Рішення
від 24.01.2024 по справі 171/2047/22
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 171/2047/22

Номер провадження 2/184/35/24

ЗАОЧНЕ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 січня 2024 рокум. Покров

Орджонікідзевський міський суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді - Томаша В.І.,

за участю секретаря судового засідання - Попівніч Н.І.,

позивача - ОСОБА_1 ,

представника позивача - адвоката Івріної І.Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Покров в порядку спрощеного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Комунального Підприємства «АПОСТОЛОВЕВОДОКАНАЛ» Апостолівської міської ради «про стягнення заборгованості по заробітній платі»,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача про стягнення заборгованості по заробітній платі, посилаючись на наступні обставини. 16.12.2015 року він був прийнятий на роботу у КП «Апостолівське Житлово-експлуатаційне підприємство» на посаду машиніста насосної станції (наказ №394-к від 16.12.2015р.). 06.04.2016 року КП «Апостолівське ЖЕП» перейменовано в КП «Апостоловеводоканал» згідно Рішення Апостолівської міської ради №265 від 24.03.2016 року. 09.11.2021 року наказом №256-к від 09.11.2021 року його звільнено з займаної посади за власним бажанням на підставі ст. 38 КЗпП України згідно запису в трудовій книжці. На день припинення трудових відносин за Комунальним підприємством «Апостоловеводоканал» Апостолівської міської ради рахувалася заборгованість по нарахованій, але не виплаченій йому зарплаті. Для обрахування заборгованості по заробітній платі 28.11.2022 року він звернувся до КП «Апостоловеводоканал» з заявою про надання довідки про заборгованість з виплати заробітної плати із зазначенням середньої заробітної плати, але йому було відмовлено у видачі даної довідки та повідомлено, що дані довідки підприємство не видає. Остання виплата КП «Апостоловеводоканал» була здійснена у вересні 2021 року в сумі 4700 грн. Так, всупереч вимог закону, при звільненні йому, як працівнику, виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, здійснена не була, у видачі довідки про суму заборгованості йому було відмовлено. Станом на момент звільнення КП «Апостоловеводоканал» Апостолівської міської ради не виплатило в повному обсязі зарплату та має заборгованість перед ним в сумі 93000 грн. У зв`язку з чим просить стягнути з відповідача вказану заборгованість.

В судовому засіданні позивач та його представник - адвокат Івріна І.Л. позовні вимоги підтримали в повному обсязі та уточнили на суму 77.291 грн.06 коп. та просять їх задовольнити, у разі неявки відповідача не заперечують проти заочного розгляду справи.

Відповідач в судове засідання повторно не з`явився, про час та місце розгляду був повідомлений належним чином, про що свідчить підпис в рекомендованому повідомленні, причини неявки суду не повідомив, відзив не надав.

Відповідно до ст.280 ЦПК України суд ухвалює по справі заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Суд, вислухавши позивача та його представника, дослідивши матеріали справи і оцінивши їх в сукупності, прийшов до наступного висновку.

Судом встановлено, що 16.12.2015 року ОСОБА_1 був прийнятий на роботу у КП «Апостолівське Житлово-експлуатаційне підприємство» на посаду машиніста насосної станції (наказ №394-к від 16.12.2015р.).

06.04.2016 року КП «Апостолівське ЖЕП» перейменовано в КП «Апостоловеводоканал» згідно Рішення Апостолівської міської ради №265 від 24.03.2016 року.

09.11.2021 року наказом №256-к від 09.11.2021 року ОСОБА_1 звільнено з займаної посади за власним бажанням на підставі ст. 38 КЗпП України згідно запису в трудовій книжці.

На день припинення трудових відносин за Комунальним підприємством «Апостоловеводоканал» Апостолівської міської ради рахувалася заборгованість по нарахованій, але не виплаченій йому зарплаті.

Для обрахування заборгованості по заробітній платі 28.11.2022 року ОСОБА_1 звернувся до КП «Апостоловеводоканал» з заявою про надання довідки про заборгованість з виплати заробітної плати із зазначенням середньої заробітної плати, але йому було відмовлено у видачі даної довідки та повідомлено, що дані довідки підприємство не видає.

Остання виплата КП «Апостоловеводоканал» була здійснена у вересні 2021 року в сумі 4700 грн.

Так, всупереч вимог закону, при звільненні йому, як працівнику, виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, здійснена не була, у видачі довідки про суму заборгованості йому було відмовлено.

Станом на момент звільнення КП «Апостоловеводоканал» Апостолівської міської ради не виплатило в повному обсязі зарплату та має заборгованість перед ОСОБА_1 в сумі 77291,06 грн. відповідно до довідки відповідача.

Згідно ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 233 Кодексу законів про працю України працівник може звернутися із заявою про вирішення трудового спору безпосередньо до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду в тримісячний строк з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права, а у справах про звільнення - в місячний строк з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки. У разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком.

Відповідно до ч. 1 ст. 94 КЗпП України заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Згідно положень ст. 115 КЗпП України та ст. 24 Закону України «Про оплату праці» заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. У разі коли день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні.

Відповідно до ч. 1 ст. 47 КЗпП України власник або уповноважений ним орган зобов`язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в ст. 116 цього Кодексу.

Згідно ч. 1 ст. 116 КЗпП України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред`явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

Кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків встановлених ЦПК України, відповідно до ст. 81 ЦПК України. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір. Докази не можуть ґрунтуватися на припущеннях.

Статтею 76 ЦПК України встановлено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ч. 2 ст. 77 ЦПК України, предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Таким чином, з огляду на встановлені обставини та наведені норми чинного законодавства, позовні вимоги ОСОБА_1 є обґрунтованими, підтверджуються зібраними у справі доказами, а тому підлягають до задоволення у повному обсязі.

Крім того, відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 11, 12, 95, 141, 188, 263, 265, 280-282 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Комунального Підприємства «АПОСТОЛОВЕВОДОКАНАЛ» Апостолівської міської ради «про стягнення заборгованості по заробітній платі» - задовольнити.

Стягнути з Комунального підприємства «Апостоловеводоканал» Апостолівської міської ради (код ЄДРПОУ 24246778, адреса: 53800, Дніпропетровська область, Криворізький район, м. Апостолове, вул. Криворізька, 11-а) на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстрований: АДРЕСА_1 суму 77 291 (сімдесят сім тисяч двісті дев`яносто одну) гривень 06 копійок невиплаченої заробітної плати.

Стягнути з Комунального підприємства «Апостоловеводоканал» Апостолівської міської ради (код ЄДРПОУ 24246778, адреса: 53800, Дніпропетровська область, Криворізький район, м. Апостолове, вул. Криворізька, 11-а) витрати по сплаті судового збору у розмірі 992,40 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасники справи, яким повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, мають право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом 30 днів, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку.

На рішення може бути подана апеляційна скарга до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 24.01.2024р.

Суддя Орджонікідзевського міського суду В. І. Томаш

Дата ухвалення рішення24.01.2024
Оприлюднено26.01.2024
Номер документу116532743
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості по заробітній платі

Судовий реєстр по справі —171/2047/22

Рішення від 24.01.2024

Цивільне

Орджонікідзевський міський суд Дніпропетровської області

Томаш В. І.

Рішення від 24.01.2024

Цивільне

Орджонікідзевський міський суд Дніпропетровської області

Томаш В. І.

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Орджонікідзевський міський суд Дніпропетровської області

Томаш В. І.

Ухвала від 12.09.2023

Цивільне

Орджонікідзевський міський суд Дніпропетровської області

Томаш В. І.

Ухвала від 11.08.2023

Цивільне

Орджонікідзевський міський суд Дніпропетровської області

Томаш В. І.

Ухвала від 23.12.2022

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Хоруженко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні