Ухвала
від 25.01.2024 по справі 638/1168/24
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/1168/24

Провадження № 1-кс/638/408/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 січня 2024 року Дзержинський районний суд м. Харкова у складі:

слідчого судді: ОСОБА_1 ,

за участю секретаря: ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Харкові представника ТОВ «Річленд Інвест» на бездіяльність ХРУП №3 ГУНП в Харківській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР,

встановив:

До Дзержинського районного суду м. Харкова надійшла скарга представника ТОВ «Річленд Інвест», згідно якої останній просить зобов`язати уповноважену особу Харківського районного управління поліції №3 ГУ НП в Харківській області внести відомості до ЄРДР згідно із заявою від 29.12.2023 року про вчинення кримінального правопорушення службовими особами ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області, передбаченого ч.1 ст. 367 КК України.

Скаргу обґрунтовує тим, що 29.12.2023 року звернувся через поштовий зв`язок до ХРУП №3 ГУНП в Харківській області із заявою про вчинення кримінального правопорушення службовими особами ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області, передбаченого ч.1 ст. 367 КК України, однак відомості про вчинення кримінального правопорушення не внесені до ЄРДР.

Відповідно до інформації про тримання відправлення за №5170003207758 заяву ТОВ «Річленд Інвест» про вчинення кримінального правопорушення було отримано ХРУП №3 ГУНП в Харківській області 12.01.2024 року, однак всупереч вимогам ст. 214 КПК України відомості до ЄРДР внесено не було.

Представник заявника у судове засідання не з`явився, просив скаргу розглянути за його відсутністю.

Уповноважена особа Харківського районного управління поліції № 3 Головного управління Національної поліції у Харківській області в судове засідання не з`явилась, про дату та час судового розгляду скарги була повідомлена своєчасно та належним чином у встановленому КПК України порядку. Причини неявки суду не повідомила, будь-яких заяви та клопотань до суду не подала.

Згідно з ч. 3 ст. 306 КПК України розгляд скарг на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування здійснюється за обов`язкової участі особи, яка подала скаргу, чи її захисника, представника та слідчого, дізнавача чи прокурора, рішення, дії чи бездіяльність яких оскаржується. Відсутність слідчого, дізнавача чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

У зв`язку з неприбуттям в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, відповідно до частини четвертої статті 107 КПК України, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснювалось.

Дослідивши матеріали скарги, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора: бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування.

Згідно з ч.1 ст.304 КПК України, скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого, дізнавача чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.

Відповідно до ч.ч. 1, 2, 4 ст.214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування. Досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення затверджуються Офісом Генерального прокурора за погодженням з Міністерством внутрішніх справ України, Службою безпеки України, Національним антикорупційним бюро України, Державним бюро розслідувань, органом, що здійснює контроль за додержанням податкового законодавства. Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Судом встановлено, що 29.12.2023 року звернувся через поштовий зв`язок до ХРУП №3 ГУНП в Харківській області із заявою про вчинення кримінального правопорушення службовими особами ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області, передбаченого ч.1 ст. 367 КК України, однак відомості про вчинення кримінального правопорушення не внесені до ЄРДР.

Відповідно до інформації про отримання відправлення за №5170003207758 заяву ТОВ «Річленд Інвест» про вчинення кримінального правопорушення було отримано ХРУП №3 ГУНП в Харківській області 12.01.2024 року, однак всупереч вимогам ст. 214 КПК України відомості до ЄРДР внесено не було.

У встановлені законодавством строки відомості, які містяться у зазначеній вище заяві про вчинення злочину не були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, доказів зворотного уповноваженою особою ХРУП №3 ГУНП в Харківській області суду не надано.

За таких обставин суд приходить до висновку про задоволення скарги представника ТОВ «Річленд Інвест» - адвоката ОСОБА_3 на бездіяльність ХРУП №3 ГУНП в Харківській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Керуючись ст.ст. 303, 304, 306, 307 КПК України, суд, -

постановив:

Скаргу представника ТОВ «Річленд Інвест» на бездіяльність ХРУП №3 ГУНП в Харківській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань задовольнити.

Зобов`язати службових осіб ХРУП №3 ГУНП в Харківській області внести відомості за фактом вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою ТОВ «Річленд Інвест» від 29.12.2023 року.

Ухвалаоскарженнюнепідлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення25.01.2024
Оприлюднено26.01.2024
Номер документу116531318
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення до ЄРДР

Судовий реєстр по справі —638/1168/24

Ухвала від 25.01.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Подус Г. С.

Ухвала від 22.01.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Подус Г. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні