Ухвала
від 24.01.2024 по справі 127/35689/23
КОРЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 127/35689/23

У Х В А Л А

24 січня 2024 року м. Корець

Корецький районний суд Рівненської області у складі:

головуючого судді Загородько Н.А.

секретар судового засідання Миколайчук М.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву представника позивача адвоката Пінчук В.В. про забезпечення адміністративного позову,

в с т а н о в и в :

Адвокат Пінчук В.В. в інтересах ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом про оскарження рішень, дій або бездіяльності державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби.

Крім того, подала до суду заяву про забезпечення адміністративного позову, в якій просила суд з метою забезпечення позову винести ухвалу, якою зупинити стягнення на підставі виконавчого документа, а саме постанови Вінницького міського суду Вінницької області від 28 березня 2023 року у справі № 127/5702/23, ВП № 72920829. Вказала, що невжиття заходів забезпечення позову істотно ускладнить відновлення порушених прав власності, гарантованих Конституцією України, а також призведе до необхідності прикладання значних сил для відновлення порушених прав позивача.

Дослідивши подану заяву, надані стороною докази та матеріали справи, суд приходить наступних висновків.

Забезпечення позову - це надання позивачеві тимчасової правової охорони його прав та інтересів, за захистом яких він звернувся до суду, до вирішення спору судом та набрання рішенням суду законної сили. Заходи забезпечення позову є втручанням суду у спірні правовідносини до їх вирішення, тому вони повинні застосовуватися судом з підстав та в порядку, прямо передбаченому законом.

Підстави забезпечення позову, передбачені частини 2 статті 150 КАС України, є оціночними, тому суд повинен у кожному випадку, виходячи з конкретних доказів, встановити, чи є хоча б одна з названих обставин, і оцінити, чи не може застосуванням заходів забезпечення позову бути завдано ще більшої шкоди, ніж та, якій можна запобігти.

За умовами статті 151 КАС України позов може бути забезпечено: 1) зупиненням дії індивідуального акта або нормативно-правового акта; 2) забороною відповідачу вчиняти певні дії; 4) забороною іншим особам вчиняти дії, що стосуються предмета спору; 5) зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку.

Не допускається забезпечення позову, зокрема, шляхом зупинення дії рішення суб`єкта владних повноважень, яке не є предметом оскарження в адміністративній справі, або встановлення заборони або обов`язку вчиняти дії, що випливають з такого рішення (пункт 5 частини 3 статті 151 КАС України).

При розгляді заяв про забезпечення позову суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитись, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулась з такою заявою, позовним вимогам.

Згідно з Рекомендаціями N R (89) 8 про тимчасовий судовий захист в адміністративних справах, прийнятими Комітетом Ради Європи 13 вересня 1989 року, рішення про вжиття заходів тимчасового захисту може, зокрема, прийматися у разі, якщо виконання адміністративного акта може спричинити значну шкоду, відшкодування якої неминуче пов`язано з труднощами, і якщо на перший погляд наявні достатньо вагомі підстави для сумнівів у правомірності такого акта. Суд, який постановляє вжити такий захід, не зобов`язаний одночасно висловлювати думку щодо законності чи правомірності відповідного адміністративного акта; його рішення стосовно вжиття таких заходів жодним чином не повинно мати визначального впливу на рішення, яке згодом має бути ухвалено у зв`язку з оскарженням адміністративного акта.

При цьому заходи забезпечення мають бути вжиті лише в межах позовних вимог та бути адекватними та співмірними з позовними вимогами.

Даючи оцінку вказаним обставинам в сукупності, суд приходить переконання, що такий спосіб забезпечення позову відповідає його предмету та, водночас, вжиття таких заходів не зумовлює фактичного вирішення спору по суті, а спрямоване лише на збереження існуючого становища до розгляду справи по суті заявлених вимог.

Керуючись статтями 150, 151, 154, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

у х в а л и в:

Заяву представника позивача адвоката Пінчук В.В. про забезпечення адміністративного позову - задовольнити.

Зупинити стягнення у виконавчому провадженні № 72920829, відкритого 03 жовтня 2023 року Корецьким відділом державної виконавчої служби у Рівненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції на підставі постанови Вінницького міського суду Вінницької області від 28 березня 2023 року у справі № 127/5702/23.

Копію ухвали надіслати Корецького відділу державної виконавчої служби у Рівненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Ухвала в частині вжиття судом заходів забезпечення позову підлягає негайному виконанню.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та може бути оскаржена до Восьмого апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Суддя: Н.А. Загородько

Дата ухвалення рішення24.01.2024
Оприлюднено25.01.2024
Номер документу116492388
СудочинствоАдміністративне
Сутьзабезпечення адміністративного позову

Судовий реєстр по справі —127/35689/23

Рішення від 25.04.2024

Адміністративне

Корецький районний суд Рівненської області

Загородько Н. А.

Рішення від 25.04.2024

Адміністративне

Корецький районний суд Рівненської області

Загородько Н. А.

Ухвала від 19.04.2024

Адміністративне

Корецький районний суд Рівненської області

Загородько Н. А.

Ухвала від 24.01.2024

Адміністративне

Корецький районний суд Рівненської області

Загородько Н. А.

Ухвала від 24.01.2024

Адміністративне

Корецький районний суд Рівненської області

Загородько Н. А.

Ухвала від 20.11.2023

Адміністративне

Вінницький міський суд Вінницької області

Романюк Л. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні