Ухвала
від 22.01.2024 по справі 5023/10655/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"22" січня 2024 р.м. ХарківСправа № 5023/10655/11

Господарський суд Харківської області у складі:

головуючий суддя Усатий В.О.

судді: Хотенець П.В. , Яризько В.О.

розглянувши заяву розпорядника майна про заборону виконувати платіжні операції за рахунками Державного підприємства "Завод імені В.О. Малишева" (вх. № 1626 від 18.01.2024) у справі

за заявоюТОВ "Львівський бронетанковий завод", м. Львів про визнання банкрутом Державне підприємство "Завод імені В.О.Малишева", м. Харків , код ЄДРПОУ 14315629

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Господарського суду Харківської області перебуває справа про банкрутство державного підприємства "Завод імені В.О.Малишева", яка розглядається колегією суддів: головуючий суддя Усатий В.О., судді Хотенець П.В., Яризько В.О.

Справа перебуває на стадії розпорядження майном боржника, ухвалою суду від 06.08.2015 розпорядником майна ДП "Завод ім. В.О.Малишева" призначено арбітражного керуючого Тризну О.В.

Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" (із змінами) у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" введено в Україні воєнний стан.

Проте, Господарський суд Харківської області продовжує здійснювати правосуддя.

18.01.2024 до суду від розпорядника майна надійшла заява (вх. № 1626) про заборону надавачам платіжних послуг виконувати платіжні операції за рахунками Державного підприємства "Завод імені В.О. Малишева" без відповідної на та ухвали суду та без погодження з розпорядником майна.

У поданій заяві арбітражний керуючий Тризна О.В. просить суд заборонити надавачам платіжних послуг - банкам, в тому числі Акціонерному товариству "Державний ощадний банк України", Публічному акціонерному товариству Акціонерний банк "Укргазбанк", Акціонерному товариству "Державний експортно-імпортний банк України" та їхнім філіям / відділенням / представництвам, а також Державній казначейській службі України та її управлінням виконувати платіжні операції за рахунками Державного підприємства "Завод імені В.О. Малишева" у випадку примусового списання (стягнення) коштів на підставі рішення керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу, зокрема, але не виключно - Головного управління ДПС в Харківській області, без відповідної на те ухвали Господарського суду Харківської області та без погодження з розпорядником майна.

В обґрунтування поданої заяви розпорядник майна посилається на те, що Головним управлінням ДПС в Харківській області всупереч ухвалам суду від 27.01.2021 та 17.01.2023 на підставі рішення про стягнення коштів платника податків з рахунків у банках у рахунок погашення податкового боргу від 17.10.2023 № 709/4-2040 виставлено платіжні інструкції та направлено їх на адресу філії - Харківське обласне управління Акціонерного товариства "Державний ощадний банк України", Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк "Укргазбанк", Акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України".

Розпорядник майна повідомляє про те, що боржником з метою скасування рішення Головного управління ДПС в Харківській області про стягнення коштів платника податків з рахунків у банках у рахунок погашення податкового боргу від 17.10.2023 №709/4-2040 (під час ухвалення якого Головне управління ДПС в Харківській області керувалося абз. 2 п. 95.5 ст.95 ПК України) подано позов до Харківського окружного адміністративного суду (справа № 520/31792/23).

Також арбітражний керуючий Тризна О.В. у поданій заяві зазначає наступне.

Після отримання боржником рішення Головного управління ДПС в Харківській області про стягнення коштів платника податків з рахунків у банках у рахунок погашення податкового боргу від 17.10.2023 № 709/4-2040 на суму 22913862,00 грн підприємство листами нагадало банкам та Державній казначейській службі України про наявність ухвал Господарського суду Харківської області, якими заборонено Головному управлінню ДПС в Харківській області звертати стягнення на кошти боржника, які містяться на рахунках банків та в Державній казначейській службі України.

Крім того, після отримання підприємством інформації про те, що Головним управлінням ДПС в Харківській області на підставі рішення про стягнення коштів платника податків з рахунків у банках у рахунок погашення податкового боргу від 17.10.2023 № 709/4-2040 виставлено платіжні інструкції та направлено їх на адресу банків для виконання, боржником було направлено запити до банківських установ з метою отримання інформації.

З відповідей, отриманих від Філії Акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України" в м. Харкові, Акціонерного товариства "Державний ощадний банк України", Харківської обласної дирекції Акціонерного банку "Укргазбанк" вбачається, що дійсно на адреси вказаних банків надходили платіжні інструкції від Головного управління ДПС в Харківській області до виконання.

На думку розпорядника майна, Головне управління ДПС в Харківській області своїми діями порушує як вимоги закону, так і судові рішення Господарського суду Харківської області, постановлені в межах справи про банкрутство Державного підприємства "Завод імені В.О.Малишева".

Додатково розпорядник майна зауважує на тому, що блокування рахунків боржника позбавило підприємство можливості здійснити своєчасно платежі, в тому числі по виплаті заробітної плати.

Крім того, в обґрунтування своєї правової позиції розпорядник майна посилається на ч. 14 ст. 39, абз. 6 ч. 5 ст. 41 Кодексу України з процедур банкрутства, а також п. п. 12, 62 Інструкції про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг, затвердженої Постановою Правління Національного банку України 29.07.2022 № 163, п. 4.16 Колективного договору підприємства, ч. 6 ст.24 Закону України "Про оплату праці", ч. 1 ст. 2, ч. 2 ст. 10 Конвенції про захист заробітної плати від 01.07.1949 № 95, ст. ст. 3, 43 Конституції України, ст. 97 Кодексу законів про працю, ст. ст. 15, 22, 24 Закону України "Про працю".

Розглянувши заяву розпорядника майна про заборону виконувати платіжні операції за рахунками Державного підприємства "Завод імені В.О. Малишева" (вх.№1626 від 18.01.2024), суд вважає за необхідне призначити її до розгляду із залученням до участі у її розгляді Головне управління ДПС у Харківській області, оскільки рішення, прийняте за результатом розгляду заяви розпорядника майна може вплинути на його права та обов`язки.

Керуючись ст. ст. 39, 44-49, 96 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст.232-235 ГПК України, -

УХВАЛИВ:

Призначити заяву розпорядника майна про заборону виконувати платіжні операції за рахунками Державного підприємства "Завод імені В.О. Малишева" (вх.№1626 від 18.01.2024) до розгляду на "05" березня 2024 р. о(об) 13:50.

Судове засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Харківської області за адресою: м. Харків, пл. Свободи, 5, Держпром 8-й під`їзд, зал №111 .

Залучити до участі у розгляді заяви розпорядника майна (вх. № 1626 від 18.01.2024) Головне управління ДПС у Харківській області (61057, м. Харків, вул.Пушкінська, 46, код ЄДРПОУ 43983495).

Роз`яснити учасникам справи, що вони мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, у тому числі з використанням власних технічних засобів відповідно до ст. 197 ГПК України.

Запропонувати учасникам справи подати заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції відповідно до ст. 197 ГПК України.

Зобов`язати розпорядника майна до дати судового засідання надати суду докази надсилання копії зави та доданих до неї документів на адреси боржника, Головного управління ДПС у Харківській області, АТ "Українська оборонна промисловість", прокуратури.

Запропонувати боржнику, Головному управлінню ДПС у Харківській області, кредиторам та іншим учасникам у справі про банкрутство надати суду письмові пояснення з викладенням своєї правової позиції щодо заяви розпорядника майна про заборону виконувати платіжні операції за рахунками Державного підприємства "Завод імені В.О. Малишева" (вх. № 1626 від 18.01.2024) з доказами їхнього надсилання на адресу розпорядника майна.

Повідомити учасників справи, що відповідно до ч. 6 ст. 6 ГПК України адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Повідомити учасників справи про можливість надсилання документів, що стосуються розгляду справи, без особистого прибуття до приміщення суду:

- через особистий кабінет в системі "Електронний суд";

- у разі неможливості надсилання через систему "Електронний суд" - електронною поштою на е-mail: inbox@hr.arbitr.gov.ua (з обов`язковим підписанням усіх документів кваліфікованим електронним підписом);

- у разі неможливості надсилання документів в електронному вигляді - звичайною поштою на офіційну адресу суду.

Повідомити учасників справи про можливість отримання інформації про роботу суду та щодо розгляду конкретних судових справ на сайті суду, а також за допомогою Телеграм-бота Господарського суду Харківської області https://t.me/GospSud_kh_bot.

Ухвалу направити розпоряднику майна, боржнику, Головному управлінню ДПС у Харківській області (61057, м. Харків, вул. Пушкінська, 46), кредиторам, Міністерству юстиції України, Військовій прокуратурі Харківського гарнізону, Харківській обласній прокуратурі, АТ "Українська оборонна промисловість", Регіональному відділенню Фонду державного майна України по Харківській області, Східному міжрегіональному управлінню Міністерства юстиції.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Головуючий суддя В. О. Усатий

Суддя П. В. Хотенець

Суддя В. О. Яризько

Дата ухвалення рішення22.01.2024
Оприлюднено25.01.2024
Номер документу116479767
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом Державне підприємство "Завод імені В.О.Малишева", м. Харків , код ЄДРПОУ 14315629

Судовий реєстр по справі —5023/10655/11

Ухвала від 24.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 24.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні