Рішення
від 25.01.2024 по справі 534/2100/23
КОМСОМОЛЬСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №534/2100/23

Провадження №2/534/584/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 січня 2024 року м. Горішні Плавні

Комсомольський міський судПолтавської області

у складі:головуючого судді Комарової Д.Ю.,

за участі: секретаря судового засідання Пальчик А.С.,

розглянувшизаправилами спрощеногопозовногопровадженняу відкритомусудовомузасіданнів залісудусправузапозовом Управління соціального захисту населення Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області до ОСОБА_1 про стягнення виплаченої тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату,

ВСТАНОВИВ:

УСЗН Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області звернулося до суду із зазначеним позовом до відповідача ОСОБА_1 , в якому просить стягнути з ОСОБА_1 на користь УСЗН Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області виплачену тимчасову державну соціальну допомогу непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату в сумі 2941 грн 08 коп. та понесені судові витрати в сумі 2 684 грн.

Заявлені вимоги вмотивовані позивачем тим, що ОСОБА_1 було призначено тимчасову державну соціальну допомогу непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату. Постановою Кабінету Міністрів України від 08.04.2020 № 264 «Деякі питання надання державної соціальної допомоги», встановлено, що на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 строк виплати тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, яку було призначено раніше, продовжується на період карантину та на один місяць після дати його відміни і державна соціальна допомога виплачується за повний місяць без звернення особи до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення районних, районних у мм. Києві та Севастополі державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад.

Відповідно допостанови КабінетуМіністрів Українивід 27.06.2023№ 651«Про відмінуна всійтериторії Україникарантину,встановленого зметою запобіганню поширеннюна територіїУкраїни гостроїреспіраторної хворобиCOVID-19,спричиненої коронавірусомSARS-CoV-2»відмінено з 24 год 00 хв 30.06.2023 на всій території Україникарантин, встановлений з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Відповідач ОСОБА_1 не підтвердив право на отримання тимчасової допомоги, у зв`язку з чим, утворилася переплата по допомозі у сумі 2941 грн 08 коп., а саме у період з 06.02.2022 по 28.02.2022 - 856 грн 26 коп., у період з 01.03.2022 по 31.03.2022 1042 грн 41 коп., у період з 01.04.2022 по 30.04.2022 - 1042 грн 41 коп. Розпорядженням від 28.04.2022 ОСОБА_1 виплата державної соціального допомоги припинена. З метою досудового врегулювання спору, відповідачу запропоновано добровільно повернути надміру виплачені кошти допомоги, у відповідності з чиним законодавством. Однак, до цього часу, належна до повернення на рахунок Управління тимчасова державна соціальна допомога непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, у сумі 2 941 грн 08 коп., що виплачена ОСОБА_1 , не відшкодована та належать до відшкодування.

Для досудового врегулювання спору ОСОБА_1 було надіслано листи про повернення суми незаконно отриманої щомісячної грошової допомоги, але відповідачем було проігноровано вказані повідомлення, тому виникла необхідність у зверненні до суду із відповідним позовом.

Ухвалою суду від 01.11.2023 за згаданою позовною заявою відкрито провадження у справі із призначенням до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін (а.с.31-32).

Сторони належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, проте у судове засідання не з`явились.

Представник позивача звернулася до суду з клопотанням, в якому просить розгляд справи провести у її відсутність, а також просить позовні вимоги задовольнити повністю. Не заперечує проти розгляду справи у заочному порядку.

Відповідач, будучи повідомленим у встановленому законом порядку, до суду не з`явився, доказів поважності причин неявки в судове засідання не надав, клопотань про розгляд справи за його відсутності та відзиву на позов не надходило.

Статтями 43, 211Цивільногопроцесуальногокодексу України передбачено,що прийняттяучасті всудовому засіданніє правомсторони,учасник справимає правозаявити клопотанняпро розглядсправи за його відсутності.

Керуючись вимогами ч.1 ст.281 ЦПК України, 25.01.2024 судом постановлена ухвала про проведення заочного розгляду даної справи.

У відповідності до ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Згідно ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Суд, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок в їх сукупності за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженню наявних у справі доказів, дійшов наступних висновків.

Порядок про призначення тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, затвердженийпостановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 № 1098(далі - Порядок) визначає механізм призначення у період з 1 січня 2018 р. по 31 грудня 2020 р. тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла віку, визначеногочастиною першоюстатті 26 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», але не набула права на пенсійну виплату у зв`язку з відсутністю страхового стажу, передбаченого нормами зазначеної статті, за наявності в неї не менш як 15 років страхового стажу, та її виплати.

Відповідно до п.2 Порядку Управління соціального захисту населення Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області призначає і виплачує тимчасову державну соціальну допомогу непрацюючій особі , яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.

Згідно із п.7 Порядку одиноким особам, які не мають інших джерел існування (не отримують доходів, передбаченихПорядком обчислення середньомісячного сукупного доходу сім`ї (домогосподарства) для усіх видів державної соціальної допомоги, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 № 632 «Деякі питання виплати державної соціальної допомоги» (Офіційний вісник України, 2020 р., № 61, ст. 1981), крім доходів від особистого селянського господарства), тимчасова допомога призначається до досягнення віку, з якого вони набувають право на призначення пенсії.

11.08.2021 ОСОБА_1 звернувся до управління соціального захисту населення Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області за призначенням тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, заповнивши Заяву про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій і пільг та Декларацію про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги (а.с.7-10).

Рішенням про призначення допомоги від 16.08.2021 ОСОБА_1 соціальну допомогу призначено з 06.08.2021 по 05.02.2022 у сумі 962 грн 41 коп. щомісячно (а.с.11).

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 08.04.2020 № 264 «Деякі питання надання державної соціальної допомоги», встановлено, що на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (далі - карантин) строк виплати тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, яку було призначено раніше, продовжується на період карантину та на один місяць після дати його відміни і державна соціальна допомога виплачується за повний місяць без звернення особи до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення районних, районних у мм. Києві та Севастополі державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад (далі - орган соціального захисту населення).

Розпорядженням від 24.01.2022 відповідачу ОСОБА_1 в автоматичному режимі на період з 06.02.2022 по 30.04.2022 було продовжено призначення тимчасової державної допомоги (а.с.12).

Відповідно до п. 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 08.04.2020 № 264 «Деякі питання надання державної соціальної допомоги», установлено, що орган соціального захисту населення проводить перерахунок розміру виплаченої державної соціальної допомоги, державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю на підставі поданої особою або її законним представником заяви та необхідних документів.

Якщо за результатами проведеного перерахунку:

виявляється, що розмір отриманої допомоги був меншим, орган соціального захисту населення проводить доплату в розмірі різниці між перерахованим і виплаченим розміром допомоги;

не підтверджується право на отримання допомоги або її розмір буде меншим від виплаченої під час карантину допомоги, органи соціального захисту населення:

- визначають обсяг коштів, які підлягають поверненню з місяця призначення державної соціальної допомоги, державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю;

- встановлюють строки повернення коштів, які підлягають поверненню залежно від матеріального стану багатодітної сім`ї;

- повідомляють отримувачу допомоги про обсяг коштів, які підлягають поверненню, та строки їх повернення.

Якщо отримувач допомоги протягом одного місяця з дати скасування карантину не подав заяви та необхідних документів, що не дає змоги провести перерахунок допомоги, органи соціального захисту населення вживають заходів, передбачених абзацами п`ятим - сьомим цього пункту.

Суми коштів, які підлягають поверненню, повертаються:

отримувачем допомоги самостійно;

за згодою отримувача допомоги у повному обсязі за рахунок наступних виплат допомоги;

за рішенням органу соціального захисту населення за рахунок сум наступних виплат допомоги в розмірі, що не перевищує 20 відсотків щомісячної суми призначеної допомоги.

У разі неможливості добровільного повернення виплачених сум допомоги такі кошти стягуються у судовому порядку.

Відповідно допостанови КабінетуМіністрів Українивід 27.06.2023№ 651«Про відмінуна всійтериторії Україникарантину,встановленого зметою запобіганню поширеннюна територіїУкраїни гостроїреспіраторної хворобиCOVID-19,спричиненої коронавірусомSARS-CoV-2»відмінено з 24 год 00 хв 30.06.2023 на всій території Україникарантин, встановлений з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Відповідач ОСОБА_1 не підтвердив право на отримання тимчасової допомоги, у зв`язку з чим, утворилася переплата по допомозі у сумі 2941 грн 08 коп., а саме у період з 06.02.2022 по 28.02.2022 - 856 грн 26 коп., у період з 01.03.2022 по 31.03.2022 1042 грн 41 коп., у період з 01.04.2022 по 30.04.2022- 1042 грн 41 коп. (а.с.19).

Розпорядженням від 28.04.2022 ОСОБА_1 виплата державної соціального допомоги припинена (а.с.13).

Повідомлення про надміру отримані бюджетні кошти з пропозицією в добровільному порядку повернути переплату ОСОБА_1 направлено листами від 05.05.2022 за №06-1200, від 01.03.2023 № 06-527, від 11.07.2023 № 02-1832, від 22.09.2023 № 02-2584 (а.с.14,15,17,18). Відповідачем вказана сума в добровільному порядку не повернута, а тому грошові кошти у вказаному розмірі, надміру виплачені йому з бюджетних коштів, підлягають стягненню за рішенням суду.

Частиною 1ст. 1166 ЦК Українимайнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної особи або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно дост. 1212 Цивільного кодексу Україниособа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов`язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

За таких обставин, суд вважає за необхідне задовольнити позов УСЗН Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області повністю та стягнути з ОСОБА_1 виплачену йому суму соціальної допомоги у розмірі 2 941 грн 08 коп.

Відповідно до ч. 1ст. 141 ЦПК Українисудовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Зважаючи на те, що суд дійшов висновку про необхідність повного задоволення позову, суд вважає за необхідне також стягнути з відповідача на користь позивача сплачену останнім під час звернення з позовною заявою до суду суму судового збору в сумі 2 684 грн, що підтверджується платіжним дорученням № 2250 від 04.10.2023 (а.с. 27).

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.263-265 ЦПК, суд

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги Управління соціального захисту населення Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області до ОСОБА_1 про стягнення виплаченої тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Управління соціального захисту населення Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області виплачену тимчасову державну соціальну допомогу непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату в сумі 2941 (дві тисячі дев`ятсот сорок одну) грн 08 (вісім) коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Управління соціального захисту населення Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області понесені судові витрати в сумі 2 684 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення. Апеляційна скарга подається безпосередньо до Полтавського апеляційного суду.

Відомості про учасників справи:

Позивач: Управління соціального захисту населення Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області, ЄДРПОУ 05425371, адреса: 39800, Полтавська область, Кременчуцький район, м. Горішні Плавні, вулиця Миру, 29;

Відповідач: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 .

Суддя Д.Ю. Комарова

Дата ухвалення рішення25.01.2024
Оприлюднено29.01.2024
Номер документу116543272
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення виплаченої тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату

Судовий реєстр по справі —534/2100/23

Рішення від 25.01.2024

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Комарова Д. Ю.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Комарова Д. Ю.

Ухвала від 01.11.2023

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Комарова Д. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні