Постанова
від 19.01.2024 по справі 362/568/24
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 362/568/24

Провадження № 1-кс/362/42/24

У Х В А Л А

19 січня 2024 року Васильківський міськрайонний суд Київської області у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Василькові Київської області клопотання слідчого СВ Обухівського РУП ГУНП в Київській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погодженого прокурором Васильківського відділу Обухівської окружної прокуратури ОСОБА_4 про надання тимчасового доступу до речей і документів у кримінальному провадженні №12023111230002786 від 25.12.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України,

в с т а н о в и в:

18.01.2024 року до Васильківського міськрайонного суду Київської області звернувся слідчий СВ ВП№ 1Обухівського РУПГУНП вКиївській областістарший лейтенантполіції ОСОБА_3 із клопотаннямпронаданнятимчасового доступудо документів, а саме до оригіналів медичної карти стаціонарного хворого, а також рентгенівських знімків, КТ знімків, МРТ знімків та/або рентгенівські, КТ та МРТ знімки в електронному виді на носію інформації на ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який з 03.01.2024 року перебував на стаціонарному лікуванні в КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » виконавчого органу Київської міської ради ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , з подальшим вилученням.

Клопотання обґрунтоване тим, що слідчим відділом Обухівського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області перебувають матеріали кримінального провадження за №12023111230002786, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 25.12.2023 року, за ознакою кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що 22.12.2023 року близько 16 год. 05 хв. водій ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , керуючи автомобілем марки «Mitsubishi» модель «Outlander» р.н. НОМЕР_1 , рухаючись по автомобільній дорозі Н-01, на регульованому перехресті здійснюючи маневр лівого повороту до с. Лісники, Феодосіївської СГ, Обухівського р-ну.. Київської обл., не надав перевагу в русі автомобілю марки «КІА», модель «Rio» р.н. НОМЕР_2 , під керуванням ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , із пасажирами ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_7 . Внаслідок події травми отримали ОСОБА_8 забій лівого коліна, плеча, рана лівої брови, ОСОБА_9 забої, перелом лівої лопатки, госпіталізована в КНП « ІНФОРМАЦІЯ_8 » в подальшому перебувала на стаціонарному лікуванні в КНП ОМР « ІНФОРМАЦІЯ_9 », ОСОБА_10 доставлений в КНП КОР « ІНФОРМАЦІЯ_10 » попередній діагноз відкрита рана волосистої частини голови, садна, струс ГМ, в подальшому госпіталізований в КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » виконавчого органу Київської міської ради ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ).

При проведенні досудового розслідування стало відомо, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в результаті отримання тілесних ушкоджень був доставлений до КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » виконавчого органу Київської міської ради ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , (код ЄРДПОУ НОМЕР_3 ), з можливим її вилученням., де перебував на стаціонарному лікуванні.

З огляду на вищевикладене, з метою забезпечення швидкого, повного та неупередженого проведення досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, виникла необхідність у призначенні судово-медичної експертизи, для встановлення ступеня тяжкості спричинених тілесних ушкоджень ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а тому виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів які знаходяться КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » виконавчого органу Київської міської ради ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ).

Слідчий в судове засідання не з`явився, подав до суду клопотання про слухання клопотання у його відсутності та просив клопотання задовольнити (а.с.28).

Представник КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 »виконавчого органуКиївської міськоїради ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ) в судове засідання не з`явився, про розгляд справи повідомлялися належним чином.

Неприбуття осіб за судовим викликом, відповідно до ч.4 ст. 163 КПК України, не є перешкодою для розгляду цього клопотання.

Згідно ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Перевіривши матеріали даного клопотання слідчий суддя дійшов висновку про необхідність його повернення з наступних підстав.

Згідно ч.1ст. 216 КПК Українислідчі органів Національної поліції здійснюють досудове розслідування кримінальних правопорушень, передбачених законом України про кримінальну відповідальність, крім тих, які віднесені до підслідності інших органів досудового розслідування.

Згідно ч. 1 ст. 218 КПК України, досудове розслідування здійснюється слідчим того органу досудового розслідування, під юрисдикцією якого знаходиться місце вчинення кримінального правопорушення.

Згідно ч. 1ст. 32 КПК Україникримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення.

Статтею 160 КПК Українипередбачено право сторони кримінального провадження звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно дост.159КПК Українитимчасовий доступдо речейі документівполягає унаданні сторонікримінального провадженняособою,у володінніякої знаходятьсятакі речі документи,можливості ознайомитисяз ними,зробити їхкопії та,у разіприйняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Разом з тим, з клопотання про надання тимчасового доступу до речей і документів вбачається, що місцем вчинення кримінального правопорушення є Київська область, Обухівський район, с. Лісники, а в матеріалах справи відсутні відомості про зміну або визначення підслідності, яка б вказувала на територіальну підсудність справи саме Васильківському міськрайонному суду Київської області, оскільки досудове розслідування проводиться згідно витягу з ЄРДР ІНФОРМАЦІЯ_11 (а.с.4).

Пунктом 3-1Розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів", відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України "Про утворення та ліквідацію районів" від 17 липня 2020 року№ 807-IX, але не довше ніж один рік з дня припинення чи скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року№ 64/2022"Про введення воєнного стану в Україні", затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року№ 2102-IX.

За таких обставин, з огляду на те, що орган досудового розслідування, знаходиться в межах територіальної юрисдикції Обухівського районного суду Київської області, а тому клопотання непідсудне Васильківському міськрайонному суду Київської області.

При цьому ст. 34 КПК Українине наділяє суди повноваженнями направляти такі заяви, клопотання, скарги для розгляду з одного суду першої інстанції до іншого.

Дотримання правил підсудності є гарантією права на справедливий суд, тобто на суд, встановлений законом.

Відповідно до ч. 3 ст. 9 КПК Українизакони та інші нормативно-правові акти України, положення яких стосуються кримінального провадження, повинні відповідати цьому Кодексу. При здійсненні кримінального провадження не може застосовуватися закон, який суперечить цьому Кодексу.

Таким чином, слідчий суддя вважає за необхідне повернути клопотання особі, яка його подала.

На підставі викладеного, керуючись статтями 32, 216, 218, 234, 369-372, 532 КПК України, слідчий суддя,

п о с т а н о в и в:

Клопотання СВ Обухівського РУП ГУНП в Київській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погодженого прокурором Васильківського відділу Обухівської окружної прокуратури ОСОБА_4 про надання тимчасового доступу до речей і документів у кримінальному провадженні №12023111230002786 від 25.12.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України повернути особі, яка його подала.

По справі виготовити дві копії даної ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_11

Дата ухвалення рішення19.01.2024
Оприлюднено24.01.2024
Номер документу116447141
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —362/568/24

Постанова від 19.01.2024

Кримінальне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Лебідь-Гавенко Г. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні