Рішення
від 24.01.2024 по справі 285/3825/23
НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

Іменем України

Справа № 285/3825/23

провадження у справі № 2/0285/122/24

24 січня 2024 року м. Звягель

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді Сусловця М.Г.

секретаря судового засідання Величко К.Б.,

розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження цивільну справу

за позовом Комунального підприємства Звягельської міської ради «Звягельтепло»

до ОСОБА_1

про стягнення заборгованості за комунальну послугу, -

ВСТАНОВИВ:

У червні 2023 року КП Звягельської міської ради «Звягельтепло» звернулось до суду із зазначеним позовом, у якому просить стягнути з ОСОБА_1 заборгованості за комунальну послугу в сумі 15 117 грн. 68 коп.

Представник позивач у судове засідання не прибула, подала письмову заяву, у якій зазначила, що заявлені вимоги підтримує в повному обсязі і просить позов задовольнити, розглядати справу у її відсутність.

Відповідач в судове засідання не прибув. Про час і місце розгляду справи повідомлений в порядку, визначеному розділом І глави 7 ЦПК України, про причини повторної неявки до суду не повідомив, у встановлений строк відзив на позов не подав, належної зацікавленості у розгляді справи не виявив.

За таких обставин, керуючись ч. 1 ст. 280 ЦПК України, суд вважає за можливе розглянути справу у відсутності відповідача та ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, оскільки позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Враховуючи неявку в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, відповідно до положень ч. 2 ст. 247 ЦПК України, повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи та подані докази, з`ясувавши всі обставини справи в їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є співвласником квартири АДРЕСА_1 на підставі свідоцтва про спадщину за законом від 24.05.2007. 01.12.2018 між ОСОБА_1 та КП Новоград-Волинської міської ради «Новоград-Волинськтеплокомуненерго», яке перейменовано на КП Звягельської міської ради «Звягельтепло» було укладено договір № 640 про надання населенню послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води та відкрито особовий рахунок № НОМЕР_1 .

Згідно з ч.4 ст 319 ЦК України власність зобов`язує.

Квартира розташована в багатоквартирному будинку та забезпечується послугами централізованого опалення.

Послуги з постачання теплової енергії відповідачу надаються безперебійно в порядку, визначеному Законом України «Про житлово-комунальні послуги» (далі по тексту - Закон). Жодних заперечень за весь час надання послуг щодо якості чи кількості наданих послуг, або про відмову від їх надання від відповідача на адресу підприємства не надходило.

Із наданого позивачем розрахунку вбачається, що за період з жовтня 2021 року по квітень 2023 року включно заборгованість за надані послуги з теплопостачання по особовому рахунку № НОМЕР_1 становить 15 117 грн. 68 коп, яка складається з:

14 567 грн. 13 коп. за послуги з постачання теплової енергії за період з жовтня 2021 року по квітень 2023 року включно;

32 грн. 92 коп. за обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку за ІІІ квартал 2021 року;

517 грн. 63 коп. плати за абонентське обслуговування за період з вересня 2021 року по квітень 2023 року включно.

Незважаючи на неодноразові попередження про виникнення заборгованості за отриману теплову енергію та необхідності її погашення, відповідач суму заборгованості не погасив.

Між сторонами виникли правовідносини з приводу постачання теплової енергії, які регулюються Законом, Законом України «Про теплопостачання», Правилами надання послуг з постачання теплової енергії і типовими договорами про надання послуги з постачання теплової енергії, затвердженими постановою КМУ №830 від 21.08.2019 (далі по тексту- Правила).

Згідно зі статтею 1 Закону житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та перебування осіб у жилих і нежилих приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил; комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на задоволення потреби фізичної чи юридичної особи у забезпеченні холодною та гарячою водою, водовідведенням, газо- та електропостачанням, опаленням, а також вивезення побутових відходів у порядку, встановленому законодавством.

Цивільні обов`язки виконуються у межах, встановлених договором або актом цивільного законодавства, особа не може бути примушена до дій, вчинення яких не є обов`язковим для неї (ст.14 ЦК України). Зазначене свідчить, що критерії правомірності примусу суб`єкта цивільного права до певних дій (бездіяльності), пов`язується з тим, що відповідні дії (бездіяльність) мають бути обов`язковими для такого суб`єкта.

Відповідно до ч.1 ст.714 ЦК України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Тлумачення як положень ч.1 ст.714, так і інших норм глави 54 ЦК, дозволяє стверджувати, що по своїй суті договір, на підставі якого відбувається постачання теплової енергії споживачу, є видом договору купівлі-продажу. Такий же висновок можливо зробити й при тлумаченні норм, закріплених в Закону.

Згідно Правил точками розподілу у багатоквартирному будинку, в яких здійснюється передача послуги централізованого опалення від виконавця споживачеві є, - відгалуження від стояків у межах квартири.

Підведення централізованого опалення до стояка в межах Квартири свідчить про виконання послуг позивачем. Таким чином, Звягельтепло виконало свої зобов`язання щодо надання послуг централізованого опалення, а відповідач незалежно від споживання цієї послуги, або відмови від її споживання, зобов`язаний оплатити надані послуги.

Власники квартир багатоквартирних будинків є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку (ст.382 ЦК України) і зобов`язанні брати участь у загальних витратах, пов`язаних з утриманням будинку та прибудинкових територій відповідно до своєї частки у майні будинку.

Обов`язок відповідача своєчасно оплачувати надані послуги з централізованого опалення за встановленими тарифами та у певні строки встановлені ст.ст.7,9 Закону, ст.19 Закону України «Про теплопостачання» та ст.68 ЖК України.

Крім того, згідно ст.162 ЖК України, Правилами користування житловими будинками, затвердженими постановою КМУ №45 від 24.01.2006, наймач (власник) квартири зобов`язаний укласти договори про надання житлово-комунальних послуг, підготовлені виконавцем відповідно до Типового договору, своєчасно вносити квартирну плату і плату за комунальні послуги.

Згідно ст.11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають також із дій осіб, які породжують ці права та обов`язки і такою дією є реальне надання послуг та їх споживання і часткова оплата боржником.

Нормами Закону передбачено, що у разі відмови споживача оплачувати споживання теплової енергії заборгованість стягується в судовому порядку.

Аналіз зазначених норм законодавства дає підстави для висновку про те, що споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними.

З 01.05.2019 змінами до Закону було запроваджено новий перелік житлово-комунальних послуг, зокрема віднесено послугу з постачання теплової енергії, яка складається з плат за послугу, що розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів на комунальну послугу та обсягу її спожиття; за абонентське обслуговування (граничний розмір якої визначається КМУ) та за обслуговування, поточний ремонт внутрішньобудинкових систем будинку.

Будучи споживачем послуг з постачання теплової енергії, відповідач ухиляється від укладення відповідного договору зі Звягельтепло, проте від отримання послуг не відмовлявся, питання про облаштування у квартирі індивідуальної системи опалення не порушував та продовжує споживати надані послуги.

У травні 2021 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» від 03.12.2020 №1060 (далі по тексту - Закон №1060), яким внесено зміни, зокрема, до Закону (який є спеціальним нормативно-правовим актом), Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», та ряду інших законів України.

Так, Законом №1060 внесено зміни до організації моделі договірних відносин, а саме запроваджено укладання публічного договору приєднання.

Тобто, що стосується багатоквартирних будинків: у разі якщо співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали з виконавцем комунальної послуги відповідний договір, з ними укладається індивідуальний договір про надання комунальної послуги, що є публічним договором приєднання. Такі договори вважаються укладеними, якщо протягом 30 днів з дня опублікування тексту договору на офіційному веб-сайті виконавця послуги співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали відповідний договір з виконавцем комунальної послуги.

Форма Договору між споживачем (мешканцем) та виконавцем послуг є публічною офертою, тобто фактично діє за замовчуванням, якщо Споживач офіційно не відмовився від надання комунальної послуги. Тобто, навіть, якщо у Споживача на руках немає паперового примірника Договору, Він має такі самі права та обов`язки стосовно отримання зазначених послуг, як і усі інші споживачі, які вже отримали свої примірники договорів.

Фактом приєднання споживача до умов індивідуального договору (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які свідчать про його бажання укласти договір, зокрема надання виконавцю підписаної заяви-приєднання, сплата рахунка за надані послуги, факт отримання послуги.

Власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом (ст.322 ЦК України). До таких витрат належать витрати, пов`язані зі зберіганням майна, його ремонтом, забезпеченням збереження його властивостей тощо. Невиконання власником свого обов`язку по утриманню своєї власності може створювати небезпеку для третіх осіб. Опалення є однією із витрат, пов`язаною зі зберіганням нерухомого майна, а отже оплата за ці надані послуги для сталого функціонування приміщення є обов`язком власника.

Під час розгляду справи встановлено, що відповідач не здійснює оплату наданих йому послуг з централізованого опалення, має заборгованість по оплаті вартості наданих позивачем та отриманих відповідачем послуг. Належних та допустимих доказів на підтвердження того, що послуги з централізованого опалення ОСОБА_1 не надавались або надавались неналежної якості або в кількості менший, ніж позивачем нараховані, стороною відповідача, у передбаченому ст.ст.12,81 ЦПК України порядку, суду не надано. Доказів на спростування розміру заборгованості відповідач не надав, документів, які підтверджують сплату боргу, матеріали справи не містять.

Статтею 81 ЦПК України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Стандарти доказування є важливим елементом змагальності процесу. Якщо сторона не подала достатньо доказів для підтвердження певної обставини, то суд робить висновок про її недоведеність.

Відповідно до ст.ст.525, 526, 530 ЦК України одностороння відмова від виконання зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, зобов`язання має виконуватись відповідно до умов договору та вимог закону.

Оскільки позивачем надано достатні та належні докази на підтвердження існування заборгованості у відповідача за користування наданими послугами, а також враховуючи його позицію, який не оспорив ні суму позову, ні правильність проведеного позивачем розрахунку, ні підстав, з яких позов заявлений, суд приходить до висновку про наявність правових підстав для задоволення позовних вимог у повному обсязі.

З відповідача також належить стягнути судовий збір, понесений позивачем при подачі позову.

Керуючись статтями 4, 12, 13, 76-81, 141, 259, 263-265 ЦПК України -

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП - НОМЕР_2

на користь Комунального підприємства Звягельської міської ради «Звягельтепло»

заборгованість за послуги з постачання теплової енергії, внесків за обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку і абонентську плату

на загальну суму 15 117 грн. 68 коп. та судовий збір в розмірі 2684 грн.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом 30 днів з дня його проголошення, а позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в загальному порядку.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Житомирського апеляційного суду протягом 30 (тридцяти) днів з дня складення повного судового рішення.

Головуючий М.Г. Сусловець

Дата ухвалення рішення24.01.2024
Оприлюднено26.01.2024
Номер документу116527333
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за комунальну послугу

Судовий реєстр по справі —285/3825/23

Рішення від 24.01.2024

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Сусловець М. Г.

Ухвала від 20.06.2023

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Сусловець М. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні