Ухвала
від 22.01.2024 по справі 335/758/24
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/758/24 2-о/335/64/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 січня 2024 р. суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя Соболєва І.П., ознайомившись із матеріалами заяви ОСОБА_1 в інтересах представника адвоката Погосян Маргарити Арсенівни, заінтересована особа орган опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Вознесенівському району про визнання особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

22.01.2024 до суду надійшла заява ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) в інтересах представника адвоката Погосян Маргарити Арсенівни (має зареєстрований Електронний кабінет в підсистемі «Електронний суд» ЄСІТС; м. Запоріжжя, а/с 1155), заінтересована особа орган опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Вознесенівському району (має зареєстрований Електронний кабінет в підсистемі «Електронний суд» ЄСІТС; м. Запоріжжя, вул. Сєдова, б. 5) про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_2 ), недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна.

Вказана заява підсудна Орджонікідзевському районному суду м. Запоріжжя, відповідає вимогам ст.ст. 175, 177 Цивільного процесуального кодексу (далі ЦПК) України.

Справу належить розглядати в порядку окремого провадження у складі головуючого судді та двох присяжних.

Відповідно до ч. 1 ст. 299 ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

Тому, в порядку ч. 1 ст. 299 ЦПК України вважаю необхідним залучити особі, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, ОСОБА_2 , захисника із Запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Крім того, до заяви додано клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи, із вирішенням таких питань: 1. Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 на психічне захворювання? Якщо страждає, то яким саме психічним захворюванням? Чи здатна ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними в силу свого психічного розладу здоров`я? Проведення судово-психіатричної експертизи просить доручити експертам Запорізької філії судово-психіатричних експертиз Відділу судово-психіатричної експертизи Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України».

Дослідивши матеріали справи в межах вирішуваного питання, доходжу висновку, що клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи є обґрунтованим і підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Таким чином, з метою прийняття законного й обґрунтованого рішення необхідно призначити по справі судово-психіатричну експертизу ОСОБА_2 на розгляд якої поставити зазначені заявником питання.

Оскільки суддя дійшов висновку про необхідність призначення експертизи у даній справі, і для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, тому провадження у справі на підставі вимог п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України підлягає зупиненню на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст. 187, 210, 211, 293, 294, 296, 299 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИВ:

Прийняти до розгляду заяву ОСОБА_1 в інтересах представника адвоката Погосян Маргарити Арсенівни, заінтересована особа орган опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Вознесенівському району про визнання особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна та відкрити провадження у справі.

Розгляд справи проводити в порядку окремого провадження у складі головуючого судді та двох присяжних.

Направити заінтересованій особі копію заяви з копіями доданих до неї документів.

Заявнику у судове засідання надати документ, що підтверджує її особу, оригінали всіх документів, копії яких приєднані до заяви (для огляду).

Заінтересованій особі надати документи, що підтверджують повноваження та посвідчують особу (для огляду).

Встановити заінтересованій особі строк для подання відзивів на клопотання 15 днів з дня вручення даної ухвали, роз`яснивши, що у зазначений строк заінтересована особа має право надіслати суду відзив на заяву, який має відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти заяви, із одночасним надісланням копії відзиву та доданих до нього документів заявникові. У разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Залучити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , захисника із Запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Доручити Запорізькому міському центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити особі, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 , адвоката, в порядку, що регулює надання безоплатної правової допомоги, протягом розгляду справи в суді.

Клопотання ОСОБА_1 в інтересах представника адвоката Погосян Маргарити Арсенівни задовольнити.

Призначити судово-психіатричну експертизу ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на вирішення якої поставити такі питання:

1. Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 на психічне захворювання? Якщо страждає, то яким саме психічним захворюванням?

2. Чи здатна ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними в силу свого психічного розладу здоров`я?

Проведення судово-психіатричної експертизи доручити експертам Запорізької філії судово-психіатричних експертиз Відділу судово-психіатричної експертизи Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (69033, м. Запоріжжя, вул. Оріхівське шосе, 10-а. 69033) на території КНП «Обласний клінічний заклад з надання психіатричної допомоги» Запорізької обласної ради).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 Кримінального кодексу України.

У розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи № 335/758/24 (провадження № 2-о/335/64/2024).

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Ухвала набирає законної сили негайно після її підписання суддею.

Ухвала в частині призначення експертизи та зупинення провадження у справі може бути оскаржена до Запорізького апеляційного суду через Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання її копії. В інші частині ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя І.П. Соболєва

Дата ухвалення рішення22.01.2024
Оприлюднено23.01.2024
Номер документу116440190
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —335/758/24

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соболєва І. П.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соболєва І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні