Ухвала
від 25.01.2024 по справі 283/1758/23
МАЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 283/1758/23

Провадження №1-кп/283/63/2024

У Х В А Л А

25 січня 2024 року м. Малин

Малинський районний суд Житомирської області у складі: головуючої судді ОСОБА_1 з секретарем судового засідання ОСОБА_2 , за участі: прокурора ОСОБА_3 , обвинуваченого ОСОБА_4 (в режимі відеоконференції), захисника обвинуваченого ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Малинського районного суду Житомирської області кримінальне провадження по обвинуваченню ОСОБА_4 за ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 185 , ч. 4 ст. 185 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

21.07.2023 року до Малинського районного суду Житомирської області надійшло кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12023060510000148 за обвинуваченням ОСОБА_4 за ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 185 , ч. 4 ст. 185 КК України.

Ухвалою суду від 25.07.2023 призначено підготовче судове засідання.

04.10.2023 до Малинського районного суду Житомирської області надійшло кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12023060510000234 за обвинуваченням ОСОБА_4 за ч. 4 ст. 185 КК України.

Ухвалою суду від 04.10.2023 призначено підготовче судове засідання .

Ухвалою суду від 11.10.2023 матеріали кримінального провадження ЄУН 283/2500/23, провадження № 1-кп/283/209/2023 по обвинуваченню ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 185 КК України, матеріали кримінального провадження ЄУН 283/1758/23, провадження № 1-кп/283/179/23 по обвинуваченню ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 185 КК України, ч.4 ст. 185 КК України, об`єднано в одне кримінальне провадження.

Присвоєно кримінальному провадженню ЄУН 283/1758/23, провадження № 1-кп/283/179/23.

Ухвалою суду від 29.11.2023 кримінальне провадження призначено до судового розгляду. Продовжено строк тримання під вартою до 27.01.2024.

Прокурор заявив клопотання про продовження ОСОБА_4 строку запобіжного заходу у виді тримання під вартою на 60 днів, оскільки ризики, які передбачені ст.177КПК України, не зменшились. ОСОБА_4 на даний час може переховуватися від органів досудового розслідування та суду, незаконно впливати на потерпілих та свідків, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином та продовжувати вчинити кримінальні правопорушення.

Захисник ОСОБА_5 просив у задоволенні клопотання відмовити та змінити запобіжний захід на домашній арешт, так як обвинувачений не несе суспільної небезпеки.

Обвинувачений ОСОБА_4 також просив застосувати до нього домашній арешт.

Відповідно до ст.331КПК України під час судового розгляду суд за клопотанням сторони обвинувачення або захисту має право своєю ухвалою змінити, скасувати, обрати або продовжити запобіжний захід щодо обвинуваченого. За наявності клопотань суд під час судового розгляду зобов`язаний розглянути питання доцільності продовження запобіжного заходу до закінчення двомісячного строку з дня його застосування. За результатами розгляду питання суд своєю вмотивованою ухвалою скасовує, змінює запобіжний захід або продовжує його дію на строк, що не може перевищувати двох місяців. Копія ухвали вручається обвинуваченому, прокурору та надсилається уповноваженій службовій особі до місця ув`язнення.

Суд, заслухавши думки учасників процесу та дослідивши матеріали кримінального провадження, вважає, що клопотання прокурора підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Відповідно до статті 177КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам переховуватися від органів досудового розслідування та суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті.

Статтею 183 КПК України визначено,що тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим статтею177 цього Кодексу.

Запобіжний захід у вигляді тримання під вартою не може бути застосований, окрім як до раніше не судимої особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк понад п`ять років.

Згідно статті 184КПК України клопотання слідчого, прокурора про застосування запобіжного заходу подається до місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, а в кримінальних провадженнях щодо кримінальних правопорушень, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду, - до Вищого антикорупційного суду, і повинно містити:

1) короткий виклад фактичних обставин кримінального правопорушення, в якому підозрюється або обвинувачується особа;

2) правову кваліфікацію кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

3) виклад обставин, що дають підстави підозрювати, обвинувачувати особу у вчиненні кримінального правопорушення, і посилання на матеріали, що підтверджують ці обставини;

4) посилання на один або кілька ризиків, зазначених у статті 177 цього Кодексу;

5) виклад обставин, на підставі яких слідчий, прокурор дійшов висновку про наявність одного або кількох ризиків, зазначених у його клопотанні, і посилання на матеріали, що підтверджують ці обставини;

6) обґрунтування неможливості запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні, шляхом застосування більш м`яких запобіжних заходів;

7) обґрунтування необхідності покладення на підозрюваного, обвинуваченого конкретних обов`язків, передбачених частиною п`ятою статті 194 цього Кодексу.

В статті 199КПК України зазначено, що клопотання про продовження строку тримання під вартою, крім відомостей, зазначених у статті 184 цього Кодексу, повинно містити:

1) виклад обставин, які свідчать про те, що заявлений ризик не зменшився або з`явилися нові ризики, які виправдовують тримання особи під вартою;

2) виклад обставин, які перешкоджають завершенню досудового розслідування до закінчення дії попередньої ухвали про тримання під вартою.

Суддя зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку тримання під вартою до закінчення строку дії попередньої ухвали згідно з правилами, передбаченими для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу.

Суддя зобов`язаний відмовити у продовженні строку тримання під вартою, якщо прокурор, слідчий не доведе, що обставини, зазначені у частині третій цієї статті, виправдовують подальше тримання підозрюваного, обвинуваченого під вартою.

Відповідно до практики Європейського суду з прав людини доцільність продовження строку тримання під вартою ґрунтується на презумпції, що з перебігом ефективного розслідування справи зменшуються ризики, які стали підставою для взяття особи під варту на початковій стадії розслідування. Кожне наступне продовження строку тримання під вартою має містити детальне обґрунтування ризиків, що залишаються, та їх аналіз, як підстава для втручання в право особи на свободу. Наявність підстав для тримання особи під вартою та доцільність подовження строку тримання під вартою має оцінюватися в кожному кримінальному провадженні з урахуванням його конкретних обставин.

Судом встановлено, що підозрюваний ОСОБА_4 , будучи раніше судимим 21.04.2020 року Коростенським міськрайонним судом Житомирської області за вчинення злочину передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 185 КК України до покарання у виді 3 років позбавлення волі, 12.05.2023 звільнився з місць позбавлення волі по відбуттю строку покарання на шлях виправлення не став та вчинив нові, умисні, корисливі кримінальні правопорушення, що свідчить про його підвищену суспільну небезпечність та можливість вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити свою злочинну діяльність.

Під час досудового розслідування ОСОБА_4 було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою відповідно до ухвали Малинського районного суду Житомирської області. В подальшому 09.08.2023 суддею Малинського районного суду Житомирської області було змінено запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Після звільнення з місця позбавлення волі ОСОБА_4 10.08.2023 вчинив два тяжких кримінальних правопорушення, що свідчить про небажання стати на шлях виправлення та вчинення нових кримінальних правопорушень.

На даний час ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 185, ч. 4 ст.185 КК України. Це свідчить про те, що, перебуваючи на волі, ОСОБА_4 може вчинити інше кримінальне правопорушення.

За вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 185, ч. 4 ст.185 КК України, передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк до 8 років. Тяжкість передбаченого покарання може змусити ОСОБА_4 переховуватися від суду, незаконно впливати на потерпілих та свідків, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Отже, і на даний час наявні ризики, передбачені п.п. 1, 3, 4, 5 ч. 1 ст. 177 КПК України.

Судом не встановлено будь-яких обставин, які б вказували на те, що більш м`який запобіжний захід забезпечить належну поведінку обвинуваченого.

Таким чином, суспільні інтереси, які полягають в забезпеченні безпеки потерпілих та інших осіб, переважають над інтересами обвинуваченого перебувати на волі. У зв`язку з цим ОСОБА_4 необхідно продовжити строк тримання під вартою на 60 днів.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.177,183,194 - 197 КПК України,-

У Х В А Л И В:

Продовжити строк тримання під вартою обвинуваченого ОСОБА_4 строком на 60 днів.

Дата закінчення дії ухвали 24 березня 2024 року.

Контроль за виконанням ухвали покладається на прокурора Малинського відділу Коростенської окружної прокуратури ОСОБА_3 .

Ухвала може бути оскаржена до Житомирського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення, а обвинуваченим з дня отримання її копії.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.01.2024
Оприлюднено29.01.2024
Номер документу116542304
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —283/1758/23

Ухвала від 06.05.2024

Кримінальне

Малинський районний суд Житомирської області

Саланда О. М.

Вирок від 01.02.2024

Кримінальне

Малинський районний суд Житомирської області

Саланда О. М.

Ухвала від 31.01.2024

Кримінальне

Малинський районний суд Житомирської області

Саланда О. М.

Ухвала від 25.01.2024

Кримінальне

Малинський районний суд Житомирської області

Саланда О. М.

Ухвала від 25.01.2024

Кримінальне

Малинський районний суд Житомирської області

Саланда О. М.

Ухвала від 25.01.2024

Кримінальне

Малинський районний суд Житомирської області

Саланда О. М.

Ухвала від 10.01.2024

Кримінальне

Малинський районний суд Житомирської області

Саланда О. М.

Ухвала від 29.11.2023

Кримінальне

Малинський районний суд Житомирської області

Саланда О. М.

Ухвала від 24.11.2023

Кримінальне

Малинський районний суд Житомирської області

Саланда О. М.

Ухвала від 13.11.2023

Кримінальне

Малинський районний суд Житомирської області

Саланда О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні