Рішення
від 22.01.2024 по справі 535/1173/23
КОТЕЛЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 535/1173/23

Провадження № 2/535/196/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 січня 2024 року смт Котельва

Котелевський районний суд Полтавської області у складі: головуючого судді Шолудько А.В., за участі секретаря судового засідання Мальцевої С.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу №535/1173/23 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Служба у справах дітей Котелевської селищної ради,

ВСТАНОВИВ:

16.10.2023 ОСОБА_1 через свого представника адвоката Максименко Юлію Петрівну, яка діє на підставі ордера на надання правничої (правової) допомоги серії ВІ №1151947 від 11.10.2023, подала до суду через систему «Електронний суд» позовну заяву до відповідача ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав відносно малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Позов заявлено з підстав ухилення від виконання ОСОБА_2 своїх обов`язків щодо виховання дитини.

Ухвалою судді Котелевського районного суду Полтавської області від 20.10.2023 позовна заява залишена без руху, з наданням строку для виправлення недоліків.

На виконання ухвали суду представник позивача 27.10.2023 подала до суду через систему «Електронний суд» клопотання про усунення недоліків позовної заяви від 16.10.2023.

Ухвалою судді Котелевського районного суду Полтавської області від 30.10.2023 року у справі № 535/1173/23 відкрито провадження за правилами загального позовного провадження.

Позивач та представник позивача у судове засідання не з`явилися, про дату, час та місце судового розгляду повідомлені належним чином (а.с. 65, 68, 70). Представник позивача адвокат Максименко Юлія Петрівна, яка діє на підставі ордера на надання правничої правової допомоги серії ВІ №1151947 від 10.10.2023 (а.с. 14, 72), через систему «Електронний суд» подала до суду 22.01.2024 письмову заяву про розгляд справи без її та позивачки участі, позовні вимоги підтримує у повному обсязі (а.с.71).

Під час судового засідання 22.12.2023 представник позивача адвокат Максименко Ю.П. підтримала позовні вимоги у повному обсязі з підстав, зазначених у позовній заяві, та просила суд позбавити відповідача батьківських прав щодо відносно малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки відповідач ухиляється від виконання своїх обов`язків щодо виховання дитини, а саме: будь-яким чином не піклується про дитину, не проявляє заінтересованості в його подальшій долі, не цікавиться успіхами його розвитку, станом здоров`я, не піклується про фізичний і духовний розвиток дитини. Зокрема - не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на його фізичний розвиток як складову виховання; не спілкується з дитиною в обсязі, необхідному для його нормального самоусвідомлення; не надає дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяє засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляє інтересу до її внутрішнього світу; не створює умов для отримання нею освіти. Зазначені факти, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини батьком, свідомого нехтування ним своїми обов`язками, що підтверджує відсутність серйозного ставлення Відповідача до своїх батьківських обов`язків.

Відповідач у судове засідання не з`явився, про дату, час та місце судового розгляду повідомлений належним чином. 22.12.2023 подав до суду письмову заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги визнає у повному обсязі з підстав, зазначених у його поясненнях, наданих під час судового розгляду 22.12.2023. Наслідки визнання позову йому відомі та зрозумілі (а.с.69).

Під час судового засідання 22.12.2023 відповідач ОСОБА_2 позов визнав у повному обсязі та пояснив, що проживає окремо від позивачки та сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , участі у вихованні сина не приймає, оскільки не має часу. У зв`язку із зайнятістю на роботі; у даний час перебуаває у фактичних шлюбних відносинах з іншою жінкою, яка має дитину від іншого шлюбу.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Служби у справах дітей Котелевської селищної ради у судове засідання не з`явився, про дату, час та місце судового розгляду повідомлений належним чином. 22.01.2024 начальник служби у справах дітей Котелевської селищної ради Коваленко Т.О., яка діє на підставі довіреності від 23.01.2023 №02.1-32/42 (а.с.45), подала до суду письву заяву про розгляд справи без участі представника органу опіки та піклування, проти задоволення позову не заперечує відповідно до висновку органу опіки і піклування про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 (а.с.74).

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши надані докази, приходить до переконання, що позов необхідно задовольнити повністю з наступних підстав.

Рішенням Котелевського районного суду Полтавської області від 12.10.2022 шлюб, зареєстрований 02.02.2021 у Новосанжарському районному відділі державної реєстрації актів цивільного стану Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) за актовим записом №5, між ОСОБА_4 та ОСОБА_2 , розірвано (а.с.8).

Відповідно до копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 04.06.2021 Київським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Полтаві, батьками малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є громадяни України ОСОБА_2 та ОСОБА_4 (а.с.6).

Відповідно до свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 , виданого 18.01.2023 Виконавчим комітетом Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області, ОСОБА_4 зареєструвала шлюб з ОСОБА_5 та змінила прізвище на ОСОБА_6 (а.с. 73).

На підставі висновку органу опіки та піклування Виконавчого комітету Котелевської селищної ради щодо доцільності позбавлення батьківських прав громадянина ОСОБА_2 відносно малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , затвердженого рішенням виконавчого комітету Котелевської селищної ради від 15.11.2023 №219, виконавчий комітет, як орган опіки та піклування, вважає за доцільне позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який проживає та зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , батьківських прав стосовно малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає разом з матір`ю ОСОБА_1 , за адресою: АДРЕСА_2 , братом ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та вітчимом ОСОБА_5 . Відповідно до вказаного висновку 07.11.2023 працівниками служби у справах дітей виконавчого комітету Київської районної у місті Полтаві ради обстежено умови проживання сім`ї ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_2 , та встановлено, що житлово-побутові умови проживання сім`ї задовільні, діти займають окрему кімнату, забезпечені місця для ігор та відпочинку. ОСОБА_1 забезпечує дітей належним доглядом, харчуванням, одягом, взуттям згідно віку та сезону (а.с.41-42).

Обставин, що надали б можливість зробити висновок про перешкоди, які б чинилися ОСОБА_2 у спілкуванні з його малолітнім сином з боку позивача, державних органів або будь-яких інших осіб, у ході судового розгляду не виявлено.

Згідно з заявою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , справжність підпису якого засвідчено приватним нотаріусом Полтавського районного округу Полтавської області Ковпаком В.І., 22.08.2023, реєстровий номер 1345, відповідач не заперечує проти позбавлення його батьківських прав відносно його малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (зворот а.с.6).

Інших доказів на обґрунтування своїх вимог чи заперечень по суті позовних вимог сторонами надано не було.

Судом достовірно встановлено, що відповідач ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню своєї малолітнього сина, а саме: він не піклується про його фізичний і духовний розвиток, навчання, підготовку до самостійного життя; не виявляє інтересу до її внутрішнього світу; не проявляє батьківської турботи.

Відповідно до ст. 150 СК України батьки зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї батьківщини; піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний духовний та моральний розвиток; забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя. Батьки зобов`язані поважати дитину.

Стаття 18 Конвенції про права дитини передбачає, що батьки несуть основну відповідальність за виховання і розвиток дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

Відповідно до ст. 11 Закону України «Про охорону дитинства» батько та мати мають рівні права та обов`язки щодо своїх дітей. Предметом основної турботи та основним обов`язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини.

Статтею 155 СК України визначено, що здійснення батьками своїх прав та виконання обов`язків, мають ґрунтуватись на повазі до прав дитини та її людської гідності. Батьківські права не можуть здійснюватись всупереч інтересам дитини.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав, якщо він, вона ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

З врахуванням досліджених у судовому засіданні доказів, суд приходить до переконання, що відповідач ОСОБА_2 ухилився від виконання своїх обов`язків по вихованню малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хоча мав можливість їх виконувати, а тому є всі підстави позбавити його батьківських прав щодо нього.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь позивача необхідно стягти судові витрати по сплаті судового збору у розмірі 1073,60 грн.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 82, 89, 133, 141, 264 ЦПК України, Законом України «Про охорону дитинства», ст. ст. 150, 155, 164-166 Сімейного кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, - задовольнити повністю.

Позбавити ОСОБА_2 батьківських прав відносно малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 судові витрати по сплаті судового збору у розмірі 1073,60 грн (одна тисяча сімдесят три грн шістдесят коп.).

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку, шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , мешканка: АДРЕСА_2 ; зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

Відповідач ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , мешканець АДРЕСА_4 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 .

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Служба у справах дітей Котелевської селищної ради, місце знаходження: вул. Полтавський шлях, буд. 224, смт Котельва Полтавського району Полтавської області, поштовий індекс 38600, код ЄДРПОУ 44090491.

Суддя А.В. Шолудько

Дата ухвалення рішення22.01.2024
Оприлюднено24.01.2024
Номер документу116447791
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав,

Судовий реєстр по справі —535/1173/23

Рішення від 22.01.2024

Цивільне

Котелевський районний суд Полтавської області

Шолудько А. В.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Котелевський районний суд Полтавської області

Шолудько А. В.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Котелевський районний суд Полтавської області

Шолудько А. В.

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Котелевський районний суд Полтавської області

Шолудько А. В.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Котелевський районний суд Полтавської області

Шолудько А. В.

Ухвала від 20.10.2023

Цивільне

Котелевський районний суд Полтавської області

Шолудько А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні