Вирок
від 19.01.2024 по справі 308/23193/23
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/23193/23

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 січня 2024 року м. Ужгород

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

за участю прокурора ОСОБА_2 ,

обвинуваченого ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

секретаря судового засідання ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Ужгород кримінальне провадження відносно:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та мешканця АДРЕСА_1 , українця, громадянина України, освітою середньою, одруженого, тимчасово не працюючого, раніше не судимого, обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 246 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

25.07.2023 близько 12:10 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , діючи з порушенням вимог ст. ст. 4, 24, 67, 69 Лісового Кодексу України, ст. ст. 5, 12 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища", ст. 26 Закону України "Про природно-заповідний фонд України", Положення про загальнозоологічний заказник загальнодержавного значення "Великодобропський", затвердженого наказом Міністерства екології та природніх ресурсів № 206 від 30.03.2012, порушуючи встановлений порядок охорони, раціонального використання та відтворення лісу, без спеціального дозволу, який посвідчується відповідним документом, виданим уповноваженим органом, тобто діючи незаконно, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки, і бажаючи їх настання, тобто діючи з прямим умислом, прагнучи задовольнити особисті потреби за рахунок вилучення майна, тобто діючи з корисливим мотивом та метою, перебуваючи у кварталі 16 виділу 1 Великодобронського лісництва філії "Ужгородське лісове господарство" державного підприємства "Ліси України", що належить до загальнозоологічного заказника загальнодержавного значення «Великодобропський» регіонального ландшафтного парку місцевого значення «Притисянський», тобто є об`єктом природно-заповідного фонду, розташованого за адресою: Закарпатська обл., Ужгородський р-н, Великодобронська гром., с. Велика Добронь, координати системи GPS застосунку «Googie Mars»: 48.433882, 22.418137, де шляхом спилювання за допомогою ручної пили, повністю відокремив стовбур від кореня одного сироростучого дерева породи "дуб звичайний" з діаметром пня біля шийки кореня 57 см, тобто вчинив порубку дерева, чим завдав Великодобронській громаді Ужгородського р-ну Закарпатської області шкоду на загальну суму 259 048,90 гри., тобто спричинив тяжкі наслідки.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 свою вину в скоєному правопорушенні визнав повністю, щиро розкаявся та показав, що дійсно 25.07.2023 року, близько 12.10 год., перебуваючи в лісі, шляхом повного відокремлення стовбура від кореня у спосіб спилювання, за допомогою ручної пили зрізав дерево породи "дуб звичайний".

Оскільки прокурор, обвинувачений, його захисник не заперечили щодо фактичних обставин справи, враховуючи те, що обвинувачений ОСОБА_3 визнав свою вину у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення в повному обсязі за обставин, викладених у обвинувальному акті, та беручи до уваги встановлення судом того факту, що учасники судового провадження, в тому числі обвинувачена, правильно розуміють зміст цих обставин і відсутні сумніви щодо добровільності їх позиції, роз`яснивши їм положення ч. 3 ст. 349 КПК України про те, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оспорювати фактичні обставини провадження у апеляційному порядку, а також приписи ч. 2 ст. 394 КПК України щодо особливостей апеляційного оскарження, вислухавши думку учасників судового провадження, які не заперечували проти розгляду кримінального провадження в порядку, передбаченому ч. 3 ст. 349 КПК України, суд визнав недоцільним дослідження доказів стосовно тих фактичних обставин провадження, які ніким не оспорюються, обмежившись допитом обвинуваченого ОСОБА_3 та дослідженням документів, які характеризують особу обвинуваченого.

Суд, обмежившись допитом обвинуваченого ОСОБА_3 , щирим визнанням вини у вчиненому приходить до висновку, що його дії органом досудового розслідування за ч. 4 ст. 246 КК України кваліфіковано вірно, як незаконна порубка дерев на об`єктах природно-заповідного фонду, що спричинила тяжкі наслідки.

Обираючи вид і міру покарання обвинуваченому ОСОБА_3 , суд враховує тяжкість кримінального правопорушення, дані про особу винного, який є одруженим, та є інвалідом третьої групи.

Пом`якшуючими покарання обставинами є його щире каяття у вчиненому та активне сприяння в розкритті кримінального правопорушення.

Обтяжуючих покарання обставин судом не встановлено.

Великодобронською громадою Ужгородського р-ну Закарпатської області подано цивільний позов про стягнення з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 суми шкоди в розмірі 259048,90 грн.

Оскільки представник позивача в судове засідання не з`явився, фактично вимоги позову не підтримував, а тому цивільний позов Великодобронської громади Ужгородського р-ну Закарпатської області слід залишити без розгляду.

Судові витрати відсутні.

Речові докази відсутні.

Керуючись ст.ст. 370, 373 КПК України суд,-

УХВАЛИВ:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 246 КК України та призначити покарання у виді 5 (п`яти) років позбавлення волі.

На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_3 звільнити від відбування призначеною основного покарання з випробуванням, строком на 1 (один) рік.

Покласти на засудженого ОСОБА_3 у відповідності до ст. 76 КК України слідуючі обов`язки:

- періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Запобіжний захід засудженому ОСОБА_3 до набрання вироком законної сили не обирати.

Вирок може бути оскаржено до Закарпатського апеляційного суду через Ужгородський міськрайонний суд протягом 30 днів з дня його проголошення.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.01.2024
Оприлюднено25.01.2024
Номер документу116503612
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти довкілля Незаконна порубка лісу

Судовий реєстр по справі —308/23193/23

Вирок від 19.01.2024

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бедьо В. І.

Ухвала від 29.12.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бедьо В. І.

Ухвала від 18.01.2024

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бедьо В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні