Ухвала
від 25.01.2024 по справі 904/263/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

25.01.2024м. ДніпроСправа № 904/263/24

Суддя Золотарьова Я.С. , розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ФЛЕШЧАРДЖ", м. Дніпро

до Active Net Inc, Сполучені Штати Америки

про стягнення заборгованості у розмірі 20 000, 00 доларів США (757 954,00 грн)

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "ФЛЕШЧАРДЖ" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Active Net Inc і просить суд стягнути з відповідача заборгованість у розмірі 20 000,00 доларів США (757 954,00 грн) та судові витрати.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 22.01.2024 судом залишено позовну заяву без руху та запропоновано позивачу протягом п`яти днів з дня вручення ухвали суду усунути недоліки позовної заяви, шляхом надання відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету у позивача - Товариства з обмеженою відповідальністю "ФЛЕШЧАРДЖ" та представника позивача - адвоката Бєлкіної Маріанни Олегівни.

В межах строків, передбачених частиною 2 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, представник позивача 22.01.2024 подав до суду заяву про усунення недоліків позовної заяви.

Відповідно до пункту 3 статті 174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим статтями 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України, що є достатнім для прийняття її до розгляду і відкриття провадження у справі.

Як вбачається з доданих до позовної заяви документів відповідач є іноземним суб`єктом та нерезидентом.

Провадження у справах за участю іноземних осіб регулюються розділом ІХ ГПК України.

Згідно зі ст. 365 ГПК України, іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обовязки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

В тому числі, іноземні особи мають право на своєчасне повідомлення у належній формі про час і місце розгляду справи.

Вирішуючи питання забезпечення своєчасного повідомлення у належній формі іноземних учасників судового процесу про час і місце розгляду справи, суд виходив з такого.

Взаємодія судів України з судовими органами інших держав з цього питання, а також щодо виконання за кордоном інших процесуальних дій регулюються Конвенцією з питань цивільного процесу (Гаага, 1954) і угодами про взаємну правову допомогу, укладеними Україною з іншими державами. Відповідно до Законів України від 19.10.2000 N 2052-III та N 2051-III з 26 листопада 2000 року набрали чинності для України Конвенція про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах (Гаага, 1965) і Конвенція про отримання за кордоном доказів з цивільних і торгових справ (Гаага, 1970) із заявами та застереженнями.

Відповідно до Закону України "Про приєднання України до Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах" Верховна Рада України постановила приєднатися від імені України до названої Конвенції із заявами та застереженнями, згідно з якими Центральним органом, який має право отримувати документи від інших Договірних Сторін, а також складати підтвердження про вручення, є Міністерство юстиції України. Особливості виконання названої Конвенції визначено розділом VI Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України і Державної судової адміністрації України від 27.06.2008 № 1092/5/54 (далі - Інструкція).

Active Net Inc має місцезнаходження у Сполучених Штатах Америки.

Сполучені Штати Америки є учасником Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах, укладеної 15 листопада 1965 року в м. Гаага (далі - Конвенція), до якої Україна приєдналася згідно з Законом України від 19 жовтня 2000 року № 2052-III "Про приєднання України до Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах".

Для виконання такого доручення необхідний значний час, в межах строків, передбачених частиною 2 статті 15 Конвенції.

У випадку прийняття рішення судом у шестимісячний термін з дати направлення документа за умови відсутності доказів про вручення або безпосередню доставку документа нерезиденту, таке рішення може бути скасоване у зв`язку з недотриманням вимог пункту "b" частини 2 статті 15 Конвенції про вручення за кордоном судових і позасудових документів у цивільних або комерційних справах.

Відтак, до отримання відповіді від компетентного органу іноземної держави неможливо прийняти законне рішення у цій справі.

Відповідно до ч.1 ст. 228 ГПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках, зокрема, у разі звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

За таких обставин, провадження у справі слід зупинити.

На підставі викладеного, керуючись ст. 228, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

3. Призначити підготовче засідання, яке відбудеться 04.07.2024 о 10:15 год у приміщенні Господарського суду Дніпропетровської області в залі судового засідання (кабінеті) № 1-304 за адресою: 49600, м. Дніпро, вул. Володимира Винниченка, 1.

4. Зобов`язати позивача в термін до 25.02.2024 (включно) подати до суду належним чином нотаріально засвідчений переклад на англійську мову:

- позовної заяви з додатками - у двох примірниках;

- ухвали Господарського суду Дніпропетровської області від 25.01.2024 у справі № 904/263/24 у двох примірниках;

- доручення про вручення документів у двох примірниках;

- виклику (повідомлення) про день судового засідання у двох примірниках.

5. Явку у судове засідання визнати необов`язковою, залишивши її на розсуд учасників справи.

6. Встановити відповідачу строк - протягом 30-ти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі для подання суду:

- обґрунтованого письмового відзиву на позовну заяву у порядку, передбаченому ст.178 Господарського процесуального кодексу України, з викладенням мотивів повного або часткового відхилення вимог позивача з посиланням на діюче законодавство; усіх письмових та електронних доказів (які можливо доставити до суду), висновків експертів, що підтверджують заперечення проти позову;

- докази направлення відзиву з доданими до нього документами на адресу позивача.

Копія відзиву та доданих до нього документів позивачу повинна бути надіслана (надана) одночасно з надсиланням (наданням) відзиву до суду.

7. Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (ч.2 ст.178 Господарського процесуального кодексу України). При цьому, якщо докази не можуть бути подані разом з відзивом з об`єктивних причин, відповідач повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу (ч.ч.3, 4 ст.80 Господарського процесуального кодексу України).

8. Звернутись у встановленому законом порядку із судовим дорученням про надання правової допомоги до компетентного органу Сполучених Штатів Америки з метою вручення даної ухвали відповідачу Active Net Inc (Сполучені Штати Америки 300 3RD вулиця №407, Сан-Франциско, Каліфорнія 94107 (300 3RD Street №407, San Francisco, CA 94107)).

9. Зупинити провадження у справі № 904/263/24 до надходження відповіді від компетентного органу Сполучених Штатів Америки на судове доручення про надання правової допомоги.

Ухвала набирає чинності з моменту її підписання та оскарженню окремо від рішення суду не підлягає.

Інформацію про дату та час розгляду справи можна отримати за електронною адресою суду: http://dp.arbitr.gov.ua/sud5005/spisok/csz\

Суддя Я.С. Золотарьова

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення25.01.2024
Оприлюднено29.01.2024
Номер документу116538551
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/263/24

Ухвала від 25.01.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Золотарьова Яна Сергіївна

Ухвала від 22.01.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Золотарьова Яна Сергіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні