Ухвала
від 25.01.2024 по справі 161/19216/23
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/19216/23

Провадження № 2/161/1161/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про залучення до участі у справі третьої особи

25 січня 2024 року місто Луцьк

Луцький міськрайонний суд Волинської області в складі :

головуючого - судді Гриня О. М.,

за участю секретаря судового засідання Жежерун Д. А.,

позивача ОСОБА_1

представника позивача адвоката Міщук І.В.

представника Служби у справах дітей Торчинської селищної ради Луцького району Волинської області Кучинської О.В.

розглянувши у підготовчому засіданні у місті Луцьку цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Служба у справах дітей Луцької міської ради, Служба у справах дітей Торчинської селищної ради Луцького району Волинської області про відібрання дитини від батька без позбавлення його батьківських прав,-

В С Т А Н О В И В:

02 листопада 2023 року на Луцького міськрайонного суду Волинської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Служба у справах дітей Луцької міської ради, Служба у справах дітей Торчинської селищної ради Луцького району Волинської області про відібрання дитини від батька без позбавлення його батьківських прав.

Ухвалою судді від 10 листопада 2023 року прийнято до розгляду позовну заяву та відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче засідання.

25 січня 2024 року судом поставлено на обговорення питання про залучення третьої особи в цій справі, зокрема залучення Виконавчого комітету Луцької міської ради.

Присутні учасники справи кожен зокрема в підготовчому засіданні не заперечували, щодо такого залучення.

Відповідно до ст.53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін.

Відповідно до п.3 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов`язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою КМУ від 24.09.2008 року №866, органами опіки та піклування є районні, районні у м. Києві та м. Севастополі держадміністрації, виконавчі органи міських, районних у містах, сільських, селищних рад, у тому числі об`єднаних територіальних громад.

Відповідно до вимог ч. 4, 5 ст. 19 СК України при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

У справах позовного провадження учасниками справи є сторони, треті особи (ч. 1 ст. 42 ЦПК України).

Відповідно до ст. 46 ЦПК України здатність мати цивільні процесуальні права та обов`язки сторони, третьої особи, заявника, заінтересованої особи (цивільна процесуальна правоздатність) мають усі фізичні і юридичні особи.

Вирішуючи вказане, суд ураховує, що при розгляді справ про відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду є обов`язковою участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою, а тому, суд дійшов висновку про наявність підстав для залучення до участі у цій справі Виконавчого комітету Луцької міської ради Волинської області в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору. Разом з тим, установлено, що Служба у справах дітей Луцької міської ради не є органом опіки та піклування та не має статусу юридичної особи, що дає підстави для висновку, що Служба у справах дітей Луцької міської ради в розумінні ст. 46 ЦПК України не має цивільної процесуальної правоздатності, а тому не може бути учасником справи, тобто не набула статусу третьої особи у цій справі.

Керуючись ст.ст. 13, 46, 49, 197 ЦПК України, суд

П О СТ А Н О В И В:

Залучити до участі у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Служба у справах дітей Луцької міської ради, Служба у справах дітей Торчинської селищної ради Луцького району Волинської області про відібрання дитини від батька без позбавлення його батьківських прав - орган опіки та піклування - Виконавчий комітет Луцької міської ради в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

Направити копію цієї ухвали третій особі - Виконавчому комітету Луцької міської ради (вул. Богдана Хмельницького, 19, м. Луцьк, 43025) та роз`яснити право подати пояснення щодо позову у відповідності до вимог ст. 181 ЦПК України.

Роз`яснити третій особі Виконавчому комітету Луцької міської ради положення ч. 5 ст. 19 Сімейного кодексу України, відповідно до якої орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Учасник справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: http://court.gov.ua/.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Луцького міськрайонного суду

Волинської області О. М. Гринь

СудЛуцький міськрайонний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення25.01.2024
Оприлюднено29.01.2024
Номер документу116540577
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —161/19216/23

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Гринь О. М.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Гринь О. М.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Гринь О. М.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Гринь О. М.

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Гринь О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні