Ухвала
від 24.01.2024 по справі 910/19556/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Капітана Володимира Кісельова, 1, м. Полтава, 36000, тел. (0532) 61 04 21E-mail: inbox@pl.arbitr.gov.ua, https://pl.arbitr.gov.ua/sud5018/Код ЄДРПОУ 03500004

УХВАЛА

24.01.2024 Справа № 910/19556/23

Суддя Господарського суду Полтавської області Дмитро Сірош, розглянувши матеріали судового доручення Земельного суду міста Кельн

про вручення Товариству з обмеженою відповідальністю "Грейд - Плюс" копії заяви на визначення розміру витрат від 23.06.2022 та копії рішення суду про визначення розміру витрат від 22.08.2023 з додатком

УСТАНОВИВ:

22.12.2023 до Господарського суду міста Києва надійшло судове доручення Земельного суду міста Кельн (направленого через Центральне міжрегіональне Управління Міністерства Юстиції (м. Київ) про вручення Товариству з обмеженою відповідальністю "Грейд - Плюс" копії заяви на визначення розміру витрат від 23.06.2022 та копії рішення суду про визначення розміру витрат від 22.08.2023 з додатком, посилаючись на Конвенцію про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або некомерційних справах 1965 року.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 08.01.2024 матеріали судового доручення, долучені до листа Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Міністерства юстиції України № 341-м-ін-341/23 від 18.12.2023 передано за підсудністю до Господарського суду Полтавської області.

Відповідно до протоколу авторозподілу матеріали судового доручення передані Судді Дмитру Сірошу.

Відповідно до частин 1 та 2 статті 369 Господарського процесуального кодексу України, суд виконує доручення іноземних судів щодо надання правової допомоги - вручення викликів до суду чи інших документів, допит сторін чи свідків, проведення експертизи чи огляду на місці, вчинення інших процесуальних дій, передані їм у порядку, встановленому міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо його не укладено, - дипломатичними каналами.

Судове доручення не приймається до виконання, якщо воно:

1) може призвести до порушення суверенітету України або створити загрозу її національній безпеці;

2) не належить до юрисдикції цього суду;

3) суперечить закону або міжнародному договору, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Обставини, визначені частиною 2 статті 369 Господарського процесуального кодексу України, за наявності яких судове доручення не приймається до виконання, судом не встановлені.

За приписами частини 1 статті 370 Господарського процесуального кодексу України, доручення іноземного суду про вручення виклику до суду чи інших документів виконується у судовому засіданні або уповноваженим працівником суду за місцем проживання (перебування, місцем роботи) фізичної особи чи місцезнаходженням юридичної особи.

Пунктом 3.1 Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженою наказом Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації України від 27.06.2008 № 1092/5/54 (далі по тексту - Інструкція), закріплено, що доручення іноземного компетентного органу про вручення документів, про отримання доказів, про виконання інших процесуальних дій виконуються відповідно до чинного законодавства України з урахуванням положень міжнародного договору України, на підставі якого воно надійшло.

Відповідно до пункту 3.4 Інструкції міжрегіональне управління, отримавши від Мін`юсту іноземне доручення про вручення документів, про надання доказів, про виконання інших процесуальних дій, протягом чотирнадцяти календарних днів з дня отримання направляє доручення до суду України за місцем проживання фізичної особи, за місцезнаходженням юридичної особи або за місцем виконання процесуальних дій, яких стосується доручення.

Якщо заходами, зазначеними в підпункті 3.5.4, установлено місце проживання особи, що перебуває поза юрисдикцією суду України, яким отримано доручення, цей суд у межах відповідної області, міст Києва та Севастополя чи Автономної Республіки Крим пересилає доручення для виконання до відповідного суду України, інформуючи про це міжрегіональне управління, від якого надійшло доручення. Якщо ж нове місце проживання розташоване поза межами відповідної області, міст Києва та Севастополя чи Автономної Республіки Крим, - доручення спрямовується через міжрегіональне управління з повідомленням Мін`юсту (пункт 3.5.5. Інструкції).

Судове доручення суду міста Кельн підлягає виконанню у судовому засіданні з викликом представника Товариства з обмеженою відповідальністю "Грейд - Плюс".

Керуючись статтями 233, 369, 370 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Прийняти судове доручення суду міста Кельн про вручення документів Товариству з обмеженою відповідальністю "Грейд - Плюс" до виконання.

Призначити судове засідання з виконання доручення іноземного суду на 07.02.2024 14:30.

Судове засідання з приводу виконання доручення іноземного суду про вручення документів відбудеться у приміщенні Господарського суду Полтавської області за адресою: м. Полтава, вул. Капітана Володимира Кісельова, 1, зал № 50.

Викликати до Господарського суду Полтавської області уповноваженого представника Товариства з обмеженою відповідальністю "Грейд - Плюс" для отримання документів. Явку представника визнати обов`язковою.

Роз`яснити Товариству з обмеженою відповідальністю "Грейд - Плюс", що відповідно до положень частин 5, 6 статті 370 Господарського процесуального кодексу України у разі відмови особи отримати виклик до суду чи інші документи, що підлягають врученню за дорученням іноземного суду, суддя, уповноважений працівник суду, представник адміністрації місця тримання особи робить відповідну позначку на документах, що підлягають врученню. У такому разі документи, що підлягають врученню за дорученням іноземного суду, вважаються врученими. У разі неявки до суду без поважних причин особи, яку належним чином повідомлено про день, час та місце судового засідання, якій мають бути вручені виклик до суду чи інші документи за дорученням іноземного суду, такі документи вважаються врученими.

Суддя Дмитро СІРОШ

Дата ухвалення рішення24.01.2024
Оприлюднено26.01.2024
Номер документу116510243
СудочинствоГосподарське
Сутьвизначення розміру витрат від 22.08.2023 з додатком

Судовий реєстр по справі —910/19556/23

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Сірош Д.М.

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Сірош Д.М.

Ухвала від 24.01.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Сірош Д.М.

Ухвала від 08.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Плотницька Н.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні