Ухвала
від 25.01.2024 по справі 145/167/24
ТИВРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"25" січня 2024 р. смт Тиврів 145/167/24

1-кс/145/25/2024

Слідчий суддя Тиврівського районного суду Вінницької області ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання слідчого СВВП №2Вінницького РУПГУНП уВінницькій областілейтенанта поліції ОСОБА_3 ,погоджененачальником Тиврівськоговідділу Вінницькоїокружної прокуратури ОСОБА_4 ,про накладенняарешту натимчасово вилученемайно заматеріалами кримінальногопровадження №12024020080000019,внесеного доЄРДР 23.01.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий СВ ВП № 2 Вінницького РУП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_3 звернувся до суду із клопотанням, в якому вказує, що 13.01.2024 до ВП №2 Вінницького РУП ГУНП у Вінницькій області надійшло повідомлення із спецлінії 102 про те, що у лісовому масиві між населеними пунктами с.Маянів та с.Ворошилівка ОСОБА_5 , житель: АДРЕСА_1 , без спеціального дозволу здійснив незаконну порізку дерев.

З метою відшукання здобутого злочинним шляхом майна та знаряддя кримінального правопорушення, також речових доказів, що мають значення у кримінальному провадженні, 22.01.2024 на ділянці лісового масиву, що знаходиться за координатами НОМЕР_1 , 38 квартал 11 виділ ДП «Тиврівський райагроліс», було проведено невідкладний огляд місця події, в ході якого встановлено на даній ділянці лісового масиву, що знаходиться у відкритому для інших осіб доступі наявність 4 пнів від дерев породи «дуб» та 4 стовбурів вищевказаної породи дерева, що при вимірі мали фактично ідентичні діаметри. Окрім того було виявлено бензопилу марки «Stihl» моделі «MS 180» у корпусі оранжевого кольору, що належить присутньому під час огляду місця події ОСОБА_5 , жителю АДРЕСА_1 .

По закінченню огляду було вилучено бензопилу марки «Stihl» моделі «MS 180» у корпусі оранжевого кольору, що належить присутньому під час огляду місця події ОСОБА_5 , опечатано биркою з нанесенням на неї розпізнавальних знаків, а також 4 стовбура дерев породи дуб, які у подальшому були передані на відповідальне зберігання до ДП «Тиврівський райагроліс».

Вказані речі мають істотне значення для кримінального провадження, оскільки безпосередньо є предметом злочину та можуть бути використані під час проведення судових експертиз, інших слідчих дій для з`ясування дійсних обставин події.

Арешт вказаних речей, які вже вилучені, необхідний для попередження зміни чи знищення їх властивостей в результаті використання третіми особами, що може призвести до втрати ними значення речового доказу та перешкодить встановленню істини у провадженні.

Просить накласти арешт на майно, вилучене 22.01.2024 під час проведення невідкладного огляду місця події на ділянці лісового масиву, що знаходиться за координатами 25,02917 0N 28,34594 0E, 38 квартал 11 виділ ДП «Тиврівський райагроліс», а саме на: бензопилу марки «Stihl» моделі «MS 180» у корпусі оранжевого кольору, що опечатано биркою з нанесенням на неї розпізнавальних знаків та на 4 стовбура дерев породи дуб, які у подальшому були передані на відповідальне зберігання до ДП «Тиврівський райагроліс».

В судовезасідання слідчийСВ ВП№2Вінницького РУПГУНП уВінницькій областіОСОБА_3 не з`явився, надав заяву, у якій просить справу розглянути у його відсутності, клопотання підтримує, просить його задоволити з викладених у ньому підстав.

Відповідно до ч. 4 ст.107 КПК України у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Слідчий суддя, вивчивши документи та матеріали, якими слідчий обґрунтовує клопотання, а також витяг з ЄРДР щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання, приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Слідчий СВ ВП№ 2Вінницького РУПГУНП уВінницькій області звернувся до суду з клопотанням про накладення арешту на тимчасово вилучене майно в строки, визначені ч. 5 ст. 171 КПК України.

У зв`язку з виявленням вказаних у клопотанні речей та їх вилученням, є достатні підстави вважати, що вони відповідно до п. 1, 3 ч. 2 ст. 167 КПК України є предметом вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди.

З огляду на положення ст. 167, ч.2 ст. 168 КПК України вказане майно є тимчасово вилученим майном та на нього може бути накладений арешт в порядку та на умовах, передбачених ст.ст. 170-173 КПК України.

Відповідно до ч. 1ст. 170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Згідно з п.1 ч. 2ст.170 КПК Україниарешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Відповідно до ч. 3ст.170 КПК Україниу випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98 цього Кодексу.

Відповідно дост.98КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Згідно ч. 1ст. 173 КПК Українислідчий суддя, суд відмовляють у задоволенні клопотання про арешт майна, якщо особа, що його подала, не доведе необхідність такого арешту, а також наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першоїстатті 170 цього Кодексу.

Зважаючи на вищевикладене, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність накладення арешту на майно, зазначене в клопотанні, оскільки воно має значення речового доказу, може бути використано як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, є необхідним для проведення судових експертиз, незастосування заходів забезпечення кримінального провадження може призвести до знищення або пошкодження майна, що може перешкоджати кримінальному провадженню, а тому є необхідність в забезпеченні схоронності даного майна, тобто наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першоїстатті 170 КПК України, доведена.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.131,132,170,171,172, 173,309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задоволити.

Накласти арешт на майно, вилучене 22.01.2024 під час проведення невідкладного огляду місця події на ділянці лісового масиву, що знаходиться за координатами НОМЕР_1 , 38 квартал 11 виділ ДП «Тиврівський райагроліс», а саме:

- на бензопилу марки «Stihl» моделі «MS 180» у корпусі оранжевого кольору, що опечатано биркою з нанесенням на неї розпізнавальних знаків;

- на 4 стовбура дерев породи дуб.

Бензопилу марки «Stihl» моделі «MS 180» у корпусі оранжевого кольору, що опечатано биркою з нанесенням на неї розпізнавальних знаків, залишити на зберіганні у ВП №2 Вінницького РУП ГУНП у Вінницькій області.

Чотири стовбури дерев породи дуб, залишити на відповідальному зберіганні ДП «Тиврівський райагроліс», код ЄДРПОУ 36242358, що за адресою: Вінницька область, Вінницький район, смт Тиврів, вул. Лялі Ратушної, 5, з покладенням на директора вищевказаної юридичної особи обов`язків щодо збереженості та цілісності майна.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Копію ухвали направити заінтересованим особам, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, роз`яснивши їм право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

На ухвалу слідчого судді може бути подана апеляція протягом п`яти днів з дня її винесення до Вінницького апеляційного суду, однак оскарження ухвали не зупиняє її виконання.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не буде подано.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.01.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу116534528
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —145/167/24

Ухвала від 25.01.2024

Кримінальне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Ратушняк І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні