Ухвала
від 23.01.2024 по справі 910/14981/23
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116 (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про залишення апеляційної скарги без руху

"23" січня 2024 р. Справа№ 910/14981/23

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Яковлєва М.Л.

суддів: Тищенко О.В.

Шаптали Є.Ю.

розглянувши матеріали апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю «Підприємство «Альянс»

на рішення Господарського суду міста Києва від 05.12.2023, повний текст якого складений 05.12.2023,

у справі № 910/14981/23 (суддя Кукрдельчук І.Д.)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Пері Україна»

до 1. Товариства з обмеженою відповідальністю «Підприємство «Альянс»

2. Товариства з обмеженою відповідальністю «Укрстрой Сервіс»

про стягнення 136 784,28 грн,-

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду міста Києва від 05.12.2023 у справі № 910/14981/23 позовні вимоги задоволені повністю. Присуджено стягнути солідарно з Товариства з обмеженою відповідальністю «Підприємство «Альянс» та Товариства з обмеженою відповідальністю «Укрстрой Сервіс» на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Пері Україна»: 136 784 (сто тридцять шість тисяч сімсот вісімдесят вісім) грн. 28 коп. заборгованості; 2 684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн. судового збору та 7 500 (сім тисяч п`ятсот) грн. 00 коп.

Не погоджуючись із рішенням суду першої інстанції, Товариство з обмеженою відповідальністю «Підприємство «Альянс» звернулось до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення Господарського суду міста Києва від 05.12.2023 у справі № 910/14981/23 та ухвалити нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог відмовити.

Згідно з витягом з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 01.01.2023, справу № 910/14981/23 передано на розгляд колегії суддів у складі: Яковлєв М.Л. - головуючий суддя; судді: Тищенко О.В., Шаптала Є.Ю.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 04.01.2024 витребувано у Господарського суду міста Києва матеріали справи № 910/14981/23, а також відкладено вирішення питань, пов`язаних з рухом апеляційної скарги, до надходження матеріалів справи № 910/14981/23.

15.01.2024 до Північного апеляційного господарського суду надійшли матеріали вказаної справи.

Дослідивши матеріали справи та матеріали апеляційної скарги, колегія суддів дійшла наступного висновку.

Відповідно до вимог ст. 256 ГПК України, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Матеріалами справи та апеляційної скарги підтверджується, що оскаржуване рішення ухвалене 05.12.2023 (а.с.232), його повний текст складений 05.12.2023 (а.с.236), а направлене учасникам справи 06.12.2023 (а.с.236). Проте матеріали справи не містять доказів отримання скаржником копії зазначеного рішення.

Таким чином, граничним терміном 20-денного строку для подання апеляційної скарги у даній справі є 25.12.2023.

Разом з тим, відповідач подав до суду вказану апеляційну скаргу засобами поштового зв`язку 26.12.2023 (згідно з відміткою на конверті, в якому скарга надійшла до суду), тобто з пропуском 20-денного строку з дня складання повного тексту оскаржуваного судового рішення.

При цьому, відповідач має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду за умови подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня вручення йому повного тексту рішення суду (п.1 ч.2 ст.256 ГПК України).

Проте, як вбачається з матеріалів апеляційної скарги, відповідачем не порушено питання про поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Відповідно до ч. 3 ст. 260 ГПК України, апеляційна скарга залишається без руху також у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених статтею 256 цього Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду апеляційної інстанції із заявою про поновлення строку або вказати інші підстави для поновлення строку.

Також, у відповідності до ч.3 ст.258 ГПК України, до апеляційної скарги додаються:

1) довіреність або інший документ, що посвідчує повноваження представника, якщо скарга подана представником і в справі немає підтвердження його повноважень;

2) докази сплати судового збору;

3) докази надсилання копії скарги іншій стороні у справі;

4) докази, що підтверджують дату отримання копії оскаржуваного судового рішення суду першої інстанції, за наявності.

Згідно із ч.2 ст.123 ГПК України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Статтею 4 Закону України «Про судовий збір» в редакції, чинній на дату звернення з цією апеляційною скаргою, при зверненні до господарського суду встановлені ставки судового збору в таких розмірах:

- за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

- за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

- за подання до господарського суду апеляційної скарги на рішення суду; апеляційних скарг у справі про банкрутство; заяви про перегляд судового рішення у зв`язку з нововиявленими обставинами 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги;

- за подання апеляційної і касаційної скарги на ухвалу суду; заяви про приєднання до апеляційної чи касаційної скарги на ухвалу суду 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі (ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір»).

Враховуючи викладені приписи закону та те, що:

- предметом розгляду у цій справі є майнова вимога (стягнення 136 784,28 грн);

- позовна заява подана у вересні 2023 року;

- прожитковий мінімум, який був встановлений станом на 01.01.2023, становить 2 684 грн;

- апеляційна скарга подана засобами поштового зв`язку,

при зверненні до суду з цією апеляційною скаргою судовий збір мав бути сплачений в розмірі 4 026,00 грн. (2 684 грн. * 150%).

Однак, скаржником не надано доказів сплати судового збору у зазначеному розмірі.

Крім того, відповідно до ст.259 ГПК України особа, яка подає апеляційну скаргу, надсилає іншим учасникам справи копію цієї скарги і доданих до неї документів, які у них відсутні, листом з описом вкладення.

З доданих до апеляційної скарги скаржником доказів надсилання копії апеляційної скарги та доданих до неї документів іншим учасникам справи (а саме - з опису вкладення) слідує, що позивачу (Товариству з обмеженою відповідальністю «Пері Україна») апеляційна була надіслана за адресою: а/с 82, м. Київ, 03142. Проте, як вбачається з матеріалів справи та Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, адресою реєстрації позивача є: вул. Об`їзна дорога, 60, м. Бровари, Київська обл., 07400.

Отже, вищенаведене є підставою для залишення апеляційної скарги без руху у відповідності до ст.260 ГПК України.

Крім того, відповідно до ч. 2 ст. 260 ГРК України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 258 цього Кодексу, а також подана особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу.

Згідно з абз. 2 ст. 174 ГПК України, суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху також у разі, якщо позовну заяву подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

Відповідно до ч. 6 ст. 6 ГПК України, адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Здійснивши запит на отримання інформації про наявність зареєстрованого Електронного кабінету ЄСІТС (відповідь №423541 додано до матеріалів справи) колегією суддів встановлено, що Товариством з обмеженою відповідальністю «Підприємство «Альянс» (код ЄДРПОУ 34384136) не виконано вимоги ч. 6 ст. 6 ГПК України та не зареєстровано Електронний кабінет в підсистемі Електронний суд ЄСІТС.

Отже, апеляційна скарга Товариства з обмеженою відповідальністю «Підприємство «Альянс» на рішення Господарського суду міста Києва від 05.12.2023 у справі № 910/14981/23 року підлягає залишенню без руху на основі вищезазначених приписів процесуального законодавства з підстави неподання клопотання про поновлення про поновлення строку апеляційного оскарження, документів, які підтверджують сплату судового збору у встановленому законом порядку і розмірі, доказів направлення копії апеляційної скарги позивачу, а також з підстави відсутності у апелянта зареєстрованого Електронного кабінету в підсистемі Електронний суд ЄСІТС.

Враховуючи викладене, для усунення недоліків скаржнику протягом десяти днів з дня вручення ухвали слід подати:

- заяву/клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження із зазначенням підстав пропуску строку;

- докази сплати судового збору у розмірі 4 026,00 грн;

- докази надсилання копії апеляційної скарги та доданих до неї документів позивачу (Товариству з обмеженою відповідальністю «Пері Україна»);

- відомості щодо наявності у апелянта зареєстрованого Електронного кабінету в підсистемі Електронний суд ЄСІТС.

На підставі викладеного та керуючись статтями 113, 116, 119, 174, 234, 235, 256, 260, 270, 281 ГПК України, Північний апеляційний господарський суд, -

У Х В А Л И В:

1. Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Підприємство «Альянс» на рішення Господарського суду міста Києва від 05.12.2023 у справі № 910/14981/23 - залишити без руху.

2. Повідомити Товариство з обмеженою відповідальністю «Підприємство «Альянс» про те, що воно має право усунути встановлені при поданні апеляційної скарги недоліки протягом 10 днів з дня вручення ухвали про залишення апеляційної скарги без руху, шляхом подання до суду апеляційної інстанції:

- заяви/клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження із зазначенням підстав пропуску строку;

- доказів сплати судового збору у розмірі 4 026,00 грн;

- доказів надсилання копії апеляційної скарги та доданих до неї документів позивачу (Товариству з обмеженою відповідальністю «Пері Україна»);

- відомостей щодо наявності у апелянта зареєстрованого Електронного кабінету в підсистемі Електронний суд ЄСІТС

3. Попередити Товариство з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Альфа-Гарант», що невиконання у встановлений строк вимог цієї ухвали є підставою для відмови у відкритті апеляційного провадження.

4. Звернути увагу учасників справи, що у відповідності до абз.1 ч.6 ст.6 Господарського процесуального кодексу України адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку

5. Копію даної ухвали надіслати апелянту.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя М.Л. Яковлєв

Судді О.В. Тищенко

Є.Ю. Шаптала

Дата ухвалення рішення23.01.2024
Оприлюднено25.01.2024
Номер документу116507757
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 136 784,28 грн

Судовий реєстр по справі —910/14981/23

Ухвала від 05.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 23.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 04.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Рішення від 05.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 25.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні