Рішення
від 10.01.2024 по справі 526/2761/23
ГАДЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 526/2761/23

Провадження № 2/526/244/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 січня 2024 року Гадяцький районний суд Полтавської області в складі

головуючої судді Максименко Л.В.

секретаря судового засідання Павленко Т.І.

адвоката Хоруженка С.Г.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Гадяч в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Гадяцької районної спілки споживчих товариств про виділ часток в натурі, що є у спільній частковій власності,

з участю представника відповідача Якуня Л.А.

встановив:

08 серпня 2023 року ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Гадяцької районної спілки споживчих товариств про виділ в натурі належних їй 59/1000 частини майнового комплексу, який розташований по АДРЕСА_1 та в цілому складається з холодильника «Т-1» загальною площею 300,2 кв.м, градирні №9, загальна площа відчужуваного майна становить 300,2 кв.м, що перебуває у спільній частковій власності з Гадяцькою районною спілкою споживчих товариств та припинення права спільної часткової власності.

Ухвалою суду від 23 серпня 2023 року провадження у справі відкрито.

Ухвалою суду від 02 листопада 2023 року закрито підготовче судове засідання у справі.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилась, надала заяву, в якій просила справу розглянути без її участі, позовні вимоги підтримує у повному обсязі.

У судовому засіданні представник позивача - адвокат Хоруженко С. Г. позов підтримав, суду пояснив, що за договором купівлі - продажу ОСОБА_1 придбала у Гадяцької районної спілки споживчих товариств приміщення холодильника з градирнею, що становить 59\1000 частин майнового комплексу, проте з невідомих причин реєстрація права власності відбулася на цілісний майновий комплекс без виділу даної частки, тому позивач не може розпорядитися належним їй майном. Частка, яку просить позивач їй виділити є відокремленою, тому її виділ в натурі можливий, з цих підстав просив задовольнити позовні вимоги ОСОБА_1 .

Представник відповідача Гадяцької районної спілки споживчих товариств позовні вимоги ОСОБА_1 визнала повністю, не заперечувала щодо задоволення її позовних вимог.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 на підставі договору купівлі-продажу від 03.03.2004, укладеного між ОСОБА_1 та Гадяцькою районною спілкою споживчих товарів, посвідченого приватним нотаріусом Гадяцького районного нотаріального округу Заєць Н. М. та зареєстрованого в реєстрі за №708, на праві власності належить 59/1000 ідеальної частки майнового комплексу, який розташований по АДРЕСА_1 та в цілому складається з холодильника «Т-1» загальною площею 300,2 кв.м, градирні №9, загальна площа відчужуваного майна становить 300,2 кв.м.

Вказана частина майнового комплексу була відчужена позивачу із майнового комплексу Гадяцької районної спілки споживчих товариств, що знаходиться в місті Гадяч Полтавської області по вулиці Вокзальна під номером 1 літ. «а» (1-а), який складався в цілому з контори райспоживспілки - літ. А-1, загальною площею 244,7 кв.м, адміністративної будівлі - літ. Б-1, загальною площею 198,5 кв.м, контори ОПГХ літ. В-1, загальною площею 79,5 кв.м, котельні - літ. Г-1, загальною площею 51,7 кв.м, вбиральні - літ. Д, загальною площею 13,6 кв.м, складу ОПГХ літ. Ж-1, загальною площею 173. кв.м, буфету - літ. Ж, загальною площею 26,2 кв.м, будівлі охорони - літ.- 3-1, загальною площею 8,3 кв.м, складу - літера Е-1, загальною площею 399,8 кв.м, складу книжного- літера 1-1, загальною площею 134,9 кв.м., столярного цеху - літ.-ї, загальною площею 141,4 кв.м., бензосховища - літера Й-1, загальною площею 123,5 кв.м, складу солі - літ. К-1, загальної площею 348,5 кв.м, складу меблевого- літ. Л-1, загальною площею 426,2 кв.м, складу солі літ. М-1, вбиральні літ. Н, загальною площею 2,2 кв.м, гаража літ. 0-1, загальної площею 171,1 кв.м, гаража - літ. П-1, загальною площею 421,4 кв.м, бані - літ. Р-1, загальною площею 1,9 кв.м, адміністративної будівлі - літ. С-1, загальною площею 93,9 кв.м, холодильника -Т-1, загальною площею 300,2 кв.м, трансформаторної - літ. У-1, загально площею 20,0 кв.м, продовольчого складу - літ. Ф-1, загальною площею 1690,8 кв.м, огорожі: № 1-3, ємкості №4, 5, колодязя № 6, пожежного резервуару № 7, оглядової ями № 8, градирні № 9, замощення № 10.

Право власності на 59/1000 частини ідеальної частки майнового комплексу зареєстровано за ОСОБА_1 у КП Полтавське бюро технічної інвентаризації «ІНВЕНТАРИЗАТОР», що підтверджується реєстраційним посвідченням зробленим КП Полтавським бюро технічної інвентаризації «ІНВЕНТАРИЗАТОР».

Відповідач Гадяцька районна спілка споживчих товариств, є власником іншої частини майнового комплексу, що знаходиться по АДРЕСА_1 .

Земельна ділянка з кадастровим номером 5320410100:50:002:0212 із цільовим призначенням для комерційного використання розміром 0,08 га, що знаходиться під приміщенням холодильника та градирні, належить ОСОБА_1 на праві власності на земельну ділянку, що підтверджується Державним актом серії ПЛ № 030382 та виділення в натурі не потребує.

Відповідно висновку щодо технічної можливості виділу в натурі частки з об`єкта нерухомого майна складеного директором КП "Контур» Осіповою Н.В. , за технічними показниками будівля холодильника Т-1, загальною площею 300,2 кв.м, градирня №9, які складають 59/1000 частки та розташовані по АДРЕСА_1 , що належать позивачу, є відокремлені і можуть бути виділені в натурі.

Відповідно до статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожна фізична та юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальним принципами міжнародного права.

У ст. 41 Конституції України визначено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю.

Відповідно до ч. 2 ст. 319 ЦК України, власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Згідно ст. 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до ст. 355 ЦК України, майно, що є у власності двох або більше осіб (співвласників), належить їм на праві спільної власності (спільне майно). Майно може належати особам на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності. Право спільної власності виникає з підстав, не заборонених законом.

Власність двох чи більше осіб із визначенням часток кожного з них у праві власності, згідно ч.1 ст. 356 ЦК України, є спільною частковою власністю.

Зі змісту ст. 357 ЦК вбачається, що під терміном "визначення часток" законодавець розуміє визначення (встановлення) розміру частки співвласника у спільному сумісному майні.

Відповідно до ст. 361 ЦК України, співвласник має право самостійно розпорядитися своєю часткою у праві спільної часткової власності.

Відповідно до ст. 364 ЦК України, співвласник має право на виділ у натурі частки із майна, що є у спільній частковій власності. Якщо виділ у натурі частки із спільного майна не допускається згідно із законом або є неможливим (частина друга статті 183 цього Кодексу), співвласник, який бажає виділу, має право на одержання від інших співвласників грошової або іншої матеріальної компенсації вартості його частки. Компенсація співвласникові може бути надана лише за його згодою. Право на частку у праві спільної часткової власності у співвласника, який отримав таку компенсацію, припиняється з дня її отримання. У разі виділу співвласником у натурі частки із спільного майна для співвласника, який здійснив такий виділ, право спільної часткової власності на це майно припиняється. Така особа набуває право власності на виділене майно, і у випадку, встановленому законом, таке право підлягає державній реєстрації.

У разі поділу спільного майна між співвласниками право спільної часткової власності на нього припиняється, відповідно до ч. 2 ст. 367 ЦК України.

З урахуванням встановлених судом обставин справи та наведених норм цивільного законодавства України, зважаючи на те, що сторони по справі є співвласниками майнового комплексу, який знаходиться по АДРЕСА_1 , 59/1000 частини якого належить позивачу на праві спільної часткової власності, за наявності реальної можливості виділення вказаної частки майна в натурі, суд вважає, що позовні вимоги ОСОБА_1 обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Керуючись ст. 12, 81, 133, 139, 141, 263-265, 268, 273 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в:

- позовну заяву ОСОБА_1 до Гадяцької районної спілки споживчих товариств про виділ часток в натурі, що є у спільній частковій власності - задовольнити.

Виділити ОСОБА_1 в натурі належні їй 59/1000 частини майнового комплексу, який розташований по АДРЕСА_1 та в цілому складається з холодильника «Т-1» загальною площею 300,2 кв.м, градирні №9, загальна площа відчужуваного майна становить 300,2 кв.м, що перебуває у спільній частковій власності з Гадяцькою районною спілкою споживчих товариств.

Припинити право спільної часткової власності ОСОБА_1 та Гадяцької районної спілки споживчих товариств намайновий комплекс, який розташований по АДРЕСА_1 .

Рішення може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне найменування сторін:

Позивач - ОСОБА_1 , місце реєстрації - АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податку - НОМЕР_1 .

Відповідач - Гадяцька районна спілка споживчих товариств, Код ЄДРПОУ 01762522, місце розташування - вул. Вокзальна,1-А, м. Гадяч Полтавської області.

Повний текст рішення складено 23 січня 2024 року.

Головуюча: Л. В. Максименко

СудГадяцький районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення10.01.2024
Оприлюднено25.01.2024
Номер документу116463604
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —526/2761/23

Рішення від 10.01.2024

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Максименко Л. В.

Рішення від 10.01.2024

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Максименко Л. В.

Ухвала від 02.11.2023

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Максименко Л. В.

Ухвала від 23.08.2023

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Максименко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні