Ухвала
від 23.01.2024 по справі 206/112/24
САМАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 206/112/24

Провадження № 1-кс/206/102/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.01.2024 м.Дніпро

Слідчий суддя Самарського районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , представника скаржника, адвоката ОСОБА_3 , старшого слідчого СУ ГУНП в Луганській області старший лейтенант поліції ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Дніпро в режимі відео конференції матеріали скарги Комунального підприємства «Сєвєродонецькводоканал», в інтересах якого діє, адвокат ОСОБА_3 на дії СУ ГУНП в Луганській області по кримінальному провадженню відомості про яке внесені до ЄРДР від 27.01.2023 за № 12023130000000248 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.4 ст. 191 КК України,

ВСТАНОВИВ:

До Самарського районного суду міста Дніпропетровська надійшла скарга Комунального підприємства «Сєвєродонецькводоканал», в інтересах якого діє адвокат ОСОБА_3 на дії СУ ГУНП в Луганській області по кримінальному провадженню відомості про яке внесені до ЄРДР від 27.01.2023 за № 12023130000000248 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.4 ст. 191 КК України.

Скарга обґрунтована тим, що слідчими СУ ГУНП в Луганській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12023130000000248 від 27 січня 2023 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Так, 23 травня 2023 року старшим слідчим СУ ГУНП в Луганській області ОСОБА_4 на підставі ухвали слідчого судді Самарського районного суду м. Дніпропетровська від 17 травня 2023 року проведено обшук нежитлового офісного приміщення за фактичним місцезнаходженням КП «СЄВЄРОДОНЕЦЬКВОДОКАНАЛ» за адресою: м. Дніпро, вул. Курсанта Скоробагатько, 5.

В ході вказаного обшуку вилучено автомобільний кран марки ТК, д.н.з. НОМЕР_1 та екскаватор - навантажувач помаранчевого кольору марки АСЕ АХ - 124, які фактично залишенні на зберігання власнику майна КП «СЄВЄРОДОНЕЦЬКВОДОКАНАЛ».

Крім того, в ході обшуку слідчим тимчасово вилучено дві зв`язки ключів у кількості 3 шт., на яких мається вибитий напис МАЗ (на першій зв`язці на кожному з ключів є вибитий номер 419, на другій зв`язці на кожному з ключів є вибитий номер 463) та зв`язку ключів у кількості 8 шт. (2 металевих, 2 менших за розміром з написом Coral, 2 з написом АХЕ та 2 з вибитою літерою D), які станом на 03 січня 2024 року законному власнику не повернуто.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ст. ст. 7, 16 КПК України, загальною засадою кримінального провадження є недоторканість права власності. Позбавлення або обмеження права власності під час кримінального провадження здійснюється лише на підставі вмотивованого судового рішення, ухваленого в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Згідно п. З ч. 1 ст. 169 КПК України, тимчасово вилучене майно повертається особі, у якої воно було вилучено у випадках, зокрема, передбачених частиною п`ятою статті 171, частиною шостою статті 173 цього Кодексу.

Так, відповідно до ч. 5 ст. 171 КПК України, клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено. У разі тимчасового вилучення майна під час обшуку, огляду, здійснюваних на підставі ухвали слідчого судді, передбаченої статтею 235 цього Кодексу, клопотання про арешт такого майна повинно бути подано слідчим, прокурором протягом 48 годин після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, в якої його було вилучено.

Згідно ч. 6 ст. 173 КПК України, ухвалу про арешт тимчасово вилученого майна слідчий суддя, суд постановляє не пізніше сімдесяти двох годин із дня находження до суду клопотання, інакше таке майно повертається особі, у якої його було вилучено.

Відповідно до ст. 236 КПК України вилучені речі та документи, які не входять до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукування в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, та не відносяться до предметів які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

Станом на день звернення до слідчого судді із вказаною скаргою, відсутні будь-які відомості або докази подання слідчим, прокурором відповідного клопотання до суду, в порядку та строки, передбачені ч.5 ст. 171 КПК України, або доказів накладення арешту на вищезазначене тимчасово вилучене майно, що підтверджується листом Самарського районного суду м. Дніпропетровська від 15 грудня 2023 року № 206/1748/23/10955/2023.

Також, відсутні відомості про те, що тимчасово вилучене майно, а саме, ключі від спеціальної автомобільної техніки, може мати доказове значення у кримінальному провадженні № 12023130000000248 від 27 січня 2023 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Статтею 1 Протоколу №1 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод передбачено, що кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Вказане узгоджується із ч. 5 ст. 9 КПК України, відповідно до якої кримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні може бути оскаржена бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами ст. 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування.

Враховуючи вищевикладене, адвокат ОСОБА_3 просив зобов`язати уповноважених посадових осіб ГУНП в Луганській області, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12023130000000248 від 27 січня 2023 року, невідкладно повернути Комунальному підприємству «СЄВЄРОДОНЕЦЬКВОДОКАНАЛ», ЄДРПОУ 35549138, тимчасово вилучене в ході обшуку 23 травня 2023 року за адресою: м. Дніпро, вул. Курсанта Скоробагатько, 5 майно, а саме: дві зв`язки ключів у кількості 3 шт., на яких мається вибитий напис МАЗ (на першій зв`язці на кожному з ключів є вибитий номер 419, на другій зв`язці на кожному з ключів є вибитий номер 463) та зв`язку ключів у кількості 8 шт. (2 металевих, 2 менших за розміром з написом Coral, 2 з написом АХЕ та 2 з вибитою літерою D).

У судовому засіданні представник скаржника, адвокат ОСОБА_3 просив задовольнити скаргу у повному обсязі, зазначивши, що предметом спору у зазначеному кримінальному провадженні є розгляд скарги на дії уповноважених посадових осіб ГУНП в Луганській області, які здійснюють досудове розслідування, а саме, повернення тимчасово вилученого майна у ході обшуку.

У судовому засіданні старший слідчий СУ ГУНП в Луганській області старший лейтенант поліції ОСОБА_4 просив відмовити у задоволенні клопотання у повному обсязі. Разом з тим зазначив, якщо у разі вирішення судом задовольнити вказане клопотання, просив повторно пере опечатати автомобілі, зазначивши, що зазначені у скарзі ключі є невід`ємною частиною вилученого майна, а саме: автомобільний кран марки ТК, д.н.з. НОМЕР_1 та екскаватор - навантажувач помаранчевого кольору марки АСЕ АХ - 124, які є речовим доказом у зазначеному кримінальному провадженні.

Заслухавши думку представника скаржника, слідчого, дослідивши матеріали які додані до скарги, суд приходить до висновку про необхідність задоволення скарги, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ухвалою слідчого судді Самарського районного суду м. Дніпропетровська від 17.05.2023 клопотання слідчого СУ ГУНП в Луганській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_4 про проведення обшуку було задоволено (а.с. 6-13).

Відповідно до частини 1 статті 5 КПК України процесуальна дія проводиться, а процесуальне рішення приймається згідно з положеннями цього Кодексу, чинними на момент початку виконання такої дії або прийняття такого рішення.

Відповідно до ч.1 ст. 16 КПК України позбавлення або обмеження права власності під час кримінального провадження здійснюється лише на підставі вмотивованого судового рішення, ухваленого в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Відповідно доп.3ч.1ст.169КПК Українитимчасово вилученемайно повертаєтьсяособі,у якоївоно буловилучено:у випадках, передбачених частиною п`ятою статті 171, частиною шостою статті 173 цього Кодексу.

Згідно з ч.5 ст. 171 КПК України клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено. У разі тимчасового вилучення майна під час обшуку, огляду, здійснюваних на підставі ухвали слідчого судді, передбаченої статтею 235 цього Кодексу, клопотання про арешт такого майна повинно бути подано слідчим, прокурором протягом 48 годин після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, в якої його було вилучено.

Згідно з ч.6 ст. 173 КПК України Ухвалу про арешт тимчасово вилученого майна слідчий суддя, суд постановляє не пізніше сімдесяти двох годин із дня находження до суду клопотання, інакше таке майно повертається особі, у якої його було вилучено.

В силу ч. 1 ст. 304 КПК України скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені ч. 1 ст. 303 КПК України, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.

Слідчим суддею встановлено, що на час звернення представником скаржника із вказаною скаргою відсутні будь-які відомості або докази подання слідчим, прокурором відповідного клопотання про арешт вилученого майна до суду, в порядку та строки, передбачені ч.5 ст. 171 КПК України, або доказів накладення арешту на вищезазначене тимчасово вилучене майно, що підтверджується листом Самарського районного суду м. Дніпропетровська від 15 грудня 2023 року № 206/1748/23/10955/2023 (а.с.5).

Щодо клопотання слідчого про повторне переопечатування автмобілів, зазначене клопотання не підлягає задоволенню, так як відсутнє належним чином звернення слідчого з відповідним клопотанням в порядку ст.5 КПК України.

Також, слідчим не надано докази та відомості про те, що тимчасово вилучене майно, а саме, ключі від спеціальної автомобільної техніки, можуть мати доказове значення у кримінальному провадженні № 12023130000000248 від 27 січня 2023 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Виходячи з вищевикладеного, слідчий суддя, з метою здійснення судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні, вважає, що скарга Комунального підприємства «Сєвєродонецькводоканал», в інтересах якого діє, адвокат ОСОБА_3 підлягає задоволенню.

Керуючись вимогами ст.5,9,16,169,171, 173, 303,304, 306,307, 309 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Скаргу Комунального підприємства «Сєвєродонецькводоканал», в інтересах якого діє, адвокат ОСОБА_3 на дії СУ ГУНП в Луганській області по кримінальному провадженню відомості про яке внесені до ЄРДР від 27.01.2023 за № 12023130000000248 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.4 ст. 191 КК України - задовольнити.

Зобов`язати уповноважених посадових осіб ГУНП в Луганській області, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні №12023130000000248 від 27 січня 2023 року, невідкладно повернути Комунальному підприємству «СЄВЄРОДОНЕЦЬКВОДОКАНАЛ», ЄДРПОУ 35549138, тимчасово вилучене в ході обшуку 23 травня 2023 року за адресою: м. Дніпро, вул. Курсанта Скоробагатько, 5 майно, а саме: дві зв`язки ключів у кількості 3 шт., на яких мається вибитий напис МАЗ (на першій зв`язці на кожному з ключів є вибитий номер 419, на другій зв`язці на кожному з ключів є вибитий номер 463) та зв`язку ключів у кількості 8 шт. (2 металевих, 2 менших за розміром з написом Coral, 2 з написом АХЕ та 2 з вибитою літерою D).

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.01.2024
Оприлюднено25.01.2024
Номер документу116494466
СудочинствоКримінальне
Сутьяке внесені до ЄРДР від 27.01.2023 за № 12023130000000248 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.4 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —206/112/24

Ухвала від 23.01.2024

Кримінальне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Нестеренко Т. В.

Ухвала від 23.01.2024

Кримінальне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Нестеренко Т. В.

Ухвала від 15.01.2024

Кримінальне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Нестеренко Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні