.В.

присяжних - Савіцької О.П., Фролова А.І.

за участю секретаря судового засідання- Сенчишеної Р.М.

справа № 676/7471/23

представника заявника - ОСОБА_6.

заінтересованих осіб - ОСОБА_1 , ОСОБА_2

представника заінтересованої особи - Кондаурової Н.М.

розглянувши у закритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_3 , заінтересовані особи: Служба у справах дітей Кам`янець-Подільської міської ради , ОСОБА_1 в особі законного представника ОСОБА_2 , ОСОБА_2 , про усиновлення, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_3 звернувся до суду із заявою про усиновлення дитини, вказавши заінтересованими особами по справі :Службу у справах дітей Кам`янець-Подільської міської ради , ОСОБА_1 в особі законного представника ОСОБА_2 , ОСОБА_2 .

В обґрунтування заяви вказує, що 27 липня 2008 року між ним та ОСОБА_4 було зареєстровано шлюб , після якого дружина отримала прізвище ОСОБА_2 . Від першого шлюбу у дружини є син - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 03.08.2023 року , батьком дитини зазначений ОСОБА_5 . Рішенням Кам`янець- Подільського міськрайонного суду від 02.11.2022 року ОСОБА_5 було позбавлено батьківських прав відносно неповнолітнього сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Крім того, у них ІНФОРМАЦІЯ_2 народилася спільна дитина - син ОСОБА_7 . З часу одруження він проживає у квартирі АДРЕСА_1 разом із сином, дружиною та її сином ОСОБА_8 , якого він виховує з двох років , як свою рідну дитину, допомагає їй та підтримує. Між ними склалися теплі, родинні стосунки, добрий емоційний контакт. ОСОБА_5 вважає та називає його своїм батьком. Також зазначає, що він матеріально забезпечений, є військовослужбовцем в/ч НОМЕР_2 в АДРЕСА_2 , учасником бойових дій , отримує грошове забезпечення, до кримінальної відповідальності не притягувався, не знятої чи не погашеної судимості не має, в розшуку не перебуває, він психічно та фізично здоровий, не страждає спадковими хронічними захворюваннями, алкогольної і наркотичної залежності не має, протипоказань до усиновлення у нього не виявлено.

30.10.2023 року він звернувся до Служби у справах дітей Кам`янець- Подільської міської ради із заявою про усиновлення ОСОБА_1 ,

ІНФОРМАЦІЯ_1 . Службою у справах дітей Кам`янець- Подільської міської ради, надано висновок про доцільність усиновлення ним неповнолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та відповідність його інтересам дитини та про його придатність до усиновлення.

Просить суд заяву про усиновлення ним ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , задовольнити та внести відповідні зміни до актового запису про народження № 635 від 15.08.2006 року, складеного Кам`янець- Подільським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Кам`янець-Подільському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), вказавши батьком дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_3 , місце народження - м. Кам`янець-Подільський Хмельницької області, жителя АДРЕСА_3 , громадянина України замість ОСОБА_5 .

Представник заявника ОСОБА_6 у судовому засіданні заяву свого довірителя підтримує, просить задовольнити її в повному обсязі.

Заінтересовані особи : ОСОБА_2 у судовому засіданні заяву підтримує, не заперечує щодо усиновлення ОСОБА_1 ,

ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , так як бачить, як заявник відноситься до її сина, як до рідного, наслідки розуміє.

Неповнолітній ОСОБА_1 у судовому засіданні пояснив , що він називає вітчима батьком і надає усну згоду на його усиновлення.

Представник заінтересованої особи Служби у справах дітей Кам`янець- Подільської міської ради Кондаурова Н.М. у судовому засіданні підтримує заявлені вимоги представника заявника , не заперечує проти задоволення заяви.

Заслухавши представника заявника , представника заінтересованої особи, заінтересованих осіб, вивчивши матеріали справи, суд встановив наступне.

27 липня 2008 року між ОСОБА_3 та ОСОБА_4 було зареєстровано шлюб, від якого мають спільну дитину - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_4 від 27.07.2008 року, актовий запис № 484, копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_5 , актовий запис № 406.

Від першого шлюбу у ОСОБА_2 є син - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 03.08.2023 року , батьком дитини зазначений ОСОБА_5 . Рішенням Кам`янець- Подільського міськрайонного суду від 02.11.2022 року ОСОБА_5 було позбавлено батьківських прав відносно неповнолітнього сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявник, з часу одруження, проживає у квартирі

АДРЕСА_1 разом із сином, дружиною та її сином ОСОБА_8 , якого він виховує з двох років , як свою рідну дитину, допомагає йому та підтримує. Між ними склалися теплі, родинні стосунки, добрий емоційний контакт. ОСОБА_5 вважає та називає його своїм батьком, що підтверджується договором дарування від 06.10.2023 року, свідоцтвом про право на спадщину за законом від 28.01.2016 року, висновком служби у справах дітей Кам`янець-Подільської міської ради про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам неповнолітньої дитини за № 5/02-19-1234 від 10.11.2023 року.

Згідно заяви ОСОБА_2 від 23.10.2023 року , посвідченої приватним нотаріусом Кам`янець-Подільського районного нотаріального округу Хмельницької області Шешуряк О.В. і зареєстрованої в реєстрі за № 766, остання надала згоду на усиновлення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , її чоловіком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Заявник матеріально забезпечений, є військовослужбовцем в/ч НОМЕР_2 у

смт. Ярмолинці , учасником бойових дій, має стабільний дохід, психічно та фізично здоровий, протипоказань до усиновлення у нього не виявлено, що підтверджується висновком КНП «Лікувальний діагностично-комунальний центр» від 27.10.2022 року про стан здоров`я особи, довідкою в/ч НОМЕР_2 за № 106 від 09.05.2022 року, військовим квитком серії НОМЕР_6 від 07.07.2015 року, посвідченням учасника бойових дій серії НОМЕР_7 від 04.05.2016 року, довідкою форми ОК-7.

Згідно Витягу Департаменту інформатизації МВС України ВР-001655076

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , станом на 20.10.2023 року до кримінальної відповідальності не притягувався, не знятої чи не погашеної судимості не має та в розшуку не перебуває.

30 жовтня 2023 року заявник звернувся до Служби у справах дітей Кам`янець- Подільської міської ради із заявою про усиновлення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Службою у справах дітей Кам`янець- Подільської міської ради, надано висновок про доцільність усиновлення ОСОБА_3 неповнолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та відповідність його інтересам дитини та про його придатність до усиновлення.

Із правовими наслідками усиновлення заявник ознайомлений.

Як вбачається із висновку № 5/02-19-1234 від 10.11.2023 року виконавчого комітету Кам`янець- Подільської міської ради про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам неповнолітнього ОСОБА_1 , орган опіки та піклування Кам`янець- Подільської міської ради вважає доцільним усиновлення та відповідність його інтересам дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянином України ОСОБА_3 .

Таким чином, підстав, які б перешкоджали усиновленню немає, усиновлення неповнолітнього ОСОБА_1 , здійснюється в інтересах дитини, заявник здатний забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини .

Відповідно до статті 21 Конвенції про права дитини, прийнятої Генеральною Асамблеєю ООН 20 листопада 1989 року, ратифікованої постановою Верховної Ради Української РСР 27 лютого 1991 року, при усиновленні найкращі інтереси дитини мають враховуватися в першочерговому порядку.

Статтею 207 СК України визначено, що усиновлення є прийняттям усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільності та гармонійних умов її життя.

Відповідно до ч.1 ст.208 СК України усиновленою може бути дитина. Згідно зі статтею 6 Сімейного Кодексу України, правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття. Малолітньою вважається дитина до досягнення нею чотирнадцяти років.

Крім того, відповідно до ч.1, ч.2 ст.211 СК України - усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини.

В окремих випадках закон дозволяє проведення усиновлення без згоди батьків дитини (стаття 219 СК України). Так, усиновлення дитини провадиться без згоди батьків, якщо вони: невідомі; визнано безвісно відсутніми; визнані недієздатними; позбавленні батьківських прав щодо дитини , яка усиновлюється.

Відповідно до ст. 224 СК України - суд постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; особу дитини та стан її здоров`я; ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити. При дотримані всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини. Суд постановляючи рішення про усиновлення повнолітньої особи, враховує мотиви, на підставі яких особи бажають усиновлення, можливість їхнього спільного проживання, їхній сімейний стан та стан здоров`я, а також інші обставини, що мають істотне значення.

За наведених обставин, суд вважає заяву ОСОБА_3 про усиновлення неповнолітньої дитини обґрунтованою і такою, що підлягає до задоволення.

У відповідності до ч.3 ст.314 ЦПК України, ст.ст.229, 230, 231, 233 СК України суд також вважає за можливе задовольнити вимогу заявника та змінити усиновленій дитині прізвище, ім`я по батькові, про що внести зміни до актового запису про народження дитини.

Усиновлення вважати здійсненим відповідно до ст. 225 СК України у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Крім того, для забезпечення таємниці усиновлення , суд відповідно до вимог ч.1 ст.228 СК України роз`яснює, що особи, яким у зв`язку з виконанням службових обов`язків доступна інформація щодо усиновлення (перебування осіб, які бажають усиновити дитину, на обліку, пошук ними дитини для усиновлення, подання заяви про усиновлення, розгляд справи про усиновлення, здійснення нагляду за дотриманням прав усиновленої дитини тощо), а також інші особи, яким став відомий факт усиновлення, зобов`язані не розголошувати її, зокрема і тоді, коли усиновлення для самої дитини не є таємним.

В силу ч.4 ст.314 ЦПК України судові витрати, пов`язані з розглядом справи про усиновлення, відносяться на рахунок заявника.

На підставі наведеного, керуючись вимогами ст.ст. 207, 208, 211, 218, 220, 223, 224, 229,230-233 СК України, ст.ст. 263-265,313,314 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Заяву задовольнити.

Оголосити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянина України , РНОКПП: НОМЕР_3 , усиновлювачем неповнолітньої дитини - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Внести зміни до актового запису № 635 від 15.08.2006 року про народження ОСОБА_1 , складеного Кам`янець- Подільським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Кам`янець-Подільському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), вказавши батьком дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_3 , місце народження - м. Кам`янець-Подільський Хмельницької області, жителя АДРЕСА_3 , громадянина України замість ОСОБА_5 .

Рішення суду набирає законної сили через 30 днів з дня його проголошення.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга на протязі 30 днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення , має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом 30 днів з дня вручення йому повного рішення.

Дата складення повного судового рішення - 19 січня 2024 року .

Суддя Кам"янець-Подільського міськрайонного суду : Семенюк В.В.

Присяжні : Савіцька О.П.

Фролов А.І.

Дата ухвалення рішення19.01.2024
Оприлюднено23.01.2024
Номер документу116429490
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —676/7471/23

Рішення від 19.01.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Семенюк В. В.

Рішення від 10.01.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Семенюк В. В.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Семенюк В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні