Ухвала
від 18.01.2024 по справі 918/1253/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про закриття підготовчого провадження та призначення справи

до судового розгляду по суті

18 січня 2024 року м. Рівне Справа № 918/1253/23

Господарський суд Рівненської області у складі головуючого судді Пашкевич І.О., за участі секретаря судового засідання Ярощук О.П., розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "ТМА" (вул. Джона Маккейна, 39, Київ 42, 01042, код ЄДРПОУ 44521594) до Приватного підприємства "Агро-Експрес-Сервіс" (вул. Шкільна, буд. 50, с. Ярославичі, Рівненська обл., Дубенський р-н, 35112, код ЄДРПОУ 30132761) про стягнення 1 181 504 грн 19 коп.

у судове засідання представники сторін не з`явилися

ВСТАНОВИВ:

11 грудня 2023 року на поштову адресу Господарський суду Рівненської області надійшов позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "ТМА" до Приватного підприємства "Агро-Експрес-Сервіс" про стягнення 1 181 504 грн 19 коп. (з яких - 682 026 грн 20 коп. - основний борг, 408 976 грн 69 коп. - пеня, 26 088 грн 93 коп. - 3 % річних, 64 412 грн 37 коп. - інфляційні втрати.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на несвоєчасне невиконання відповідачем договору поставки № 50 від 04.04.2022 в частині повного та своєчасного виконання зобов`язань по оплаті поставленого товару.

Ухвалою від 15.12.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 918/1253/23. Постановлено справу розглядати за правилами загального позовного провадження. Підготовче засідання у справі призначено на 11.01.2024. Запропоновано сторонам подати заяви по суті спору та встановлено процесуальні строки для подання таких заяв.

09 січня 2024 року через підсистему "Електронний суд" від представника позивача надійшло клопотання/заява про долучення до матеріалів справи доказів витрат, понесених Товариством з обмеженою відповідальністю "Компанія "ТМА" на професійну (правничу) допомогу у справі та про стягнення означених витрат у сумі 28 000 грн 00 коп. із сторони відповідача.

Ухвалою від 11.01.2024 відкладено підготовче засідання на 18.01.2024. Постановлено провести судове засідання 18.01.2024 у справі № 918/1253/23 із представником позивача Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "ТМА" адвокатом Ворошиком Сергієм Олексійовичем в режимі відеоконференції.

18 січня 2024 року через підсистему "Електронний суд" від представника позивача надійшло клопотання про проведення судового засідання 18.01.2024 без його участі.

18 січня 2024 року через підсистему "Електронний суд" від представника відповідача надійшло клопотання про відкладення розгляду справи у зв`язку із проведенням між сторонами переговорів про мирне врегулювання спору. У даному клопотанні представник відповідача вказав, що представник ТОВ «Компанія «ТМА» погодив процес узгодження умов майбутньої мирової угоди. 17.01.2024 ПП «Агро-Експрес-Сервіс» було надіслано проект мирової угоди з відповідними умовами. ТОВ «Компанія «ТМА», на даний момент не надало заперечень, щодо запропонованого проекту мирової угоди, її умови узгоджуються між сторонами.

18 січня 2024 року позивач та відповідач не забезпечили явку своїх уповноважених представників у судове засідання, хоча про час, дату та місце проведення даного судового засідання повідомлені належним чином шляхом доставлення 13.01.2024 ухвали від 11.01.2024 про відкладення підготовчого засідання до електронних кабінетів юридичної осіб позивача та відповідача через підсистему "Електронний суд".

Як вбачається, позивач скористався правом, передбаченим ч. 3 ст. 196 ГПК України та подав заяву про розгляд справи за відсутності його представника.

Господарський суд, дослідивши клопотання представника відповідача про відкладення розгляду справи, дійшов висновку про відмову у його задоволенні з огляду на наступне.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 183 ГПК України підготовче засідання проводиться за правилами, передбаченими статтями 196 - 205 цього Кодексу, з урахуванням особливостей підготовчого засідання, встановлених цією главою. Суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: 1) визначених ч. 2 ст. 202 цього Кодексу; 2) залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача; 3) в інших випадках, коли питання, визначені ч. 2 ст. 182 цього Кодексу не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 202 ГПК України якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі повторної неявки в судове засідання учасника справи (його представника) незалежно від причин неявки.

Господарський суд, дослідивши клопотання представника відповідача від 18.01.2024 про відкладення розгляду справи, дійшов висновку про відмову у його задоволенні, оскільки Приватне підприємство "Агро-Експрес-Сервіс" не повідомило ані причини неявки, які судом могли б бути визнані поважними, ані надало документальне підтвердження поважності причин неможливості явки у судове засідання.

Разом з тим, як вбачається із матеріалів справи, 11.01.2024 відповідач не забезпечив явку свого уповноваженого представника у судове засідання, хоча про час, дату та місце проведення даного судового засідання був повідомлений належним чином шляхом доставлення 15.12.2023 ухвали про відкриття провадження у справі до його електронного кабінету через підсистему "Електронний суд".

Враховуючи викладене, вбачається, що неявка представника відповідача у судове засідання 18.01.2024 є повторною.

Аргументи представника відповідача про те, що між сторонами проводяться переговори щодо мирного врегулювання спору спростовуються тим, що у клопотанні від 18.01.2024, в якому представник позивача просив суд провести підготовче судове засідання у справі без його участі, також вказав, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Компанія "ТМА" позовні вимоги підтримує в повному обсязі, мирову угоду укласти не бажає та просить призначити справу до розгляду по суті.

Жодних інших підстав для відкладення, передачених ч. 2 ст. 183 ГПК України представником відповідача не наведено.

Відкладення розгляду справи є правом та прерогативою суду, основною передумовою для якого є не відсутність у судовому засіданні представників сторін учасників справи, а неможливість вирішення спору у відповідному судовому засіданні.

Юридична особа не є обмеженою у кількості представників, які мають право представляти її у суді.

За змістом ч. 1-4 ст. 13 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

При цьому, стаття 6 Конвенції гарантує не право бути особисто присутнім у судовому засіданні під час розгляду цивільної справи, а більш загальне право ефективно представляти свою справу в суді та нарівні з протилежною стороною користуватися правами, передбаченими принципом рівності сторін. Пункт 1 ст. 6 Конвенції надає Державам можливість на власний розсуд обирати засоби гарантування цих прав сторонам провадження. Отже, питання особистої присутності, форми здійснення судового розгляду, усної чи письмової, а також представництва у суді є взаємопов`язаними та мають аналізуватися у більш ширшому контексті "справедливого суду", гарантованого ст. 6 Конвенції. Суд повинен встановити, чи було надано заявнику, стороні цивільного провадження, розумну можливість ознайомитися з зауваженнями або доказами, наданими іншою стороною, та представити свою справу в умовах, що не ставлять його у явно гірше становище порівняно з опонентом протилежною стороною (рішення у справі "Лопушанський проти України").

Зважаючи на відсутність обмежень щодо кількості представників, які можуть представляти юридичну особу ПП "Агро-Експрес-Сервіс" в суді, а також з огляду на повторну неявку представника відповідача у підготовче засідання - у суду відсутні підстави для відкладення розгляду справи з підстав того, що між сторонами проводяться переговори про мирне врегулювання спору.

Відтак суд відмовляє у задоволенні клопотання представника відповідача про відкладення підготовчого засідання 18.01.2024 на іншу дату.

Разом з цим суд зазначає, що згідно з ч. 2 ст. 192 ГПК України сторони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд, зробивши спільну письмову заяву, на будь-якій стадії судового процесу.

Відповідно до ст. 177 ГПК України завданнями підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті. Підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання. Підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Відповідно до п. 1 ст. 181 ГПК України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Відповідно до ч. 1 ст. 182 ГПК України підготовче засідання проводиться судом з повідомленням учасників справи.

Відповідно до ч. 2 ст. 177 ГПК України підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання.

Згідно з ч. 3 ст. 177 ГПК України підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Пунктом 3 ч. 2 ст. 185 ГПК України передбачено, що за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Судом встановлено, що від учасників справи не надходило заперечень щодо закриття підготовчого провадження та призначення справи до розгляду по суті.

Враховуючи, що судом здійснено усі необхідні та достатні дії для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті, зазначені у ч. ст. 182 ГПК України, з огляду на встановлені строки розгляду справи по суті та відсутність підстав для відкладення підготовчого засідання, суд дійшов висновку про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Разом з цим суд вважає за необхідне провести судове засідання з розгляду справи по суті 01.02.2024 із представником позивача Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "ТМА" адвокатом Ворошиком Сергієм Олексійовичем в режимі відеоконференції з огляду на те, що ухвалою від 19.12.2023 постановлено усі подальші судові засідання у справі № 918/1253/23 проводити Ворошиком Сергієм Олексійовичем (ел. пошта ІНФОРМАЦІЯ_1 ) в режимі відеоконференції.

Керуючись ст.ст. 177, 181-183, 185, 196, 202, 233, 234 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. Закрити підготовче провадження у справі № 918/1253/23.

2. Призначити справу №918/1253/23 до судового розгляду по суті на "01" лютого 2024 р. на 13:50 год.

3. Судове засідання відбудеться в приміщенні господарського суду Рівненської області за адресою: м. Рівне, вул. Набережна 26 а, в залі судового засідання № 10.

4. Провести судове засідання 01.02.2024 о 13:50 год. у справі № 918/1253/23 із представником позивача Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "ТМА" адвокатом Ворошиком Сергієм Олексійовичем (ел. пошта ІНФОРМАЦІЯ_1 ) в режимі відеоконференції.

Ухвала набирає законної сили 23.01.2024 в порядку, передбаченому ч. 2 ст. 235 ГПК України з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - http://rv.arbitr.gov.ua/sud5019/.

Суддя І.О.Пашкевич

Дата ухвалення рішення18.01.2024
Оприлюднено25.01.2024
Номер документу116479583
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —918/1253/23

Судовий наказ від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

Рішення від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

Рішення від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

Ухвала від 18.01.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

Ухвала від 19.12.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

Ухвала від 15.12.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні