Ухвала
від 22.01.2024 по справі 446/82/24
КАМ'ЯНКА-БУЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 446/82/24

УХВАЛА

про залишення заяви без руху

22.01.2024 року суддя Кам`янка-Бузького районного суду Львівської області Костюк У. І. , перевіривши заяву ОСОБА_1 , за участі заінтересованої особи: органу опіки і піклування Кам`янка-Бузької міської ради Львівської області про визнання фізичної особи недієздатною,-

в с т а н о в и в:

представник заявника ОСОБА_1 адвокат Білик Р.О. подала до Кам`янка-Бузького районного суду Львівської області з заявою про визнання фізичної особи недієздатною, в якій просить суд визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною та призначити заявницю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 її опікуном.

Перевіривши заяву та додані до неї документи суддею встановлено, що заяву подано без дотримання вимог встановлених ст. 175-177 ЦПК України, що є підставою для залишення такої позовної заяви без руху.

Так, відповідно до ч. 3 ст. 294 Цивільного процесуального кодексу України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Заява про визнання особи недієздатною повинна відповідати як загальним вимогам, передбаченим уст. 175 ЦПК України, так і спеціальним, які містяться уст. 297 ЦПК України.

Відповідно до п. 5 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Разом з тим згідно з ч. 3 ст. 297 ЦПК України у заяві про визнання фізичної особи недієздатною мають бути викладені обставини, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Представником заявника адвокатом Білик Р.О. зазначено, що ОСОБА_2 , 03.07.2023 перенесла ГПМК (гостре порушення мозкового кровообігу) на даний час страждає на позагоспітальну двобічну, гіпостатичну пневмонію ЛН 0-1 ст. 3 гр. кл середньоважкого перебігу, а також є наслідки перенесеного інфаркту головного мозку в басейні лівої СМА атеротромботичний з правобічним геміпарезом, сенсорно-моторною афазією, порушенням рухової функції правих кінцівок, ходьби, мови. ОСОБА_2 є інвалідом першої групи підгрупи «А» та потребує стороннього догляду на нагляду, здатність до самообслуговування втрачена.

Однак, судом відзначається, що предметом доказування в даній категорії справ є: наявність хронічного, стійкого психічного розладу; факти, що підтверджують, що фізична особа не може розуміти значення своїх дій та керувати ними; причинний зв`язок між психічним розладом і тим, що фізична особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій керувати ними; інші обставини; висновок судово-психіатричної експертизи; довідки з медичної установи; довідки про постановку на облік у психіатричній установі; виписка з історії хвороби.

Усі доводи і докази щодо предмету доказування мають бути чітко і детально викладені заявником у поданій заяві.

Натомість у порушення зазначених вимог процесуального закону, заявник в обґрунтування вимог не зазначив та не надав суду докази, що свідчать про наявність у ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 психічних захворювань, які діагностовано лікарями та існують станом на дату звернення до суду з даною заявою (19.05.2023), а саме: виписки із історії хвороби психіатричних закладів (амбулаторної картки хворого), довідки про знаходження, перебування на обліку особи у психіатричних лікувальних закладах тощо.

Відсутність зазначених даних позбавить суд в подальшому вирішити питання щодо призначення судово-психіатричної експертизи - одної з найважливіших процесуальних дій, яка має бути проведена в ході підготовки до судового розгляду справ про визнання фізичної особи недієздатною.

Призначення такої експертизи тільки на підставі заяви про визнання особи недієздатною без достатньо обґрунтованих припущень про наявність у ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 психічної хвороби станом на день розгляду заяви, буде порушенням прав, гарантованих їй ч. 2 ст. 28 та ч.1 ст.64 Конституції України.

Оскільки справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, то відповідно до вимог ч.1ст.185 ЦПК України суддя, встановивши, що заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження заяви до суду постановляє ухвалу про залишення заяви без руху.

За встановлених обставин, суд дійшов висновку, що заяву необхідно залишити без руху та встановити заявнику строк для усунення вищезазначених недоліків, шляхом оформлення заяви з дотриманням вимог, викладених у ст. 175, 177 ЦПК України.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 175, 177, 185,187 ЦПК України, суддя, -

у х в а л и в:

заяву ОСОБА_1 , за участі заінтересованої особи: органу опіки і піклування Кам`янка-Бузької міської ради Львівської області про визнання фізичної особи недієздатною - залишити без руху.

Надати заявнику строк для усунення недоліків терміном десять днів з дня отримання копії даної ухвали.

Роз`яснити заявнику, що в разі, якщо у вказаний строк недоліки заяви не будуть усунуті, заява вважається неподаною і повертається заявнику.

Копію ухвали надіслати заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала є остаточною та оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Суддя У.І. Костюк

Дата ухвалення рішення22.01.2024
Оприлюднено24.01.2024
Номер документу116440548
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —446/82/24

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні