Рішення
від 22.01.2024 по справі 394/951/23
НОВОАРХАНГЕЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

26100 смт. Новоархангельськ Кіровоградської області, вул. Слави 26

394/951/23> 22.01.2024

2/394/22/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді Краснопольської Л.П.

за участі секретаря судового засідання Владовій В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Новоархангельськ цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Надлацької сільської ради Голованівського району Кіровоградської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,-

В С Т А Н О В И В :

Представник позивача звернулась до Новоархангельського районного суду з позовом, зазначивши, що ОСОБА_1 , проживаючи в с. Тимофіївка Голованівського району Кіровоградської області доглядала за ОСОБА_2 , 1924 року народження, що була зареєстрована та проживала за адресою: АДРЕСА_1 . ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 померла. До нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини позивач не подала, оскільки в родинних стосунках з померлою ОСОБА_2 не перебувала та не знала, що є спадкоємцем за заповітом після її смерті. Від Надлацької сільської ради, позивачці стало відомо про складений ОСОБА_2 на її ім`я заповіт від 25.09.2002 р., який зареєстрований в реєстрі за №399. Постановою приватного нотаріуса Голованівського районного нотаріального округу Південного МУ МЮ (м. Одеса) Степаненко Р.Г. від 16.10.2023 р. ОСОБА_1 відмовлено у вчиненні нотаріальних дій, в зв`язку з пропуском строку для подання заяви про прийняття спадщини. Причиною пропуску строку, встановленого ст. 1272 ЦК України, стало те, що позивач ОСОБА_1 не знала, що спадкодавець ОСОБА_2 склала заповіт на її ім`я. Позивач вважає викладені обставини, об`єктивними та поважними причинами пропуску строку на звернення до приватного нотаріуса, в зв`язку з чим змушена звернутися до суду для визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 . Просила визнати, що пропущений нею строк для подачі заяви про прийняття спадщини за заповітом ОСОБА_1 , після смерті, ОСОБА_2 пропущений з поважної причини; надати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини за заповітом, після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , стягнути судовий збір та витрати на правову допомогу.

В судове засідання позивач та його представник не з`явились, подали до канцелярії суду заяву, в якій просили розгляд справи проводити за їх відсутності, просили задовольнити позовні вимоги.

Представник відповідача - Надлацька сільська рада Голованівського району Кіровоградської області, в судове засідання не з`явився, надіслав на адресу суду заяву, в якій просив розгляд справи проводити за його відсутності за наявними в справі матеріалами.

Згідно ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявляти клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Враховуючи те, що відповідно до ч. 1 ст. 223 ЦПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею, суд не вбачає підстав для відкладення розгляду справи та проводить його в даному судовому засіданні на підставі доказів наявних у справі.

Оскільки розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі з наступних підстав:

Позов відноситься до спорів, що виникають із спадкових правовідносин.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_1 , проживаючи в с. Тимофіївка Голованівіського району Кіровоградської області доглядала за літньою особою, ОСОБА_2 , 1924 року народження, що була зареєстрована та проживала за адресою: АДРЕСА_1 . За життя ОСОБА_2 належав житловий будинок АДРЕСА_1 та земельна ділянка, загальною площею 3,41 га, розташованої на території Надлацької сільської ради, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, під кадастровим номером №3523682900:02:000:0314, що підтверджується копією Державного акту на право приватної власності на землю серії ІІІ-КР №003814 (а.с. 13).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 померла, актовий запис №38, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії № НОМЕР_1 від 10.12.2002 р., виданого Надлацькою сільською радою Новоархангельського району Кіровоградської області (а.с. 8).

Згідно копії заповіту 25 вересня 2002 року, ОСОБА_2 , заповіла належний їй житловий будинок, розміщений в с. Тимофіївка та все інше, належне їй майно, ОСОБА_1 . Заповіт посвідчено секретарем Надлацької сільської ради та зареєстровано в Реєстрі за №399 (а.с.9).

Згідно довідки №216 від 02.03.2023 року, наданої виконавчим комітетом Надлацької сільської ради, ОСОБА_2 , 1924 року народження, уродженка с. Тимофіївка Голованівського району Кіровоградської області, була зареєстрована та проживала до дня смерті, ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 . На момент її смерті за даною адресою ніхто не був зареєстрований і не проживав. Виписана у зв`язку зі смертю. 25.09.2002 р. Надлацькою сільською радою посвідчувався заповіт, який не скасовано і не відмінено (а.с. 7).

Відповідно з п.п. 2.2., 3.2. чинного на час виникнення спірних правовідносин Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого Наказом міністерства юстиції України затвердженого Наказом Міністерства юстиції України №296/5 від 22.02.2012 р. та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України за №282/20595, при заведенні спадкової справи нотаріус за спадкового реєстру перевіряє: наявність спадкової справи, спадкового договору, заповіту; шляхом витребування відповідних доказів перевіряє: факт смерті спадкодавця, наявність заповіту, наявність та чинність спадкового договору, час і місце відкриття спадщини, склад спадкового майна, на яке видається свідоцтво, перевіряє коло осіб, які мають право на обов`язкову частку в спадщині.

Постановою приватного нотаріуса Голованівського районного нотаріального округу Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Степаненко Р.Г. від 16.10.2023 р. ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на спадкове майно, що належало, померлій ОСОБА_2 , померлій ІНФОРМАЦІЯ_3 , в зв`язку із пропуском строку для подання заяви про прийняття спадщини (а.с. 10).

Відповідно до положень ст.ст. 55, 124 Конституції України та ст.4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За змістом ст. 12 ЦПК України, учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно із ч.1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до вимог ст.19 ЦПК України, суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Відповідно до статей 1216 - 1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Місцем відкриття спадщини згідно ст.1221 ЦК України є останнє місце проживання спадкодавця, а якщо місце проживання невідоме - місцезнаходження нерухомого та рухомого майна або їх основної частини.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Відповідно до вимог ст. 1269 ч. 1 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини. Строк для прийняття спадщини відповідно до ст. 1270 ч. 1 ЦК України складає шість місяців.

В абзаці 6 п. 24 постанови №7 Пленуму від 30 травня 2008 року "Про судову практику у справах про спадкування", Верховний Суд України роз`яснив, що вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Судом встановлено, що позивачем ОСОБА_1 пропущено шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Згідно з правовою позицією ВСУ від 04.11.2015 р. (справа №6-1486цс15), відповідно до ч.3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини. За змістом вищезазначеної статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є ті, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Отже, правила ч.3 ст. 1272 ЦК України можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Таким чином, суд вважає причини пропуску позивачем строку на прийняття спадщини поважною, оскільки в судовому засіданні було встановлено наявність зазначених вище об`єктивних, істотних труднощів для спадкоємця на вчинення дій щодо прийняття спадщини.

Аналізуючи матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов є обгрунтованим, а тому підлягає задоволенню.

Щодо витрат на правову допомогу суд виходить з наступного:

Стаття 59 Конституції гарантує кожному право на правову допомогу.

Відповідно до ч.ч. 3-6 ст. 137 ЦПК України, для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи. У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами. Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Зважаючи на те, що на підставі ст. 141 ЦПК України, стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати пропорційно до розміру задоволених позовних вимог, тому сплачений судовий збір підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

Керуючись ст. ст. 55, 124, 129 Конституції України, ст. ст. 1220 - 1272 ЦК України, ст.ст. 4, 76, 77, 141, 258, 259, 263-265 ЦПК України, абз. 6 п. 24 постанови №7 Пленуму від 30 травня 2008 року "Про судову практику у справах про спадкування", суд,-

У Х В А Л И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Надлацької сільської ради Голованівського району Кіровоградської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Визнати строк для подачі заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті, ОСОБА_2 таким, який пропущений позивачем з поважних причин.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини за заповітом, після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , терміном на 3 місяці з дня набрання законної сили рішенням суду.

Стягнути з Надлацької сільської ради Голованівського району Кіровоградської області на користь ОСОБА_1 сплачений нею при подачі позову судовий збір в сумі 1073 (одна тисяча сімдесят три) гривень 60 коп.

Стягнути з Надлацької сільської ради Голованівського району Кіровоградської області на користь ОСОБА_1 витрати на правничу допомогу в розмірі 2000 (дві тисяч) гривень.

Рішення може бути оскаржено до Кропивницького апеляційного суду протягом 30 (тридцяти) днів з дня його проголошення. У разі якщо рішення було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня отримання копії рішення.

Копію даного рішення учасникам надіслати поштою не пізніше наступного дня.

Ідентифікаційні дані учасників:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженка с. Московей Кугульського району Молдова, паспорт серії НОМЕР_2 , виданий Новоархангельським РВ УМВС України в Кіровоградській області 21.03.2008 року, ідентифікаційний код НОМЕР_3 , місце реєстрації: с. Тимофіївка Голованівський район Кіровоградська область.

Надлацької сільської ради Голованівського району Кіровоградської області, місце знаходження: вул. Адміністративна, 2 с. Надлак Голованівського району Кіровоградської області.

Суддя:

Дата ухвалення рішення22.01.2024
Оприлюднено25.01.2024
Номер документу116453646
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —394/951/23

Постанова від 01.04.2024

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Мурашко С. І.

Постанова від 01.04.2024

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Мурашко С. І.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Мурашко С. І.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Мурашко С. І.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Мурашко С. І.

Рішення від 22.01.2024

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Краснопольська Л. П.

Ухвала від 15.12.2023

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Краснопольська Л. П.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Краснопольська Л. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні