Ухвала
від 19.01.2024 по справі 757/2895/24-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/2895/24-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 січня 2024 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання прокурора у кримінальному провадженні заступника начальника другого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення першого управління Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про арешт майна в рамках здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні №62023000000000876 від 12.10.2023,-

В С Т А Н О В И В :

19.01.2024 у провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва надійшло клопотання прокурора укримінальному провадженні заступниканачальника другоговідділу процесуальногокерівництва досудовимрозслідуванням тапідтримання публічногообвинувачення першогоуправління Спеціалізованоїпрокуратури усфері оборониОфісу Генеральногопрокурора ОСОБА_3 ,згідно вимогякого,останній проситьнакласти арешт у кримінальному провадженні №62023000000000876 від 12.10.2023 із встановленням заборони розпоряджатися та користуватися частками у статутних капіталах та на нерухоме майно.

Мотивуючи подане клопотання прокурор зазначає, що 24.02.2022 о 04 год. 30 хв. російська федерація перейшла до відкритої збройної агресії проти України, що супроводжується безпрецедентними за своїм цинізмом і жорстокістю воєнними злочинами, злочинами проти людяності, злочинами геноциду та ядерним шантажем, внаслідок якої порушено загальновизнані норми та принципи міжнародного права: територіальна цілісність і непорушність кордонів суверенної держави, незастосування сили чи погрози силою проти територіальної цілісності чи політичної незалежності.

У зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до п. 20 ч. 1 ст. 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану», з 05 год. 30 хв. 24 лютого 2022 року на всій території України введено воєнний стан, який діє по цей час.

Так, ОСОБА_4 , буди власником та директором ряду Українських компаній ТОВ «Б.К. ВЕРХОВИНА» (діяльність компанії припинена), ТОВ «БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «ВЕРХОВИНА» (діяльність компанії припинена), ТОВ «ОХОРОННО-ЮРИДИЧНА КОМПАНІЯ КОБРА», (код ЄДРПОУ 34606252, яке зареєстроване за адресою: м. Львів, вул. Козелецька, 4), ТОВ «ЛЕО МАРКЕТИНГ ЕДЖЕРСІ», (код ЄДРПОУ 44774231, яке зареєстроване за адресою: м. Львів, вул. Героїв Упа, 72), БО «БЛАГОДІЙСНИЙ ФОНД «ХОУП.ЮА» (код ЄДРПОУ 44681121, який зареєстрований за адресою: м. Львів, вул. Героїв Упа, 72), являючись лідером, маючи добрі організаторські здібності і сильний вольовий характер, будучи посвідченим у основи правового та економічного механізму діяльності державних інституцій, враховуючи правовий режим воєнного стану в Україні, викликаний, у тому числі, повномасштабним вторгненням російської федерації, з метою отримання постійного злочинного доходу в результаті діяльності пов`язаної з протиправним заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), у невстановлений у ході досудового розслідування час, але не пізніше січня 2023 року прийняв рішення про створення злочинної організації, діяльність якої направлена на протиправне заволодіння чужим майном шляхом зловживання довірою (шахрайство).

Розуміючи, що під його контролем знаходиться ряд суб`єктів господарської діяльності, які виконували державні замовлення із Міністерством оборони України (далі МОУ) у 2022 році, та підшукані його сином ОСОБА_5 знайомств в Департаменті ресурсного забезпечення МОУ, в свою чергу маючи реальну можливість розпочати процедуру у прийняті участі підконтрольними йому товариствами у закупівля речового майна на потреби Міністерства оборони України, став на шлях його реалізації.

Розробивши план скоєння злочинів, ОСОБА_4 прийшов до висновку, що для здійснення свого злочинного умислу необхідно залучити осіб, які поділяють його незаконні інтереси і прагнуть до швидкого збагачення, та спільно з ним та під його керівництвом виявлять бажання взяти участь у діяльності злочинної організації.

З цією метою ОСОБА_4 у невстановлений у ході досудового розслідування час, але не пізніше січня 2023 року запропонував своєму синові ОСОБА_6 та раніше знайомим йому ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та іншим невстановленим особам вчинити заволодіння чужим майном шляхом зловживання довірою (шахрайство), під час виконання державних замовлень на поставку майна на потреби речової служби МОУ.

В основі злочинного механізму із заволодіння державними коштами ОСОБА_4 вирішив використати господарську діяльність товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія СІТІГРАД» (код ЄДРПОУ 4365841) (далі ТОВ «Сітіград»), співзасновником якого є його компаньйон за іншими товариствами - Вдов?як ОСОБА_10 , який був власником ТОВ «Сітіград»; товариства з обмеженою відповідальністю «ТРЕЙД ЛАЙНС РІТЕЙЛ» (код ЄДРПОУ 44755072) (далі ТОВ «ТЛР»), співзасновником якого була його дружина ОСОБА_11 та раніше знайомий йому ОСОБА_7 , який з 2022 року керував вказаним товариством за рішенням ОСОБА_4 ; та товариства з обмеженою відповідальністю «БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС МОНТАЖПРОЕКТ» (код ЄДРПОУ 42297001) (далі ТОВ «БАМ») бенефіціарним власником та керівником якого був його син ОСОБА_6 .

Довівши всім учасника злочинної організації свої функції та цілі, він отримав від них погодження.

Отже, ОСОБА_4 , діючи умисно, з корисливих мотивів та з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів створив у невстановлений досудовим розслідуванням час, але не пізніше січня 2023 року злочинну організацію та керував нею, до складу якої увійшли ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та інші не встановлені на даний час особи, члени якої зорганізувалися для спільного вчинення зазначеної злочинної діяльності.

Вважаючи, що створення злочинної організації відбулось, ОСОБА_4 спільно з іншими членами злочинної організації приступили до безпосередньої реалізації злочинного плану, спрямованого на шахрайське заволодіння державними коштами.

Стійкість злочинної організації забезпечувалася матеріальною зацікавленістю учасників групи у вчиненні злочинів, родинними зв`язками координацією дій учасників групи з боку ОСОБА_4 , наявністю чітких правил поведінки всередині злочинної організації, зв`язок з державними та правоохоронними органами, стабільним складом її учасників (на даний час встановлено 5 осіб), учиненням спільних злочинних дій упродовж року, постійністю зв`язків усіх співучасників з метою систематичного та тривалого вчинення кримінальних правопорушень, ієрархічним управлінням, отримання інформації від працівників правоохоронних органів і здійснення урегулювання питань, які були у правоохоронних органів щодо законної діяльності групи.

Як організатор, ОСОБА_4 взяв на себе наступні функції: розробка плану і організація вчинення злочинів; розподіл обов`язків між іншими співучасниками злочину з чітким визначенням ролей при вчиненні злочинів; керування і координацію дій співучасників злочинів при їх вчиненні та інших осіб, яким не було відомо про злочинні наміри; встановлення задач особам, які працювали на товариства у приміщенні за адресою: м. Львів, вул. Героїв Упа 72, таким як юридичний відділ, бухгалтерія, підконтрольних йому адвокатів; контроль за діяльністю кожного члена злочинної організації; розподіл коштів (прибутки), одержаних в результаті злочинної діяльності, між членами злочинної організації відповідно до функцій, що виконувались; організація прикриття незаконної діяльності злочинної організації зі сторони правоохоронних органів (надання адвокатів при необхідності).

Фінансування членів злочинної організації відбувалося за рахунок коштів, отриманих від здійснення підприємницької діяльності ТОВ «ТЛР», ТОВ «БАМ» та ТОВ «Сітіград», які виконували державні контракти пов`язані із постачання речей на потреби МОУ. Розподіл грошових коштів, отриманих від незаконної діяльності здійснювався між членами вказаного об`єднання та спрямовувався на витрати пов`язані з діяльністю і функціонуванням самої злочинної організації.

Таким чином, ОСОБА_4 в період з січня 2023 по грудень 2023 року, з прямим умислом, з корисливих мотивів, з метою особистого незаконного збагачення, створив злочинну організацію, з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів та керував такою організацією, до складу якої входили ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та інші невстановлені на даний час особи.

З урахуванням родинних стосунків, будучи добре знайомим з іншими співзасновниками указаних товариств, у тому числі з керівниками та співзасновниками, ОСОБА_4 було відомо, що ТОВ «ТЛР», ТОВ «Сітіград» та ТОВ «БАМ» виконали контракти у 2022 році на поставку товарів речового забезпечення та харчів на потреби МОУ, достовірно володів відомостями, що реалізація вказаного плану реальна та можлива, за умови повного керування всіма діями учасників.

Крім того, ОСОБА_4 розумів що для досягнення цілей йому необхідна особа, яка зможе постійно контролювати питання отримання грошових коштів в МОУ та в свою чергу отримати необхідні йому договори на постачання речового майна, вирішив залучити свого сина ОСОБА_6 до вказаної протиправної схеми, із відведенням йому конкретної ролі співорганізатора та контролюючого у місті Києві, так як сам здебільшого проживав у місті Львів.

Після цього, за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, але не пізніше січня 2023 року, ОСОБА_4 довів свої злочинні наміри до директора ТОВ «Сітіград» ОСОБА_8 , директора ТОВ «БАМ» ОСОБА_6 та директора ТОВ «ТЛР» ОСОБА_7 , та запропонував їм прийняти участь у реалізації розробленого ним плану із шахрайського заволодіння коштами Міністерства оборони України при постачанні товарів речової служби для державних потреб через підроблення документів щодо поставки товару, якість якого не відповідала заявленим вимогам.

При цьому, ОСОБА_4 довів ОСОБА_6 його участь у створенні злочинної організації в ролі співорганізатор в якості директора ТОВ «БАМ», для подальшого укладення договорів (контрактів) на постачання речей на потреби МОУ, із делегуванням своїх повноважень за довіреністю особі, якій не був відомий злочинний план останніх працівнику ТОВ «БАМ» ОСОБА_12 .

Крім того, з вказаною метою ОСОБА_4 залучив в якості виконавців директора ТОВ «Сітіград» ОСОБА_8 та директора ТОВ «ТЛР» ОСОБА_7 , з метою аналогічних дій пов`язаних з укладанням договорів (контрактів) на постачання речей на потреби МОУ та внесення до документів завідомо неправдивих відомостей про їх якість.

За вимогою ОСОБА_4 , для участі у діяльності злочинної організації та отримання протиправних надприбутків ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та ОСОБА_6 повинні були виконати наступне:

- подати документи про можливість укладання та виконання їх Товариствами договорів про закупівлю для державних потреб товарів речової служби (за кошти Державного бюджету України) шляхом належного виконання їх у визначені строки, кількості та якості товарів;

- в разі необхідності надати до МОУ документи, які підтверджують досвід виконання аналогічних закупівель;

- розробити зовні обґрунтовану, а фактично калькуляцію ціни товарів із завищенням від їх реальної вартості;

- підібрати необхідних учасників групи та залучити їх до злочинних планів з метою підроблення необхідних документів для завищення вартості, здійснення поставки товарів та подальшу передачу згідно із рознарядки до військової частини НОМЕР_1 , за адресою: АДРЕСА_1 ;

- у визначений ОСОБА_4 час надати до МОУ рахунки про оплату за нібито виконанні в повному обсязі договори.

В подальшому, приблизно на початку лютого 2023 року, отримавши згоду від всіх учасників злочинної організації ОСОБА_4 , спільно із залученими особами розпочали реалізацію свого злочинного плану, згідно відведеним ролям.

Приблизно у січні лютому 2023 року, для реалізації злочинного плану вже сформованої злочинної організації ОСОБА_4 спільно із керівниками ТОВ «БК Сітіград» ОСОБА_8 , ТОВ «БАМ» ОСОБА_6 , ТОВ «ТЛР» ОСОБА_7 та ОСОБА_9 стали на шлях реалізації розробленого ним плану із шахрайського заволодіння коштами Міністерства оборони України при постачанні товарів речової служби для державних потреб через підроблення документів, на постачання товарів якість яких не відповідала заявленим вимогам, в особливо великих розмірах.

З метою розподілу між учасниками обов`язків в частині поставки товарів ОСОБА_4 як організатор та ОСОБА_6 як співорганізатор злочинної організації визначились, які товариства, та які саме товари (речі) будуть постачати на потреби МОУ та повідомив учасникам злочинної організації, що контракти з поставки панами літньої, куртки костюма утеплюючого, сорочки поло, штанів костюму літнього, костюму літнього польового, фуфайки з коротким рукавом, сорочки бойової та сорочки та кальсонів буде виконувати ОСОБА_13 в ТОВ «ТЛР», договори із поставки сорочки бойової, фуфайку з коротким рукавом, сорочки та кальсонів, трусів чоловічих, штанів костюму літнього польового, костюма літнього польового, сорочки поло, куртки костюма утеплюючого, шарфа труби буде виконувати ТОВ «БАМ» в якій ОСОБА_6 був директором та договори на поставку костюма літнього польового, штанів костюму літнього, фуфайки з коротким рукавом, сорочки та кальсонів, сорочки поло та трусів чоловічих буде виконувати ОСОБА_8 в ТОВ «Сітіград».

Узгодивши між учасниками види речового майна, на початку січня 2023 року, учасники злочинної організації підготували комерційні пропозиції за визначеними цінами та об`ємами, які оголосив ОСОБА_4 та ОСОБА_6 та скерували їх на адресу Департаменту ресурсного забезпечення МОУ, з метою прийняття участі у робочих зустрічах із керівництвом Департаменту та отримання квот на певну категорію товарів.

Таким чином, у період з січня 2023 року по грудень 2023 року ОСОБА_4 , перебуваючи у невстановленому слідством місці, визначивши достатнім кількість співучасників, зорганізував їх у стійке ієрархічне об`єднання для вчинення особливо тяжких злочинів, а саме заволодіння чужим майном шляхом зловживання довірою (шахрайство) в особливо великих розмірах, встановивши конкретні завдання для членів злочинної організації, об`єднав зусилля всіх її учасників та детально розподілив між членами створеної та очоленої ним злочинної організації функції, ролі, завдання та обов`язки кожного учасника, спрямованих на досягнення плану, відомого всім учасникам організації.

В подальшому 21.02.2023 з метою виконання спільного плану ОСОБА_13 , ОСОБА_8 та залученим ОСОБА_6 особою, яка не володіла інформацією про скоєння будь-якого кримінального правопорушення ОСОБА_12 прибули до приміщення Департаменту ресурсного забезпечення МОУ, де здійснили підписання 23 (двадцяти трьох) договорів по постачання майна для потреб речової служби та розпочали процес реалізації кримінального правопорушення пов`язаного заволодіння чужим майном шляхом зловживання довірою (шахрайство), в умовах воєнного стану, вчиненого злочинною організацією в особливо великих розмірах.

В процесі вчинення кримінального правопорушення, учасники злочинної організації, діючи умисно, в складі злочинної організації підтверджуючи свої наміри на протиправне заволодіння грошовими коштами МОУ, розпочали процес підписання актів приймального контролю товарів за якістю, та передачу товарів на територію військової частини НОМЕР_1 ( АДРЕСА_1 ).

Вказані акти приймального контролю за якістю формувались на підставі заздалегідь підготовлених виконавцями ОСОБА_7 . ОСОБА_8 та співорганізатором ОСОБА_6 оголошення про пред`явлення на приймальний контроль якості, представнику замовника за відповідними договорами, в свою чергу виконуючи відведені їм ролі та надавали інформацію ОСОБА_4 , з метою прибуття товарів та залученого ними ОСОБА_9 до контрольно-пропускного пункту військової часники А 2678.

ОСОБА_9 , згідно відведеної йому ролі пособника здійснював підписання актів приймального контролю за якістю і в подальшому скеровував копії вказаних документів іншим учасникам організованої групи, з метою отримання за поставлені неякісні товари грошові кошти.

В свою чергу ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_6 , на підставі отриманих документів скеровували на адресу МОУ вимогу про оплату, яка і слугувала фактично підставою для перерахування грошових коштів.

За діяльності організованої групи, в період з початку січня 2023 року по грудень 2023 року, здійснено перерахування із казначейського рахунку МОУ на рахунки товариств членів організованої групи, грошових коштів на загальну суму 934 013 447 грн.

Після встановлення ознак кримінальних правопорушень в діях членів злочинної організації, правоохоронними органами під час проведення обшуків від 15.11.2023 на території відділу митного оформлення № 1 митного поста «Чайки» Київської митниці, діяльність злочинної організації призупинена, у зв`язку із неможливістю поставки товарів до військової частини та проходження митних формальностей.

В свою чергу, 28.12.2023 з метою виконання своїх функцій як організатора, ОСОБА_4 з метою уникнення відповідальності всіх членів злочинної організації та продовження функціонування вказаної злочинної організації, здійснив спробу надати службовій особі (одному із керівників органу досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні № 62023000000000876 від 12.10.2023) неправомірну вигоду за вчинення дій пов`язаних із поверненням вилученого майна на території Київської митниці, де ОСОБА_4 був затриманий в порядку ст. 208 КПК України.

Отже, вказані особи прийняли участь у злочинній організації створеній ОСОБА_4 та невстановленими на теперішній час особами під час виконання державних контрактів від 23.02.2023 №286/3/23/102, №286/3/23/104, №286/3/23/105, №286/3/23/106, №286/3/23/107, №286/3/23/108, №286/3/23/109, №286/3/23/110, №286/3/23/111, №286/3/23/112, №286/3/23/116, №286/3/23/117, №286/3/23/118, №286/3/23/120, №286/3/23/121, №286/3/23/122 та №286/3/23/123, вчинили заволодіння чужим майном шляхом зловживання довірою (шахрайство), вчинене в умовах воєнного стану в особливо великих розмірах, спричинивши Міністерству оборони України матеріальну шкоду на загальну суму 934 013 447 грн.

З метою недопущення приховування, передачі вказаного майна, виконання завдань кримінального провадження, забезпечення повного та всебічного установлення обставин кримінального правопорушення, у зазначеному кримінальному провадженні, яке може підлягати спеціальній конфіскації, сторона обвинувачення просить накласти арешт на майно.

Згідно з нормою ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

У судове засідання прокурор/слідчий не з`явився, про місце і час розгляду клопотання повідомлений належним чином. Представник сторони обвинувачення через канцелярію суду подав заяву про розгляд клопотання у його відсутність, вимоги підтримує та просить задовольнити.

На підставі ч. 2 ст. 172 КПК України, клопотання слідчого, прокурора, цивільного позивача про арешт майна, яке не було тимчасово вилучене, може розглядатися без повідомлення підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, їх захисника, представника чи законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо це є необхідним з метою забезпечення арешту майна.

Частиною 1 статті 172 КПК України передбачено окрім іншого, що неприбуття слідчого, прокурора у судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання.

У відповідності до положень ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та спосіб, передбачених цим Кодексом.

За таких обставин, приймаючи до уваги те, що слідчий суддя, зберігаючи об`єктивність та неупередженість, у порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законодавством України, створив необхідні умови для реалізації особою, яка подала клопотання, її процесуальних прав на участь у розгляді цієї справи в суді, ураховуючи, що підстав для визнання явки представника сторони обвинувачення обов`язковою не має, вважаю за можливе розглянути клопотання у його відсутність та одночасно приймаючи до уваги до уваги приписи ч. 2 ст. 172 КПК України, без повідомлення власника майна.

Вивчивши клопотання, дослідивши його матеріали, слідчий суддя за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінивши кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення, приходить до наступного висновку.

З матеріалів клопотання вбачається, що Головним слідчим управління Державного бюро розслідувань здійснюється досудове розслідування у кримінальному №62023000000000876 від 12.10.2023 за підозрою ОСОБА_4 та ОСОБА_6 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 2 ст. 255, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 190 КК України, а також ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та ОСОБА_9 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 255, ч. 2 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 190 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що вказані особи прийняли участь у злочинній організації створеній ОСОБА_4 та невстановленими на теперішній час особами під час виконання державних контрактів від 23.02.2023 №286/3/23/102, №286/3/23/104, №286/3/23/105, №286/3/23/106, №286/3/23/107, №286/3/23/108, №286/3/23/109, №286/3/23/110, №286/3/23/111, №286/3/23/112, №286/3/23/116, №286/3/23/117, №286/3/23/118, №286/3/23/120, №286/3/23/121, №286/3/23/122 та №286/3/23/123, вчинили заволодіння чужим майном шляхом зловживання довірою (шахрайство), вчинене в умовах воєнного стану в особливо великих розмірах, спричинивши Міністерству оборони України матеріальну шкоду на загальну суму 934 013 447 грн.

17.01.2024 ОСОБА_4 та ОСОБА_6 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 2 ст. 255, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 190 КК України, а ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та ОСОБА_9 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 255, ч. 2 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 190 КК України.

Згідно з частиною 1 статті 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Відповідно до пункту 2 частини 2 статті 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення спеціальної конфіскації.

Згідно частини 4 статті 170 КПК України у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або третьої особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно підлягатиме спеціальній конфіскації у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України.

Відповідно до ст. 96-1 КК України - спеціальна конфіскація полягає у примусовому безоплатному вилученні за рішенням суду у власність держави грошей, цінностей та іншого майна у випадках, визначених КПК України, за умови вчинення умисного кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого особливою частиною КПК України, за які передбачено основне покарання у виді позбавлення волі або штрафу понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно ч. 1 ст. 96-2 КК України, спеціальна конфіскація може бути застосована у разі, якщо гроші, цінності та інше майно:

1) одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від такого майна;

2) призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення;

3) були предметом кримінального правопорушення, крім тих, що повертаються власнику (законному володільцю), а у разі, коли його не встановлено, - переходять у власність держави;

4) були підшукані, виготовлені, пристосовані або використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення, крім тих, що повертаються власнику (законному володільцю), який не знав і не міг знати про їх незаконне використання.

Матеріали кримінального провадження доведено, що у органу досудового розслідування є достатні підстави вважати, що майно, на яке сторона обвинувачення просить накласти арешт, ймовірно є майном яке, одержане внаслідок вчинення кримінального правопорушення, а тому може підлягати спеціальній конфіскації.

Відтак наявні підстави з якими законодавець пов`язує вирішення питання щодо арешту майна.

Відповідно до ч.5 ст.9 КПК України, кримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини, а саме у рішенні по справі «Жушман проти України» зазначається - «Кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності».

Європейський суд з прав людини через призму своїх рішень неодноразово акцентував увагу на тому, що володіння майном повинно бути законним (див. рішення у справі "Іатрідіс проти Греції" [ВП], заява N 31107/96, п. 58, ECHR 1999-ІІ). Вимога щодо законності у розумінні Конвенції вимагає дотримання відповідних положень національного законодавства та відповідності принципові верховенства права, що включає свободу від свавілля (див. рішення у справі "Антріш проти Франції", від 22 вересня 1994 року, Series А N 296-А, п. 42, та "Кушоглу проти Болгарії", заява N 48191/99, пп. 49 - 62, від 10 травня 2007 року). Будь-яке втручання державного органу у право на мирне володіння майном повинно забезпечити "справедливий баланс" між загальним інтересом суспільства та вимогами захисту основоположних прав конкретної особи. Необхідність досягнення такого балансу відображена в цілому в структурі статті 1 Першого протоколу. Необхідного балансу не вдасться досягти, якщо на відповідну особу буде покладено індивідуальний та надмірний тягар (див., серед інших джерел, рішення від 23 вересня 1982 року у справі "Спорронг та Льонрот проти Швеції", пп. 69 і 73, Series А N 52). Іншими словами, має існувати обґрунтоване пропорційне співвідношення між засобами, які застосовуються, та метою, яку прагнуть досягти (див., наприклад, рішення від 21 лютого 1986 року у справі "Джеймс та інші проти Сполученого Королівства", п. 50, Series А N 98).

Відповідно до ч. 10 ст. 171 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

За викладених обставин, враховуючи правове обґрунтування клопотання, яке відповідає положенням ст. ст. 170-173 КПК України, слідчий суддя приходить до висновку, що з метою забезпечення можливої спеціальної конфіскації майна та недопущення його відчуження, вбачається наявність правових підстав для накладення арешту на вищевказане майно, а відтак клопотання підлягає задоволенню.

Приходячи до такого висновку, слідчий суддя враховує й те, що в даному випадку обмеження права власності є розумним і співрозмірним завданням кримінального провадження та обставини кримінального провадження станом на час прийняття рішення вимагають вжиття такого методу державного регулювання як накладення арешту. При цьому, доказів негативних наслідків від застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження слідчим суддею не встановлено.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 107, 117, 131, 132, 171173, 309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт у кримінальному провадженні №62023000000000876 від 12.10.2023 на майно із встановленням заборони учасникам, власникам, засновникам, іншим особам, які діють від їх імені, їх представникам, представникам товариства (у тому числі за довіреністю), іншим особам, у володінні, користуванні яких перебувають зазначені корпоративні права, будь-яким державним реєстраторам органів державної реєстрації, приватним та державним нотаріусам, а також іншим особам, що наділені таким правом, вчиняти будь-які дії, пов`язані із проведенням державної реєстрації (перереєстрації, поділу, виділу, тощо) шляхом заборони відчужувати, розпоряджатись (вчиняти будь які реєстраційні дії) та користуватись щодо частки у статутному капіталі, а саме на:

1. належна ОСОБА_7 частка статутного капіталу ТОВ "ТРЕЙД ЛАЙНС РІТЕЙЛ" (код ЄДРПОУ 44755072) у розмірі 100%, що дорівнює 2000000,00 грн., адреса реєстрації: АДРЕСА_2 ;

2. належна ОСОБА_14 частка статутного капіталу ТОВ "БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ СІТІГРАД" (код ЄДРПОУ 43065841) у розмірі 100%, що дорівнює 100000,00 грн., адреса реєстрації: АДРЕСА_3 ;

3. належна ОСОБА_6 частка статутного капіталу ТОВ "БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС МОНТАЖПРОЕКТ" (код ЄДРПОУ 42297001) у розмірі 100%, що дорівнює 500000,00 грн., адреса реєстрації: АДРЕСА_4 ;

4. належні ОСОБА_4 та ОСОБА_15 частки статутного капіталу ТОВ "ЛЕО МАРКЕТИНГ ЕДЖЕНСІ" (код ЄДРПОУ 44774231) у розмірі 100%, що дорівнює 10000,00 грн., адреса реєстрації: АДРЕСА_5 ;

5. належні ОСОБА_4 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 частки статутного капіталу ТЗОВ "ОХОРОННО-ЮРИДИЧНА КОМПАНІЯ КОБРА" (код ЄДРПОУ 34606252) у розмірі 100 %, що дорівнює 37800,00 грн., адреса реєстрації: місто Львів, ВУЛИЦЯ КОЗЕЛЬНИЦЬКА, будинок 4;

6. належні ОСОБА_11 та ОСОБА_18 частки статутного капіталу ТЗОВ "РЕНТ ЕСТЕЙТ" (код ЄДРПОУ 40045555) у розмірі 100 %, що дорівнює 100000,00 грн., адреса реєстрації: місто Львів, ВУЛИЦЯ СТРИЙСЬКА, будинок 98;

7. належні ОСОБА_11 та ОСОБА_19 частки статутного капіталу ТОВ "МАОРІС" (код ЄДРПОУ 44184579) у розмірі 100 %, що дорівнює 125000,00 грн., адреса реєстрації: АДРЕСА_6 ;

8. належні ОСОБА_11 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 частки статутного капіталу ПРАТ "КАР`ЄРОУПРАВЛІННЯ" (код ЄДРОПУ 05505526) у розмірі 100 %, що дорівнює 1578738,00 грн., адреса реєстрації: АДРЕСА_6 ;

9. належні ОСОБА_11 та ОСОБА_20 частки статутного капіталу ТОВ "АЛЬЯНС ІМЕКС ТРАНС" (код ЄДРОПУ 44808911) у розмірі 100 %, що дорівнює 2000000,00 грн., адреса реєстрації: АДРЕСА_7 ;

10. належні ОСОБА_11 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 частки статутного капіталу ТОВ «ЛЬВІВСЬКИЙ ЗАВОД ЗБІРНИХ КОНСТРУКЦІЙ-1» (код ЄДРОПУ 39088496) у розмірі 100 %, що дорівнює 100,00 грн., адреса реєстрації: АДРЕСА_8 ;

11. належні ОСОБА_11 , ОСОБА_24 частки статутного капіталу ПП «РЕНЕСАНС-СТИЛЬ» (код ЄДРОПУ 34571419) у розмірі 100 %, що дорівнює 6000000,00 грн., адреса реєстрації: АДРЕСА_9 ;

12. належна ОСОБА_25 частка статутного капіталу ПП "КАТЕРИНА" (код ЄДРОПУ 20769783) у розмірі 100 %, що дорівнює 500,00 грн., адреса реєстрації: АДРЕСА_10 ;

13. належні ОСОБА_6 та ОСОБА_26 частки статутного капіталу ТОВ "ЕЛЕКТРОАГРОТЕХНІКА" (код ЄДРПОУ 44936488) у розмірі 100%, що дорівнює 2000000,00 грн., адреса реєстрації: АДРЕСА_11 .

14. належна ОСОБА_27 частка статутного капіталу ТОВ "ВІЗИН РІЧ" (код ЄДРОПУ 40889560) у розмірі 100 %, що дорівнює 100000,00 грн., адреса реєстрації: АДРЕСА_12 ;

15. належна ОСОБА_14 частка статутного капіталу ТЗОВ "ЛЬВІВСЬКИЙ БУДІВЕЛЬНИЙ ХОЛДИНГ" (код ЄДРОПУ 36416850) у розмірі 100 %, що дорівнює 6000000,00 грн., адреса реєстрації: АДРЕСА_13 ;

16. належна ОСОБА_28 частка статутного капіталу ТЗОВ "ВТ ДЕВЕЛОПМЕНТ" (код ЄДРОПУ 43413041) у розмірі 100 %, що дорівнює 4979000,00 грн., адреса реєстрації: АДРЕСА_14 ;

17. належні ТОВ "ТРЕЙД ЛАЙНС РІТЕЙЛ" (код ЄДРПОУ 44755072) та ОСОБА_29 частки статутного капіталу ТОВ "ВАЙЛД СТОУН" (код ЄДРОПУ 44413110) у розмірі 100 %, що дорівнює 50000,00 грн., адреса реєстрації: АДРЕСА_15 ;

18. належна ОСОБА_30 частка статутного капіталу ТЗОВ "БОРИСЛАВТЕПЛО" (код ЄДРОПУ 39990407) у розмірі 100 %, що дорівнює 10000,00 грн., адреса реєстрації: АДРЕСА_16 ;

19. належна ОСОБА_31 частка статутного капіталу ТЗОВ "АТ ЗАХІДТЕПЛО" (код ЄДРОПУ 39751500) у розмірі 100 %, що дорівнює 200000,00 грн., адреса реєстрації: місто Львів, ПРОСПЕКТ ЧОРНОВОЛА, будинок 65, офіс 701;

20. належні ТЗОВ "БОРИСЛАВТЕПЛО" (код ЄДРОПУ 39990407) та ОСОБА_32 частка статутного капіталу ТЗОВ "ЕНЕРГО ДЕВЕЛОПМЕНТ" (код ЄДРОПУ 40004042) у розмірі 100 %, що дорівнює 10000,00 грн., адреса реєстрації: Львівська обл., місто Трускавець, ВУЛИЦЯ ГОРОДИЩЕ, будинок 8А;

21. належна ТЗОВ "БОРИСЛАВТЕПЛО" (код ЄДРОПУ 39990407) частка статутного капіталу ТЗОВ "ВЕТТЕПЛО" (код ЄДРОПУ 41052102) у розмірі 100 %, що дорівнює 2456700,00 грн., адреса реєстрації: місто Львів, ВУЛИЦЯ РИЛЬСЬКОГО, будинок 1

22. належні ОСОБА_30 та ОСОБА_33 частка статутного капіталу ТЗОВ "МГ БУДІНДУСТРІЯ" (код ЄДРОПУ 39049111) у розмірі 100 %, що дорівнює 100,00 грн., адреса реєстрації: місто Львів, ВУЛИЦЯ ШЕВЧЕНКА, будинок 186А.

- накласти арешт із забороною відчуження, розпорядження та користування нерухомим майном, а саме:

1. незавершене будівництво, будівлі виробничого корпусу літ.Д''' за адресою: Закарпатська обл., Ужгородський р., м. Ужгород, вулиця Бобяка Миколи, будинок 15-И, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2679606021100, належний на праві власності ТОВ «ВАЙЛД СТОУН» (код 44413110);

2. будівля, частина корпусу №5, літ. Д за адресою: Закарпатська обл., Ужгородський р., м. Ужгород, вулиця Бобяка Миколи, будинок 15-Е, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2679583021100, належна на праві власності ТОВ «ВАЙЛД СТОУН» (код 44413110);3. комплекс будівель та споруд за адресою: Запорізька обл., Мелітопольський р., с. Вознесенка, вулиця Миру, будинок 318а, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2061238923230, належний на праві власності ТОВ «ВАЙЛД СТОУН» (код 44413110);

4. комплекс дорожнього сервісу - кол. траса Київ-Чоп, 541 км за адресою: Львівська обл., Пустомитівський р., с. Солонка, готельний комплекс, траса Київ-Чоп, км540, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 9580828, належний на праві власності ПП "КАТЕРИНА" (код ЄДРОПУ 20769783);

5. будівля (столярний цех) загальною площею 184.4 кв.м. за адресою: Львівська обл., Пустомитівський р., с. Солонка, вулиця Центральна, будинок 13, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 10004700, належний на праві власності ПП "КАТЕРИНА" (код ЄДРОПУ 20769783);

6. будівля (пилорама) загальною площею 223.9 кв.м. за адресою: Львівська обл., Пустомитівський р., с. Солонка, вулиця Центральна, будинок 11, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 10005587, належний на праві власності ПП "КАТЕРИНА" (код ЄДРОПУ 20769783);

7. будівля прохідної літ. "Б-1" площею 16,4кв.м. за адресою: Львівська обл., Яворівський р., с. Зелів, вулиця Нова, будинок 1, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 18667774, належний на праві власності ПРАТ "КАР`ЄРОУПРАВЛІННЯ" (код ЄДРОПУ 05505526);

8. будівля складу №1 літ. "В-1" площею 35,4кв.м. за адресою: Львівська обл., Яворівський р., с. Зелів, вулиця Нова, будинок 1, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 18667921, належний на праві власності ПРАТ "КАР`ЄРОУПРАВЛІННЯ" (код ЄДРОПУ 05505526);

9. будівля складу №2 літ. "Г-1" площею 74,1кв.м. за адресою: Львівська обл., Яворівський р., с. Зелів, вулиця Нова, будинок 1, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 18667974, належний на праві власності ПРАТ "КАР`ЄРОУПРАВЛІННЯ" (код ЄДРОПУ 05505526);

10. будівля трансформаторної підстанції літ. "Е-1" площею 249,6кв.м. за адресою: Львівська обл., Яворівський р., с. Зелів, вулиця Нова, будинок 1, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 18668059, належний на праві власності ПРАТ "КАР`ЄРОУПРАВЛІННЯ" (код ЄДРОПУ 05505526);

11. будівля ремонтно-механічної майстерні літ. "Д-1" площею 545,0кв.м. за адресою: Львівська обл., Яворівський р., с. Зелів, вулиця Нова, будинок 1, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 18668160, належний на праві власності ПРАТ "КАР`ЄРОУПРАВЛІННЯ" (код ЄДРОПУ 05505526);

12. будівля відпочинкового комплексу загальною пл. 1206,8кв.м. за адресою: Львівська обл., Яворівський р., с. Зелів, вулиця Нова, будинок 1, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 38676802, належний на праві власності ПРАТ "КАР`ЄРОУПРАВЛІННЯ" (код ЄДРОПУ 05505526);

13. будівля хлораторної літ. "Ж-1" загальною пл. 4,6кв.м. за адресою: Львівська обл., Яворівський р., с. Зелів, вулиця Нова, будинок 1, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 38844631, належний на праві власності ПРАТ "КАР`ЄРОУПРАВЛІННЯ" (код ЄДРОПУ 05505526);

14. будівля насосної літ. "З-1" загальною пл. 13,2кв.м. за адресою: Львівська обл., Яворівський р., с. Зелів, вулиця Нова, будинок 1, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 38844650, належний на праві власності ПРАТ "КАР`ЄРОУПРАВЛІННЯ" (код ЄДРОПУ 05505526).

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню.

Зобов`язати слідчого/прокурора у кримінальному провадженні передати ухвалу особі, на майно якої, накладено арешт.

Підозрюваний, його захисник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

Ухвала про накладення арешту може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_34

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення19.01.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу116450269
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —757/2895/24-к

Ухвала від 19.01.2024

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні