Рішення
від 08.12.2023 по справі 760/20378/20
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/20378/20

2/760/6023/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

08 грудня 2023 року Солом`янський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді - Кушнір С.І.,

секретар судового засідання - Федоренко Д.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ЖУЛЯНИ-1» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, -

встановив:

18 вересня 2020 року представник позивача звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, у якому просив стягнути з відповідачки на користь об`єднання заборгованість у розмірі 49306,61 грн., з яких: 41615,00 грн. - заборгованість за членськими внесками; 690,77 грн. - інфляційне збільшення за заборгованість за членськими внесками; 1062,92 грн. - 3% за заборгованість за членськими внесками; 5678,67 грн. - сума боргу за комунальними платежами; 105,24 грн. - інфляційне збільшення за заборгованість за комунальними платежами; 154,01 грн. - 3% річних за заборгованість за комунальними платежами, а також судові витрати.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що відповідач є власницею квартири АДРЕСА_1 .

Позивач з 22 травня 2017 року здійснює свою діяльність на підставі ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» та відповідно до статуту створений з метою забезпечення і захисту прав його членів та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання неподільного і загального майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Протоколом №5 загальних зборів об`єднання від 25 грудня 2018 року п. 3 вирішено затвердити розмір щомісячних внесків (платежів) власників (співвласників) житлових та нежитлових приміщень (членів або не членів ОСББ) на утримання будинку та прибудинкової території в розмірі 9, 84 грн. за 1 кв.м. загальної площі житлових та нежитлових приміщень з грудня 2018 року. Сплата внесків повинна здійснюватися до 10 числа поточного місяця шляхом перерахування на рахунок ОСББ «ЖУЛЯНИ-1» вказаний у квитанції з номером квартири.

За несвоєчасну сплату щомісячних платежів передбачено нарахування штрафу в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми заборгованості за кожен день прострочення до моменту погашення заборгованості починаючи з 01 січня 2019 року.

Крім того, загальними зборами ОСББ прийнято рішення про членські внески, які спрямовано на добудову та підтримання будинку у придатному до експлуатації стані, а також на встановлення трансформаторної підстанції та підключення будинку по АДРЕСА_1 до електромережі. Вартість послуги складає 2299900,00 грн., що є еквівалентом вартості договірних відносин ТОВ «КОМПАНІЯ «ІМПЕКС ЮКРЕЙН» та інших супутніх закупівель та послуг для безперебійного електропостачання.

Прийняття рішення про збір разових членських внесків зумовлено укладенням 19 грудня 2018 року договору поруки між позивачем та АТ «ДТЕК Київські електромережі», за умовами якого гарантовано зобов`язання у найкоротші строки зайнятися підключенням блочної комплексної трансформаторної підстанції.

Протоколом загальних зборів №7 від 13 липня 2019 року затверджено прийняте рішення, що разовий членський внесок у сумі 21100,00 грн. розрахований рівними частинами на 109 приміщень будинку.

Незважаючи на статут та рішення загальних зборів ОСББ відповідач не здійснює передбачені ними платежі, ні щодо компенсації вартості спожитих комунальних послуг, ні щодо членських внесків у передбаченому ними розмірі, а тому має 41615,00 грн. боргу по членським внесках та 5678,67 грн. боргу за комунальні послуги.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом

У зв`язку з виниклою у відповідача заборгованістю, позивач просить в порядку ч. 2 ст. 625 ЦК України стягнути 690,77 грн. інфляційного збільшення за заборгованість за членськими внесками, 1062,92 грн. 3% річних на заборгованість за членськими внесками та 105,24 грн. інфляційного збільшення за заборгованість за комунальними платежами, 154,01 грн. 3% річних за заборгованість за комунальними платежами.

Крім того, позивач вказує, що орієнтовно поніс витрати на правничу допомогу у розмірі 12000, 00 грн., відшкодування яких слід покласти на відповідача.

Оскільки відповідач продовжує ухилятися від виконання своїх зобов`язань і не погашає заборгованість, позивач змушений звернутись до суду з даним позовом.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями, 18.09.2020 року зазначену цивільну справу передано в провадження судді Солом`янського районного суду м. Києва Кушнір С.І.

Ухвалою суду від 24 вересня 2020 року відкрито провадження в цивільній справі за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, надіслав заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримав у повному обсязі, не заперечував проти заочного розгляду справи.

Відповідач в судове засідання не з`явилась, про розгляд справи повідомлялась належним чином, про причини своєї неявки суд не повідомила, будь-яких клопотань, письмових пояснень/відзиву щодо заявлених позовних вимог від відповідача до суду не надійшло.

Згідно вимог ст. 280 ЦПК України, якщо відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання та не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; відповідач не подав відзив, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Виходячи з цього, суд, вважає за можливе ухвалити заочне рішення у справі на підставі наявних доказів, проти чого не заперечує представник позивача.

Кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу (ч. 1 ст. 16 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ч. 3 ст. 12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з вимогами п.п. 1, 2, 3 ч. 1 ст. 264 ЦПК України, під час ухвалення рішення суд вирішує, чи мали місце обставини (факти), якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи; які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин.

Частиною 1 ст. 2 ЦПК України передбачено, що завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є власницею квартири АДРЕСА_1 , що підтверджується Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно №192449057 від 11 грудня 2019 року.

За приписами ст. 322 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом. Статтею 360 ЦК України визначено, що співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов`язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов`язаннями, пов`язаними із спільним майном.

Відповідно до п. 1. Розділу І Статуту ОСББ «ЖУЛЯНИ-1» об`єднання створено власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 , відповідно до ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Відповідно до п. 1, 2 Розділу ІІ Статуту ОСББ «ЖУЛЯНИ-1» метою створення об`єднання є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим Статутом.

Відповідно до п. 2 Розділу V Статуту ОСББ «ЖУЛЯНИ-1» співвласник зобов`язаний, окрім іншого, виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі; виконувати передбачені статутом обов`язки перед об`єднанням.

23 березня 2019 року між сторонами укладено Договір №21 відносин власників житлових і нежитлових приміщень та управителя, яким погоджено розмір внеску, загальну вартість послуг та порядок оплати, перелік та вартість послуг з управління житловим комплексом.

Строк дії договору визначено до 31 грудня 2019 року з правом пролонгації (п. 9.7 та 9.8 Договору)

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання співвласників багатоквартирного будинку - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» до виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників.

Пунктом 2 Протоколу №7 загальних зборів об`єднання від 13 липня 2019 року прийнято, що разовий членський внесок в рамках статутної діяльності ОСББ «ЖУЛЯНИ-1», а саме на виконання роботи з розробки та погодження проектної документації, виконання будівельно-монтажних робіт з електропостачання будівельних механізмів за адресою: АДРЕСА_1, 3 згідно договору з ТОВ «КОМПАНІЯ «ІМПЕКС-ЮКРЕЙН» та інших супутніх закупівель та послуг (оформлених договорами з постачальниками цих закупівель та послуг) пов`язаних з реалізацією вищезазначених договірних відносин в розмірі 21100,00 грн. для власників кожного житлового та нежитлового приміщення, який сплачується в розмірі 50% від суми разового членського внеску до 01 серпня 2019 року та другі 50% - не пізніше 15 вересня 2019 року на розрахунковий рахунок ОСББ «ЖУЛЯНИ-1» з призначення платежу «разовий членський внесок згідно протоколу загальних зборів №7 від 13 липня 2019 року».

Крім того, 19 грудня 2018 року між позивачем та АТ «ДТЕК Київські електромережі» укладено договір поруки, за умовами якого гарантовано зобов`язання у найкоротші строки зайнятися підключенням блочної комплексної трансформаторної підстанції.

Пунктом 4 Протоколу №9 загальних зборів об`єднання від 22 грудня 2019 року передбачено додаткові разові членські внески співвласників для підключення по постійній схемі електропостачання.

Пунктом 2 Протоколу №10 загальних зборів об`єднання від 15 лютого 2020 року передбачено разовий членський внесок співвласників на оформлення колективного договору з ПрАТ «АТ Київводоканал» та здійснення інших супутних послуг пов`язаних з реалізацією центрального водопостачання до будинку по АДРЕСА_1 , сплати зобов`язань за попереднє водокористування, встановлення вузла обліку та інших технічних засобів, пов`язаних із забезпеченням централізованого постачання води до будинку у розмірі 2500,00 грн. для власників кожного житлового та нежитлового приміщення, який сплатив до 01 березня 2020 року на розрахунковий рахунок ОСББ з призначення платежу «разовий членський внесок згідно протоколу №10».

Згідно виписки кв. №21 , наданої ОСББ «ЖУЛЯНИ-1», станом на 01 вересня 2020 року заборгованість ОСОБА_1 за разовим членським внеском згідно Протоколу №5 від 25 грудня 2018 року становить 300,00 грн.; згідно Протоколу №7 від 13 липня 2019 року становить 21100,00 грн.; згідно дод. №3 від 31 січня 2020 до Протоколу №9 від 22 грудня 2019 р. становить 17715,00 грн.; а за разовим членським внеском згідно Протоколу №10 від 15 лютого 2020 р. становить 2500,00 грн., а всього 41615,00 грн.

Серед обов`язків співвласників багатоквартирного будинку, визначених у статті 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», є виконання рішення зборів співвласників; своєчасна оплата за спожиті житлово-комунальні послуги.

Таким чином, Закон покладає обов`язок утримання квартири та сплати житлово-комунальних послуг на власника квартири у багатоквартирному будинку.

Відповідно до ст. 22 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» для забезпечення утримання та експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у такому будинку, включаючи поточний ремонт, утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, водопостачання та водовідведення, теплопостачання і опалення, вивезення побутових відходів, об`єднання за рішенням загальних зборів має право: задовольняти зазначені потреби самостійно шляхом самозабезпечення; визначати управителя, виконавців окремих житлово-комунальних послуг, з якими усі співвласники укладають відповідні договори; виступати колективним споживачем (замовником) усіх або частини житлово-комунальних послуг.

Самостійне забезпечення об`єднанням утримання і експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у багатоквартирному будинку може здійснюватися безпосередньо співвласниками, а також шляхом залучення об`єднанням фізичних та юридичних осіб на підставі укладених договорів.

Газо- та електропостачання квартир та нежитлових приміщень здійснюється на підставі договорів між їх власниками і газо- та електропостачальними організаціями відповідно до вимог законодавства.

Договори з управителем укладаються об`єднанням відповідно до закону.

Для фінансування самозабезпечення об`єднання співвласники сплачують відповідні внески і платежі в розмірах, установлених загальними зборами об`єднання. За згодою правління окремі співвласники можуть у рахунок сплати таких внесків і платежів виконувати окремі роботи.

Об`єднання оплачує холодну та гарячу воду, теплову та електричну енергію, природний газ, комунальні послуги за цінами (тарифами), встановленими для населення, крім частини таких послуг, що оплачуються власниками нежитлових приміщень.

З метою надання населенню, що проживає в багатоквартирних будинках, в яких створено об`єднання, пільг та субсидій для відшкодування витрат на управління багатоквартирним будинком внески і платежі визначаються у розмірах, затверджених загальними зборами об`єднання, але не більше встановленого згідно із законодавством граничного розміру відповідних витрат.

З метою надання населенню, що проживає в багатоквартирних будинках, у яких створено об`єднання, пільг та субсидій для відшкодування витрат на оплату комунальних послуг визначається розмір внесків (платежів) на відповідні потреби, затверджений загальними зборами об`єднання, але не більше найвищого у відповідному населеному пункті тарифу на відповідні комунальні послуги, встановленого відповідним державним органом або органом місцевого самоврядування для суб`єктів господарювання.

Пунктом 3 Протоколу №5 загальних зборів об`єднання від 25 грудня 2018 року вирішено затвердити розмір щомісячних внесків (платежів) власників (співвласників) житлових та нежитлових приміщень (членів або не членів ОСББ) на утримання будинку та прибудинкової території в розмірі 9,84 грн. за 1 кв.м. загальної площі житлових та нежитлових приміщень з грудня 2018 року. Постановлено, що сплата внесків повинна здійснюватися до 10 числа поточного місяця шляхом перерахування на рахунок ОСББ «Жуляни-1» вказаний у квитанції з зазначенням номеру квартири. За несвоєчасну сплату щомісячних платежів нараховується штраф в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми заборгованості за кожен день прострочення до моменту погашення заборгованості починаючи з 01 січня 2019 року.

Споживач (власник або наймач житлового приміщення та повнолітні члени його сім`ї, що мешкають разом з ним, зобов`язані своєчасно та у повному обсязі вносить оплату за надані житлово-комунальні послуги згідно ст. 66-68 Житлового кодексу України, ст. 7 «Правил користування приміщеннями житлових будинків».

Відповідно до п. 5 ч. 3 ст. 20 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги», споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у стоки встановлені договором або законом.

Відповідач в порушення взятих на себе зобов`язань обов`язок щодо утримання будинку та прибудинкової території не виконує належним чином, у зв`язку з чим станом на 01 вересня 2020 року має заборгованість у сумі 5678,67 грн., що підтверджено випискою КВ №21, наданою ОСББ «ЖУЛЯНИ-1».

За правилами ст. 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення. Крім того, боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити 3% річних з простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до пп. 3 п. 13 Договору виконавець має право нараховувати у разі несвоєчасного внесення споживачем плати за надані послуги пеню у розмірі, встановленому законом та/ або договором.

Відповідно до пп. 2 п. 15 Договору споживач несе відповідальність згідно із законодавством і цим договором за несвоєчасне внесення платежів за послуги - шляхом сплати пені. Оплата пені не позбавляє споживача обов`язку виконати зобов`язання за цим договором.

Враховуючи порушення відповідачем зобов`язань по сплаті членських внесків та послуг з утримання будинку та прибудинкової території, позивачем нараховано інфляційну складову боргу та 3% річних від простроченої суми заборгованості, які підлягають стягненню з відповідача.

Згідно вимог ст.ст. 76, 77, 79, 80 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків. Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Згідно ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановлених цим Кодексом.

Статтею 89 ЦПК України передбачено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Відповідачем не надано належних доказів на спростовування факту надання йому житлово-комунальних послуг ОСББ «ЖУЛЯНИ-1», або ж надання послуг іншою особою. Також відповідачем не було надано доказів на спростування наявної заборгованості по сплаті внесків на утримання (обслуговування) будинку, а також розрахунку наявної заборгованості за несвоєчасну оплату послуг, або ж доказів на погашення заборгованості у вищевказаному розмірі, яка утворилася у зв`язку із неналежним виконанням зобов`язань. Отже, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими, а розрахунки доведеними позивачем, та приходить до висновку про задоволення позовних вимог у повному обсязі шляхом стягнення з відповідача на користь позивача заборгованості в сумі 49306,61 грн.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 141 ЦПК України з відповідачки на користь позивача підлягає стягненню судовий збір у розмірі 2102,00 грн.

Керуючись ЗУ «Про житлово-комунальні послуги», ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», ст. ст. 256, 257, 267, 525, 526, 625, 628, 630 ЦК України, ст. ст. 12, 81, 141, 258, 259, 274-278, 280-284, 354-355 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ЖУЛЯНИ-1» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ЖУЛЯНИ-1» (код ЄДРПОУ 41347868, місцезнаходження: 03168, м. Київ, вул. Добробутна, буд. 1) 41615,00 грн. заборгованості за членськими внесками; 690,77 грн. інфляційного збільшення за заборгованість за членськими внесками; 1062,92 грн. 3% за заборгованість за членськими внесками; 5678,67 грн. боргу за комунальними платежами; 105,24 грн. інфляційного збільшення за заборгованість за комунальними платежами; 154,01 грн. 3% річних за заборгованість за комунальними платежами, а всього 49306 (сорок дев`ять тисяч триста шість) гривень 61 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ЖУЛЯНИ-1» (код ЄДРПОУ 41347868, місцезнаходження: 03168, м. Київ, вул. Добробутна, буд. 1) судовий збір у розмірі 2102,00 грн.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом 30 днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Київського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя С.І. Кушнір

Дата ухвалення рішення08.12.2023
Оприлюднено24.01.2024
Номер документу116465738
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —760/20378/20

Рішення від 08.12.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Ухвала від 24.09.2020

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні