Ухвала
від 22.01.2024 по справі 352/148/24
ТИСМЕНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 352/148/24

Провадження № 2/352/235/24

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

22 січня 2024 року м. Івано-Франківськ

Суддя Тисменицького районного суду Івано-Франківської області Гриньків Д.В., розглянувши матеріали цивільного позову ОСОБА_1 до Першої Івано-Франківської державної нотаріальної контори, третя особа: Тисменицька районна державна нотаріальна контора про зняття арешту з нерухомого майна та визнання права власності на житловий будинок з допоміжними господарськими будівлями в порядку спадкування за законом-

В С Т А Н О В И В:

15.01.2024 року ОСОБА_1 звернулася до Тисменицького районного суду Івано-Франківської області з цивільним позовом до Першої Івано-Франківської державної нотаріальної контори, третя особа: Тисменицька районна державна нотаріальна контора про зняття арешту з нерухомого майна та визнання права власності на житловий будинок з допоміжними господарськими будівлями в порядку спадкування за законом.

Відповідно до пункту статті 185 ЦПК України, суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, зокрема, чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 175 і 177 цього Кодексу.

Частиною 4 ст.177 ЦПК України встановлено, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Так, встановлено, що позивач звернулася до суду з позовною вимогою немайнового характеру, а також з однією вимогою майнового характеру.

У ч.3 ст.6 Закону України «Про судовий збір» встановлено, що за подання позовної заяви, яка має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

Позивачем при подачі позовної заяви на підтвердження сплати судового збору за вимогу немайнового характеру додано квитанцію на суму 1211,21 грн.

Підпунктом 1 п.1 ч. 2ст. 4 Закону України «Про судовий збір» встановлено, що за подання позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою, сплачується судовий збір у розмірі 1 відсотку ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму на одну працездатну особу.

Згідно п.3 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити в тому числі зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Відповідно до ч. 1ст. 176 ЦПК Україниціна позову у позовах про визнання права власності на майно визначаєтьсявартістю майна.

При дослідженні змісту позову та документів, доданих до позову, судом встановлено відсутність відомостей про вартість будинковолодіння АДРЕСА_1 , визнати право власності на яке просить позивач, визначених відповідно до положень чинного законодавства України.

Так,відповіднодоч.1ст.12 Закону України«Прооцінкумайна,майновихправта професійнуоціночнудіяльністьв Україні» документом, що містить висновки про вартість майна та підтверджує виконані процедури з оцінки майна суб`єктом оціночної діяльності - суб`єктом господарювання відповідно до договору є звіт про оцінку майна.

Датою оцінки є дата, за станом на яку здійснюються процедури оцінки майна та визначається вартість майна. Нормативно-правовими актами з оцінки майна можуть бути передбачені строки дії звіту про оцінку майна (акта оцінки майна) від дати оцінки або дати її затвердження (погодження) замовником.

В порушення вказаних вимог закону в доданих до позовної заяви матеріалах відсутній документ про оцінку будинковолодіння АДРЕСА_1 на момент звернення до суду та не зазначено ціну позову, що в свою чергу унеможливлює перевірку судом правильності визначення ціни позову та розміру судового збору, належного до сплати відповідно до ч. 2ст. 4 Закону України «Про судовий збір».

Отже, позивачу слід визначити ціну позову на підставі звіту про оцінку майна та доплатити судовий збір за вимогу майнового характеру, виходячи з суми, вказаної у звіті, відповідно до п.2 ч.1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір».

Також, згідно з п. 2 ч. 3 ст. 175ЦПК Українипозовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку та адреси електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Однак, у позовній заяві, що надійшла до суду 15.01.2024 року, не зазначено відомостей про наявність або відсутність у сторін електронного кабінету.

Більш того, позивач зазначає відповідачем у справі державного нотаріуса.

Однак суд, звертає увагу на те, що відповідно до п. 18 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30.05.2008«Про судову практику у справах про спадкування»: «У справах про спадкування нотаріуси не є заінтересованими особами і не повинні залучатися до участі у справі». Нотаріус може бути лише відповідачем в разі оскарження відмови від вчинення нотаріальної дії або процедури її вчинення. При цьому такі вимоги до нотаріуса підлягають розгляду в позовному провадженні за правилами цивільного судочинства, як спір про право.

Суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175і177цьогоКодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху(стаття 185 ЦПК України).

За таких обставин вважаю, що дану позовну заяву слід залишити без руху, а позивачу надати строк для усунення вищевказаних недоліків.

Керуючись ст. ст.175,177,185,258,260 ЦПК України, суддя-

П О С Т А Н О В И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Першої Івано-Франківської державної нотаріальної контори, третя особа: Тисменицька районна державна нотаріальна контора про зняття арешту з нерухомого майна та визнання права власності на житловий будинок з допоміжними господарськими будівлями в порядку спадкування за законом - залишити без руху.

Надати позивачу строк 10 днів з дня отримання ухвали для виправлення вказаних недоліків.

Роз`яснити позивачу, що у випадку невиконання вимог даної ухвали, позовна заява вважатиметься неподаною та буде йому повернута.

Копію ухвали направити позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню.

Суддя Тисменицького районного суду

Івано-Франківської області Гриньків Д.В.

Дата ухвалення рішення22.01.2024
Оприлюднено23.01.2024
Номер документу116434453
СудочинствоЦивільне
Сутьзняття арешту з нерухомого майна та визнання права власності на житловий будинок з допоміжними господарськими будівлями в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —352/148/24

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ГРИНЬКІВ Д. В.

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ГРИНЬКІВ Д. В.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ГРИНЬКІВ Д. В.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ГРИНЬКІВ Д. В.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ГРИНЬКІВ Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні