Ухвала
від 18.01.2024 по справі 201/163/24
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/163/24

Провадження № 1-кп/201/10/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18січня 2024року м. Дніпро

Жовтневий районний суд м. Дніпропетровська у складі головуючого судді ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання прокурора третього відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про звільнення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця м. Червоноград Львівської області, неодруженого, утриманців не маючого, працюючого директором ТОВ «Тексі Інвест», зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , не судимого в силу ст. 89 КК України, підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, від кримінальної відповідальності у зв`язку з повною сплатою податків та відшкодуванням шкоди, завданої державі їх несвоєчасною сплатою, на підставі ч. 4 ст. 212 КК України та закриття кримінального провадження № 72024000100000001, відомості про яке внесено до ЄРДР від 05.01.2024 року,

В судовому засіданні приймали участь:

прокурор ОСОБА_5

підозрюваний ОСОБА_4

захисник ОСОБА_6

ВСТАНОВИВ:

До Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська надійшло клопотання прокурора третього відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про звільнення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, від кримінальної відповідальності у зв`язку з повною сплатою податків та відшкодуванням шкоди, завданої державі їх несвоєчасною сплатою, на підставі ч. 4 ст. 212 КК України та закриття кримінального провадження № 72024000100000001, відомості про яке внесено до ЄРДР від 05.01.2024 року.

Прокурор в судовому засіданні підтримав вказане клопотання та просив його задовольнити.

ОСОБА_4 просив задовольнити клопотання прокурора та звільнити його від кримінальної відповідальності на підставі ч. 4 ст. 212 КК України, у зв`язку із тим, що він добровільно сплатив податки та відшкодував шкоду, завдану державі їх несвоєчасною сплатою.

Захисник підтримав клопотання.

Судом роз`яснено ОСОБА_4 правові наслідки закриття кримінального провадження із нереабілітуючих підстав, а також право заперечувати проти закриття кримінального провадження та роз`яснено, що у разі заперечення проти звільнення від кримінальної відповідальності, досудове розслідування та судове провадження проводяться в повному обсязі в загальному порядку.

Вислухавши прокурора на підтримку поданого клопотання, ОСОБА_4 з приводу повідомленої підозри та його думку з приводу клопотання, дослідивши надані прокурором документи, суд вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Відповідно до клопотання, 29.03.2023 року, згідно Рішення №1 Засновника (Учасника) ТОВ «Тексі Інвест» (код ЄДРПОУ 45077267) від 29.03.2023 обіймає посаду директора ТОВ «Тексі Інвест».

Наказом №1 «про призначення директора» від 29.03.2023, ОСОБА_4 призначено на посаду директора ТОВ «Тексі Інвест» з посадовим окладом згідно штатного розпису.

Статутом товариства ТОВ «Тексі Інвест» від 29.03.2023 затвердженого Рішенням №1 Засновника (Учасника) ТОВ «Тексі Інвест» від 29.03.2023 визначено, що органом товариства є вищий орган управління загальні збори учасників; виконавчий орган директор.

Відповідно до пункту 9.3.1. статті 9 Статуту ТОВ «Тексі Інвест» від 29.03.2023 затвердженого Рішенням №1 Засновника (Учасника) ТОВ «Тексі Інвест» від 29.03.2023, виконавчим органом товариства є одноосібний орган - директор.

Крім того, згідно пункту 9.3.3. статті 9 Статуту ТОВ «Тексі Інвест» від 29.03.2023 затвердженого Рішенням №1 Засновника (Учасника) ТОВ «Тексі Інвест» від 29.03.2023, визначено що до компетенції директора належить:

1) вирішення всіх питань, пов`язаних з управлінням та поточною діяльністю Товариства, крім питань, що належать до виключної компетенції Учасника;

2) представляє без довіреності Товариство у відносинах зі всіма без виключення державними органами, підприємствами, організаціями всіх форм власності, з фізичними особами;

3) здійснює оперативне керівництво поточною діяльністю Товариства в межах повноважень та прав, наданих йому цим Статутом;

4) укладає та підписує від імені Товариства господарські та інші договори (угоди, контракти), виступає розпорядником його коштів та майна;

5) видає з урахуванням обмежень, встановлених цим Статутом, довіреності на право вчинення дій від імені Товариства та представлення його інтересів;

6) приймає на роботу та звільняє з неї працівників Товариства, застосовує щодо них заохочення та стягнення;

7) визначає сферу компетенції, права і відповідальності працівників Товариства з урахуванням обмежень, встановлених цим Статутом;

8) вирішує всі інші питання, не віднесенні до компетенції інших органів Товариства.

ОСОБА_4 , будучи службовою особою суб`єкта господарської діяльності ТОВ «Тексі Інвест», виконуючи організаційно розпорядчі та адміністративно-господарські функції з організації керівництва та ведення фінансово-господарської діяльності підприємства зовнішньоекономічної діяльності, несе відповідальність за дотримання вимог наступних нормативних актів, зміст яких йому був достовірно відомий:

Зокрема, згідно статті67 Конституції України кожен зобов`язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до ст.68 Конституції України кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Статтею16 Податкового Кодексу України (зі змінами та доповненнями) передбачено обов`язки платника податків, в тому числі:

стати на облік у контролюючих органах в порядку, встановленому законодавством України;

вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків та зборів;

подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов`язані з обчисленням і сплатою податків та зборів;

сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Статтею 2 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» №966-XIV від 16.07.1999 (зі змінами та доповненнями) зазначено, що сфера дії Закону поширюється на всіх юридичних осіб створених відповідно до законодавства України, незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності, які зобов`язані вести бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно з законодавством.

Виходячи з вимог пункту 2 статті 3 цього ж Закону України бухгалтерський облік є обов`язковим видом обліку, який ведеться підприємством. Фінансова, податкова, статистична та інші види звітності, що використовують грошовий вимірник, ґрунтуються на даних бухгалтерського обліку.

У відповідності до пункту 3 статті8 даного Закону України, відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством, або власник відповідно до законодавства та установчих документів.

Відповідно до пункту 6 статті8 даного Закону України, керівник підприємства зобов`язаний створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити неухильне виконання всіма підрозділами, службами та працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів.

Згідно пункту 1 статті9 цього ж Закону України, підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи. Для контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи.

Пунктом 8 статті 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» №966-XIV від 16.07.1999 (зі змінами та доповненнями) зазначено, що відповідальність за несвоєчасне складання первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку та недостовірність відображених у них даних несуть особи, які склали та підписали ці документи

У відповідності до пункту 44.1. статті 44 Податкового Кодексу України, для цілей оподаткування платники податків зобов`язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов`язаних з визначенням об`єктів оподаткування та/або податкових зобов`язань на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов`язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Також, пунктом 44.2. статті 44 Податкового Кодексу України, для обрахунку об`єкта оподаткування платник податку на прибуток використовує дані бухгалтерського обліку щодо доходів та витрат з врахуванням положень цього Кодексу».

Таким чином, ОСОБА_4 будучи службовою особою суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) - ТОВ «Тексі Інвест», діючи в порушення зазначених вимог законодавства, усвідомлюючи покладену на нього відповідальність за правильність та своєчасність ведення бухгалтерського та податкового обліків, користуючись покладеними на нього обов`язками як на службову особу підприємства, з корисливих мотивів, передбачаючи настання суспільно небезпечних наслідків у вигляді фактичного ненадходження до бюджету держави коштів в особливо великих розмірах, бажаючи їх настання, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх злочинних дій, умисно ухилився від сплати податків за наступних обставин.

Так, ОСОБА_4 , перебуваючи на посаді директора ТОВ «Тексі Інвест», будучи службовою особою цього товариства, виконував організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, пов`язані з нарахуванням та своєчасною сплатою податків товариством та з подачею до контролюючих органів достовірних документів податкової звітності від імені ТОВ «Тексі Інвест».

Однак, ОСОБА_4 , на початку листопада 2023 року при невстановлених слідством обставинах розробив план та детальну схему вчинення кримінального правопорушення щодо ухилення від сплати податків, свідомо ігноруючи власні обов`язки службової особи ТОВ «Тексі Інвест», у період листопада 2023 року, вчинив умисне ухилення від сплати податку на додану вартість в особливо великих розмірах, що входять у систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, шляхом не відображення в бухгалтерському та податковому обліках, операцій з реалізації товару на користь покупців.

ОСОБА_4 , у період листопада 2023 року, достеменно усвідомлюючи, що указані дії призведуть до ухилення від сплати податку на додану вартість, не зареєстрував та не включив до податкових зобов`язань з податку на додану вартість операції з реалізації товару в адресу покупців за листопад 2023 року.

Так встановлено, що упродовж листопада 2023 року ОСОБА_4 , як директором ТОВ «Тексі Інвест», за невстановлених слідством обставин підписано первинні фінансово-господарські документи, які свідчять про реалізацію текстильної продукції в адресу покупців, а саме: видаткові накладні № 169 від 24.11.2023, №170 від 24.11.2023, №187 від 27.11.2023, №188 від 27.11.2023, №194 від 28.11.2023, №195 від 28.11.2023, №197 від 29.11.2023, №221 від 30.11.2023, №222 від 30.11.2023, №225 від 30.11.2023. В той же час, ці господарські операції викликали реальні зміни в структурі активів та зобов`язань, власному капіталі ТОВ «Тексі Інвест», оскільки фактично текстильна продукція реалізовувалась за готівку без відображення в бухгалтерському та податковому обліках, що суб`єктивно усвідомлював ОСОБА_4 в момент підписання згаданих документів, вчинивши ці дії з метою штучного заниження податкових зобов`язань з ПДВ та, як наслідок, отримання податкової вигоди у вигляді мінімізації податку на додану вартість.

Надалі, у період листопада 2023 року ОСОБА_4 від імені ТОВ «Тексі Інвест» не виписано та не зареєстровано в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) податкові накладні з постачання в адресу неплатників за вказаними видатковими накладними № 169 від 24.11.2023, №170 від 24.11.2023, №187 від 27.11.2023, №188 від 27.11.2023, №194 від 28.11.2023, №195 від 28.11.2023, №197 від 29.11.2023, №221 від 30.11.2023, №222 від 30.11.2023, №225 від 30.11.2023 текстильної продукції на загальну суму 48500341 (сорок вісім мільйонів п`ятсот тисяч триста сорок одна гривня), у т. ч. ПДВ 9700 068 грн. (дев`ять мільйонів сімсот тисяч шістдесят вісім гривень), яку ТОВ «Тексі Інвест» повинно було сплатити за відповідний звітний період.

ОСОБА_4 , як директор підприємства ТОВ «Тексі Інвест», усвідомлюючи, що не відображення в бухгалтерському та податковому обліках господарських операції з реалізації текстильної продукції в адресу неплатників, здійснювалось з метою заниження зобов`язань з ПДВ, з метою отримання податкової вигоди, у вигляді мінімізації податку на додану вартість, вніс завідомо неправдиві відомості до податкового обліку ТОВ «Тексі Інвест», не включивши операції з реалізації текстильної продукції до податкової декларації з ПДВ за листопад 2023 року.

Надалі, будучи обізнаним про господарські операції з реалізації ТОВ «Тексі Інвест» в адресу неплатників текстильної продукції, ОСОБА_4 , на виконання злочинного умислу, перебуваючи у невстановленому слідством місці, використовуючи свій електронний цифровий підпис, подав в електронному вигляді до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області, розташованого за адресою: вул. Сімферопольська, 17А, м. Дніпро, Дніпропетровська обл., податкову декларацію з податку на додану вартість ТОВ «Тексі Інвест» за листопад 2023 року, в якій у Розділі І «Податкові зобов`язання» умисно не відобразив суму податкових зобов`язань ТОВ «Тексі Інвест» у розмірі 9700 068 грн. (дев`ять мільйонів сімсот тисяч шістдесят вісім гривень) ПДВ на підставі виписаних видаткових накладних № 169 від 24.11.2023, №170 від 24.11.2023, №187 від 27.11.2023, №188 від 27.11.2023, №194 від 28.11.2023, №195 від 28.11.2023, №197 від 29.11.2023, №221 від 30.11.2023, №222 від 30.11.2023, №225 від 30.11.2023 продавцем ТОВ «Тексі Інвест».

Отже, директор ТОВ «Тексі Інвест» ОСОБА_4 , у період з листопада 2023 року, діючи умисно із корисливих мотивів, безпідставно занизив розмір податкових зобов`язань на суму 9700 068 грн. (дев`ять мільйонів сімсот тисяч шістдесят вісім гривень) ПДВ у результаті здійснення господарських операцій з реалізації текстильної продукції в адресу неплатників, без відображення в бухгалтерському та податковому обліках підприємства, на підставі виписаних видаткових накладних № 169 від 24.11.2023, №170 від 24.11.2023, №187 від 27.11.2023, №188 від 27.11.2023, №194 від 28.11.2023, №195 від 28.11.2023, №197 від 29.11.2023, №221 від 30.11.2023, №222 від 30.11.2023, №225 від 30.11.2023 за які фактично отримано кошти.

Таким чином, директор ТОВ «Тексі Інвест» ОСОБА_4 , на підставі первинних документів, які містили відомості щодо реалізації товарно-матеріальних цінностей, протягом листопада 2023 року, діючи в порушення вимог п. 185.1 ст. 185, п. 187.1 ст. 187, п. 188.1 ст. 188, п. 201.1 ст. 201 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ (із змінами та доповненнями), ст. 1, 3, 9, 11, 12 Закону України від 16.07.1999 №996-ХІV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», зі змінами та доповненнями; п. 1, 2 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.05.1995 № 88, зі змінами та доповненнями; розділу І Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов`язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України, умисно та безпідставно занизив розмір податкового зобов`язання з податку на додану вартість, що призвело до ненадходження до Державного бюджету України коштів у сумі 9700 068 грн. (дев`ять мільйонів сімсот тисяч шістдесят вісім гривень), що згідно з приміткою до ст. 212 КК України є особливо великим розміром, оскільки вказана сума в сім тисяч і більше разів перевищує установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Органом досудового розслідування дії ОСОБА_4 , що виразилися в умисному ухиленні від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчиненому службовою особою підприємства, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах, кваліфіковано ч.3 ст.212 КК України.

18.12.2023 за квитанцією № 452 платником ТОВ «Тексі інвест» перераховано на рахунок Казначейства України збитки по кримінальному провадженню №72023000100000002 від 21.07.2023 в сумі 9700100,00 грн.

05.01.2024 ОСОБА_4 повідомлено про підозру в умисному ухиленні від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчиненому службовою особою підприємства незалежно від форми власності, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах, тобто у вчиненні кримінального злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Частиною 4 статті 212 КК України передбачено, що особа, яка вчинила діяння, передбачені частинами першою, другою, або діяння, передбачені частиною третьою (якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах) цієї статті, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона до притягнення до кримінальної відповідальності сплатила податки, збори (обов`язкові платежі), а також відшкодувала шкоду, завдану державі їх несвоєчасною сплатою (фінансові санкції, пеня).

Підозрюваний ОСОБА_4 визнає себе винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, з обставин викладених у повідомлені про підозру, щиро розкаюється у вчиненому, йому роз`яснено право на звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, на підставі ч. 4 ст. 212 КК України, за результатами чого підозрюваний ОСОБА_4 погодився на звільнення його від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження, а також надав письмову згоду на таке звільнення та в повній мірі розуміє наслідки закриття кримінального провадження за нереабілітуючих підстав.

Пунктом 1 частини 2 ст.284 КПКУкраїни передбачено, що кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Згідно з ч. 1ст. 285 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Оскільки до повідомлення про підозру ОСОБА_4 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, 18.12.2023 за квитанцією № 452 платником ТОВ «Тексі інвест» перераховано на рахунок Казначейства України збитки по кримінальному провадженню №72023000100000002 від 21.07.2023 в сумі 9700100,00 грн, а тому він підлягає звільненню від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 3 ст. 212 КК України, на підставі ч. 4 ст. 212 КК України, а кримінальне провадження підлягає закриттю на підставі п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ч. 4 ст. 212 КК України, ст. ст.284-288,314,369-372,395 КПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора - задовольнити.

ОСОБА_4 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, звільнити від кримінальної відповідальності у зв`язку з повною сплатою податків та відшкодуванням шкоди, завданої державі їх несвоєчасною сплатою, на підставі ч. 4 ст. 212 КК України.

Кримінальне провадження № 72024000100000001, відомості про яке внесено до ЄРДР від 05.01.2024 року, - закрити на підставі п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України.

Речові докази відсутні.

Цивільний позов не заявлений.

Запобіжний захід не застосовувався.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

СудЖовтневий районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення18.01.2024
Оприлюднено24.01.2024
Номер документу116462006
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері господарської діяльності Ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів

Судовий реєстр по справі —201/163/24

Ухвала від 18.01.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Батуєв О. В.

Ухвала від 18.01.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Батуєв О. В.

Ухвала від 08.01.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Батуєв О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні