Ухвала
від 29.12.2023 по справі 494/960/21
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 22-ц/813/8777/23

Справа № 494/960/21

Головуючий у першій інстанції Панчишин А.Ю.

Доповідач Дришлюк А. І.

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

про відкриття апеляційного провадження

29.12.2023 року м. Одеса

Одеський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого судді: Дришлюка А.І., суддів Сегеди С.М., Драгомерецького М.М.,

вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою представника П`ятого Державного пожежно-рятувального згону Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області Федорчук Рафаіла Володимировича на рішення Березівського районного суду Одеської області від 02 листопада 2023 року по цивільній справі за позовом П`ятого Державного пожежно-рятувального загону Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області до ОСОБА_1 , про стягнення надмірно виплачених грошових коштів,

ВСТАНОВИВ:

П`ятий Державний пожежно-рятувальний загін Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області звернувся з позовом до ОСОБА_1 про стягнення надмірно виплачених грошових коштів, вказуючи на те, що наказом Головного управління ДСНС України в Одеській області №216о/с від 12 травня 2020 року майора служби цивільного захисту ОСОБА_1 , начальника караулу 29 ДПРЧ 5 ДПРЗ ГУ ДСНС України в Одеській області звільнено у запас збройних сил України за пунктом 176 підпунктом «1», у зв`язку з закінченням строку контракту. ОСОБА_1 нарахована та виплачена одноразова грошова допомога при звільнені у розмірі 185 175,00 грн., за 26 років вислуги. Однак при здійсненні перерахунку коштів 5 ДПРЗ ГУ ДСНС України в Одеській області здійснив лічильну помилку та надлишково перевів ОСОБА_1 104 883,12 грн. 14 липня 2021 року 5 ДПРЗ ГУ ДСНС України в Одеській області звернулось до ОСОБА_1 з листом №6740005437852 щодо повернення 104 883,12 грн., однак станом на 30 липня 2021 року на розрахунковий рахунок 5 ДПРЗ ГУ ДСНС України в Одеській області повернення не зроблено.

Рішенням Березівського районного суду Одеської області від 02 листопада 2023 року позовні вимоги 5 Державного пожежно-рятувального загону Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області про стягнення надмірно виплачених грошових коштів було вирішено залишити без задоволення.

Не погоджуючись із вказаним рішенням суду першої інстанції, представник П`ятого Державного пожежно-рятувального загону Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області Федорчук Рафаіл Володимирович звернувся до суду із апеляційною скаргою, в якій просив оскаржуване рішення скасувати та ухвалити нове, яким задовольнити позовні вимоги у повному обсязі. В обґрунтування апеляційної скарги зазначав, що оскаржуване рішення ухвалене з порушенням норм матеріального та процесуального права, через що є незаконним й необґрунтованим. Таким чином, суд першої інстанції посилається на ст. 1215 ЦК України, як на підставу відмовлення у задоволенні позову, однак положення зазначеної норми не можуть застосовуватись до правовідносин щодо набуття грошових коштів відповідачем без достатньої правової підстави, так як наявна недобросовісність з боку набувача, при отри манні безпідставно набутих коштів, у розмірі 104883,12 грн. Разом з тим, апелянт вказує, що ОСОБА_1 не дотримувався вимог Положення про порядок проходження служби цивільного захисту особами рядового і начальницького складу, яким передбачено своєчасне подання відомостей про себе, що мають значення для проходження служби цивільного захисту. У результаті чого було помилково нараховано ще понад 12 років строку служби останнього в Збройних Силах України, яку відповідач проходив до вступу на службу в ДСНС.

Відповідно до ч. 1 ст. 354 ЦПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Згідно матеріалів справи, оскаржуване рішення ухвалено 21 серпня 2023 року, апеляційну скаргу відправлено безпосередньо до суду 18 вересня 2023 року, тобто у межах строку на апеляційне оскарження.

Разом з тим, апелянтом відповідно до ЗУ «Про судовий збір», було сплачено судовий збір за звернення до суду з апеляційною скаргою на рішення суду першої інстанції, що підтверджується наявною в матеріалах справи копією квитанції про сплату судового збору.

Таким чином, апеляційна скарга відповідає вимогам ст. 356 ЦПК України, перешкоди для відкриття апеляційного провадження у справі відсутні, тому на підставі ч.1 ст. 359 ЦПК України, апеляційний суд відкриває апеляційне провадження за поданою скаргою.

Відповідно до ст. 360 ЦПК України, учасники справ, мають право подати до суду апеляційної інстанції відзив на апеляційну скаргу в письмовій формі.

Відзив на апеляційну скаргу має містити:

-найменування суду апеляційної інстанції;

-ім`я (найменування), поштову адресу особи, яка подає відзив на апеляційну скаргу, а також номер засобу зв`язку, адресу електронної пошти, за наявності;

-обґрунтування заперечень щодо змісту і вимог апеляційної скарги;

-у разі необхідності - клопотання особи, яка подає відзив на апеляційну скаргу;

-перелік матеріалів, що додаються.

Відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перегляду рішення суду першої інстанції. До відзиву додаються докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 185, 352-354, 357, 359, 361 ЦПК України, Одеський апеляційний суд,

УХВАЛИВ:

Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою представника П`ятого Державного пожежно-рятувального згону Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області Федорчук Рафаіла Володимировича на рішення Березівського районного суду Одеської області від 02 листопада 2023 року по цивільній справі за позовом П`ятого Державного пожежно-рятувального загону Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області до ОСОБА_1 , про стягнення надмірно виплачених грошових коштів.

Витребувати у Березівського районного суду Одеської області матеріали цивільної справи за позовом П`ятого Державного пожежно-рятувального загону Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області до ОСОБА_1 , про стягнення надмірно виплачених грошових коштів.

Копію апеляційної скарги з поданими матеріалами направити особам, які беруть участь у справі та запропонувати надати суду апеляційної інстанції відзив на апеляційну скаргу протягом десяти календарних днів з дня отримання копії ухвали про відкриття провадження у справі.

Учасники можуть отримати інформацію щодо справи в мережі Інтернет за веб-адресою - https://reyestr.court.gov.ua/.

В процесі розгляду справ Одеським апеляційним судом застосовуються Правила організації ефективного цивільного судочинства, затверджені рішенням Ради суддів України №14 від 28.02.2020 року, з текстом яких можна ознайомитися за посиланням: https://oda.court.gov.ua/sud4813/inshe/3/1163581/

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту її підписання і оскарженню у касаційному порядку не підлягає.

Судді Одеського апеляційного суду А.І. Дришлюк

С.М. Сегеда

М.М. Драгомерецький

СудОдеський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення29.12.2023
Оприлюднено24.01.2024
Номер документу116443847
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про повернення безпідставно набутого майна (коштів)

Судовий реєстр по справі —494/960/21

Постанова від 18.04.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Дришлюк А. І.

Постанова від 18.04.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Дришлюк А. І.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Дришлюк А. І.

Ухвала від 29.12.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Дришлюк А. І.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Коновалова В. А.

Рішення від 02.11.2023

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Панчишин А. Ю.

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Панчишин А. Ю.

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Панчишин А. Ю.

Ухвала від 10.01.2022

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Лебединський С. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні