Рішення
від 22.01.2024 по справі 676/8978/23
КАМ'ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 676/8978/23

Номер провадження 2-о/676/49/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 січня 2024 року

Кам`янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

в складі: головуючої судді Шевцової Л.М.

з участю секретаря судового засідання - Сопрун С.В.

заявника ОСОБА_1

представника заявника ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кам`янець-Подільському цивільну справу № 674/8978/23за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орининська сільська рада, Кам`янець-Подільського району про встановлення факту смерті, -

В С Т А Н О В И В :

29.12.2023 року ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про встановлення факту смерті його матері ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Оринин Кам`янець-Подільського району Хмельницької області.

02.01.2024 року ухвалою суду прийнято заяву, відкрито провадження та призначено справу до судового розгляду.

Розгляд справи здійснюється за правилами спрощеного провадження.

Обгрунтовуючи заявлені вимоги ОСОБА_1 адвокат Рудик В.В., яка представляє інтереси на підставі ордера СЕ № 1075572 від 28.12.2023 року, вказує, що в квітні 1998 року в селі Оринин, Кам`янець-Подільського району,Хмельницької області померла мати заявника ОСОБА_3 .

ОСОБА_1 , як єдиний спадкоємець звернувся до нотаріальної контори з приводу оформлення спадщини, проте йому було відмовлено, оскільки він не може надати свідоцтво про смерть матері. При зверненні до органів ДРАЦС було встановлено, що актовий запис про смерть ОСОБА_3 відсутній. Встановлення даного факту заявнику необхідно для оформлення спадщини.

В судовому засідання заявник ОСОБА_3 та його представник пояснили, що за порадою сусідки тіло матері на розтин не давали, відповідно відсутня лікарська довідка, без якої не можна скласти акт смерті. Просить заявлені вимоги задовольнити.

В.о.сільського головиД.Довганюк надіслав суду заяву про розгляд справи у відсутності представника Орининської сільської ради, не заперечує проти задоволення заяви ОСОБА_4 .

Суд вважає, за можливе справу розглядати у відсутності представника заінтересованої особи.

Заслухавши заявника ОСОБА_1 , представника заявника адвоката Рудик В.В., свідків ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , вивчивши та дослідивши матеріали справи, судом встановлено, ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати заявника ОСОБА_1 ОСОБА_3 , їх родинні відносини підтверджуються копією свідоцтва про народження ОСОБА_1 , актовий запис № 44 від 16.07.1970 року.

ОСОБА_1 , як єдиний спадкоємець після смерті матері не може оформити спадщину, у зв`язку з відсутністю актового запису про смерть ОСОБА_3 в архіві Кам`янець-Подільського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Кам`янець-Подільському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), що зазначено в листі № 1990/31.2-40 від 04.11.2023 року начальника відділу державної реєстрації актів цивільного стану ОСОБА_7 .

З листа № 773-02/21 від 08.11.2023 року секретаря Орининської сільської ради А.Кахно, вбачається, що згідно даних, наявних у виконавчому комітеті сільської ради, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 була зареєстрована і постійно проживала в АДРЕСА_1 .

Крім того, у довідці № 682-02/21 від 07.12.2023 року вказано, що ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 померла та була похоронена в с. Оринин, Кам`янець-Подільського району, Хмельницької області на місцевому кладовищі.

Свідок ОСОБА_5 , в судовому засіданні пояснила, що в день смерті ОСОБА_3 , син покійної покликав її додому, вона бачила, що ознак насильницької смерті його матері не було виявлено, тому порадила ОСОБА_1 не давати тіло на розтин.

Аналогічні покази надав в судовому засіданні свідок ОСОБА_6 ,який підтвердив факт смерті ОСОБА_3 ,з якою разом вчилися.Він був присутнім при її похованні на кладовищі в с.Оринин,де встановлено їй пам`ятник сином.

Згідно ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі: документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою; рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою.

Заява про державну реєстрацію смерті подається не пізніше трьох днів з дня настання смерті або виявлення трупа, а в разі якщо неможливо одержати документ закладу охорони здоров`я або судово-медичної установи, - не пізніше п`яти днів.

Державна реєстрація смерті за заявою, поданою у строки, визначені частиною другою цієї статті, та до закінчення одного року з дня настання смерті, проводиться за останнім місцем проживання померлого, за місцем настання смерті чи виявлення трупа або за місцем поховання.

Державна реєстрація смерті проводиться за місцем проживання заявника у разі: якщо заява надійшла після закінчення одного року з дня настання смерті; встановлення у судовому порядку факту смерті; звернення для реєстрації смерті особи, оголошеної судом померлою.

Державна реєстрація смерті проводиться за заявою родичів померлого, представників органу опіки та піклування, працівників житлово-експлуатаційних організацій, адміністрації закладу охорони здоров`я, де настала смерть, та інших осіб.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 315 ЦПК Українисуд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Пунктом 13 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» заява про встановлення факту смерті особи в певний час приймаються до провадження суду і розглядаються за умови подання заявниками документів про відмову реєстрації актів громадянського стану в реєстрації події смерті. Заявник зобов`язаний обґрунтувати свою заяву посиланнями на докази, що достовірно свідчать про смерть особи у певний час і за певних обставин.

Згідно ч. 2 ст. 319 ЦПК України, рішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану або нотаріальному посвідченню, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.

Керуючисьст. ст. 268, 315 ЦПК України, -

У Х В А Л И В:

Заяву задовольнити.

Встановити факт смерті ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженки та жительки АДРЕСА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 вселі Оринин, Кам`янець-Подільського району, Хмельницької області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 19 січня 2024 року.

Суддя Кам`янець-Подільського

міськрайонного суду Шевцова Л.М.

СудКам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення22.01.2024
Оприлюднено23.01.2024
Номер документу116429492
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: факту смерті, з них:

Судовий реєстр по справі —676/8978/23

Рішення від 22.01.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Шевцова Л. М.

Рішення від 18.01.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Шевцова Л. М.

Ухвала від 02.01.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Шевцова Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні