Ухвала
від 17.01.2024 по справі 404/8435/23
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/8435/23

Номер провадження 1-кс/404/123/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 січня 2024 року м. Кропивницький

Слідчий суддя Кіровського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого - ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого СВ ВП №2 (м. Кропивницький) Кропивницького РУП ГУ Національної поліції в Кіровоградській області капітана поліції ОСОБА_3 погоджене прокурором Бобринецького відділу Знам`янської окружної прокуратури ОСОБА_4 про проведення огляду по матеріалам кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42023120040000101 від 14.09.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До Кіровського районного суду м. Кіровограда надійшло клопотання старшого слідчого СВ ВП №2 (м. Кропивницький) Кропивницького РУП ГУ Національної поліції в Кіровоградській області капітана поліції ОСОБА_3 погоджене прокурором Бобринецького відділу Знам`янської окружної прокуратури ОСОБА_4 відповідно якого просив:

- надати дозвіл на проведення огляду об`єкта дослідження, а саме: «Експлуатаційне утримання вул. Садова (від перехрестя з вул. Вишнева до буд.№ 194 по вул. Садова) смт. Компаніївка Кропивницького району Кіровоградської області (Код ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник» - 45230000-8 - Будівництво трубопроводів, ліній зв`язку та електропередач, шосе, доріг, аеродромів і залізничних доріг; вирівнювання поверхонь)» відповідно до договору про закупівлю № 1940 від 14.06.2023 року;

- надати дозвіл на часткове розкриття дорожнього покриття для надання можливості експерту оглянути його фактичне виконання, а також відбору зразків для лабораторних досліджень, руйнівні методи дослідження, що включає комплекс робіт по відбору кернів, вирубок із покриття автомобільної дороги, з метою проведення судової будівельно-технічної експертизи;

- забезпечити відновлення дорожнього покриття у місцях розкриття та у місцях відбору зразків до початкового стану відповідно до п.2.12. Виконавець гарантує можливість експлуатації об`єкта, на якому надавалися послуги, відповідно до Договору протягом гарантійного строку не менше 3-х (трьох років) від дня прийняття наданих послуг Замовником, якщо більший гарантійний строк не встановлений Договором або чинним законодавством України. Умов договору про закупівлю №1940 від 14.06.2023 року.

На обґрунтування клопотання зазначено, що слідчим відділенням відділення поліції №2 (м. Кропивницький) Кропивницького РУП Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023120040000101 від 14.09.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що участю Компаніївської селищної ради встановлено наявність закупівлі № UA-2023-05-11-012550-a щодо придбання послуги «Експлуатаційне утримання вул. Садова (від перехрещення з вул. Вишнева до буд. № 194 по вул. Садова) смт. Компаніївка Кропивницького району Кіровоградської області», за результатами проведення яких укладено договір з ПП «ТЕК Центр» на загальну суму 12 345 784,63 грн. з ПДВ. Під час виконання робіт в період з 14.06.2023 по 01.08.2023 в період дії воєнного стану службові особи ПП «Тек Центр» могли привласнити кошти виділені на утримання вул. Садової смт. Компаніївка, шляхом зловживання своїм службовим становищем. Враховуючи вищевикладене, в діях службових осіб ПП «Тек Центр» вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України.

Так, з метою представництва інтересів держави прокурором вивчено стан законності щодо ефективного та результативного використання бюджетних коштів. Зокрема під час опрацювання інформації, яка міститься у відкритих базах даних мережі інтернет державних закупівель (prozorro.gov.ua), встановлено факти, які свідчать про вчинення розтрати бюджетних коштів, шляхом зловживанням своїм службовим становищем посадовими особами Компаніївської селищної ради, при здійсненні закупівель послуг: Експлуатаційне утримання вул. Садова (від перехрестя з вул. Вишнева до буд.№ 194 по вул. Садова) смт. Компаніївка Кропивницького району Кіровоградської області (Код ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник» - 45230000-8 - Будівництво трубопроводів, ліній зв`язку та електропередач, шосе, доріг, аеродромів і залізничних доріг; вирівнювання поверхонь), відповідно до договору про закупівлю № 1940 від 14.06.2023 року.

Відповідно до відомостей електронної системи публічних закупівель PROZORRO та договорі про закупівлю замовником являється Компаніївської селищної ради код ЄДРПОУ: 04364911, адреса: 28400, Кіровоградська область, Кропивницький район, смт. Компаніївка, вул. Паркова 4. Зазначене дає достатні підстави вважати, що речі і документи, які стосуються проведених закупівель, перебувають або можуть перебувати у володінні ПП «Тек Центр» ЄДРПОУ: 38146939 адреса: 25004, м. Кропивницький вул. Родимцева Генерала 102.

Обґрунтуванням необхідності у проведенні огляду із можливістю його вилучення являється потреба у проведенні експертизи та встановленні об`єктивної істини під час досудового розслідування.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити посилаючись на обставини в ньому викладені.

Крім того, вказав, що після розкриття дорожнього покриття не відбудеться оголення трубопроводів та інших комунікацій, експерту необхідно відібрати зразки для лабораторних досліджень.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає задоволенню частково з таких підстав:

У провадженні СВ ВП №2 (м. Кропивницький) Кропивницького РУП ГУ Національної поліції в Кіровоградській області перебувають матеріали кримінального провадження №42023120040000101 від 14.09.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Відповідно до клопотання судового експерта, якому доручено виконання судової будівельно-технічної експертизи № 4031/23-27, за результатами попереднього вивчення постанови на підставі ст. 69 КПК України, а також п. 2.1. Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України 08.10.1998 № 53/5, заявляю клопотання щодо надання також наступні пункти Науково-методичних рекомендацій, надав клопотання, щодо:

отримати дозвіл уповноваженого органу на часткове розкриття дорожнього покриття для надання можливості експерту оглянути його фактичне виконання.

залучити сертифікованих фахівців для проведення робіт з розкриття дорожнього покриття, а також відбору зразків для лабораторних досліджень його контрольованих показників.

забезпечити відновлення дорожнього покриття у місцях розкриття та у місцях відбору зразків до початкового стану.

для можливості надання відповіді по четвертому питанню, надати протокол лабораторних випробувань відібраних зразків дорожнього покриття по об`єкту: «Експлуатаційне утримання вул. Садова (від перехрестя з вул. Вишнева до буд.№ 194 по вул. Садова) смт. Компаніївка Кропивницького району Кіровоградської області (Код ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник» - 45230000-8 - Будівництво трубопроводів, ліній зв`язку та електропередач, шосе, доріг, аеродромів і залізничних доріг; вирівнювання поверхонь)» відповідно до договору про закупівлю №1940 від 14.06.2023, з врахуванням вимог пункту 21.9 ДБН В.2.3-4:2015 Автомобільні дороги. Частина І. Проектування. Частина II. Будівництво. Зміна №1, Зміна №2.

надати на огляд об`єкт дослідження, забезпечити присутність представників Виконавця робіт та належними умовами для проведення огляду, а саме: вільним доступом до об`єкту, можливістю безперешкодного огляду, можливістю проведення фотозйомки.

Згідно із ч. 2 ст. 237 КПК України, огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно із правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Відповідно до ч. ч. 1, 5 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 235 КПК ухвала про дозвіл на обшук повинна містити підстави для обшуку, відомості про речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук та інше.

Згідно ч. 7 ст. 237 КПК України при огляді слідчий, прокурор або за їх дорученням залучений спеціаліст має право проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення оглянутого місця чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати речі і документи, які мають значення для кримінального провадження.

Відповідно до п. 3.9. Інструкції «Про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень"(далі Інструкція), якщо необхідно провести огляд об`єкта за його місцезнаходженням, орган (особа), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта) (замовив(ла) дослідження), повинен(на) забезпечити прибуття експерта, а в разі потреби викликати учасників процесу або інших осіб.

Відповідно до п. 4.12. Інструкції, при проведенні дослідження експерт повинен уживати заходів щодо збереження наданих на експертизу об`єктів, аби не допустити їх знищення або пошкодження. Якщо за характером дослідження зберегти об`єкт неможливо, а в документі про призначення експертизи (залучення експерта) відсутній дозвіл на пошкодження (знищення) цього об`єкта, то на його пошкодження чи знищення має бути отримана письмова згода органу (особи), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта). Тотожні вимоги містяться і розділі Інструкції щодо прав та обов`язків експерта: під час проведення експертизи об`єкт (об`єкти) дослідження може(уть) бути пошкоджений(і) або знищений(і), у документі про призначення експертизи (залучення експерта) повинен міститися дозвіл на його пошкодження або знищення.

Слідчий суддя повинен забезпечити не тільки повноту і всебічність у кримінальному провадженні, але й гарантувати власнику/володільцю майна забезпечення закріпленого у нього права гарантованого п. 1 ч. 1 ст. 1 протоколу Європейської Конвенції щодо захисту прав та основоположних свобод громадян, на мирне володіння майном. Таким чином, повинен бути застосований найменш руйнівний з методів, так-як вирубка покриття автомобільної дороги може негативно позначитись на конструктивну цілісність.

З урахуванням вище наведених застережень, слідчий суддя вважає, що матеріали клопотання містять достатні дані для задоволення клопотання слідчого в частині надання дозволу на проведення огляду об`єкта дослідження, а саме: «Експлуатаційне утримання вул. Садова (від перехрестя з вул. Вишнева до буд.№ 194 по вул. Садова) смт. Компаніївка Кропивницького району Кіровоградської області (Код ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник» - 45230000-8 - Будівництво трубопроводів, ліній зв`язку та електропередач, шосе, доріг, аеродромів і залізничних доріг; вирівнювання поверхонь)» відповідно до договору про закупівлю №1940 від 14.06.2023 року з частковим розкриттям дорожнього покриття для надання можливості експерту оглянути його фактичне виконання, а також відбору зразків для лабораторних досліджень з застосуванням руйнівних методів дослідження, що включає комплекс робіт по відбору кернів, вирубок із покриття автомобільної дороги, з метою проведення судової будівельно-технічної експертизи.

Вимога клопотання, що стосується забезпечення відновлення дорожнього покриття у місцях розкриття та у місцях відбору зразків до початкового стану відповідно до умов договору про закупівлю №1940 задоволенню не підлягає, оскільки контроль за виконанням умов договору не входить до компетенції слідчого судді.

Відтак, клопотання слідчого підлягає задоволенню частково.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 206, 233 - 236, 237, 309, 369-372, 376, 532 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання - задовольнити частково.

Надати дозвіл на проведення огляду об`єкта дослідження, а саме: «Експлуатаційне утримання вул. Садова (від перехрестя з вул. Вишнева до буд.№ 194 по вул. Садова) смт. Компаніївка Кропивницького району Кіровоградської області (Код ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник» - 45230000-8 - Будівництво трубопроводів, ліній зв`язку та електропередач, шосе, доріг, аеродромів і залізничних доріг; вирівнювання поверхонь)» відповідно до договору про закупівлю №1940 від 14.06.2023 року з частковим розкриттям дорожнього покриття для надання можливості експерту оглянути його фактичне виконання, а також відбору зразків для лабораторних досліджень з застосуванням руйнівних методів дослідження, що включає комплекс робіт по відбору кернів, вирубок із покриття автомобільної дороги, з метою проведення судової будівельно-технічної експертизи

В задоволенні решти вимог - відмовити.

Дія ухвали починається з дня її постановлення, протягом місяця, тобто до 17.02.2024 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Кіровського

районного суду

м.Кіровограда ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.01.2024
Оприлюднено25.01.2024
Номер документу116494893
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення огляду по матеріалам кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42023120040000101 від 14.09.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —404/8435/23

Ухвала від 08.02.2024

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 17.01.2024

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 03.10.2023

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 11.10.2023

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 03.10.2023

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 03.10.2023

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 03.10.2023

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні