Вирок
від 23.01.2024 по справі 381/358/24
ФАСТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ФАСТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

08500, м. Фастів, вул. Івана Ступака, 25, тел. (04565) 6-17-89, факс (04565) 6-16-76, inbox@fs.ko.court.gov.ua

1-кп/381/233/24

381/358/24

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 січня 2024 року місто Фастів

Фастівський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючої судді - ОСОБА_1

за участі:

секретаря судових засідань - ОСОБА_2 ,

розглянувши у спрощеному провадженні обвинувальний акт у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за№ 12024116310000004 від 03.01.2024 за обвинуваченням:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки села Скригалівка Фастівського району Київської області, громадянки України, з повною загальною середньою освітою, заміжньої, працююючої на посаді керівника підприємства споживчої кооперації «ПОДЕМ», зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої,

у вчинені кримінальних прступків, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 358; ч. 4 ст. 358 КК України,

В С Т А Н О В И В:

19.01.2024 до суду у відповідності до вимог ст.ст. 291, 302 КПК України, надійшов обвинувальний акт стосовно ОСОБА_3 з клопотанням прокурора ОСОБА_4 про його розгляд у спрощеному провадженні.

Вивчивши обвинувальний акт та додані до нього матеріали кримінального провадження № 12024116310000004 від 03.01.2024, суд встановив, що клопотання прокурора про розгляд обвинувального акта в спрощеному провадженні відповідає вимогам ст. 302 КПК України.

Зокрема, обвинуваченій ОСОБА_3 , захиснику ОСОБА_5 роз`яснено зміст встановлених досудовим розслідуванням обставин, а також те, що в разі надання згоди на розгляд обвинувального акта у спрощеному порядку вони будуть позбавлені права оскаржувати вирок в апеляційному порядку з підстав розгляду провадження за відсутності учасників судового провадження, не дослідження доказів у судовому засіданні або з метою оспорити встановлені досудовим розслідуванням обставини. Прокурор впевнився в добровільності згоди обвинуваченої ОСОБА_3 та захисника ОСОБА_5 на розгляд обвинувального акта в спрощеному провадженні.

До обвинувального акта з клопотанням про його розгляд у спрощеному провадженні прокурором додані: письмова заява обвинуваченої ОСОБА_3 , складена в присутності захисника ОСОБА_5 , щодо визнання своєї винуватості, згоди із встановленими досудовим розслідуванням обставинами, ознайомлення з обмеженням права апеляційного оскарження та згоди з розглядом обвинувального акта у спрощеному провадженні; а також матеріали досудового розслідування, у тому числі документи, які засвідчують беззаперечне визнання ОСОБА_3 своєї винуватості.

З огляду на викладене судом встановлено наступне.

Так, ОСОБА_3 , є керівником підприємства споживчої кооперації «ПОДЕМ», основним видом діяльності якої є 47.19 роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами. Свою підприємницьку діяльність ОСОБА_3 здійснює в магазині, розташованому за адресою: АДРЕСА_2 , яка здійснила пособництво у підробленні офіційних документів, а саме особистої медичної книжки з серійним номером 2 серії НОМЕР_1 та медичної карти огляду осіб для визначення спроможності займатися відповідним видом діяльності за станом здоров`я, з метою подальшого їх використання у своїй професійній діяльності, які їй у встановленому чинним законодавством України порядку не видавалися.

Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров`я України від 21.02.2013 № 150 (далі - Наказ МОЗ № 150) затверджено Правила проведення обов`язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов`язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб (далі - Правила).

Пункт 6 вказаних Правил передбачає, що обов`язковий профілактичний медичний огляд включає в себе: загальне обстеження лікарями - спеціалістами (лікар - терапевт, лікар - дерматовенеролог, лікар - отоларинголог, лікар - стоматолог та інші спеціалісти (за потреби), лабораторне і функціональне обстеження згідно з Переліком необхідних обстежень лікарів-спеціалістів, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень, що необхідні для проведення обов`язкових медичних оглядів, та періодичність їх проведення, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров`я України від 23.07.2002 № 280, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 08.09.2002 за № 639/6927.

Згідно п. 10 вказаних Правил, після закінчення лікування в разі відсутності протипоказань для зайняття відповідним видом діяльності заклад охорони здоров`я видає працівнику форму № 1-ОМК «Особиста медична книжка» (далі - форма № 1-ОМК), затверджену наказом Міністерства охорони здоров`я України від 21.02.2013 № 150.

Крім того, Наказом МОЗ № 150 затверджено Форму первинної облікової документації № 140-5/о «Медична карта огляду осіб для визначення спроможності займатися відповідним видом діяльності за станом здоров`я» та нструкцію щодо її заповнення.

Так, пунктом 3 Інструкції щодо заповнення форми первинної облікової (окументації № 140-5/о «Медична карта огляду осіб для визначення проможності займатися відповідним видом діяльності за станом здоров`я» передбачено, що дані про особу форми № 140-5/о заповнюються посадовою собою медичної комісії закладу охорони здоров`я, що проводить медичний огляд. Прізвище, ім`я та по батькові особи зазначаються повністю згідно з документом, що посвідчує особу.

Відповідно до п. 5 Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов`язковим профілактичним медичним оглядам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2001 № 559, адміністрація (крім осіб, що не мають контакту з продукцією, яка зберігається та реалізується), продавці, працівники складів, холодильників, експедитори, персонал, який миє обладнання, та прибиральники приміщень, слюсарі, електромонтери та інші працівники, зайняті ремонтом торговельного та холодильного обладнання є професіями, які підлягають обов`язковим профілактичним медичним оглядам.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», особи, які відмовляються або ухиляються від проходження обов`язкових профілактичних медичних оглядів, відсторонюються від роботи.

З метою отримання особистої медичної книжки та медичної карти огляду осіб для визначення спроможності займатися відповідним видом діяльності за станом здоров`я, у ОСОБА_3 , виник кримінально-протиправний умисел, направлений на пособництво у підробленні вказаних офіційних документів, з метою подальшого їх використання у своїй професійній діяльності.

Разом з цим, у порушення вищенаведених нормативно-правових актів ОСОБА_3 , вчинила кримінальний проступок проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об`єднань громадян за наступних обставин.

Так, на початку вересня 2023 року, точного часу не встановлено, у ОСОБА_3 виник умисел на пособництво в підробленні особистої медичної книжки та медичної карти огляду осіб для визначення спроможності займатися відповідним видом діяльності за станом здоров`я, з метою їх подальших використань при виконанні обов`язків продавця продовольчих товарів в магазині, розташованому за адресою: АДРЕСА_2 . З цією метою, в невстановлений час, ОСОБА_3 , перебуваючи за місцем свого мешкання, а саме: за адресою: АДРЕСА_1 , використовуючи світову мережу Інтернет, знайшла оголошення від невстановленої особи про виготовлення медичної документації, що стосується обов`язкового профілактичного медичного огляду. В подальшому, остання використовуючи контактні дані наявні в оголошенні, за допомогою месенджера «Viber» домовилася з невстановленою особою, про виготовлення на її ім`я підроблених особистої медичної книжки та медичної карти огляду осіб для визначення спроможності займатися відповідним видом діяльності за станом здоров`я.

Реалізовуючи свій умисел, спрямований на підроблення особистої медичної книжки, ОСОБА_3 , в невстановлений час, використовуючи месенджер «Viber», діючи умисно, виконуючи роль пособника, надіслала невстановленій особі, свої персональні дані та фотокартку, на підставі яких, невстановлена особа виготовила на її ім`я особисту медичну книжку з серійним номером 2 Серія НОМЕР_1 та медичну карту огляду осіб для визначення спроможності займатися відповідним видом діяльності за станом здоров`я, які надіслали ОСОБА_3 за допомогою послуг поштового оператора.

Дії ОСОБА_3 вірно кваліфіковані, як пособництво в підробленні офіційного документу, який видається установою, яка має право видавати такі документи, тобто у вчинені кримінального проступку, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 358 КК України.

Крім того, 03.01.2024 о 11 годині 50 хвилин, ОСОБА_3 , здійснюючи свою підприємницьку діяльність, в магазині, розташованому за адресою: АДРЕСА_2 , достовірно знаючи, що особиста медична книжка з серійним номером 2 Серія НОМЕР_1 та медична карта огляду осіб для визначення спроможності займатися відповідним видом діяльності за станом здоров`я, є підробленими офіційними документами, які їй у встановленому чинним законодавством України порядку не видавались, реалізовуючи свій прямий умисел, надала на законну вимогу головному спеціалісту відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Фастівського районного управління, державному інспектору, державному ветеринарному інспектору Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області вищевказані підроблені документи, чим здійснила їх використання.

На особистій медичній книжці з серійним номером 2 серії НОМЕР_1 та медичній картці огляду осіб для визначення спроможності займатися відповідним видом діяльності за станом здоров`я, на ім`я ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , наявні відтиски печатки установи Комунального некомерційного підприємства «Шкірно-венерологічний диспансер № 1 Дніпровського району м. Київ» (ідентифікаційний код юридичної особи 05416231).

Згідно Рішення № 566/607 від 08.04.2021 Київської міської ради «Про реорганізацію шкірно-венерологічних закладів охорони здоров`я, що засновані на комунальній власності територіальної громади міста Києва» КНП «Шкірно-венерологічний диспансер № 1» був реорганізований, шляхом приєднання до КНП «ДЕРМАТОВЕНЕРОЛОГІЯ».

Водночас, згідно з повідомленням Комунального некомерційного підприємства «ДЕРМАВЕНЕРОЛОГІЯ» (ідентифікаційний код юридичної особи 05416248), громадянка ОСОБА_3 не зверталась до установи КНП «ДЕРМАВЕНЕРОЛОГІЯ» Філія № 1, особиста медична книжка з серійним номером 2 Серія НОМЕР_1 та медична карта про проходження медичного огляду ОСОБА_3 не видавалась, про що свідчить відсутність її реєстрації в журналах комісії медичного огляду осіб з визначенням спроможності займатися відповідним видом діяльності за станом здоров`я, де особова медична книжка не зареєстрована.

Дії ОСОБА_3 вірно кваліфіковані, як використання завідомо підробленого документа, тобто у вчинені кримінального проступку, передбаченого ч. 4 ст. 358 КК України.

Призначаючи покарання обвинуваченій ОСОБА_3 , у відповідності зі ст. 65 КК України, суд враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінальних правопорушень, особу винної та обставини, що пом`якшують покарання.

Обставиною, яка пом`якшує покарання ОСОБА_3 згідно з ст. 66 КК України, суд визнає щире каяття.

Обставини, що обтяжують покарання ОСОБА_3 згідно з ст. 67 КК України, судом не встановлено.

Крім цього, при обранні обвинуваченій ОСОБА_3 міри покарання судом враховується її ставлення до вчиненого, матеріали, що її характеризують, зокрема, що остання на обліку в лікарів психіатра та нарколога не перебуває, раніше не судима, за місцем проживання характеризується посередньо, заміжня, працевлаштована.

На підставі викладеного, суд вважає з урахуванням обставин, які пом`якшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, з урахуванням особи винної, призначити ОСОБА_3 покарання за ч. 5 ст. ст. 27, ч. 1 ст. 358 КК України та ч. 4 ст. 358 КК України - у виді штрафу в межах санкцій цих статей та із застосуванням правил ст. 70 КК України, призначити остаточне покарання шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим.

На думку суду, таке покарання буде достатнім та необхідним для виправлення ОСОБА_3 та попередження вчинення нею нових кримінальних правопорушень.

Запобіжний захід до ОСОБА_3 не застосовувався.

Арешт накладений на майно ухвалою слідчого судді Фастівського міськрайонного суду Київської області від 04.01.2024 слід скасувати.

Відповідно до ч. 2 ст. 124 КПК України з обвинуваченої ОСОБА_3 необхідно стягнути на користь держави документально підтверджені процесуальні витрати.

Питання речових доказів вирішити у відповідності до вимог ст. 100 КПК України.

Керуючись статтями 100, 124, 370, 374, 382 КПК України, суд

У Х В А Л И В:

ОСОБА_3 визнати винною у вчиненні кримінальних проступків, передбачених ч. 5ст. 27, ч. 1 ст. 358; ч. 4 ст. 358 КК України та призначити їй покарання:

- за ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 358 КК України - у виді штрафу в розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 8500 (вісім тисяч п`ятсот ) грн..

- за ч. 4 ст. 358 КК України - у виді штрафу в розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 (вісімсот п`ятдесят) грн.

На підставі ч.1 ст. 70 КК України шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, остаточно призначити ОСОБА_3 покарання у виді штрафу в розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 8500 (вісім тисяч п`ятсот) грн.

Стягнути з ОСОБА_3 судові витрати на залучення експерта у розмірі 3786 (три тисячі сімсот вісімдесят шість) грн. 40 коп. на користь держави за проведення експертизи Київським НДЕКЦ МВС України № СЕ-19/111-24/453-ДД від 12.01.2024.

Арешт накладений ухвалою Фастівського міськрайонного суду Київської області від 04.01.2024 на особисту медичну книжку 2 Серії НОМЕР_1 на ім`я ОСОБА_3 та медичної карти огляду осіб для визначення спроможності займатися відповідним видом діяльності за станом здоров`я на ім`я ОСОБА_3 , які було виявлено та вилучено 03.01.2024 року в період часу з 13 год.05 хв. по 13 год. 40 хв., в ході огляду місця події за адресою: АДРЕСА_2 - скасувати.

Речові докази у справі після набрання вироком законної сили, а саме:

- особисту медичну книжку з номером 2 Серія НОМЕР_1 та медичну карту огляду осіб для визначення спроможності займатися відповідним видом діяльності за станом здоров`я, виданих на ім`я ОСОБА_3 , які зберігаються в матеріалах кримінального провадження № 12024116310000004 від 03.01.2024 - залишити зберігати в матеріалах кримінального провадження № 12024116310000004 від 03.01.2024 протягом всього часу їх зберігання.

Копія вироку за результатами розгляду обвинувального акта щодо вчинення кримінального проступку не пізніше дня, наступного за днем його ухвалення, надсилається учасникам судового провадження.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Вирок може бути оскаржено до Київського апеляційного суду через Фастівський міськрайонний суд Київської області протягом тридцяти діб з моменту його проголошення з урахуванням особливостей, передбачених ст. 394 КПК України.

Суддя ОСОБА_6

Дата ухвалення рішення23.01.2024
Оприлюднено25.01.2024
Номер документу116492267
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —381/358/24

Вирок від 23.01.2024

Кримінальне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Питель-Тьолушкіна В. Л.

Ухвала від 19.01.2024

Кримінальне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Питель-Тьолушкіна В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні