Ухвала
від 23.01.2024 по справі 388/1198/23
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 388/1198/23

провадження № 2/388/45/2024

УХВАЛА

23.01.2024м. Долинська

Долинський районний суд Кіровоградської області у складі:

головуючого - судді Кнурова О.А.,

секретар судового засідання Поліщук О.В.,

у відкритому судовому засіданні у залі суду у межах розгляду цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа - служба у справах дітей Долинської міської ради Кіровоградської області, про визначення місця проживання дитини, -

за участю:

позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача ОСОБА_3 ,

відповідача ОСОБА_2 ,

представника відповідача ОСОБА_4 ,

встановив:

позивач ОСОБА_1 звернувся до Долинського районного суду Кіровоградської області з позовом до відповідача ОСОБА_2 , третя особа - служба у справах дітей Долинської міської ради Кіровоградської області, в якому (позові) просив:

- визначити місце проживання сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з батьком ОСОБА_1 за місцем його реєстрації, а саме: АДРЕСА_1 .

Ухвалою від 20.07.2023 зазначену позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі за вказаним позовом з постановленням здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження та розпочато підготовче провадження у справі.

У межах підготовчого провадження позивач клопотав про залучення для участі у справі у якості третьої особи Долинської міської ради Кропивницького району Кіровоградської області, як органу опіки та піклування.

Відповідач не заперечувала проти залучення зазначеної юридичної особи у якості третьої особи.

Судом поставлено на обговорення питання залучення для участі у справі у якості третьої особи ІНФОРМАЦІЯ_2.

Сторони не заперечували проти залучення для участі у справі зазначеної юридичної особи у якості третьої особи.

Заслухавши сторони, вивчивши матеріали справи в обсязі необхідному для вирішення питання про залучення третіх осіб суд дійшов висновку про залучення до участі у справі в якості третіх осіб Долинську міську раду Кропивницького району Кіровоградської області, як орган опіки та піклування та ІНФОРМАЦІЯ_2, з огляду на таке.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 19 Сімейного кодексу України при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

Отже, Долинська міська рада Кропивницького району Кіровоградської області, як орган опіки та піклування є належною третьою особою у цій справі, участь якої у ній є обов`язковою.

Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 2102-IX, на території України введено воєнний стан із 05 год. 30 хв. 24.02.2022 строком на 30 діб.

Указом Президента України «Про загальну мобілізацію» від 24.02.2022 № 65/2022, затвердженого Законом України від 03.03.2022 № 2105-ІХ, оголошено про проведення загальної мобілізації протягом 90 днів з дня набрання чинності цим Указом.

Згодом, неодноразово воєнний стан на території України та проведення загальної мобілізації продовжувалися у встановленому законом порядку і є чинними на час постановлення даної ухвали.

Позивач, який звернувся до суду із позовом про визначення місця проживання дитини з ним є військовозобов`язаним та може бути призваний на військову службу під час мобілізації.

Відповідно до ч. 7 ст. 1 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» виконання військового обов`язку громадянами України забезпечують державні органи, органи місцевого самоврядування, утворені відповідно до законів України військові формування, підприємства, установи та організації незалежно від підпорядкування і форм власності в межах їх повноважень, передбачених законом, та районні (об`єднані районні), міські (районні у містах, об`єднані міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя (далі - територіальні центри комплектування та соціальної підтримки).

Згідно з положеннями п. 13 Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.02.2022 № 154 керівник територіального центру комплектування та соціальної підтримки Автономної Республіки Крим, області, мм. Києва та Севастополя, крім іншого, забезпечує в установленому порядку самопредставництво територіального центру комплектування та соціальної підтримки через осіб, уповноважених діяти від його імені, а також забезпечує представництво інтересів територіального центру комплектування та соціальної підтримки через представників у судах та інших органах.

Відповідно до ч. 3 ст. 53 ЦПК України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Згідно з вимогами ч. 5 ст. 53 ЦПК України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

З урахуванням встановлених обставин та положень цивільного процесуального законодавства суд дійшов висновку про наявність правових підстав для залучення до участі у справі зазначених вище юридичних осіб як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, оскільки рішення у цій справі може вплинути на їх права та обов`язки з урахуванням наведеного вище обґрунтування.

З метою забезпечення процесуальних прав третіх осіб керуючись ч. 2 ст. 214 ЦПК України суд вважає за необхідне зобов`язати сторони направити третім особам заяви по суті справи, які подавались ними до суду у цій справі.

Керуючись статтями 53, 258 - 261 ЦПК України, -

постановив:

клопотання позивача про залучення для участі у справі в якості третьої особи Долинської міської ради Кропивницького району Кіровоградської області, як органу опіки та піклування - задовольнити.

Залучити до участі у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа - служба у справах дітей Долинської міської ради Кіровоградської області, про визначення місця проживання дитини, -в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору:

- Долинську міську раду Кропивницького району Кіровоградської області, як орган опіки та піклування (вул. Соборності України, 28 м. Долинська, Кропивницький район, Кіровоградська обл., 28500, ЄДРПОУ 04055222);

- ІНФОРМАЦІЯ_2 ( АДРЕСА_2 , ЄДРПОУ НОМЕР_1).

Оголосити перерву у підготовчому провадженні до 13 год. 30 хв. 06.03.2024.

Зобов`язати позивача надати суду або направити на адреси залучених третіх осіб копії позовної заяви з додатками та надати суду підтвердження такого направлення.

Копію цієї ухвали направити залученим третім особам.

Встановити третім особам десятиденний строк з часу отримання копії позову для надання письмових пояснень, які мають відповідати вимогам ч. 3 - ч. 6 ст. 178 ЦПК України. У разі подання до суду письмових пояснень направити їх копію сторонам у справі із наданням суду підтвердження такого направлення.

Роз`яснити третій особі, що подання пояснень щодо позову або відзиву є її правом. У разі ненадання пояснень у встановлений строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення (підписання) суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя О.А. Кнуров

СудДолинський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення23.01.2024
Оприлюднено25.01.2024
Номер документу116472741
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —388/1198/23

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Кнуров О. А.

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Кнуров О. А.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Кнуров О. А.

Ухвала від 20.07.2023

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Кнуров О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні